Урок "Біосфера. Складові біосфери"

Про матеріал
Розробка уроку містить основні терміни і поняття про біосферу, підібрано відеоматеріали до уроку.
Перегляд файлу

Географія 6-ті класи     Дата:29.04.20     Драєнко О.І.

Тема: Складові біосфери, особливості її поширення на земній кулі.

Мета: сформувати в учнів первинні знання про біосферу та її межі, розповісти про різноманітність та розподіл живих організмів на поверхні Землі;розвивати вміння логічно мислити, екологічне мислення,  пояснювати закономірності поширення живих організмів; виховувати бережливе ставлення до природних багатств.

Хід уроку

1. Вивчення нового матеріалу

Учені вважають, що Земля як планета виникла близько 4,5 млрд. років тому. Організми з’явилися на Землі, напевно, не пізніше ніж 3,5 млрд. років тому.

Біосфера — це земна оболонка, у якій існує життя.

Всі живі організми,які живуть на нашій планеті утворюють нову оболонку , яка називається  - біосфера. Уперше термін біосфера  вжив відомий учений Володимир Вернадський. Саме він провівши дослідження виявив, що непомітні мешканці Землі, маса яких не перевищує одного відсотка,від маси грунту, води й повітря складають географічну оболонку.

У перекладі з грецької «біос» - життя, «сфера»-оболонка. Отже, біосфера -оболонка життя. Біосфера-оболонка  нашої Землі, яка заселена живими організмами.

Усі організми об’єднуються в чотири царства живої природи рослини, тварини, гриби, бактерії.

     

 

Межі Біосфери

Чітких меж біосфери немає. Вона розміщується в межах інших оболонок. Всі живі організми пристосовуються до життя у різноманітних умовах.

 

 

Закономірності поширення живих організмів на Землі.

Поширення живих організмів по земній поверхні. Поширення живих організмів на Землі дуже нерівне. До полюсів кількість їх видів постійно зменшується. Це залежить від клімату.

В приекваторіальній зоні суходолу, з високими температурами та великою кількістю опадів протягом усього року, розвивається розкішна рослинність. Верхівки дерев змикаються, утворюючи непроникне для сонячних променів зелене шатро. Окремі дерева досягають 60—80 м заввишки (приблизно висоти 20—30-поверхового будинку). Вони оповиті ліанами, на стовбурах та гіллях дерев оселяються інші рослини, які засвоюють вологу з повітря. Рослинність настільки густа, що ліси майже непрохідні. Дуже багато тварин і птахів маскуються серед квіток та листя цього вічнозеленого лісу.

На північ та південь від екватора в зоні тропіків, де температури високі, а опадів мало, клімат посушливий. Рослинність бідна, тварин мало. Багато з них зариваються в пісок або живуть у норах (змії, ящірки, дрібні ссавці). Інші можуть тривалий час не пити воду (верблюди) або пробігати великі відстані в її пошуках (антилопи).

У помірних широтах, де температура змінюється за сезонами, а опадів буває достатньо, ростуть ліси, дерева яких на зиму скидають листя. Північ та центр України вкриті такими лісами.

Біля полюсів в умовах низьких температур рослин майже немає. У товщі снігу та льоду живуть тільки бактерії та деякі одноклітинні водорості.

Отже, склад біосфери змінюється від екватора до полюсів. Найбагатший рослинний і тваринний світ у приекваторіальних та помірних широтах.

 

Відеопрезентація

https://naurok.com.ua/prezentaciya-biosfera-sklad-ta-mezhi-biosferi-6-klas-21786.html

 

Домашнє завдання

Опрацювати текст параграфа 54, вивчити терміни і поняття ст 216 питання 1.2.3 4письмово

 

doc
Додано
9 травня 2020
Переглядів
3147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку