Урок.:«Графічні схеми для плетіння бісером. Матеріали , інструменти та пристосування для роботи з бісером».

Про матеріал
• Навчальна– ознайомити з різновидами технік плетіння бісером; дати поняття про матеріали та інструменти які використовуються для плетіння з бісеру; навчити правильно добирати пристосування для роботи з бісером та правильно доглядати за ними; • Розвивальна – розвивати вміння аналізувати, пояснювати, порівнювати; розвивати художній смак; розвивати пізнавальний інтерес до навчального предмету; • Виховна – виховувати повагу до традицій українського народу; виховувати вміння відчувати і розуміти прекрасне; формувати свідоме дотримання правил безпечної праці та санітарно гігієнічних вимог
Перегляд файлу

Дата______________________                Клас: 6 – А – Б клас.

 

Тема:«Графічні  схеми для плетіння бісером. Матеріали , інструменти та пристосування для роботи з бісером».

 

Мета:

  • Навчальна– ознайомити з різновидами  технік плетіння бісером; дати поняття про матеріали та інструменти які використовуються для плетіння з бісеру; навчити правильно добирати пристосування для роботи з бісером та правильно доглядати за ними;
  • Розвивальна – розвивати вміння аналізувати, пояснювати, порівнювати; розвивати художній смак; розвивати пізнавальний інтерес до навчального предмету;
  • Виховна – виховувати повагу до традицій українського народу; виховувати вміння відчувати і розуміти прекрасне; формувати свідоме дотримання правил безпечної праці та санітарно гігієнічних вимог .

 

Тип уроку: комбінований.

 

Обладнання:

  • Зразки готових плетених виробів;
  • Ілюстрації з журналів, книжок;
  • Бісер, стеклярус, нитки, ножиці.

Міжпредметні звязки: історія, художня культура, мистецтво.

 

Хід уроку

1. Організаційна частина уроку

2. Актуалізація знань учнів.

3.Мотивація навчальної діяльності учнів

 

Часом, коли виникло бісероплетіння, можна вважати період племен, коли жінки нанизували черепашки на висушені жили тварин, щоб не втратити їх. Звичайно, з того часу цей вид рукоділля сильно змінився, історія бісероплетіння налічує близько тисячі років. З моменту появи скла і широкого розповсюдження майстерності стеклообработки, стали з'являтися скляні намиста і браслети. Це було дуже просте плетіння бісеру та за технікою виготовлення та по навчанню, найціннішим в них були саме намистини. Відео заняття з виготовлення прикрас під старовину красиві і, найчастіше, прості в повторенні. Уроки плетіння з бісеру такого класу велику увагу приділяють підбору матеріалу - не тільки увазі намистин, а й певним їх розміром і послідовності плетіннябісеру. Для кожного національного костюма характерні свої індивідуальні особливості і кольору використовуваних намистин.

Після того, як широке поширення набув пластик, бісер став значно менше, а бісероплетіння перетворилося на тонке і складне заняття. Відповідно, змінилися і кольору, вага, інші властивості бісеру. Тепер навіть не початківцям можуть знадобитися уроки майстерності.

Представлення теми уроку та очікуваних результатів.

      Оголошення записану на дошці тему уроку. Залучення учнів до спільного визначення очікуваних результатів уроку.

       Очікувані результати.  Після цього уроку учні зможуть:

  • Розповідати про різновиди та техніки плетіння виробів з бісеру;
  • Визначати види оздоблень та добирати необхідні інструменти і матеріали;
  • Відчувати і розуміти прекрасне.

Нагадую учням, що наприкінці уроку буду перевіряти наскільки вони досягли цих результатів.

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

Інструменти для бісероплетіння

Інструменти і матеріали для бісероплетіння

  • бісер різних кольорів і розмірів;
  • органайзер;
  • спиннер;
  • голки;
  • пінцет;
  • плоскогубці;
  • дріт;
  • клей;
  • мононить, нитка або волосінь;
  • стоп-намистинки;
  • шпильки;
  • застібки і фіксатори.

Вибір бісеру

Скляний бісерПластиковий бісер

Пластиковий бісер

Сучасний бісер може бути скляним або пластиковим. Перед початком плетіння з бісеру необхідно звернути увагу на:

  • матеріал, з якого виготовлений бісер;
  • розмір намистин;
  • розмір отвору;
  • форма бісеру;
  • форма готового виробу;
  • якість і місце фарбування;
  • необхідні аксесуари для роботи.

При виборі бісеру зі скла слід враховувати, що він досить дорогий. Просто по фото вибирати можуть тільки досвідчені рукодільниці, які не раз використовували бісер різних видів і типів.

 

Скляний бісер

Можна вибрати бісер, пофарбований тільки зсередини, або зсередини і зовні, а можна зупинити вибір на намистинках з кольорового скла.

Якщо хочете сплести вироби для тривалого використання, бісероплетіння варто робити лише з перевіреного наякість фарбування матеріалу, особливо якщо планується використання великих намистин і дорогих кабошонов. Це ж відноситься і до пластикового бісеру. За фото він практично не відрізняється від скляного, але у використанні набагато легше і рідко втрачає забарвлення, адже виготовляється цілком з уже пофарбованого пластику.

Основні правила нанизування бісеру

Низька бісеру на дроті

Якщо ви вирішили плести з бісеру на дроті, слід правильно підібрати її. Плетіння бісером передбачає проходження підстави всередину намистинки. Уважно вивчіть схему і відзначте максимальну кількість разів, коли дріт входить в бісеринку. Обрана дріт повинна проходити в намистинку на 1 раз більше. Намистини не повинні бовтатися на дроті, тому необхідна хороша щільність нанизування. Занадто тонка дріт буде тріскати від декількох перекручень, дуже товста - складно згинається, тому сплести з неї складні фігури майже неможливо. Ідеальним варіантом для плетіння бісером є м'яка мідний дріт, наприклад з прийшла в непридатність трансформаторної котушки.

Складні й тонкі роботи, як в'язання та плетіння бісером, ткацтво, вишивка, вимагають використання голок. Іноді можна користуватися простими голками, якщо розмір бісеру це дозволяє. Дрібний вимагає використовувати спеціальні бісерні голки. Вони тонкі, рівні, з витягнутим довгим вушком. Бісероплетіння для початківців стартує з вибору матеріалів, а серед них і відповідних ниток.

Вибір нитки і волосіні

Мононитка для бісеру

Для плетіння з бісеру на товстій волосіні можна не використовувати голку, як жорсткий краю краще застосувати просто край волосіні. Якщо волосінь стара і пересушена, плести на ній буде незручно, вона лопає. Якщо бісер напівпрозорий, краще використовувати волосінь або нитку в тон. Якщо необхідно плести з бісеру саморобку або прикраса з великою кількістю квітів, підібрати колір основи досить важко. При плетінні світлим бісером можна використовувати спеціальну дріт відповідного кольору, проте варто бути готовим - вона коштує часто дорожче.

Бісероплетіння часто використовує плетіння на мононитки, вона може бути різних кольорів, не рветься, шовковиста і легко прослизає в намистину. Однак, плетіння з бісеру необхідно проводити обережно, тонка голка легко проходить крізь вже протягнути всередині намистини нитку і в разі невдачі розпустити таке плетіння можна тільки розрізавши основу.

Як плести за схемою

Перед тим, як плести з бісеру самостійно придумані малюнки, варто спробувати сплести найпростіше виріб. Найчастіше майстер клас з бісероплетіння додається до найяскравішим і якісним фото. Вибір розмірів бісеру та відповідної йому волосіні або дроту також не обмовляється. Майстер просто описує номер і сорт бісеру, ниток, волосіні. Якщо відео відсутнє, можна використовувати схеми бісероплетіння.

Схема плетіння простий бісерною ланцюжка

Схема плетіння простий бісерною ланцюжка

 

Насхемі цифрою 0 або 1 позначається перше коло або перша намистина плетіння. Далі напрямки стрілок позначають напрямок плетіння бісеру та підстави. Якщо дві або більше намистин обведені кругом, значить в наступному ряду їх необхідно сплести разом в одну намистину. Дві стрілки з однієї намистини або між ними означають додавання намистин в поточному ряду. Закручивающиеся навколо декількох намистин концентричні стрілки в багато шарів - за такою схемою здійснюється бісероплетіння джгута. В таких схемах послідовність кольорів обговорюється до самого малюнка схеми.

При ткацтві ряди на схемі немов пропадають, це означає, що кількість намистин зменшується в поточному ряду. При цьому плетіння бісером здійснюється згідно малюнка - кольорові плями продовжуються на ряд і скорочення відбувається всередині колірного шару, або навпаки - закривається певний колір.

 

6. Закріплення нових знань учнів.

 

7.  Підведення підсумків уроку.

 

При підбитті підсумків звертаю увагу учнів на очікувані результати.

 

Бесіда.

Запитання до учнів:

  1. Як ви вважаєте, чи виконали ми ті завдання, що поставили на початку уроку? Чому ви так вважаєте?
  2. Які труднощі виникали у вас протягом уроку?
  3. Що ви порадите однокласникам для подолання таких труднощів?

 

8. Оцінювання результатів уроку.

 

Пропоную учням оцінити свою роботу на кроці , виставивши собі від 0 до 2 балів за кожним з критеріїв, а також врахувати додатковий бал, отриманий під час гри, заповнивши картку самооцінки роботи на уроці.

 

9.  Заключне слово вчителя.

Витвори майстринь з бісероплетіння – це ціле мистецтво, а деякі роботи по праву називаються шедеврами. Навчитися створювати красиві штучки з бісеру не так вже складно, як вважають, головне, навчитися необхідним технікам. Уроки плетіння з бісеру для початківців освоїти легко, але потрібно володіти такими якостями, як посидючість, терпіння і величезне бажання творити красу. Якщо ви вирішите спробувати плетіння бісером, то результатом ніколи не будете розчаровані. 

 

10.  Домашнє завдання.

 

Підготувати інструменти та матеріали для роботи .

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
2730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку