Урок біології "РІСТ І РОЗВИТОК КЛІТИН ТА ФАКТОРИ, ЯКІ НА НЬОГО ВПЛИВАЮТЬ. СТАРІННЯ ТА СМЕРТЬ КЛІТИН. ПРИЧИНИ ПОРУШЕННЯ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ"

Про матеріал
Урок біології 11 клас на тему: " РІСТ І РОЗВИТОК КЛІТИН ТА ФАКТОРИ, ЯКІ НА НЬОГО ВПЛИВАЮТЬ. СТАРІННЯ ТА СМЕРТЬ КЛІТИН. ПРИЧИНИ ПОРУШЕННЯ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ", проведений у спеціальній школі для дітей з вадами слуху.
Перегляд файлу

Клас  11

 

ТЕМА УРОКУ: РІСТ І РОЗВИТОК КЛІТИН ТА ФАКТОРИ, ЯКІ НА НЬОГО ВПЛИВАЮТЬ. СТАРІННЯ ТА СМЕРТЬ КЛІТИН. ПРИЧИНИ ПОРУШЕННЯ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ

Цілі уроку:

 освітня: сформувати знання про ріст і розвиток клітин; з'ясувати фактори, які впливають на ріст і розвиток клітин, процеси старіння та порушення клітинного циклу;

 розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити закономірності між дією чинників, що викликають процеси старіння, та їхніми наслідками;

 виховна: на прикладі процесів старіння в організмі людини виховувати розуміння єдності всіх біологічних процесів у живих організмах.

■ корекційна: працювати над правильною вимовою звуків учнями

Обладнання і матеріали: зображення, що демонструють ознаки старіння на різних рівнях організму, амітоз, ендомітоз, політенія.

Базові поняття і терміни: проліферація клітин, диференціація клітин, старіння, смерть клітини.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи; уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

Мовна зарядка:

  • Який тепер урок?
  • Що вивчає біологія?

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

1. Як відбувається ріст клітин? Під дією яких чинників?

2. Як і коли відбувається перетворення первісно однакових клітин зародка на клітини різних тканин багатоклітинного організму?

3. Чи здатні клітини організму старіти та помирати? Якщо так, то чим це може бути спричинене?

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя з елементами бесіди

1. Ріст і розвиток клітин та фактори, які на нього впливають. Поняття про проліферацію і диференціацію клітин

Розвиток організму відбувається завдяки двом процесам: клітинної проліферації — розростанню тканин унаслідок багаторазового поділу клітин та диференціації — утворенню різних клітин з початково однорідних.

Проліферація забезпечує ріст і диференціювання тканин у процесі індивідуального розвитку, забезпечує безперервне відновлення клітин і внутрішньоклітинних структур. У разі ушкоджень органів і тканин за допомогою проліферації усувається утворений дефект і нормалізується порушена функція. Джерелом проліферації є недиференційовані (стовбурові) клітини тканини, які, періодично зазнаючи розподілу і подальшого диференціювання, поступово перетворюються на специфічні клітини цієї тканини і виконують характерну для неї функцію. Стовбурові клітини наявні в усіх тканинах під час їх ембріонального розвитку і зберігаються в багатьох тканинах зрілих організмів.

Диференціація — це поява відмінностей між клітинами, утворення спеціалізованих клітин і тканин диференціація є незворотним процесом диференційовані клітини містять такий самий набір генів (генотип), як і недиференційовані.

2. Старіння та смерть клітин

Ознаками старіння клітин організму людини є:

1) Морфологічні ознаки: зменшення й ущільнення ядра; стирання меж між клітинами; утворення вакуолей у цитоплазмі; збільшення кількості амітозів.

2) Фізико-хімічні ознаки: збільшення дисперсності колоїдів цитоплазми та ядра; збільшення в’язкості цитоплазми та каріоплазми; більш легка коагуляція внутрішньоклітинних білків після дії на них спирту, розчинів солей.

3) Біохімічні ознаки: накопичення в цитоплазмі оранжево-жовтого пігменту ліпофусцину — продукту окиснення ненасичених ліпідів; зменшення вмісту води в клітині; зниження активності ферментів; збільшення вмісту холестерину; зменшення вмісту білка лецетину.

4) Функціональні ознаки: знижується інтенсивність внутрішньоклітинного дихання; пригнічується біосинтез білка; зміна здатності реагувати на зовнішні стимули (ефект дії факторів росту та гормонів зменшується, дія токсинів, антибіотиків, радіації, теплового шоку — збільшується).

3. Причини порушення клітинного циклу та їхні наслідки

Найпоширенішими порушеннями клітинного циклу є такі:

1) Амітоз (прямий поділ клітини) — ядро має вигляд як у інтерфазі, не зникають ядерце та ядерна оболонка, реплікація ДНК та спіралізація не відбувається.

2) Ендомітоз — процес подвоєння кількості хромосом у ядрах клітин без руйнування ядерної оболонки та утворення веретена поділу.

3) Політенія — поява в ядрі деяких соматичних клітин величезних багатонитчастих (політенних) хромосом, у сотні разів більших за звичайні. Є результатом численних реплікацій хромосом без наступного поділу клітини або її ядра.

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

1. Охарактеризуйте поняття «проліферація клітин», «диференціація клітин».

2. Які ознаки старіння клітин?

3. Наведіть причини порушення клітинного циклу. До яких наслідків вони призводять?

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:Опрацювати відповідний параграф підручника. Підготувати повідомлення з тем «онкологічні захворювання», «Профілактика і лікування онкологічних захворювань».

docx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку