Складові біосфери, особливості її поширення на земній кулі.

Про матеріал
Добірка форм роботи на уроці географія з 6 класом. Мета: навчальна: сформувати в учнів первинні знання про біосферу та її межі, розповісти про різноманітність та розподіл живих організмів на поверхні Землі; розвиваюча: розвивати вміння логічно мислити, екологічне мислення, пояснювати закономірності поширення живих організмів; виховна: виховувати бережливе ставлення до природних багатств Добірка матеріалів підходить для організації дистанційного навчання
Перегляд файлу

Тема: Складові біосфери, особливості її поширення на земній кулі.

 6 КЛАС

Мета:

навчальна: сформувати в учнів первинні знання про біосферу та її межі, розповісти про різноманітність та розподіл живих організмів на поверхні Землі;

розвиваюча: розвивати вміння логічно мислити, екологічне мислення,  пояснювати закономірності поширення живих організмів;   виховна: виховувати бережливе ставлення до природних багатств.

ХІД УРОКУ

Запис до зошита дату та тему уроку

Прийом «Географічний крос» Записати до зошита

- Тверда оболонка нашої Землі - це

- Повітряна оболонка Землі - це

- Водна оболонка нашої Землі - це

Неможливо уявити нашу планету без живих організмів, що мешкають і в глибинах океану, і на вершинах гір. Усі процеси, що відбуваються на сучасній Землі, пов’язані з життям. Ви вже знаєте про те, що живі організми беруть активно участь у вивітрюванні гірських порід, формуванні нових форм рельєфу, утворенні водойм (наприклад, унаслідок будування загат бобрами), створенні гірських порід (кам’яного вугілля, крейди тощо), зміні кліматичних характеристик місцевості, регулюванні мінерально-сольового складу води Світового океану.

Вивчення нового матеріалу

Учені вважають, що Земля як планета виникла близько 4,5 млрд. років тому. Організми з’явилися на Землі, напевно, не пізніше ніж 3,5 млрд. років тому.

Робота зі словником.

Біосфера — це земна оболонка, у якій існує життя.

Всі живі організми,які живуть на нашій планеті утворюють нову оболонку , яка називається  - біосфера. На сьогоднішньому уроці, ви дізнаєтесь, які живі організми впливають і взаємодіють один з одним, та якою є роль живих організмів у природі. Уперше термін біосфера  вжив відомий учений Володимир Вернадський. Саме він провівши дослідження виявив, що непомітні мешканці Землі, маса яких не перевищує одного відсотка,від маси грунту, води й повітря складають географічну оболонку.

У перекладі з грецької «біос» - життя, «сфера»-оболонка. Отже, біосфера -оболонка життя. Біосфера-оболонка  нашої Землі, яка заселена живими організмами.

Усі організми об’єднуються в чотири царства живої природи (аналіз таблиці)

 

рослини

тварини

бактерії

гриби

 

Межі Біосфери

Робота з підручником

Де починається та закінчується життя на Землі. Чи має біосфера чіткі межі?.

Щоб краще це зрозуміти давайте розглянемо малюнок

 

Чітких меж біосфери немає. Вона розміщується в межах інших оболонок (показую на малюнку). Всі живі організми пристосовуються до життя у різноманітних умовах.

Найбільша кількість живих організмів у біосфері зосереджена біля поверхні суші і води (місця стикання літосфери, атмосфери й гідросфери). На відміну від інших оболонок Землі біосфера не має власних меж, а розміщується в межах інших оболонок. Верхньою межею біосфери вважається шар озону, що знаходиться на висоті 20-25 км. Таким чином, біосфера включає нижню частину атмосфери, всю гідросферу і верхню частину літосфери.

Бесіда за запитаннями

• Які живі організми поширені в гідросфері?

• Які живі організми поширені в атмосфері?

• Чи поширені живі організми на висоті 20-25 км?

Є організми, яких ми звичайно не помічаємо, оскільки більшість із них неможливо роздивитися навіть під мікроскопом. Це — мікроорганізми. Вони першими з’явилися на Землі. Їхня здатність виживати за найрізноманітніших умов дивовижна. Мікроорганізми існують за температур, значно нижчих від 0 °С і вищих за 100 °С, не гинуть, коли їх висушити, живуть у кислоті, витримують високу радіоактивність.

На суходолі, як і в океані, живі організми поширені нерівномірно. Кількість живих організмів на суходолі збільшується від полюсів до екватора. Різний режим світла, температури і вологості, характеру ґрунтів, особливостей рельєфу виробили у тварин і рослин низку пристосувань, що дозволяють їм мешкати в різних районах земної кулі.

Учені підрахували, що живі організми планети пропускають через себе всю воду Землі за 2 млрд. років, весь кисень атмосфери за 2 тис років. Отже, за довгий час геологічної історії Землі живі організми багаторазово переробили всі головні гази атмосфери, всю воду планети і частину мінеральної маси земної кори.

Живі організми регулюють сольовий склад Світового океану. Цим можна пояснити те, що Океан зберігає відносну постійність останні 200 млн. років. Організми забирають з води необхідні їм для життя мінеральні речовини (особливо кальцій — для побудови панцирів, черепашок, скелетів), відмираючи, опускаються на дно і згодом перетворюються на гірські породи.

Закономірності поширення живих організмів на Землі.

Чи різноманітно поширюються живі організми на Земній кулі?.

Поширення живих організмів по земній поверхні. Поширення живих організмів на Землі дуже нерівне. До полюсів кількість їх видів постійно зменшується. Це залежить від клімату.

В приекваторіальній зоні суходолу, з високими температурами та великою кількістю опадів протягом усього року, розвивається розкішна рослинність. Верхівки дерев змикаються, утворюючи непроникне для сонячних променів зелене шатро. Окремі дерева досягають 60—80 м заввишки (приблизно висоти 20—30-поверхового будинку). Вони оповиті ліанами, на стовбурах та гіллях дерев оселяються інші рослини, які засвоюють вологу з повітря. Рослинність настільки густа, що ліси майже непрохідні. Дуже багато тварин і птахів маскуються серед квіток та листя цього вічнозеленого лісу.

На північ та південь від екватора в зоні тропіків, де температури високі, а опадів мало, клімат посушливий. Рослинність бідна, тварин мало. Багато з них зариваються в пісок або живуть у норах (змії, ящірки, дрібні ссавці). Інші можуть тривалий час не пити воду (верблюди) або пробігати великі відстані в її пошуках (антилопи).

У помірних широтах, де температура змінюється за сезонами, а опадів буває достатньо, ростуть ліси, дерева яких на зиму скидають листя. Північ та центр України вкриті такими лісами.

Біля полюсів в умовах низьких температур рослин майже немає. У товщі снігу та льоду живуть тільки бактерії та деякі одноклітинні водорості.

Отже, склад біосфери змінюється від екватора до полюсів. Найбагатший рослинний і тваринний світ у приекваторіальних та помірних широтах. (Чому?)

Прийом «Проблемне питання»

  • Чи змінюються в часі межі біосфери? Відповідь обґрунтуйте.
  • Проаналізуйте вплив людини на біосферу. Відповідь оформіть у вигляді таблиці.

Вплив людини на біосферу

Позитивний

Негативний

  •         Назвіть, які тварини і рослини найбільш поширені у вашій місцевості.

 

 «П’ять речень»

Учні п’ятьма реченнями формулюють висновки уроку.

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
9 травня 2020
Переглядів
3166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку