Урок-гра "Господарочка маленька"

Про матеріал
Сприяння розвитку в учнів творчої уяви, логічного мислення, естетичних смаків, пізнавальних здібностей та інтересів; виховувати працелюбність, повагу до людей праці; формувати культуру мовлення.
Перегляд файлу

                         «Г О С П О Д А Р О Ч К А»

                                                     Урок – гра

                                                         5 клас

 

Мета: сприяти розвитку в учнів творчої уяви, логічного мислення, естетичних смаків, пізнавальних здібностей та інтересів; виховувати працелюбність, повагу до людей праці; формувати культуру мовлення.

Обладнання та матеріали: інструменти та матеріали, необхідні для конкурсів; виставка робіт учнів; папір, ручки.

                                                     Х і д    у р о к у

І. Організаційна частина

Перевірка присутності учнів та їхньої готовності до уроку.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

  Кожен день для кожного з вас розпочинається з одягання та сніданку. Це стало для вас звичною справою. Більшість речей, які ви на себе одягаєте, виготовлено із тканини, а страви – з харчових продуктів.

   Давайте поговоримо про тканини та харчові продукти за допомогою різних конкурсів.

 

ІІІ. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема уроку «Господарочка».Урок проведемо у формі гри. На уроці перевіримо ваші знання, набуті на уроках обслуговуючих видів праці, а також, чи вмієте ви використовувати ці знання в різних ситуаціях.

 

ІV. Хід гри

Кожна учениця братиме участь в усіх конкурсах, які будуть оцінені балами, з наступним їх переведенням у оцінку в 12-тибальній системі оцінювання. Результати конкурсів члени журі буде проставлятимуть у таблицю:

 

№з/п

Прізвище,ім’я

учениці

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Всього

балів

Оцінка

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оголошення складу журі.

 

 

 

 

 

 

                                                               - 2 -

 

Конкурс «Розминка»

(кожна учениця відповідає на 1 запитання, за правильну відповідь виставляється 1 бал; в разі невірної відповіді правильну відповідь називає вчитель)

 

  1. Як називають мистецтво приготування їжі?

                                  (Кулінарія)

  1. З чого виробляють тканину?

                                  (З пряжі, ниток)

  1. Який продукт називають другим хлібом?

                                  (Картопля)

  1. Як називають вузьку ущільнену смужку по краю тканини?

                                  (Пруг)

  1. Яке переплетення ниток тканини найпростіше?

                                        (Полотняне)

  1. Якої довжини має бути нитка під час вишивання?

                                  (Від пальців через лікоть до пальців)

  1. Переплетенням скількох ниток виготовляють тканину?

                                  (Двох ниток)

      8.   Як називається   процес споживання їжі протягом доби з дотриманням часу?

                                        (Режим харчування)

      9.    Як зветься хліб з маслом

                                         (Бутерброд)

     10.   Яку назву має прилад для усування заломів і пом’ятості на тканині

                                         (Праска)

     12.   Який номер ниток потрібно брати для пошиття виробів із ситцевих тканин

                                         ( № 40)

 

Конкурс «Той діло зробив, хто його завершив»

(кожна учениця отримує карточку з ключовими словами прислів’я про працю; потрібно повністю сказати прислів’я; за вдалу відповідь 1-5 балів)

 

№з/п

Ключові слова

Відповіді

1

Посієш - вродить

Посієш вчасно – вродить рясно

2

Сім разів – один раз

Сім разів відмір –а один раз відріж

3

Справа - майстра

Справа майстра величає

4

Одяг - діла

Не одяг прикрашає людину, а добрі діла

5

Посієш - пожнеш

Що посієш, те й пожнеш

6

Нехай - чоловік

«Нехай» - поганий чоловік

7

Праці – не зробиш

Без праці нічого не зробиш

8

Землю - праця

Землю Сонце прикрашає, а людину – праця

9

Сталь – в труді

Сталь гартується у вогні, а людина – в труді

10

Бджола - працює

Бджола мала, а й та працює

11

Труда - плода

Без труда нема плода

12

Косо - живо

Косо, криво, аби живо

 

Конкурс «Загадки»

(відповідає той, хто перший підніме руку; в разі неправильної відповіді – інший в порядку підняття рук; правильна відповідь оцінюється у 2 бали)

 

  1. Білий кінь по дерев’яному полю

Залишає білий слід за собою.

                      (Крейда)

                                                     -3-

  1. Вам розкаже всі пригоди,

А сама мовчить із роду.

                      (Книга)

  1. Повна бочечка вина,

А до неї ключика нема.

                      (Яйце)

  1. Кожній господині

Стане у пригоді,

Та хто роздягає,

Сльози проливає.

                       (Цибуля)

  1. Він прикраса кожній блузці

Цей маленький круглий …

                        (Ґудзик)

 

Конкурс «Чи знаєте ви правила безпеки?»

(завдання виконується письмово: пропонується одне речення з довільно переставленими словами,  потрібно правильно записати речення; час 2 хвилини; за правильну відповідь –

5 балів)

1. Без дозволу забороняється вчителя роботу розпочинати.

    (Забороняється розпочинати роботу без дозволу вчителя).

2. Старанно місце приберіть робоче після роботи закінчення.

    (Після закінчення роботи старанно приберіть робоче місце).

 

Конкурс «Майбутня господиня»

(5 балів)

Практичне завдання: почистити картоплю на швидкість та якість.

 

Конкурс «Тканина»

(5 балів)

Практичне завдання: визначити лицьовий та виворітний бік тканини.

 

Конкурс «У світі професій»

( за правильно виконане практичне завдання 10 балів; за один інструмент – 1 бал)

Кожній учениці пропонується 10 інструментів, які відносяться до професій: «Кулінар» та «Швачка». Завдання: розподілити інструменти відповідно професіям.

 

Конкурс «Відгадай, про що йдеться»

( час: 30 секунд, за правильну одну відповідь -5 балів; всього 10 балів)

 

  1. Винахідником цього предмета був на початку ХV ст.. паризький робітник-дротяр Туранжо. Як усяка новинка, предмет цінувався дуже дорого. Його найближча родичка принесла своєму винахіднику за предмет колосальну суму – 3 млн. доларів. Виготовляється цей предмет за номерами.

                                                         (Голка)

  1. Як елемент костюма він з’явився досить пізно. Ні в древніх греків, ні в римлян його не було. В Європі в другій половині ХVІ ст.. йей елемент костюма став найважливішим. Винахід його приписують деякій знатній іспанці, яка в такий спосіб ховала свій недолік.

                                                         (Комір)

 

                                                                          -4-

Конкурс «Чорний ящик»

( час: 30 секунд;потрібно відгадати, що міститься в чорному ящику; за правильну відповідь 5 балів)

   Походить він з Південної Америки; готували його древні інки та майя; готували спочатку з перцем; тільки у ХVІ ст. прибув до Європи завдяки добавкам цукру; в сучасних умовах, крім цукру, добавляють горіхи та родзинки тощо; буває білий і чорний.

                                                         (Шоколад)

V. Підбиття підсумків уроку

     1. Підрахунок балів , оцінювання.

     2. Рефлексія.

        - Чи виконали ми завдання уроку?

        - Чи задоволені ви своїми результатами?

 

Учитель

      Ось і скінчився наш урок.

І зараз продзвенить дзвінок.

Чи все вдалося, чи ні?

Судити, мабуть, не мені.

Ви добре всі підготувались

Й чудово все презентували.

Я дуже рада за вас, діти,

Що ви змогли чогось навчитись.

Отож, старайтеся й надалі,

Щоби нові скорити далі,

Щоб знов змогли чогось навчитись.

В житті, повірте, все згодиться.

 

doc
Додано
17 січня 2019
Переглядів
794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку