Урок "Цінуй і бережи своє здоров'я"

Про матеріал
Дана розробка допоможе закріпити знання в учнів про своє здоров'я та здоровий спосіб життя, сформує дисциплінованість та життєву потребу - бути завжди здоровим.
Перегляд файлу

 

 

 

D:\Музика\енош568\KUbCWe9AafY.jpg

 

 

 

 

 

 

Тема: Здоровим бути модно!

Мета: надати учням інформацію про здоров’я, здоровий спосіб життя; сформувати навички здорового способу життя та способи протистояння залежностям; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Обладнання:  роздатковий матеріал: стікери-квіточки,   плакат «Очікування», плакат «Правила роботи», аркуші паперу розділені пунктирною лінією.

                                          Хід заняття

Вправа «Привітання»

   Доброго дня, діти. Сьогодні ми поговоримо з вами про здоров’я, про здоровий спосіб життя. Тема ця є досить актуальною, адже здоров’я не можна купити за гроші. Нажаль, не всі люди вчасно це розуміють. Вони втрачають здоров’я в молодому віці, не цінуючи те, що дала їм природа. А коли схаменуться, то вже може бути пізно. Втраченого  здоров’я не повернути. Щоб такого не трапилося, кожна людина з самого дитинства повинна бережливо відноситися до свого здоров’я, пам’ятати, що її життя, її здоров’я залежить від того, який спосіб життя вона обере для себе.

 

Вправа «Знайомство»

   Дітям потрібно назвати своє ім’я і поділитись своїми емоціями. Потрібно показати з  яким настроєм вони прийшли на заняття.

 

Вправа «Наші правила»

   Учасникам пропонується разом скласти і прийняти правила роботи

Наші правила:

  • Бути чесними.
  • Бути активними і позитивними.
  • Правило піднятої руки.
  • Один говорить – всі слухають.
  • Не критикувати, а допомагати.

 

Вправа «Очікування»

  • Що ви очікуєте від сьогоднішнього нашого заняття?

Діти, перед вами – горщик і квіточки. Напишіть свої очікування на квіточках і прикріпіть їх унизу дошки (Діти прикріплюють квіточки). Наприкінці заняття ми зможемо дізнатися, чи зможуть наші квіточки зацвісти. А це залежить від того, чи здійсняться ваші очікування.

Вправа «Асоціативний  ланцюг»

   Пропоную вислів: здоров’я – це  , де діти повинні продовжити даний вислів.

Інформаційне повідомлення

   Здоров’я – це стан повного фізичного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад. Здорова людина – це така людина, яка життєрадісно й охоче виконує обов’язки покладені на неї, і повністю реалізує свої фізичні й розумові здібності. Наше здоров’я залежить від спадковості (на 20%), від рівня медицини (на 10%), від екології (на 20%), від способу життя (на 50%).

   Спосіб життя – це такий чинник здоров’я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Основними чинниками, які псують здоров’я є:

  • Вживання алкоголю
  • Тютюнопаління
  • Вживання наркотиків

   Отже, можна зробити висновок, що здоров’я – це стан повного фізичного, душевного й соціального благополуччя, а не  лише відсутність хвороб чи фізичних вад. Це такий етап, коли весь організм функціонує так, щоб забезпечити людині змогу добре жити.

Вправа «Лінія життя»

   Пропонує кожному учаснику намалювати на аркуші паперу, розділеному пунктирною лінією посередині на верхню і нижню половини, лінію, що символізує життя учасника, включаючи все минуле, від народження до сьогодення, і майбутнє, як кожний уявляє собі його, до самої смерті, позначити на лінії крапкою місце сьогоднішнього дня.

   Умова малювання: коли лінія проводиться вище пунктиру, це символізує позитивні події життя, з успіхами і радощами; коли лінія проводиться нижче пунктиру, це символізує негативний досвід, труднощі, невдачі, горе.

   Малюнки обговорюються, звертається  увагу на те, як переважно сприймає учасник своє життя — більша чи менша частина лінії знаходиться у верхній нижній частині аркуша, наскільки  багато точок перетинань пунктиру.

   Після цього  пропоную  учням уявити, як зміниться сценарій їхньої лінії життя, якщо на певному етапі вони потраплять в алкогольну або наркотичну  залежність. Під час обговорення виробляється негативне ставлення до зловживання психотропними речовинами, наслідком якого може стати адиктивна поведінка, а отже, руйнування всіх життєвих планів.

  • Як здоровий спосіб життя допомагає зберегти здоров’я?

   Зберігати здоров’я – означає вести здоровий спосіб життя, що включає всі необхідні умови  для нормального фізичного розвитку, особистого й інтелектуального зростання, комфортного емоційного стану.

   Здоровий спосіб життя не передбачає якоїсь спеціальної підготовки, він розрахований на звичайну людину. Здоровий спосіб життя – це практичні дії, спрямовані на запобігання захворювання, зміцнення всіх систем організму й поліпшення загального самопочуття людини.

 

Вправа «Переваги здорового способу життя»

   Нині в усьому світі все більшого поширення набуває рух за здоровий спосіб життя, поширюється мода на здоров’я. Бути здоровим стає не тільки модно, але й економічно вигідно. Все більше молоді у світі та нашій країні вважають: «Краще бути здоровим і багатим, ніж хворим».
   Діти об’єднуються в групи. Кожній групі пропонується скласти пам’ятку «Кроки до успіху».

Подається орієнтовний варіант пам’ятки:
-зовнішні дані;
-талант;
-здоровий спосіб життя;
-освіта тощо.

    Назвіть складові вашого успіху. Чи вважаєте ви себе успішною людиною?

 

Вправа «Вільний мікрофон»
   Кожен бажаючий швидко і чітко висловлює свою думку.
Обговорюються питання. Після кожного робиться висновок.
- Чи може кожна людина жити так, як хоче? Що для цього потрібно?
- Чи справедливе твердження: «Моє життя, як хочу, так і живу?»
- Що важче: будувати життя чи пристосовуватися до нього?

 

Вправа «Підсумок очікування»

  • Чи здійснилися ваші очікування?
  • Чи засяяв ваш букет?
  • Чи покращився настрій?
  • Чи допоможуть вам зберегти власне здоров’я сьогоднішні вправи? (Учні прикріплюють квіти на букеті від своїх очікувань).

 

Вправа «Прощання»

   Діти по черзі прощаються продовжуючи речення: «Для мене важливе моє здоров’я і тому …»


Вправа «Усмішка по колу»
    Учні усміхаються сусідові і продовжують  фразу «Бажаю тобі і собі…»

 

docx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку