Виховний захід "Водно - болотні угіддя на користь людям і природі "

Про матеріал
2 лютого в день заснування Конвенції про водно – болотні угіддя , відзначається Всесвітній день водно- болотних угідь. Метою заходу є поінформування учнів про важливу роль водно – болотних угідь в природі, житті та діяльності людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДНО-БОЛОТНІ УГІДДЯна користь людям і природі

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цього року вперше буде офіційно відзначатися в контексті Організації Об’єднаних Націй – Генеральна Асамблея ООН визнала цю дату міжнародною Тема 2022 року – Водно-болотні угіддя на користь людям і природі • Наполегливий заклик до активнішого залучення фінансового, людського та політичного капіталу збереження водно-болотних угідь та для забезпечення їх розумного і раціонального використання

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

З 1970 року було втрачено 35% усієї території світових водно-болотних угідь ∙ Водно-болотні угіддя зникають втричі швидше, ніж ліси ∙ Види рослин та тварини, що залежать від водно-болотних угідь, перебувають під загрозою зникнення ∙ Добробут людей, засоби існування та здоров’я планети у небезпеці

Номер слайду 8

На сьогоднішній день водно-болотні угіддя займають близько 6% земної поверхні. Вони можуть бути солоними або прісноводними, внутрішніми або прибережними, природними або штучними. • До прісноводних водно-болотних угідь належать: річки, озера, ставки, заплави, торфовища, мочарі, лісові болота • До солоних водно-болотних угідь належать: естуарії, припливні зони, солоноводні мочарі, мангрові зарості, лагуни, коралові рифи, рифи з молюсками та ракоподібними • До штучних водно-болотних угідь належать: ставки для розведення риби, рисові поля, водойми, градирні

Номер слайду 9

Водно-болотні угіддя забезпечують майже всі наші запаси прісної води. Нирки Землі, багаті мулом ґрунти водно-болотних угідь та рослини відфільтровують шкідливі токсини, сільськогосподарські пестициди та промислові відходи, залишаючи безпечну для пиття воду.

Номер слайду 10

Водно-болотні угіддя є природним захистом і допомагають у протидії зміні клімату та її наслідкам. Водно-болотні угіддя захищають 60% людства вздовж узбережжя від штормових нагонів, ураганів і цунамі. ∙ Кожен гектар внутрішніх водно-болотних угідь поглинає до 14,2 млн літрів паводкової води, допомагаючи у зменшенні масштабів повеней, а також у стримуванні та послабленні посух.

Номер слайду 11

Прибережні водно-болотні угіддя поглинають і накопичують вуглець до 55 разів швидше, ніж тропічні дощові ліси. ∙ В межах торфовищ зберігається ~30% наземного вуглецю – у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу. ∙ Осушені торфовища та торфові пожежі спричиняють близько 4% глобальних антропогенних викидів парникових газів.

Номер слайду 12

40% всіх видів рослин і тварин живуть або розмножуються в межах водно-болотних угідь. Величезна кількість поживних речовин, які переносять річки, струмки та вода, забезпечують підтримку трофічного ланцюга. У межах водно-болотних угідь виявлено >100 000 прісноводних видів. ∙ Це середовище існування для 30% відомих видів риб, а ще 200 нових прісноводних видів виявляють щороку.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Розумне управління та раціональне використання водно-болотних угідь зберігає і підтримує їхній збалансований стан. Рамсарська конвенція визначає розумне використання як «підтримку екологічних показників водно-болотних угідь, що досягається шляхом впровадження екосистемних підходів у контексті сталого розвитку».

Номер слайду 28

«Розумне та раціональне використання водно-болотних угідь є не просто можливим – це критично важливо для майбутнього людства та планети. Тривале руйнування цих екосистем, які підтримують життя, матиме жахливі наслідки, якщо ми не діятимемо негайно. З усіх точок зору водно-болотні угіддя є нашим єдиним порятунком у майбутньому. І ми повинні зробити необхідні інвестиції часу, капіталу – і серця, – щоб їх зберегти». Mарта Рохаш Уррего Генеральний секретар Рамсарської конвенції

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
920
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку