Урок-фітовітальня «Цілюща магія зелених друзів»

Про матеріал
формувати в учнів екологічну грамотність; спонукати до безконфліктного співіснування людини в природі на основі гармонізації відносин з нею; ознайомити з розмаїттям рослинного світу рідного краю; розширювати та збагачувати знання про значення лікарських рослин у житті людей; розвивати спостережливість; виховувати дбайливе ставлення до природи та свого власного здоров'я, любов до рідного краю, почуття прекрасного в природі.
Перегляд файлу

Тема: фітовітальня  «Цілюща магія зелених друзів»

Мета: формувати в учнів екологічну грамотність; спонукати до безконфліктного співіснування людини в природі на основі гармонізації відносин з нею; ознайомити з розмаїттям рослинного світу рідного краю; розширювати та збагачувати знання про значення лікарських рослин у житті людей; розвивати спостережливість; виховувати дбайливе ставлення до природи та свого власного здоров'я, любов до рідного краю, почуття прекрасного в природі.
 

1. Учні за бажанням об´єднуються в групи.

1 група «Квіточки та сердечки» «Квіточки» – готують матеріал про лікарські рослини свого краю

 

2 група «Дракони»  «Первовіт» – готують матеріал про цікаві факти з життя лікарських рослин та оформлюють пам`ятку «Як збирати лікарські рослини»

 

3 група «Спортивні»  «Калина» – готують добірку казок, легенд, віршів про лікарські рослини 

 

4 група «Чемпіони»  «Дубочки» - готують матеріал про лікарські рослини, занесені до Червоної книги України.

 

5 група «Райдуга»  «Барвінок» - шукають рецепти фіточаїв та страв із лікарських рослин.

 

Гасло: Щоб красувався рідний край —
Рослин даремно не  зривай!
 

Учитель. Мабуть не знайдеться в світі такої людини, яка б не любила природу. Одні милуються барвами осіннього лісу, інші обожнюють високі гори та бурхливі ріки, а ще інші в захваті від простору степу. Погляньте навколо себе. Яка дивовижна краса! На що не глянеш, усе радіє життю. Усе живе, цвіте, розвивається, тягнеться до теплого сонечка. І все неповторне, гарне.

 Природа-матінка не тільки дарує нам свою красу, вона ще й цілителька. Сьогодні  ми зібралися у нашій фітовітальні, щоб поговорити  про лікувальні властивості рослин, будемо відгадувати загадки, кросворди, познайомимося з народними легендами про походження  рослин.                       

Всі ви розбилися  на команди  за інтересами. Кожна команда отримала завдання підготувала його і готова презентувати.  Але спочатку за допомогою крес кросворду знайти назви рослин:                                                     

 

 

 

 

Робота в групах.

1. За допомогою  крес кросворду  знайди назви рослин.

 р о б і й з в і 

 к у б а б а л ь 

 б у з о д у б к

 н а г о р о б и 

 ш и п ш и н а л

 ц и к о р і й и

 д е р е в і й п

 ч е б р е ц ь а

 п о р о ж н и к д о

 

2. Перевірка.   Подивіться на дошку – перевірте себе.

 з в і р о б і й

 к у л ь б а б а

 б у з о к

 д у б

 г о р о б и н а

 ш и п ш и н а  

 ц и к о р і й

 д е р е в і й  

 ч е б р е ц ь

 п о д о р о ж н и к

 

3. Бесіда.

 Запитання:

- Які з названих рослин вам знайомі?

- Як ви розумієте дану формулу?

Людина + рослина = здоров’я

 

Учитель.  Лікарських  рослини – дуже багато.

Але чи вміємо ми користуватись їх силою, щоб робити дива зі своїм здоров'ям?  За годину цьому навчитись неможливо. Але зазирнути до загадкового світу рослинних таємниць спробуємо.

Вчитель

 Групи «Первоцвіт» і «Квіточки» зібрали багато матеріалу про лікарські рослини і зараз розкажуть нам про цілющі трави, дерева і кущі.

1 – й  у ч е н ь

Лікарських рослин у нас багато —
Всі хвороби можна лікувати.

2 – й  у ч е н ь 

Кров зупинить подорожник
І загоїть рани  нам.
3 – й  у ч е н ь 

Заспокоїть нерви м'ята,
Що росте побіля хати.

4 – й  у ч е н ь 

А ромашка запашна
Нам застуду виганя.

5 - й  у ч е н ь

Якщо шлунок заболить,
Слід цикорій заварить.

6 - й  у ч е н ь 

А печіночка турбує,
Тут безсмертник нам смакує.

7 - й  у ч е н ь

Бронхи нам алтей лікує,
А чебрець допомагає,
Кашлі геть він виганяє.

8 – й  у ч е н ь 

А листочки від кульбаби
До салату додамо
Й за обідом подамо.
9 – й  у ч е н ь 

То ж, смакуйте, їжте, пийте
І ніколи не хворійте.
 

 

 

 

 

Дерева – лікарі.                      Верба.

 У народній медицині застосовується кора верби  в більшості випадків як в'язкий, кровоспинний, сечогінний засіб що дезінфікує. Відвар кори верби застосовується при хворобах шлунку, дизентерії. Порошком з вербової кори посипають рани, що кровоточать. Пил такого порошку втягують у ніс, коли йде з носа кров, і лягають на постіль без подушки під голову. У видужуючих після важкої хвороби  й тривалого лежання в постелі людей роблять приблизно 20-хвилинні ножні ванни в міцному відварі вербової кори.

 

Липа.

 Липа серцеподібна це листопадне дерево заввишки до 28 м із струнким стволом. У традиційній медицині застосовуються квітки при простудних захворюваннях, ревматизмі, судомах, наявності піску в сечі.

 Дьоготь з липи використовується для лікування захворювань шкіри, порошок плодів — як кровоспинний засіб. Липа — прекрасний медонос: з одного дерева бджолина сім'я за період цвітіння може зібрати до 50 кг меду.

 

Обліпиха.

 Обліпиха це невелике дерево заввишки до 9 м. Збір плодів починають при досягненні ними жовтого забарвлення, коли вони ще не роздавлюються при зборі. Збирати їх слід лише в суху погоду. Широко застосовують масло при опіках, пролежнях, променевих ураженнях шкіри. Плоди в свіжому вигляді використовують в харчовій промисловості для здобуття полівітамінних соків, напоїв.

 

Горобина звичайна.

Горобина звичайна це листопадне дерево заввишки до 20 м. Використовують зрілі плоди. Настій плодів або чай застосовують як профілактичний і лікувальний засіб при авітамінозах (цинзі). Плоди рослини горобина звичайно входять до складу вітамінних зборів. Сухі плоди і сік показані при високому тиску.

 

Дуб.

Усім відоме дерево, дуже  довговічне. Використовується  в народі кора молодих гілок, як зміцнюючий кровеносні судини засіб. При сильнім потінні ніг користуються ваннами з відварів дубової кори.  Відвар кори дуба використовується при поносах і дизентерії. Наприкінці літа на листах дуба з'являються викликані комахами кулясті нарости - "орішки" - галли. З них готовлять відвар для примочок на ошпаренні або обпалені місця тіла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кущі - лікарі.                      Бузина.

Бузина чорна це багатолітня листопадна рослина, крупний чагарник або невелике дерево заввишки до 10 м. У традиційній медицині лікарське дерево бузина чорна застосовують як потогінний і протизапальний засіб при хронічних захворюваннях легенів і суглобів. Всі органи рослини бузини чорної мають всіляке вживання. Солодкувато-кислі плоди використовують для приготування мармеладу, желе, компоту, оцту; пелюстки — для приготування варення. Плоди запікають в тісті, використовують як приправу до супів. Бузина чорна відноситься до медоносних рослин.

 

Малина.

Малина звичайна це напівчагарник заввишки до 150 см з багатолітнім кореневищем. У традиційній медицині плоди малини звичайної  застосовують при простудних захворюваннях, знесиленні,  як потогінний засіб.

Використовують малину звичайну як сурогат чаю (верхівки гілок з квітками і недозрілими плодами) — «малиновий чай». Широко використовують плоди в їжу в свіжому і переробленому вигляді.  Мед з малини не поступається липовому.

 

Шипшина.

Шипшина це листопадний чагарник, рідше дворічна трав'яниста рослина висотою до 2 м. Шипшина займає перше місце серед рослин, багатих  вітаміном С (це). Настій плодів підвищує опірність організму, тонізує, ослабляє розвиток атеросклерозу, укріплює стінки кровоносних судин, володіє жовчогінною дією.

З плодів шипшини готують екстракти, настойки, сиропи, цукерки, пігулки, порошки і ін.

 

Калина.

Невисокий (до 3 м) гіллястий чагарник,  виростає в сирих листяних лісах і чагарниках, по лугах і берегах річок. Плоди калини вживаються  як заспокійливий засіб при неврозах, гіпертонії, судинних спазмах.

У народній медицині плоди калини застосовують при  лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, простудних захворювань. Відвар з калини використовується  як  відхаркувальний  і потогінний засіб.

 

Смородина.

 Смородина чорна це листопадний чагарник заввишки до 2 м з розвиненою поверхневою. Плоди чорної смородини у вигляді настою застосовують як полівітамінний засіб для профілактики і лікування авітамінозів. Вживають смородину чорну в свіжому вигляді, для здобуття киселів, соків, морсу, варення, желе, джему, повидла, начинки для цукерок. По кількості вітаміну С (аскорбінова кислота) чорна смородина займає 1-е місце після шипшини

 

 

У ч и т е л ь. Розгадайте кросворд і знайдіть ключове слово.


1. На стрункій високій ніжці,
Біля річки, на лужку,
У хустинці-білосніжці
Стрів я квіточку таку:
Ясним оком жовтуватим
Усміхалася мені.
Я хотів її зірвати,
А бджола сказала:
Ні! (Ромашка)

2. На сонце трохи схожий,
Красивий та пригожий. (Соняшник)

3. Найперша з квіточок, що зацвітає в лісі. (Пролісок)

4. Має шкір сім,
Витискає сльози всім. (Цибуля)

5. Червона, солодка, пахуча,
Росте в лісі низько —
До землі близько. (Суниця)

6. У вінку зеленолистім,
У червоному намисті,
Видивляється у воду
На свою хорошу вроду. (Калина)

7. Не вогонь, а обпікає,
Та у зелений борщ потрапляє. (Кропива)

21.02.2015-1-2тт
У ч и т е л ь. Звичайних рослин не існує. Усі трави, як і дерева, кущі та квіти — величезне  багатство нашої планети, багато з них мають цілющі властивості.  Для того, щоб рослини не втратили цілющі властивості, треба вміти їх правильно збирати, сушити і зберігати, а як це робити  відкриють вам деякі секрети  «Первоцвіт»

 

1.  Традиційно збирають лікарські рослини на Івана Купала (7 липня) до схід сонця. Вірять, що лише в цей день зілля має найбільшу силу.

 

2.  А ще існують спеціальні календарі збору лікарських рослин.

Квітнучі рослини збирають на початку цвітіння; корені – восени; насіння – коли достигне, а кору – навесні, коли сік іде.

 

3.  Збирають рослини у суху погоду, як зійде роса, але не опівдні. Збирай тільки нижні листки, щоб не зашкодити цвітінню й плодоношенню рослини.

 

4.  Сушать під дахами,  на горищах, але не на сонці! Не можна зберігати зілля в поліетиленових пакетах, краще використовувати паперові.

 

5.  Зірвеш усі квіти — не буде насіння, плодів, а отже, не буде сходів на другий рік. Так само не можна зламувати всі квітучі пагони. Поки не достигне насіння, не заготовляйте корені та кореневища.

 

6. Якщо збираєш кору, акуратно зріж гілку з куща чи дерева з того боку, де вони густіші, зріз замасти садовим варом, фарбою для підлоги чи хоч би жовтою глиною.

 

7. Заготовляти лікарські рослини на одному і тому самому місці можна не частіше, ніж один раз на три роки.

 

8.  Серед лікарських рослин є і отруйні, а тому не можна торкатися губ, носа, очей, не вимивши добре рук.

 

9.  Збираючи лікарські рослини, пам’ятай, що не тільки тобі одному вони потрібні.  Вони потрібні багатьом людям сьогодні, завтра, через рік, завжди. 

 

Учитель. Дякую. Ми обов’язково будемо користуватися вашими порадами. А зараз час порухатись.  

 

Фізкультхвилинка. Укр. народна пісня «Ой єсть в лісі калина»

 

Учитель.  Наші хлопі  приготували  повідомлення про лікарські рослини, занесені до Червоної  книги України.

 

10. Виступ «Дубочків».

1-й   учень.

Первоцвіт дрібний. Занесений до Червоної книги України. Має цілющі властивості. Два листочки первоцвіту містять добову дозу вітаміну С для дорослої людини.

2-й   учень.

Латаття біле в народі називають водяною лелією. Використовується в народній медицині.

3-й   учень.

Горицвіт весняний, або адоніс,— важлива лікарська рослина і гарний медонос. Цвіте ранньої весни.

4-й  учень.

Конвалія цвіте у травні. Для того щоб із насіння конвалії виросла нова рослина, необхідно 7—8 років. Тому її потрібно охороняти.   З конвалїї готують ліки для тих, у кого хворе серце.

5-й   учень.

Сон великий — чарівна і цілюща рослина.  Не зривайте даремно оберемки цих квітів, краще помилуйтеся ними в природі!

 

Учитель.  Давайте перевіримо , чи знаєте ви, про кого піде мова у наступних загадках. Вам треба відгадати назви лікарських рослин.

 

Що то за рослина,

Що звіра вбиває?

(Звіробій)

Виросли на лузі

 Сестрички маленькі.

 Очки золоті,

 А віки – біленькі.

 (Ромашка)

Смачна і соковита,

 Рясна і плодовита,

 На колір мов калина,

 Впізнали це?

 (Малина)

Літом – ой яка гірка,

 А в мороз солодка дуже,

 Як ця зветься ягідка,

 Здогадайся милий друже!

 (Горобина)

Сонечко в траві зійшло

Усміхнулось, розцвіло.

Потім стало біле-біле

І за вітром полетіло.

(Кульбаба)

Кучерявий кущ на кручі

Має пазурі дряпучі.

Хто по квіти потовпиться,

За того він ухопиться.

Як дряпоне: «Ані руш!»

Угадайте що за кущ?

(Шипшина)

У траві росту, у лісі,

 У вінку зеленолистім,

 У червоному намисті.

 Видивляється у воду

 На свою червону вроду.

 (Калина)

Стоїть при дорозі

На одній нозі.

Хто її зрушить,

Плакати мусить.

(Кропива)

Ці малюки пузаті,

Солодкі, конопаті.

Знана всім городино чорна ……

(смородина)

Викупана в сонечку,

 Стоїть собі донечка.

 Бджоли сонячний медок

 Дістають з її квіток.

 (Липа)

Живе один батько і тисячі синів має,

 Всім шапки справляє,

 А собі не має. (Дуб)

 

 Учитель.      Соки цілющих рослин так дивували людей своїми  чудодійними властивостями, що вони наділяли їх людськими якостями або приписували їм неіснуючі можливості .Команда «Калина» підготувала Легенди і казки про лікарські рослини.                    Казка про полин.

Жив-був у далекі часи хан якогось степового племені. Потрапив він у чужу країну і прижився там. Забув свій край. А як умовляли його степовики повернутися додому. Байдужий був хан до тих умовлянь.

Тоді прислали йому з рідних країв гілочку полину. Понюхав він, і вже нічого не могло втримати його на чужині. Ось він який, полин. Хто має полин, ніколи не  забуде рідну землю.

 

Легенда про цілющу ромашку

У бідної жінки захворів син. Грошей на ліки в неї не було, і вона ходила по степу й збирала всі рослини, які хто порадить.

Одного разу вона зустріла бабусю, яка несла в руках пучок білих пахучих квітів. Почувши про горе матері, бабуся простягла їй квіти: «Зроби

з них відвар і напої синочка». «А як же звуться ці квіти?» — запитала жінка. «Як вилікується синок, то й назвеш їх ім’ям свого сина». Хлопчика звали Романом, тож мати, напуваючи його відваром, промовляла: «Пий, синочку, ромашку і будеш здоровим!»

Легенда про вербу

         Жила в давні часи в Литві жінка. Звали її Блінда. Не була вона особливою красунею або розумницею. Та і поводилася скромно. Від усіх подруг відрізняло її те, що після заміжжя вона напрочуд легко народжувала дітей - красивих, здорових. Багато дітей було у Блінди, для неї дитя народити - що яблучко з'їсти, так само легко і приємно. Шанували за це Блінду, адже головне завдання жінки - це народження дітей. До того дійшла її слава, що позаздрила їй сама Мати Сира Земля.

Одного разу Блінда ненавмисно зайшла в болото, а Земля міцно схопила її за ноги і перетворила на вербу.

Тому у верби така велика життєва сила: увіткни її прутик в землю - і він виросте в ціле дерево.

Легенда про шипшину.

Жила в далекій станиці бідна дівчина-козачка. Єдиним її багатством була надзвичайна краса. Полюбила вона молодого козака, на нещастя, теж бідного. Присягнулися молоді люди у вірній любові один одному, але вже нависла над ними біда.

Примітив красиву дівчину станичний отаман і став переслідувати її, а молодому козакові прийшла пора йти на військову службу. Ненавистю відповідала красуня на усі домагання отамана, але це не зупинило лиходія і в одну з темних ночей його слуги викрали дівчину з рідної домівки. Довго тримав він її в темниці, але в день весілля вдалося їй убігти в найближчий ліс. Згадалися їй щасливі зустрічі з коханим, не витримала вона сердечних мук і позбавила себе життя. А на місці її загибелі виріс пишний кущ з ніжно-рожевими запашними квітами.

Побачив одного разу отаман красивий кущ, хотів зламати квітучу гілку, але усі вони миттєво покрилися колючими шпильками.

А восени на цих гілках з'явилися яскраво-червоні, схожі на краплі крові плоди. Добрі люди збирають ці плоди, п'ють з них чай, і цей чай повертає їм бадьорість і здоров'я.

Легенда про калину.

 Було це дуже давно, на Україну нападали монголо-татари. В одному селі було весілля. Дівчата - красуні веселились. І раптом на село напали вороги. Вони хотіли викрасти дівчат, але ті почали тікати в болото. Вороги побігли за ними. Так і загинули дівчата-красуні і вороги на болоті. Де загинула красуня - там кущ калини виріс, а де ворог — купа гнилі.

Конкурс  «З’єднай  прислів’я»

Учитель.  Про цілющу силу трав'яного чаю відомо з давніх часів, але не тільки час можна приготувати.  Давайте послухаємо, які страви  можна приготувати. Про це нам повідають наші однокласники.

 

Чорна смородина.   Плоди чорної смородини багаті янтарною і лимонною кислотою, а також мікроелементами та вітаміном С. Чай, заварений на листках і плодах, корисний для печінки і нирок, а також допомагає пережити застуду.

Ромашка.  Список захворювань, при яких рекомендується пити ромашковий чай, величезний. Серед них – проблеми з шлунком, спазми в кишечнику, підвищена кислотність, безсоння, нервозність. Але головна властивість ромашки – протизапальна.

М'ята.  Ця трава надає бадьорість всьому організму, знижує артеріальний тиск, стимулює роботу серцевого м'яза, знімає головний біль і напругу.

Але не тільки чай можна готувати з лікарських рослин. Наприклад, з кульбабки – сонячної квітки – можна приготувати варення, а з листя – вітамінний салат. 

“Одна кропива замінює семеро лікарів”, – так говорили в давнину.                    Про цілющі властивості кропиви  наші предки знали не з чуток, ця трава була універсальними ліками від багатьох хвороб,  а ще прекрасним харчовим продуктом:  Салат з кропиви,  Омлет з кропиви,  Кропив’яне песто з макаронами, Кропив’яний соус.  Його можна додавати в різні страви: з макаронів, смаженої або вареної картоплі, смаженої свинини або до риби. Суп з кропиви
Борщ з кропиви

Конкурс  «Зафарбуй рослину» 

У ч и т е л ь. Існувати без рослин людина не може. Ми з'єднані з ними міцним ланцюжком, що не можна розривати. Про здоров'я природи повинні піклуватися і держава, і кожен з нас. Лише здорова  природа  може  дати здоров'я  людині. Слід пам'ятати, що кожна рослина корисна.
Будьмо рослинам вірними друзями,  дбайливими господарями на планеті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. На стрункій високій ніжці,
Біля річки, на лужку,
У хустинці-білосніжці
Стрів я квіточку таку:
Ясним оком жовтуватим
Усміхалася мені.
Я хотів її зірвати,
А бджола сказала:
Ні! 

2. На сонце трохи схожий,
Красивий та пригожий. 

3. Найперша з квіточок, що зацвітає в лісі. 

4. Має шкір сім,
Витискає сльози всім. 

5. Червона, солодка, пахуча,
Росте в лісі низько —
До землі близько. 

6. У вінку зеленолистім,
У червоному намисті,
Видивляється у воду
На свою хорошу вроду. 

7. Не вогонь, а обпікає,
Та у зелений борщ потрапляє. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку