Урок «Цирк – свято щоденного життя. Хай живе оперета!»

Про матеріал

Тема: «Цирк – свято щоденного життя. Хай живе оперета!»

Мета: розширити знання учнів про побутовий жанр, познайомити з жанром оперети та темою цирку у творах образотворчого мистецтва; розвивати в учнів вміння слухати музику, надавати характеристику засобам музичної виразності творів, розвивати вміння висловлювати власні враження від прослуханого твору; виховувати естетичний смак.

Тип уроку: комбінований, урок заглиблення в тему.

Обладнання: мультимедійна презентація, картки, ватман, кольорові олівці, клей, текст пісні «Куди поїхав цирк»

Перегляд файлу

  6 клас

Урок №14

 Тема: «Цирк – свято щоденного життя. Хай живе оперета!»

 Мета: розширити знання учнів про побутовий жанр, познайомити з жанром оперети та темою цирку у творах образотворчого мистецтва; розвивати в учнів вміння слухати музику, надавати характеристику засобам музичної виразності творів, розвивати вміння висловлювати власні враження від прослуханого твору; виховувати естетичний смак.

 

Тип уроку: комбінований, урок заглиблення в тему.

Обладнання: мультимедійна презентація, картки, ватман, кольорові олівці, клей, текст пісні «Куди поїхав цирк»

 

Хід уроку:

  1. Організаційний момент.

Добрий день, діти! Я рада вас бачити на уроці мистецтва в гарному настрої. Сподіваюсь, що ми з вами цікаво та інформативно проведемо наш урок.

  1. Актуалізація опорних знань.

Ми продовжуємо знайомство з мистецькими жанрами.

 Проведемо бліц-гру «Правильна відповідь». ( За кожну правильну відповідь – смайлик, зірочка або сердечко,  які учні можуть використати при виконанні творчої роботи).

  •  З якими жанрами мистецтва ми познайомилися?
  • Які теми розкривають твори побутового жанру?
  • Про що розповідають нам твори міфологічного жанру?
  • Назвіть основну тему творів релігійного жанру.
  • Чим відрізняються твори історичного та батального жанрів?

Сьогодні у нас незвичайний урок. Ми поринемо у свято музики, сили та вправності.

Тема уроку схована у загадці:

На уроці сидим в школі –

Що за шум і гам надворі?

Клоуни, жонглери всюди,

Весело сміються люди.

 У вікно ми зразу зирк –

Це ж до нас приїхав цирк!

C:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\cirk_nikulina_-_foto_zala_-_1.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\Circus-AlejandroLinaresGarcia.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\18d987d5ce1e603401e3878fc95efdf5.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Розкриття теми уроку.

Цирк – дивовижне мистецтво, яскрава сценічна постановка у супроводі естрадно - симфонічного оркестру. Витоки цирку дослідники бачать в старовинних змаганнях в силі та спритності. Він формувався як спосіб демонстрації особливих умінь, які часто не мали практичного застосування. Артисти цирку  не змагаються, завойовуючи призи, а дозволяють побачити можливості людини і випробувати при цьому естетичне задоволення. Головне виразний засіб циркового мистецтва - трюк, він розрахований на те, щоб викликати у глядачів емоцію: сміх, подив, переляк, захват. Все це ріднить цирк з іншими видами видовищних мистецтв: театром, кіно. Основними естетичними категоріями циркового мистецтва є: реприза, трюк, номер, надзавдання.

Гра «Упізнай жанри циркового мистецтва» ( пантоміма). Ваша задача мімікою, рухами  показати циркові професії ( акробати, факіри, фокусники, гімнасти, клоуни).

C:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\fokusnik_tryuk_s_kartami.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\clo448974LARGE.jpg 

C:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\Twv7W1Zftcg.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Тему цирку можна спостерігати і на картинах митців. Такі твори належать до побутового жанру, адже радість і щастя, що їх дарує цирк – то чарівні миттєвості нашого життя.

До вашої уваги картини світових художників:

 

  • Пабло Пікассо – французький художник іспанського походження;
  • американський художник Бріджмен Фредерік Артур «Американський цирк»
  • Леже Феран – французьуий художник;
  • Луї Моілліет «Цирк» - французький художник;
  • Марк Шагал – французький художник російського походження;
  • український художник Юрій Мацик

C:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\20140711074524Picasso011.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\америк цирк.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\леже фернан.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\луи моиллиет.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\шагал.jpgC:\Documents and Settings\Учень\Рабочий стол\семінар\юрий.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я пропоную вам в своїх групах створити аплікацію-колаж «На арені цирку»

( Творча робота. Аплікація «На арені цирку»)

 

Чи бажаєте ви відчути себе у вирі яскравого і запального музичного свята? Тоді запрошую зануритися в радісний і барвистий світ оперети. Жанр оперети – це синтез музики, танцю та віртуозної гри акторів-вокалістів у супроводі оркестру, хору, балету, а ще – жарти, веселощі, піднесений настрій, шарм і вишуканість.

 Слово «оперета» дуже подібне до «опера». І не дивно, адже воно означає «маленька опера», її ще називають «молодшою сестрою опери». В опереті є усі складові опери – увертюра, арії, ансамблі, хори. Тільки вистави оперети мають комічний сюжет із розмовними діалогами, що чергуються з музичним номерами. Музичні номери і опереті коротші за оперні, музика переважно легкого, розважального характеру.

 Проте, незважаючи на легкість у сприйманні, оперета досить складний жанр для її виконавців. Видатний режисер Лесь Курбас говорив: «Оперета є хорошою акторською школою». Адже актори оперети – справжні універсали: окрім уміння добре співати, вони мають танцювати, добре виконувати свою роль, володіти чіткою дикцією.

 «Батьком» оперети вважають французького композитора Жака Оффенбаха. У 1858 році поставив першу оперету. Цікаво, що історія цього жанру почалася з того самого сюжету, що й історія опери – з міфу про Орфея й Евридику… але з додаванням до сюжету комічності й пародійності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сборник радиоспектаклей 23 (1952 - 2012) MP3 Exe-Exe.Net - скачать софт, фильмы и сериалы бесплатно без смс 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хоча оперета і народилася у франції, найвищого злету набула у творчості композиторів Йогана Штрауса («Летюча миша», «Циганський барон»), Франца Легара («Весела вдова», «Країна усмішок») та Імре Кальмана («Принцеса цирку», «Сільва», «Баядера» та інші).

Летучая мышь в Краевой музыкальный театр - Афиша событий и отдых в ХабаровскеF:\барон.jpgF:\вдова.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Так, як ми сьогодні ведемо розмову про цирк, то оперетою Імре Кальмана  «Принцеса цирку». Музиці цієї оперети притаманна святковість, відточеність мелодики й оркестровки.

Короткий зміст оперети «Принцеса цирку»

Сюжет оперети будується на розвитку відносин головних героїв – таємничого Містера Ікса – артиста цирку, який ніколи не знімає маски, та княгині Палійської, яка за умовами заповіту її покійного чоловіка повинна протягом 6 тижнів вийти заміж. В іншому разі вона не отримає спадку. Серед претендентів на руку і серце княгині – Великий князь Сергій Миколайович, якому княгиня відмовила і котрий вирішує помститися їй, зганьбивши в очах світського суспільства. Для цього він пропонує Містеру Іксу познайомитися з княгинею під іменем принца Кірасова.

( ВІДЕО)

Княгиня закохується в красеня-принца і вінчається з ним. Потім з'ясовується, що її чоловік – циркач Містер Ікс, і вона тепер – принцеса цирку. У гніві Містер Ікс відкриває знімає маску і відкриває правду. Він – князь палійський, племінник її покійного чоловіка, закоханий у неї дуже давно  і через гнів та ревнощі дядька був змушений стати цирковим артистом.  Оперета має гарний кінець – закохані разом та щасливі.

 Я пропоную послухати арію Містера Ікс

(ВІДЕО)

  • Охарактеризуйте образ Містера Ікс за музикою арії.

 

Цю оперету, а також шоу-балет, музичні казки, мюзикли можна подивитися на сцені Національного академічного театру оперети України в місти Київ. Це сучасний європейський музичний театр, культурний центр, де панують музика, та емоції, дивують та захоплюють почуття. З репертуаром театру оперети можна ознайомитися на сайті:

http://operetta.com/ua

 

 

Киевскую оперетту отремонтируют за 28 миллионов - Финансы на Новостей.COM 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Поспівки.
  2. Виконання пісні «Куди поїхав цирк».


КУДИ ПОЇХАВ ЦИРК? ВІН ВЧОРА БУВ ЩЕ ТУТ.
ДЕ ДІЛИСЯ ТЕПЕР ВІДМЕДІ І ВЕРБЛЮДИ?
АФІШІ ГОЛУБІ НА СТІНАХ ЩЕ ЦВІТУТЬ.
ТА МУЗИКИ ОРКЕСТРУ ВЖЕ НЕ ЧУТИ.

КУДИ ПІШЛИ СЛОНИ? ПОГОНИЧУ. КУДИ
УЧЕНОГО СЛОНА ВЕДЕШ ТИ МОВЧАЗЛИВО?
КУДИ ПОЇХАВ ЦИРК? ПОЇХАВ ВІН ТУДИ,
ДЕ ЛЮДИ КАЗКУ ЖДУТЬ І ВІРЯТЬ В ДИВО.

СВОЇХ БЛИСКУЧИХ ЗМІЙ ТУДИ НЕСЕ ФАКІР.
ТУДИ ПТАХИ ЛЕТЯТЬ,  ЛЕТЯТЬ НА КРИЛАХ ВІТРУ.
ТУДИ ПІД РІК НОВИЙ СТАРИЙ ВІДХОДИТЬ РІК,
ТУДИ НА КАРУСЕЛІ ЇДУТЬ ДІТИ.

В ЗАСВІЧЕНИХ ВОГНЯХ ОРКЕСТРИ ЗАДЗВЕНЯТЬ,
І ГЛЯДАЧІ ЗБЕРУТЬСЯ РАЗОМ ТУТ НЕ ВПЕРШЕ.
КРУЖЛЯЄ КАРУСЕЛЬ, ПРОЖЕКТОРИ ГОРЯТЬ,
ВИВЕРШУЄТЬСЯ ДИВО НА МАНЕЖІ.

 

  1. Узагальнення вивченого матеріалу.
  • У чому особливість музично-театрального жанру оперети?
  • Порівняйте жанри опери й оперети?
  1. Оцінювання
  2. Домашнє завдання:
  • у вільний час переглянути інтерпретацію у кіно оперети «Принцеса цирку» та поділитися своїми враженнями;
  • * створити листівку до Міжнародного дня щастя.

 

 

docx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
2066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку