Урок географії по темі Угорщина

Про матеріал

Інтегрований урок з теми "Зв'язки країн-сусідів з Україною".

Зовнішньоторговельними партнерами України є приблизно 190 країн і територій. Майже половина всього обсягу експортно-імпортних операцій припадає на країни колишнього СРСР. Серед інших країн найбільше операцій здійснюється з Німеччиною, США, Туреччиною, Італією, Польщею, Словаччиною та Угорщиною. Даний план-конспект інтегрованого уроку економіки та географії вчителі можуть використовувати як основний або додатковий матеріал при вивченні країн-сусідів України. Конспекти уроку складено згідно з вимогами чинної навчальної програми для загальноосвітніх навчальних закладів.


Перегляд файлу

Тема. Угорщина - особливий  зовнішньоекономічний партнер України.

Мета: скласти  економіко-географічну  характеристику  країни сусіда України; охарактеризувати головні особливості ЕГП, природних умов і ресурсів, населення, господарства країн; визначити ступінь розвитку  економічних відносин країн  з Україною; з’ясувати економічний зміст понять ВВП, ВНП як засобів вимірювання загальної ринкової вартості, навчити аналізувати структуру ВВП та ВНП за доходами та витратами; розвивати вміння обчислювати ВВП та ВНП за доходами та витратами, розвивати економічне та аналітичне мислення, вчити застосовувати отримані знання на практиці, розвивати  уміння  самостійно  опрацьовувати  навчальний матеріал,  додатковою літературою, аналізувати історичні події, економічні особливості країн, зовнішньоекономічну діяльність; виховувати комунікабельність,  ділові  якості, економічне  мислення; закріплювати в практиці здоров`язберігаючі технології навчання.

Обладнання:  політична  карта  Європи,  атласи,  фотографії, підручники, зошити, листки для самооцінювання.

Тип  уроку: інтегрований урок комплексного  застосування  знань,  умінь, навичок учнів.

Хід уроку

І. Організаційний момент

Добрий день! Давньокитайська мудрість говорить: «Вважай поганим той день і ту годину, коли ти не засвоїв нічого нового». Тож давайте усміхнемось один одному і разом вирушимо здобувати нові знання!

ІІ. Активізація навчальних знань та умінь учнів

У кожного з вас на парті листок оцінювання та кластер, який потрібно заповнити у ході уроку.

Створення кластера – смислового блоку на основі ключових слів з теми.

Наприклад, кластер з теми: «Угорщина»:

Знаю

Хочу дізнатися

  Дізнався

  •                Країна, що не має виходу до морів, західний сусід України.
  •                Член ЄС з 1 травня 2004 року.
  • Яким є економічний розвиток цієї країни?
  •  Які зміни сталися в республіці після вступу її до ЄС?

 

 В кінці уроку, підрахувавши набрану вами кількість балів, кожен отримає певну оцінку, відповідно до шкали оцінювання.

ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

Шифровий диктант ( правильна відповідь – 0,5 б)

1. Як називаються витрати в межах усієї економіки?

А. Сукупні витрати (2)

2. При макрорівновазі сукупні доходи повинні дорівнювати…?

Б. Податки (4)

3. Нафта, природний газ, хімікалії і напівфабрикати для чеської промисловості.

В. Ринкова (5)

4. Що сплачують домогосподарства державі?

Г. Імпорт ( 3,10)

 5. Яку соціально-економічну модель розвитку має Чехія?

Д. Експорт (7,12)

6. Як називаються платежі, які виплачує держава домогосподарствам не отримуючи нічого взамін?

Е. Богемія ( 8, 11)

7. Будівельні матеріали, ліс і металовироби, транспортне обладнання, медичне обладнання, текстильні вироби, меблі, швейні вироби і взуття.

Є. «Кохінор» ( 9)

8. Історична провінція в Європі між Сілезією, Моравією, Австрією, Баварією та Саксонією.

Ж. Трансфери (6)

9. Продукція деревообробної промисловості.

З. Сукупні (1)

10.  Німеччина, Словаччина,Австрія,Росія, Італія, Франція

 

11.  В минулому - ядро Чеського королівства.

 

12. Великобританія, Франція

 

 

Запитання для бліц

 «Невідоме відоме» ( 1 бал)

  •                   Сукупна вартість усього обсягу продукції виробничої сфери й соціальної сфери незалежно від місцезнаходження націо­нальних підприємств (на території держави або за його межами). (ВНП)
  •                   Рівень, на якому аналізується національне господарство країни? (макрорівень)
  •                   Яка частка різних галузей господарства у ВНП Чехії?

  •                   Які економічні зміни відбулись в Чехії після розпаду Чехословаччини?

(Головним напрямом програм та практики ринкових реформ був процес роздержавлення й приватизації. Перевага стала віддаватися приватизації як такій, що призводить до встановлення нової системи відносин власності, заснованої на її різноманітності. Така система починає функціонувати поряд із державною на основі приватної та мішаної форм власності. Відповідно до програм приватизації в Чехії та Словаччині в 1995—1996 pp. у недержавному секторі вироблялося  40-50 % національного доходу. Основними формами приватизації є викуп, акціонування, безкоштовне передання власності з застосуванням чеків, ваучерів, спеціальних приватизаційних рахунків громадян та ін.)

ІII. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Країна, що не має виходу до морів, західний сусід України. Дунайська країна, де є відроги Альп і Карпат. Країна славиться своїми бокситами, вином, фруктами, овочами, м’ясом, цілющими джерелами, рекреаційними ресурсами. Столиця цієї країни є побратимом Києва. А мову народу цієї країни ми ще називаємо мадярською.

Так. Ми вивчатимемо Угорщину.

Співробітництво України з сусідніми країнами є дуже важливим  для  її  політичного  й  економічного  становлення.  Особливого значення набувають економічні зв’язки з країнами ЄС - найближчими сусідами: Словаччиною, Угорщиною, Румунією.

VІ. Вивчення нового матеріалу

Угорщина

«Візитна картка»

Офіційна назва - Угорська Республіка.

Площа - 93 тис. км2.

Населення - 9,9 млн осіб (2009 р.).

Столиця - Будапешт.

Тип  країни -  постсоціалістична  країна  з  перехідною  економікою.

Державний устрій - парламентська республіка, унітарна держава.

Угорщина розташована в Центральній Європі, межує із сімома європейськими країнами (Словаччиною на півночі, Україною - на північному  сході (спільний кордон 105 км), Румунією - на південному сході, Сербією  та Хорватією -на півдні, Словенією -на південному заході і  Австрією  - на заході), не має виходу до моря. Через територію Угорщини проходять вантажопотоки з Росії та України в Західну Європу, а також із країн Балтії й Польщі в Південну Європу.

Більша  частина  території  Угорщини  розташована  на Центрально-Дунайській низовині, яка оточена півкільцем гір. На заході розташовані Альпи, на півночі - Карпати.

Клімат в Угорщині помірний, континентальний, нагадує клімат окремих районів України, на що вказує наявність угорських степів - знаменитої пушти. Та й ґрунти тут такі ж самі - родючі чорноземи.

У країні протікає головна річка Центральної Європи - Дунай і його найбільша притока - Тиса. Обидві річки судноплавні й дають  можливість  виходу  до  інших  дев’яти  придунайських  країн і  Чорного  моря.  В  Угорщині  розташоване  найбільше  озеро Центральної Європи - Балатон (600 км2).

  90 % населення Угорщини складають мадяри (угорці), у той же час тут проживають кілька сотень тисяч німців, румун, сербів і циганів. У країні складна демографічна ситуація, смертність перевищує народжуваність,  і хоча до Угорщини приїжджають мігранти з інших держав, населення поступово зменшується. 68 % угорського  населення -  католики, ще  чверть -  члени  протестантських церков.

Міське населення Угорщини складає понад 65 %, а в Будапешті проживають більш ніж 1,7 млн осіб.

 Будапешт - столиця, великий культурний, науковий центр і транспортний вузол країни. Це також індустріальне місто, що дає понад третини промислової продукції.  Тут  зосереджені  підприємства  металургійної,  машинобудівної, текстильної, шкіряно-взуттєвої, легкої й хімічної промисловості.

Найважливішою галуззю господарства країни є промисловість.

В Угорщині добуваються боксити, залізна руда, а також вугілля, нафта й природний  газ. Однак  власних  енергоносіїв недостатньо. Значну  частину  електроенергії, що  споживається,  дають  чотири реактори атомної електростанції в Пакші.

Провідна галузь обробної промисловості - машинобудування, у Будапешті й Сийкешфегийрварі розташовані  заводи  з виробництва  «Ікарусів».  Розвинене  верстатобудування (Будапешт, Мішкольц),  виробництво  сільськогосподарських машин  і  обладнання для легкої та харчової промисловості. Розвивається точне машинобудування, виробляють комп’ютери, промислову електроніку, медичне обладнання. Із галузей легкої промисловості найбільш розвинені швейна, шкіряно-взуттєва,  трикотажна. Добре  розвинена харчова промисловість.

Традиційно велике значення має сільське господарство. Частка рослинництва й тваринництва є приблизно рівною. Основні культури: пшениця, кукурудза, цукровий буряк,  соняшник. У межиріччі Дунаю й Тиси та вздовж узбережжя озера Балатон розвивається  овочівництво  (особливу  популярність  мають  різні  види перцю), плодівництво, виноградарство. У тваринництві найбільш розвинені свинарство, скотарство й птахівництво. Угорщина — великий експортер м’яса птиці.

Країна має досить густу транспортну мережу. Її основу складають автомобільні й залізничні магістралі.

ЗАПИТАННЯ ДО УЧНІВ

Отже, ми розглянули структуру господарства Угорщини. А тепер спробуємо розглянути все це з економічної точки зору.

  •                 Пригадаємо, що таке ВВП та ВНП? В чому між ними різниця?

(сукупна ринкова вартість усього обсягу кінцевого вироб­ництва, тобто всіх товарів і послуг, вироблених і реалізованих за один  рік у країні).

  •                 Пригадаємо схему кругообігу на макроекономічному рівні. З яких частин вона складається? (доходи та витрати).
  •                 Особливості ВВП

1. Щоб стати частиною ВВП, речі та послуги мають бути не тільки створені, а й реалізовані на ринку, набувши ринкової вартості.

  2. Виробництво і продаж продукції мають відбуватись у межах одного року.

  3. ВВП охоплює лише продукцію, придатну для кінцевого споживання, і не охоплює ту, що призначена для проміжного використання.

У 1980 валовий внутрішній продукт (ВВП) Угорщини був приблизно еквівалентний 20 млрд дол. або біля 2000 дол. на душу населення. У кінці 1980-х років почалася стагнація ВВП, а протягом перехідного періоду 1990-х років в економіці обсяг ВВП став меншати. У 1991 ВВП був на 11,9% нижче за рівень 1990. Надалі ВВП збільшувався.

Оскільки ВВП та ВНП – це макропоказники то вони розраховуються за допомогою витрат та за допомогою доходів.

Способи розрахунку ВВП

За доходами                                    

За витратами                    

 

За вартістю

Y =  W + R + i +  А + Pr + Tn                              

 

Y = C + I + G + Xn                   

Сума  доданих вартостей вироблених  кінцевих  продуктів

W – заробітна плата

R – рентні платежі

і – відсоток

Pr – прибуток

А – амортизаційні відрахування

Tn – непрямі

       податки на бізнес

C – споживчі витрати

I  - валові приватні інвестиції

G – державні видатки

Xn – чистий експорт

 (експорт – імпорт)

 

Якщо від експорту віднімемо імпорт то отримаємо…? (чистий експорт).

Він може бути як додатній так і від’ємний.

Обсяг прямих інвестицій з Угорщини в економіку України, за даними Державної служби статистики України, станом на 01.07.2014 р. склав 0,6 млрд. дол. США, що становить 1,2% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій, вкладених в економіку України.

На даний час в Україні діє 474 підприємств за участю угорського капіталу, з яких 281 – спільні.

До найбільших угорських інвесторів належать ВАТ „Банк ОТП”, фармацевтичний завод „Гедеон Ріхтер”, хімічне підприємство „Паннонпласт”, сільськогосподарське підприємство „Баболна”, таропакувальне підприємство „Дунапак-Україна” та аграрна виробничо-торговельна компанія Сабольч Габона.

Ми даємо вам офіційні показники зовнішньої торгівлі товарами між Україною та Угорщиною за даними Державної служби статистики України, млн. дол. США. Знайдіть чистий експорт.

Показники

2011 

2012 

2013

2014

2015

2016

Експорт

1367,1

730,2

860,0 

1340,7

1510,2

1556,9

Імпорт 

1282,7

678,3

1214,6

1326,7

1159,6

1400,5

Експорт-імпорт=

Чистий експорт (Хn)

84,4

 

51,9 

 

-354,5 

 

14,0 

 

350,6 

 

156,4

 

Задача. За даними показниками країни визначте ВВП та ВНП.

Складові

Умовні грошові одиниці

чистий змішаний прибуток

11 076

податок на прибуток

 8 436

непрямі податки на бізнес

 9 430

оплата праці найманих працівників

38 931

амортизація

14 702

доходи від інших країн

     160

доходи, виплачені іншим країнам

 1 216

Відповідь: ВНП = 38 931 + 11 076 + 8 436 +14 702 + 9 430 = 82 575у.г.о.

ВВП = 82 575 + (160 – 1 216) = 81 519 у.г.о.

Характерним  для  експортних  поставок  товарів  з  України  до Угорщини протягом останніх років є: радіоелектронна продукція, електроенергія, продукція приладобудування, проводи  та кабелі, лісоматеріали, напівфабрикати із заліза та легованої сталі, полімери етилену. У структурі українського імпорту з Угорщини основні товари:  лікарські  засоби,  схеми  інтегровані  електронні,  проводи ізольовані,  електрообладнання  звукове  або  відеосигналізаційне, автомобілі,  продукти, що  використовуються  для  годівлі  тварин, кукурудза.

Фізкультхвилинка.

«Напишіть» у повітрі носом і підборіддям слово Угорщина . Робити це треба з максимальним повертанням голови (букви повинні бути високими і великими). Виконуючи вправу, потрібно рухати шиєю плавно, без ривків і зайвого напруження. Тулуб тримати нерухомо, спину прямо.

V. Закріплення нових знань, умінь та навичок

- Робота з підручником економіки  «метод позначки».

 Прочитай текст вдумливо з олівцем. Будь-яка інформація потребує обробки перед запам'ятовуванням. Розділи текст на смислові блоки і виділи в них опорні слова. Смислові блоки - це група думок (або абзаців), об'єднаних загальним змістом. Опорні слова - це ті головні слова, на які ми спираємося при запам'ятовуванні і відтворенні тексту. Цей прийом дає можливість по-новому працювати з текстом – повторити вже відоме, виділити нове, визначити питання для поглиблення тощо. Під час читання тексту можна виділити інформацію 4-х видів і для зручності представити її у вигляді таблиці:

v” – знайома інформація        (це я вже знаю)

 

“+” - нова інформація              (це для мене нове)

 

“-” - суперечлива інформація  (я думав інакше)

 

“?” – недостатня інформація   (про це хотілося б дізнатись більше)

 

Заповнена таблиця стає певним опорним конспектом з теми.

ст. 94-98 ( підручник з економіки)

VІ. Підсумок уроку

А) коротко про головне (на кожній парті висновки до уроку):

Коротко про головне!

Угорщина

  1. Угорщина – індустріальна держава, з економікою яка розвивається динамічно, відкрита для іноземних інвестицій, розташована у Центральній Європі.
  2. Парламентська республіка, член   НАТО, ООН, ЄС, розділена на 19 медьє (обл.)
  3. Континентальна, має сухопутні кордони з 7 країнами.
  4. Корисні копалини: боксити, буре вугілля, нафта, газ, залізні, марганцеві, мідні, свинцево-цинкові руди, мінеральні і термальні води.
  5. Всі річки належать до басейну Дунаю. Озеро Балатон – міжнародний туристичний центр. Ліси займають 20% території, багата на земельні ресурси.
  6. Більшість населення країни – угорці (92%), пращури фіно-угорських народів. Мова – угорська – уральська язикова сім’я, католики.
  7. Мадяри пишаються: Ласло Біро – винахідник кулькової ручки, композитор Ференц Ліст, винахідник кубіка-рубіка – Ерньо Рубік.
  8. Угорщина експортує продукцію машинобудування ( автобуси), промислові товари, ліки, продукцію легкої та харчової промисловості, вина. Третина електроенергії виробляється на АЕС, використовуються альтернативні джерела енергії (геотермальні).
  9. Найбільші міста: Будапешт, Дербецен, Мішкольц, Сегед, Пальхаза, Секешфехервар.

Б) «це цікаво» (додаткова інформація про країни):

«Це дуже цікаво! Все про Угорщину»

  1. Мадяри – самоназва угорців.
  2. Угорці – пращури фіно – угорських народів, які населяли схід Уральських гір.
  3. У Будапешті – столиці Угорщини – проживає кожен 5-й мешканець країни.
  4. Угорська мова належить до 10-ти найскладніших мов світу уральської мовної сім’ї.
  5. Найближчими до угорської мовами є ханти і мансі.
  6. Найвідоміший у світі угорський танок – чардаш.
  7. Озеро  Балатон – найважливіший міжнародний туристичний центр.
  8. Винахідник кулькової ручки – Ласло Біро – угорець, у 1974 р. скульптор і архітектор Ерньо  Рубік винайшов «магічний кубік» - кубік - рубіка – механічну головоломку – лідер серед іграшок за кількістю продажу в усьому світі.
  9. Грошова одиниця – угорський форинт ( 220 ф. – 1$ )
  10. На честь Угорщини названий астероїд  (434) Угорщина, відкритий у 1898р.
  11. В Україні проживає більше 156 тис. угорців у Закарпатській обл..

В) завдання за варіантами «Так чи не так» (+,-);

Визначити вірність  тверджень у  таблиці

( правильна відповідь – 0,5 б)

Твердження

Так

Ні

1

Уго́рщина або Мадярщина – держава в Центально - Східній Європі, яка межує зі Словаччиною на півночі, Україною – на північному сході , Румунією – на південному сході, Сербією та Хорватією – на півдні, Словенією – на південному заході і Австрією – на заході.

+

 

2

У 1980 валовий внутрішній продукт (ВВП) Угорщини був приблизно еквівалентний 20 млрд дол. або біля 2000 дол. на душу населення.

+

 

3

Площа Угорщини — 393  тис. км2

 

+

4

Форма правління Угорщини — конституційна монархія.

 

+

5

Офіційна мова – угорська.

+

 

6

З 1999 член НАТО, з 2004 — ЄС.

+

 

7

Релігія Угорщини — християнство  (римо-католики — 95 %).

 

+

8

Основні  торгові партнери Угорщини — Німеччина, Австрія, Росія.

+

 

9

Основні галузі промисловості: гірнича, металургія, конструкційних матеріалів, харчова, текстильна, хімічна (особливо фармацевтична), моторобудівна. 

+

 

10

Країна славиться своїми бокситами, вином, фруктами, овочами, м’ясом, цілющими джерелами, рекреаційними ресурсами.

+

 

11

Валюта – долар.

 

+

12

У кінці 1980-х років почалася стагнація ВВП, а протягом перехідного періоду 1990-х років в економіці обсяг ВВП став меншати.

+

 

 

Г) Виправити помилки, допущені в тексті:

Угорщина розташована в Центральній Європі, межує із шістьма європейськими країнами (Україною - на північному сході (спільний кордон 105 км), Румунією - на південному сході, Сербією та Хорватією - на півдні,  Словенією - на південному  заході і Австрією - на заході), не має виходу до моря.

50 % населення Угорщини складають мадяри (угорці), у той же час тут проживають кілька сотень тисяч німців, румун, сербів і циганів.

На даний час в Україні діє 1000 підприємств за участю угорського капіталу, з яких 281 – спільні.

Характерним  для  імпортних поставок  товарів  з  України  до Угорщини протягом останніх років є: радіоелектронна продукція, електроенергія, продукція приладобудування, проводи  та кабелі, лісоматеріали, напівфабрикати із заліза та легованої сталі, полімери етилену.

Д) Оцінювання та самооцінювання

Листок самооцінювання (24 бали – 12)

Прізвище, ім’я учня _____________________________________________________

№ з/п

 

Завдання

Кількість балів за правильну відповідь

Максимальна кількість балів, яку можна отримати

Отримані бали

Загальний бал

1.

Шифровий диктант

«Чехія»

 

0, 5

 

6

 

 

2.

Бліц

 «Невідоме відоме»

 

1

 

4

 

 

3.

Виправити помилки, допущені в тексті

 

0,5

 

2

 

 

4.

 Робота з підручником економіки  «метод позначки»

1

3

 

 

5.

Таблиця

«Знайди чистий експорт»

0,5

 

             3

 

 

6.

Самостійна робота на листочках

«Так чи не так»

         0,5

6

 

 

  7.

Додаткові питання

1

 

 

 

 

VІI. Домашнє завдання

  • Записати у зошитах об`єкти ( міста, торговельні марки, видатні особистості тощо) Угорщини.
  • Підручник: опрацювати § __.

п.6.3., задача

Розрахуйте величину ВВП країни за доходами та витратами.

Про економіку країни N минулого року відомі такі показники (у млн. грош. од.): відсотки - 57, імпорт - 52,8, експорт - 59,2,   споживчі витрати -352, амортизація - 56, непрямі податки - 32, нерозподілений прибуток корпорацій - 16, податок на прибуток - 9,6, заробітна плата - 351, інвестиції - 89,6, державні закупівлі - 112, орендна плата - 14,4,  дивіденти – 24.

Розв’язання

1)  ВВП за доходами: ВВП = W(351) + R(14,4) + i(57) + Pr(9,6 + 24 + 16) + A(56) + Tn(32) = 560 млн. гр. од.

 2)  ВВП за витратами:ВВП = C(352) + I(89,6) + G(112) + Xn(59,2 – 52,8) = 560 млн.гр. од.

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
6 лютого 2018
Переглядів
1660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку