Урок географії 8 клас

Про матеріал
Конспект уроку з географії для 8 класу "КЛІМАТОТВІРНІ ЧИННИКИ :СОНЯЧНА ЕНЕРГІЯ, ЦИРКУЛЯЦІЯ АТМОСФЕРИ, ПІДСТИЛЬНА ПОВЕРХНЯ, ЇХ ВЗАЄМОДІЯ. РОЗПОДІЛ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В АТМОСФЕРІ І НА ЗЕМНІЙ ПОВЕРХНІ"
Перегляд файлу

КОНСПЕКТ УРОКУ

 

8 КЛАС

 

ТЕМА УРОКУ: КЛІМАТОТВІРНІ ЧИННИКИ:СОНЯЧНА ЕНЕРГІЯ, ЦИРКУЛЯЦІЯ АТМОСФЕРИ, ПІДСТИЛЬНА ПОВЕРХНЯ, ЇХ ВЗАЄМОДІЯ. РОЗПОДІЛ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В АТМОСФЕРІ І НА ЗЕМНІЙ ПОВЕРХНІ

 

І.Сьогодні на уроці:

1 Основні кліматотвірні чинники, під дією яких формується клімат України

2.Загальна характеристика клімату

3. Розподіл сонячної енергії.

 

ІІ.Давайте пригадаємо:

1. Що таке клімат і погода?

2. Які карти використовують під час вивчення кліматів Землі?

3. Чи міняється клімат в Україні або її окремих регіоннах?

4. Які властивості вонa має?

 

           ІІІ.Зрозумій,це просто:

 

    Важливість клімату в житті кожної людини або цілих народів і держав добре відома. А всеж чи варто мати певні знання про клімат людям далеким від клімату професій, учням шкіл.

 Що дають нам знання про клімат?

  • У кожному регіоні України різні кліматичні умови: дощовий захід і посушливий південь
  • Моделювати і підбирати одяг,залежно де живе людина.
  • У Карпатах архітектори обов’язково захистять місцеві споруди від зливових дощів стрімкими дахами.
  • На знаннях про клімат грунтується галузь медицини як «кліматотерапія» тобто «лікування кліматом».

 

Які ще професії потребують знань про цю науку?

        Зрештою, кожен з нас у щоденному житті теж користується знаннями про клімат.Перевірити на скільки вони глибокі й дасть змогу вам тема яку ми починаємо вивчати.

 

         Загальні риси клімату України

Основним типом клімату є помірно континентальний і лише на Південному березі Криму наявні риси субтропічного середземноморського типу.

  • континентальність зростає із заходу на схід і з північного заходу на південний схід
  • тобто вологість повітря на заході вища, ніж на сході
  • літо прохолодніше, а зима м’якша на заході
  • на сході навпаки – літо жаркіше, а зима холодніша.

 

Кліматотвірні чинники:

 

  1. Сонячна енергія
  2. Циркуляція атмосфери
  3. Підстильна поверхня

 

Кількість сонячної радіації. Сонячна радіація (тепло і світло, випромінені Сонцем) є основним джерелом енергії атмосферних процесів. Кількість сонячної радіації, що досягає земної поверхні, виражається в кілокалоріях на 1 см2 (ккал/см2) або в мегаджоулях на 1 м2 (МДж/м2) за одиницю часу. Вона змінюється протягом доби і року, що пов'язано із змінами висоти Сонця над горизонтом і тривалості дня.  Як ви вже знаєте, висота Сонця чи кут падіння сонячних променів залежить від географічної широти місцевості і положення Землі щодо Сонця в конкретний момент її річного і добового обертання. Україна розташована в середніх широтах у помірному поясі освітленості, де полуднева висота Сонця завжди менша від 90° і щодоби відбувається зміна дня і ночі. Водночас і висота Сонця, і тривалість дня істотно змінюються протягом року, тому в Україні чітко виражені пори року.

 

Циркуляція атмосфери. На клімат України в зимовий час впливає зона підвищеного атмосферного тиску, так звана вісь О. Воєйкова. Взимку тиск в районі Луганська, Дніпра, Балти підвищується за рахунок гребенів азорського і сибірського антициклонів. Влітку вісь ослаблена, так як її утворює лише азорський антициклон. Північніше осі дмуть західні вітри, що несуть тепло і вологу, південь – сухі вітри східного і південно-східного напрямків.

Зону атмосферного тиску назвали в честь вченого-кліматолога,який обгрунтував її.

Західні вітри приносять морські, тобто вологі, повітряні маси з Атлантичного океану, які пом’якшують клімат через хмарність. Проте враховуючи велику протяжність території із заходу на схід  насиченість їх вологою зменшується в цьому ж напрямку. Континентальні повітряні маси зі сходу приносять суху погоду. Крім того з півночі на територію України заходять арктичні холодні повітряні маси, а з півдня – тропічні – теплі і сухі. Це також визначає збільшення температури і зменшення кількості опадів з півночі і заходу на південь і схід.

Великий влив на клімат даної території має діяльність циклонів і антициклонів.Циклони переважно рухаються з північної Атлантики, так званого Ісландського мінімуму, та Середземного моря, антициклони – з району Азорських островів та внутрішніх районів Азії. Хоча кількість циклонів більше, проте днів з пануванням антициклонів більша кількість. Циклони приносять влітку похолодання і дощ, взимку відлигу і снігопади. Сонячна і тепла влітку та морозна взимку погода характерна для антициклонів. Циклони переважно діють з листопада по березень.

 

 

        Характер підстилаючої поверхні

         95 % території України – рівнина. Це сприяє просуванню повітряних мас по її просторах. Проте розташування на заході масивів Карпат в межах і поза межами України створює природний бар’єр руху їх із заходу. Вони затримують ці повітряні маси, забираючи на себе велику частку їх вологи. Кримські гори на півдні таким же чином затримують холодне помірне і арктичне повітря з півночі, створюючи тим самим сприятливі умови для формування теплого субтропічного клімату на південному березі Криму.

 

 

doc
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку