Урок "Підземні води"

Про матеріал
Урок містить пояснення основних термінів та понять у вигляді навчального та відеоматеріалу.
Перегляд файлу

Географія 6-ті класи       Дата:22.04.2020   Драєнко О.І.

Тема:Підземні води

Мета: сформувати в учнів систему знань про підземні води як частину гідросфери; поглибити систему знань учнів про гідросферу; з’ясувати умови утворення підземних вод, виявити, які породи здатні пропускати, а які — затримувати воду; ввести поняття «верховодка», «ґрунтові води», «міжпластові» води, «артезіанські води»; розкрити значення підземних вод для людини; виховувати бережливе ставлення до водних багатств.

Хід уроку

Підземні води — води, що є у тріщинах гірських порід, пустотах і порах.

Підземні води утворюються в процесі взаємодії гідросфери й атмосфери з літосферою. Умови утворення підземних вод: а) велика кількість опадів; б) пропускання гірських порід. Здатність гірських порід пропускати воду пояснюється тим, що в них є пори, тріщини, пустоти. Чим більші частинки, тим більші пори і тим легше проходить крізь породу вода. Вода легко проходить крізь пісок, ґрунт, гравій, гальку. Так, крізь товщу гальки за добу вода може просочитися на 100 м, крізь пісок — на 10 м.

Гірські породи, які пропускають воду, називаються водопроникними.Майже не пропускає воду глина (за добу 1 мм), зовсім не пропускає граніт.

Гірські породи, що мало пропускають воду, називаються водотривкими.Поверхня суходолу складається з осадових порід різної проникності. Вода проходить через водопроникні породи в глибину, поки не зустріне водотривкий шар, і потім починає нагромаджуватися над ним. Пласти, які містять воду, називаються водоносними.

За умовами залягання підземні води поділяються на верховодку, ґрунтові, міжпластові води. Конспект уроку з географії для 6-го класу на тему " Підземні води" "

 

Верховодка — сезонна вода, яка розміщена близько до поверхні і утворюється в результаті випадання дощів, танення снігу.

Воду, що міститься у водоносному шарі, не прикритому зверху водотривкими породами, називають ґрунтовою водою.

Поверхню ґрунтових вод називають рівнем ґрунтових вод. Він залежить від кількості опадів, розчленованості місцевості, близькості річок, озер, боліт.

Ґрунтові води повільно перетікають порами в той бік, де рівень їх менший. У ярах і річкових долинах вони виходять на поверхню, утворюючи джерела.

Підземні води, які залягають між двома пластами, називають міжпластовими.

Підземні води широко використовуються населенням для водопостачання, зрошення, обводнення.

Основними чинниками, що забруднюють підземну воду, є використання міндобрив, отрутохімікатів, накопичення побутових відходів, відсутність ефективного очищення на тваринницьких фермах. Тому, щоб прісні води були чистими, потрібно дбати про поверхню Землі. У багатьох районах знаходять воду, в якій у великій кількості розчинені солі й гази. Таку воду називають мінеральною. Ця вода має лікувальні властивості, які були відомі дуже давно.

Це цікаво

Вода на великій глибині має високу температуру. Таку воду називають термальною. Найчастіше такі води є в районах вулканічної діяльності, землетрусів. Вона є на Камчатці, в Італії, Ісландії, США. Термальні води можна використовувати в оранжереях, ними обігрівають будинки, лазні, вони використовуються як джерело енергії.

Відеоматуріали:

https://www.youtube.com/watch?v=1O08ETUAQ9k

 

Домашнє завдання

• Вивчити параграф 53, повторити матеріал теми «Гідросфера», підготуватися до тестування з теми «Гідросфера»

 

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку