Урок гна тему "Будова й функції серця"

Про матеріал

Найскладнішим творінням всесвіту, безперечно, залишається людський мозок. Але наше серце і кровоносна система є не менш захоплюючими. Наше серце – це неймовірно працьовитий орган.

Перегляд файлу

 

Тема уроку: Будова й функції серця

 

Мета: обговорити значення кровообігу в життєдіяльності організму людини; познайомити учнів з особливостями будови серця та її зв'язок з функціям, що виконуються; ознайомити учнів з його основними механізмами, що регулюють роботу серця; розвивати вміння аналізувати, критично мислити, робити висновки, пізнавальний інтерес в учнів; виховувати працелюбність, активність, формувати навички здорового способу життя.

 

Обладнання й матеріали: модель серця, фотографії, схеми та плакати, що дозволяють ілюструвати будову й функції серця.

 

Основні терміни і поняття: кровообіг, серце, ендокард, міокард, епікард, перикард, передсердя і шлуночки, серцеві клапани, камери серця, збудливість, провідність, електрокардіограма, автоматизм серця.

 

Тип уроку: засвоєння нових знань

 

Методи, форми, прийоми навчання: інтерактивні методи і технології інформаційно-рецептивний, словесний (розповідь, пояснення, бесіда)

 

Епіграф уроку :

Серце – джерело життя, початок всього,

сонце мікрокосмусу, від якого залежить

  вся сила і свіжість організму.

  Ніщо не може замінити серця

  і взяти на себе його функції…

                                                                            Вільям Гарвей, англійський фізіолог ХVІІ ст

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.  Розминка «Впізнай себе».

У кожного в класі є друг або людина з якою вам приємно спілкуватися. Погляньте на неї. Посміхніться. Нехай тепло ваших посмішок зігріє ваші серця. Пронесіть позитивні емоції крізь весь наш урок і нехай вони допоможуть вам здобути нові знання.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань і досвіду учнів.

1. Гра «Я тобі, а ти мені» «Кров і кровообіг»

  • Клітина крові без ядра, що переносить кисень і вуглекислий газ.     Еритроцит
  • Масове поширення будь-якої інфекційної хвороби людини.           Епідемія
  • Вчений, що є основоположником учення про клітинний імунітет, відкрив явище фагоцитозу. Мечников.
  • Людина, яка дає свою кров для переливан­ня хворому.       Донор
  • Ділянка тканини, що загинула внаслідок припинення її кровопостачання.         Інфаркт.
  • Процес закупорювання судини тромбом.              Тромбоз.
  • Смертельна хвороба імунної системи, яка спричинена вірусом.        СНІД.
  • Хворобливий стан, спричинений зменшен­ням еритроцитів та гемоглобіну.    Анемія.
  •  Рідка складова крові.   Плазма.
  • Запобігання інфекційному захворюванню людини шляхом введення вакцини.    Щеп­лення.
  • Активне захоплення та поглинання чужорід­них об’єктів, яке можуть здійснювати лейкоцити. Фагоцитоз

2. Перегляд відео фрагментів (Як працює серце. Вплив алкоголю на серце. Серцевий цикл. )

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.       

  • Повідомлення теми й завдання уроку.
  • Інтерактивний прийом «Зацікав» Цікаво !

Кажуть, що у Наполеона був пульс 40 ударів за хвилину. Такий пульс навіть назвали «наполеонівським». Серце (лат. соr, греч. cardia) – м'язовий порожнистий орган конусоподібної форми. Форма серця визначається: віком, статтю, будовою тіла, здоров’ям, іншими факторами.

  • ГРА “Мікрофон”. Передаючи мікрофон один одному, учні висловлюють свою думку, даючи відповіді на запитання.   Що ви знаєте про серце?
  • 10 цікавих фактів про серце.
  1. Серце дорослої середньостатистичної людини робить за хвилину 72 удари, за день - 100 000 ударів, за рік - 36,5 млн. ударів, а протягом усього життя близько 2,5 млрд. ударів.  
  2. Кран на кухні повинен бути повністю відкритий протягом 45 років, щоб еквівалентно показати кількість крові, яку перекачує серце звичайної людини за життя.  
  3. Обсяг крові, що перекачується серцем за хвилину, може змінюватись в діапазоні від 5 до 30 літрів.  
  4. За день людське серце виробляє таку кількість електричної енергії, що її б вистачило машині, щоб проїхати 32 км. А за життя людини цієї енергії виробляється стільки, що машині б вистачило з'їздити на Місяць і назад.  
  5. Через те, що серце може виробляти свої електронні імпульси, воно може функціонувати і битися, якщо навіть буде відокремлене від тіла, до тих пір, поки буде отримувати необхідну кількість кисню.
  6. Наше серце починає битися через чотири тижні після зачаття.  
  7. Серце постачає кров у майже всі 75 трильйонів клітин людського організму, кровоносні судини відсутні лише в рогівці ока.  
  8. 5,7 млн. літрів - такий обсяг усієї крові перекачаної за середньостатистичне людське життя.  
  9. У стані спокою крові потрібно: 6 секунд, щоб дійти від серця до легень і назад; 8 секунд від серця до мозку і назад та близько 16 секунд, щоб дістатися до пальців і повернуться назад.  
  10. Жіноче серце б'ється набагато частіше, ніж чоловіче. Жіноче серце робить за хвилину близько 78 ударів, а чоловіче всього - 70.  
  • Запропонувати учням розв’язати задачу:

Відомо, що серце людини скорочується в середньому 70 раз за 1 хв., при кожному скороченні виштовхується близько 50 мл. крові. Який об’єм крові перекачує ваше серце за 6 уроків?

Рішення

70 х 45 = 3150 раз скорочується за 1 урок.

3150 х50 = 157500 мл = 157,5 л крові перекачується за 1 урок.

157,500 л х 6 уроков = 945,000 л крові перекачується за 6 уроків

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.  Розповідь учителя з елементами бесіди.

Серце – це центральний орган кровообігу, розташований у грудній порожнині. Широка частина серця (основа) спрямована вгору й праворуч, вузька (верхівка) донизу й ліворуч. 2/3 серця розташовані в лівій частині грудної порожнини, 1/3 – у правій.

Маса серця в середньому складає лише 5 % від маси тіла людини (коливається в межах 250–360 г.) Серце вкрите тонкою й щільною оболонкою, яка утворює замкнутий мішок – навколосерцеву сумку (перикард) Між серцем і навколосерцевою сумкою міститься рідина, яка зволожує серце й зменшує тертя об стінки перикарда при його скороченні. Звичайно в нормі в перикардіальній сумці міститься близько 30 мл ексудату

Будова серця.  Серце складається з двох частин – правої і лівої. Кожна частина має камери: передсердя і шлуночок. Права частина серця направляє венозну кров з правого шлуночка через легеневу артерію до легень, де вона збагачується киснем.

 Потім артеріальна кров насичена киснем надходить до лівої частини серця – лівого передсердя та лівого шлуночка, звідки вирушає до всіх тканин організму.

 Клапани серця .

Передсердя й шлуночки поєднуються між собою отворами, на краях яких розташовані стулчасті клапани серця.

 Клапани відкриваються тільки в один бік шлуночків і тому пропускають кров в одному напрямку: із передсердь до шлуночків. Відкриватися в бік передсердя стулкам клапанів заважають сухожильні нитки, що відходять від країв клапанів і прикріплюються до м'язових виступів шлуночків.

У лівій частині серця міститься двостулковий клапан, а у правій – тристулковий.

У місці виходу зі шлуночків легеневого стовбура й аорти розташовані серпасті клапани у вигляді трьох кишеньок, що перешкоджають рухові крові назад.

Будова стінок серця

Стінки камер відрізняються за товщиною. Товщина лівого шлуночка в 2,5–3 рази товще стінок правого. Стінки серця складаються з серцевий м'язових волокон : епікарду – зовнішнього сполучнотканинного, вкритого одношаровим епітелієм; міокарда - середнього, мязового; ендокарда – внутрішнього епітеліального.

 

Ембріологія серця.

Серцево-судинна система ембріона починає розвиватися в середині третього тижня внутрішньоутробного періоду.

Питання до учнів: Чому стінка лівого шлуночка товща від стінки правого?

(Відповідь учнів: з лівого шлуночка серце виштовхує кров у велике коло кровообігу до всіх органів і тканин тіла людини. Виконує більшу роботу з перекачування крові, тому має товщі стінки.)

 

Які ж фізіологічні особливості має серцевий м’яз? Серцевому м’язу властиві такі фізіологічні особливості, як збудливість, скоротливість, провідність і автоматизм.

Збудливість – здатність серцевого м’яза збуджуватися від різних подразників, що мають фізичну або хімічну природу. У нормальному стані серцевий м’яз збуджується під дією спеціалізованих клітин. Провідність – збудження, яке виникло, поширюється по всьому серцевому м’язу.

Скоротливість – це здатність скорочуватися, що притаманна всім типам м’язової тканини. Серце може мимовільно ритмічно скорочуватися.

Автоматія серця – це здатність серця ритмічно скорочуватися без зовнішніх подразнень під впливом імпульсів, які виникають у ньому самому.

 

Автоматія серця. У серці людини джерелом автоматизму є особливі м’язові клітини. Вони розташовані у різних відділах серця. У здоровому серці людини головним центром зародження автоматичних імпульсів є м’язові клітини, розташовані в правому передсерді. Серце, що працює автоматично, створює слабкі біоелектричні сигнали, які йдуть по всьому тілу.

 

В 1903 році голландський фізіолог Ейнтховен створив спеціальний пристрій для запису електричних сигналів у серці – електрокардіограф. Якщо зафіксувати ці сигнали від шкіри рук і ніг, а також від поверхні грудної клітки, то вийде електрокардіограма. Електрокардіограма відображає стан серцевого м’яза й служить важливим показником його діяльності.

 

Кровопостачання серця . Серце, забезпечує кров'ю весь організм людини, теж потребує постійного надходження кисню та поживних речовин. Обмін речовин у міокарді відбувається в 10-20 разів інтенсивніше, ніж у будь-якому іншому органі людини. На живлення серця витрачається 20% енергетичних ресурсів. Кровопостачання серця здійснюється коронарними, або вінцевими, артеріями. За добу по коронарних артеріях протікає в середньому 350 л крові

 

 

VІ. Узагальнення знань і вмінь навичок.

1. Виконання учнями завдання на сторінці 46 робочого зошита(Зробити позначки на малюнку)

2. Інтерактивна вправа «Доповни речення»

М'язовий порожнистий орган конусоподібної форми – серце. Серце міститься в навколосерцевій сумці,  що утворена сполучною тканиною.  У праве передсердя по верхній і нижній порожнистих венах  кров надходить від усіх частин тіла.  Із правого шлуночка  виходить легеневий стовбур, через який венозна кров надходить до чотирьох легеневих артерій, а далі – до легень. У ліве передсердя впадають чотири легеневі вени, які  несуть артеріальну  кров від легень. З лівого шлуночка виходить аорта, по якій артеріальна кров рухається до органів і тканин тіла. Зворотному руху крові перешкоджають клапани.  Між  лівими передсердям і шлуночком  розташований двостулковий клапан, а тристулковий  клапан  міститься  між  правими передсердям і шлуночком.

3. Поясніть, як ви розумієте такі висловлювання:

  • М’яке, добре, любляче серце.
  • Кам’яне серце.
  • Зроблене від усього серця.
  • Вирвати із серця.
  • Серденько мліє.
  • Серце пішло у п’яти.
  • Серце кров’ю обливається.
  1. Що робити, щоб не просити у серця пробачення?

 (Учні роблять висновок) Необхідно вести здоровий, активний спосіб життя, займатися спортом, уникати стресових ситуацій, шкідливих звичок, дотримуватись режиму харчування тощо.

 

VІІ. Підсумки уроку.  Вчитель.

Кожна хребетна тварина, яка має кров, має серце. Це сильний, потужний двигун, яке викидає у кров’яне русло поживні речовини, гази і переносить їх до кожної клітини організму.

Прислухайся – у грудях серце стука,

Вистукує один і той же ритм,

Коли немає серця – справжня мука,

І ми без серця жити не змогли б.

Воно лежить в мішечку перикарду,

А в порожнинах – кров, як той вогонь,

А з ендокарду, міокарду, епікарду

Складається серцевий наш двигун.

Штовхає кров у плетиво судинне,

Вона ж біжить до мозку, до легень,

Життя дарує в тілі всім клітинам

Щоночі, щосекунди, кожен день.

Така робота серця – титанічна

(Життя триває наше кожну мить).

Але воно – тканинне і не вічне,

Тож, люди, серце ваше бережіть.

Здавалося б, як камінь, серце стука,

Рікою кров судинами біжить,

Але без серця жити – справжня мука,

Тож, люди, серце ваше бережіть!

 

 

VІІІ. Повідомлення домашнього завдання

  • Скласти рекламу «Пропаганда здорового способу життя».
  • Опрацювати параграф
doc
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку