Урок. "Екологія тварин. Амфібії, їх різноманітність. Роль у природі та значення в житті людини."

Про матеріал
Матеріал уроків по екології тварин для 7-го класу. На допомогу молодим і починаючим вчителям. Можна використовувати, як готові конспекти уроків. Підручник «Біологія 7». Автори: Л.I. Остапченко, П.Г. Балан, В.В. Серебряков, Н.Ю. Матяш, В.А. Горобчишин.
Перегляд файлу

                                                                                                        7 клас. Біологія      

                                             Урок № _

Тема.  Амфібії, їх  різноманітність.  Роль у природі та значення в житті людини .

Мета уроку: сформувати знання про різноманітність амфібій, пов’язану з пристосуванням їх до існування в різних середовищах.

Розвивати вміння аналізувати, систематизувати, робити висновки;

Виховувати цінністне ставлення до тварин, толерантності, гуманізму.

Обладнання: таблиці, малюнки, підручник.

Міжпредметні зв’язки: фізика, хімія, географія, екологія, математика, основи 

 здоров’я.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

                                                 Хід уроку:

  1. Організаційний етап

 

II. Актуалізація опорних знань

    Запитання до учнів

 1. Яка будова покривів земноводних?

 2. Які особливості будови скелета та мускулатури земноводних?

 3. Які ускладнення будови травної системи земноводних порівняно з рибами?

 4. Як дихають земноводні?

 5. Як у земноводних здійснюється кровообіг?

 6. Чому земноводні, подібно до риб, є холоднокровними тваринами?

        7. Який тип розвитку притаманний земноводним?

      8. Які періоди спостерігають у річному циклі земноводних?

      9. Де зимують різні представники класу Земноводні?

      10. Які риси пуголовка спільні з кістковими рибами? Про що це свідчить?

 

  III. Етап засвоєння нових знань

Чому амфібії є малочисельною групою хребетних тварин?
Амфібії - це перші й найпростіше організовані наземні хребетні тварини. їх прогресивними ознаками, порівняно з рибами, є поява парних п'ятипалих кінцівок, рухомого з'єднання черепа з хребтом й шийного хребця, легенів й дихальних шляхів, голосового апарату, язика й слинної залози, трикамерного серце й поділу току крові на мале й велике кола кровообігу, півкуль головного мозку, трьох повік (верхньої, нижньої й мигальної) та ін.
Недосконалість засобів пристосування до життя на суші проявляється в амфібій у всіх системах органів. Температура їхнього тіла залежить від температури і вологості навколишнього середовища, тобто вони є холоднокровними. Кров, яка надходить до органів, змішана і не приносить їм достатньої кількості кисню. Слабо розвинені дихальні шляхи, мала поверхня легень для газообміну, відсутність грудної клітки спричиняють незначну ефективність дихання. У проковтуванні їжі беруть участь очні яблука. Примітивність амфібій як наземних тварин особливо чітко виявляється в тому, що їх яйця не мають захисних оболонок і вони не можуть розвиватися поза водою. Розвиток відбувається з перетворенням личинки, яка живе у воді, на дорослу тварину, яка існує на суші.
Отже, амфібії відрізняються недосконалістю способів пристосування
до умов суходолу, що обмежує їх кількість та можливості поширення,
переміщення й орієнтування на суходолі.


Як класифікують амфібій?
Сучасні амфібії є найменшою за кількістю видів групою хребетних тварин. їх поділяють на три види: хвостаті, безхвості й безногі.


Хвостаті - група земноводних з видовженим тілом, у яких є добре виражений хвостовий відділ і, здебільшого, однакові кінцівки. Це найпримітивніша група амфібій, вони найбільше подібні до найдавніших земноводних. Існує близько 350 видів хвостатих амфібій, поширених переважно у північній півкулі. В окремих представників ряду спостерігається розмноження на личинковій стадії (неотенія). До ряду належать саламандри, тритони, протеї, сирени, амбістоми та ін. По всій території України зустрічаються тритон звичайний, тритон гребінчастий, а такі види, як тритон карпатський, тритон альпійський та саламандра плямиста поширені лише в Карпатах. Найбільшим представником групи є велетенська саламандра, яка поширена в Китаї та Японії й досягає довжини тіла 1,5 м.

 Безхвості - група земноводних з коротким тілом, у яких хвостовий відділ не виражений, задні кінцівки розвинені набагато краще за передні, часто мають плавальні перетинки між пальцями. Існує близько 3 500 видів бузхвостих амфібій. Хвіст є лише в пуголовків, а хвостові хребці, що залишилися в дорослих, злилися в паличкоподібну кістку (уро-стиль). Безхвості земноводні мають й інші особливості: обмежену кількість хребців (звичайно 9), видовжені тазові кістки, наявна барабанна порожнина й барабанна перетинка. Поширені безхвості в усіх географічних зонах, крім полярних областей (трав'яна жаба живе й за Полярним колом) та безводних пустель. Найбільше безхвостих земноводних у тропічній Америці. До ряду належать жаби (гостроморда, озерна, трав'яна, голіаф), ропухи (зелена, звичайна, очеретяна), квакші, кумки (жовточеревна, червоночеревна) та ін. Найбільшими представниками безхвостих амфібій є жаба-голіаф (вага 3,2 кг, довжина 32 см) та жаба Бломберга (при вазі 2-2,5 кг вона має довжину 25 см).


Безногі - група земноводних з червоподібним видовженим тілом, що має кільцеподібні переваги й позбавлене кінцівок і хвоста. Налічує ряд близько 170 видів, поширених переважно в Південній Америці, тропічній Африці та Південній Азії. Більшість оезногих амфібій веде підземний спосіб життя, риючи ходи у вологому ґрунті й рослинній підстилці. Яйця розвиваються поза водою, лише остання стадія личинки пов'язана з водним середовищем. До ряду належать червуга кільчаста, рибозмій цейлонський та ін.


Яке значення амфібій у природі та житті людини?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


У помірних широтах земноводні не численні, тому їх роль у природі невелика. Ними живляться хижі хребетні - риби, змії, птахи, ссавці, і вони самі знищують чимало безхребетних й дрібних хребетних, регулюючи тим самим чисельність видів.
Значення амфібій для людини полягає, перш за все, у тому, що вони поїдають багатьох шкідливих безхребетних: молюсків, комах та їх личинок. Серед хвостатих земноводних України найкориснішим є тритон звичайний, чисельність якого досить велика. У його харчовому раціоні переважають комарі. Червоночерева кумка, яка, на відміну від жовточеревої, більш поширена на рівнинних місцевостях, поїдає ворогів риб (личинок бабок, водяних клопів, плавунців). Ропуха сіра & ропуха зелена, що відрізняються «співом», схожим на пташиний, активно знищують комах із неприємним запахом і смаком, яких не їдять птахи. Користь амфібій є значною ще й тому, що вони проявляють активність у нічний час, коли інші хижаки не полюють. У деяких країнах населення використовує в їжу м'ясо жаб та саламандр (наприклад, велетенська саламандра, гостроморда жаба). Жаби й тритони є об'єктами медико-біологічних досліджень для вивчення процесів збудливості, розвитку. Особливо науковців зацікавила надзвичайна здатність до регенерації в тритонів: у них відновлюються не лише кінцівки, хвіст, а й легені, спинний мозок, кишечник. У цих тварин не існує проблеми відторгнення пересаджених органів. Окремі види амфібій є джерелом отримання отрут (буфотоксин від ропух, саламандротоксин від саламандр), які використовують для ліків. У наш час особлива увага вчених під час досліджень спрямована на отрути, здатні знижувати кров'яний тиск людини, розширювати судини, збуджувати дихальні рухи й кровообіг, згубно діяти на гельмінтів, прискорювати загоєння ран і лікувати пухлинні хвороби.
Деякі види можуть завдавати шкоди: переносять небезпечні захворювання (туляремія), поїдають мальків риб.
Земноводні відіграють помітну роль у природі та житті людини. До Червоної книги України занесено 5 видів амфібій: тритон карпатський, тритон гірський, саламандра плямиста, ропуха очеретяна, жаба прудка.

  На Землі є пам'ятники жабі, створені на знак подяки і визнання їх значення в медичних, фізіологічних й фармакологічних дослідженнях.  Один з пам'ятних побудований на території Паризького університету ще в XIX ст., а другий зведений у Токіо за кошти студентів-медиків на честь мільйонної жаби, яка була використана для потреб медицини

 

    Представники місцевої фауни земноводних

 

    Ряд  Безхвості (Anura)

Описание: http://greenboom.ru/forum_media/02.2014/b_23_0972704001392604309.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ропуха сіра - Bufo bufo

 

 

Описание: http://craab-ninja.appspot.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Bombina_bombina_1_%28Marek_Szczepanek%29.jpg

 Кумка червоночеревна - Bombina bombina

 

 

Описание: http://geum.ru/next/images/63144-nomer-581c5a76.jpg

Жаба озерна  -  Rana ridibunda

Описание: http://heliograph.ru/images/1130900_prudovaya.jpg

Жаба ставкова – Rana  esculenta

 

Описание: http://data.cyclowiki.org/images/3/36/Pelobates_syriacus.jpg

Часничниця звичайна - Pelobates fuscus

 

Ряд  Хвостаті (Caudata)

 

Описание: http://irecommend.ru/sites/default/files/product-images/14785/triton-obiknovenniy5.jpg

Тритон  звичайний - Triturus vulgaris

 

Це цікаво

•Жаби їдять з феноменальною швидкістю. За допомогою кінозйомки підрахували, що за хвилину жаба робить близько 4000 ковтальних рухів.

•Язика немає в сурінамської, або американської, піпи, що живе в Південній Америці, і в шпорових жаб, що трапляються в тропічній Африці.

•Пуголовки не перетворюються на жаб у воді, у якій зовсім немає Йоду.

•Жодна земноводна тварина не вживає воду звичайним способом — не п’є. Уся вода, потрібна їй для життя, вводиться в організм тільки через шкіру, яка вбирає вологу і виділяє її. Жаба, яку тримають у сухому приміщенні, худне й виснажується. Сила й бадьорість повертаються до неї лише тоді, коли їй дадуть можливість скупатись у воді.

 

  ІV. Узагальнення і систематизація знань

Фронтальна бесіда

1. Які ознаки характеризують безногих земноводних?

2. Які особливості будови хвостатих земноводних?

3. Які ознаки відрізняють безхвостих земноводних від інших представників класу?

4. Яку роль відіграють земноводні у природі та житті людини?

5. Які види земноводних занесено до Червоної книги України?

6. Чим пояснюють яскраве забарвлення плямистої саламандри?

 

   V. Домашнє завдання

   Опрацювати конспект уроку, § 18.

 

  VІ. Підсумок  уроку

-         аналіз роботи на уроці

-         виставлення та коментар оцінок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           Представники місцевої фауни земноводних

 

    Ряд  Безхвості (Anura)

Описание: http://greenboom.ru/forum_media/02.2014/b_23_0972704001392604309.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ропуха сіра - Bufo bufo

 

 

Описание: http://craab-ninja.appspot.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Bombina_bombina_1_%28Marek_Szczepanek%29.jpg

 Кумка червоночеревна - Bombina bombina

 

 

Описание: http://geum.ru/next/images/63144-nomer-581c5a76.jpg

Жаба озерна  -  Rana ridibunda

Описание: http://heliograph.ru/images/1130900_prudovaya.jpg

Жаба ставкова – Rana  esculenta

 

Описание: http://data.cyclowiki.org/images/3/36/Pelobates_syriacus.jpg

Часничниця звичайна - Pelobates fuscus

 

Ряд  Хвостаті (Caudata)

 

Описание: http://irecommend.ru/sites/default/files/product-images/14785/triton-obiknovenniy5.jpg

Тритон  звичайний - Triturus vulgaris

docx
Додано
22 серпня 2023
Переглядів
546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку