Урок "Бережи свій рідний край" ,1 клас

Про матеріал
Розробка уроку для учнів 1 класу. Навчальний предмет "Я досліджую світ". У розробці розміщені матеріали, що вивчають проблемні питання забруднення навколишнього середовища та нвчають дітей практичним діям щодо його збереження.
Перегляд файлу

Бережи свій рідний край

Мета: вчити бережливо ставитися до природи рідної землі; вивчати матеріали, проблемні питання забруднення навколишнього середовища; виконувати практичні дії щодо його збереження (сортування сміття; «зелена ялинка», допомагати пташкам узимку тощо); учити впливати на прояви безвідповідальної поведінки в навколишньому середовищі; досліджувати моменти забруднення навколишнього середовища; уживати заходи для збереження природи рідної землі.

1. Прочитай виразно вірш Володимира Сосюри. Поясни, як ти його розумієш. 

Любіть Україну, як сонце, любіть,                                                                                                               як вітер, і трави, і води,                                                                                                      в годину щасливу і в радості мить,                                                                      любіть у годину негоди!                                                                                                      Любіть Україну у сні й наяву,                                                                                 вишневу свою Україну,                                                                                                          красу її, вічно живу і нову,                                                                                                                      і мову її солов'їну.

    Що для тебе означає вислів «любити Україну»?

    Чому нашу землю названо «вишневою Україною»?

    Які ще рослини прикрашають нашу рідну землю?

    Що потрібно робити, щоб зберегти цю красу?

2. Хвилинка Ерудита.

Друзі, пропоную вам 7 простих порад, що допоможуть захистити чистоту й красу нашої землі. Ці поради сприятимуть збереженню не тільки довкілля, а й вашого гаманця та здоров'я.                                                                              Порада 1. Викидати сміття в смітник. Зазвичай у містах на кожному кроці є сміттєві баки. Більшість людей свідомі того, що на вулицях смітити не можна.         Порада 2. Сортувати сміття. Якщо поруч із житлом немає баків під різне сміття, можна відокремлювати папір і здавати в макулатуру.                      Порада 3. Використовувати екоторбинку або один пакет. У супермаркетах нам упаковують усе в окремі пакети, які розкладатимуться безліч років. Можна не пакувати товари в окремі пакети або пошити (придбати) торбинку багаторазового використання з тканини. Так ви ще й значно зекономите на пакетах.

                 IMG_20240327_0002_page-0001.jpg

Порада 4. Не купувати великої живої ялинки. Можна обмежитися маленькою ялинкою, складеною з гілочок, або дідухом — це ще й підтримка українських традицій! І соснові та ялинові ліси цілі!                                                                 Порада 5. Не викидати батарейки, а віддавати в спеціальні пункти збору. Потрапивши в землю, батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту. Дві викинуті батарейки з ліхтарика зіпсують дві ванни, 8 відер та півтора чайника чистої води!

Порада 6. Економити папір.

                  IMG_20240327_0002_page-0001 (2).jpg

Порада 7. Закривати кран під час чищення зубів. Щоразу, коли ти чистиш зуби з відкритим краном, у каналізацію стікає близько 20 літрів води.

3. Фізхвилинка. «Руханка».

4. Виконай завдання Ерудита.

    Переглянь відеофрагмент пор забруднення навколишнього середовища.

    Виконай тестові завдання.

1. Більшу частину сміття, що забруднює Землю, становить...

А   пластмаса;                                      Б  скло;                                                                             B   метал.

2. Перш ніж утилізувати відходи, їх необхідно...

А   розсортувати;                                 Б  розкришити;                                              В   зібрати в одному місці.

3. Папір розкладається...

А   за 5-6 років;                                    Б  за 2-10 років;                                                           B   за 30-100 років.

4. 1 кілограм макулатури це...

А   5 кг деревини;                                Б   10 кг деревини;                                                      В   60 кг деревини.

 

5. Виконай завдання. Допоможи розсортувати сміття.

               IMG_20240327_0003_page-0001.jpg

6. Виконай творче завдання. Домалюй наведені відомості за зразком.

                        IMG_20240327_0004_page-0001 (1).jpg

 

                   IMG_20240327_0004_page-0001 (2).jpg

 7. Виконай вправи для покращення зору.

8. Прочитай і відгадай загадки про навколишню природу.

1. Хто подорожує в повітрі на нитці?                                                                                    2. У кого на сучку комора?                                                                                                              3. Яку птицю називають «білобока»?                                                                                          4. Який птах удень мовчить, а вночі кричить?

    Чим прекрасна наша рідна земля?

9. Допоможи дітям знайти вихід із ситуації.

1. Діти знайшли в дуплі лісові горіхи й гриби. Що вони мають зробити?             2. Твій брат приніс із лісу їжачка. Що ти порадиш братові?                                              3. Що ти зробиш, коли побачиш надломлені гілочки дерева?                                        4. Навесні ти побачиш, як на лісовій галявині розпустилися перші конвалії. Що робитимеш?                                                                                                                                 5. Після походу залишилося сміття. Твої дії.

10. Прочитай уривок казки Марії Солтис-Смирнової «Бережімо Землю».

Колись дуже давно, ще до того, як люди винайшли лампочку й автомобіль, Земля була чистою та квітучою.

ф2.jpg

У річках та озерах, морях і океанах жило багато різної риби. У небі вільно літали великі й малі птахи. Ліси, поля та луки населяли різні звірята й комахи. Але з кожним великим винаходом Людина забирала багатства Землі: їй потрібен був і ліс, і вода, а згодом і повітря.                                                                   Не навчилася Людина берегти Землю. Іде Людина разом з Дитиною полем. Дитина травичку зриває з коренем, пляшку з-під води кидає в блакитні волошки прямо до мишачої нірки. Так і закрила вихід. Ідуть лісом - крихітний паросток дуба затоптали, не помітили гніздечка перепілки в траві усі яйця побили. Далі повз річку шлях їхній пролягає -  кинула Дитина поліетиленовий пакет від печива у воду. Упав він на рибку, а тій важко дихати. Зібралось усе живе на раду: як же донести Людині, що вона не єдиний мешканець Землі

     Вислов свою думку з приводу прочитаного.

11. Підсумуй заняття разом з учителем.

12. Попрацюй у чарівній майстерні. Виготов корисну річ іграшку, годівничку тощо 3 використаних побутових матеріалів. Презентуй свій виріб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 квітня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку