Урок "Грунтований текстиль"

Про матеріал
Не секрет, що людині подобається все гарне і приємне оку. Чим більше таких дрібниць збирається навколо, тим більше щастя, затишку і теплої атмосфери він відчуває в своєму домашньому просторі. У наші дні з'явилися величезні можливості для створення неповторного інтер'єру. Крім дизайнерської обробки, декору і меблів в певному стилі, будинок може прикрасити і пожвавити інтер'єрна іграшка
Перегляд файлу

Ґрунтований текстиль

Мета уроку:

Ознайомити учнів із технікою ґрунтованого текстилю, видами виробів у цій техніці; забезпечити засвоєння учнями понять текстиль, тканина, Hand Made, авторська іграшка; розвивати інтерес до технологічної діяльності; виховувати основи культури праці.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Не секрет, що людині подобається все гарне і приємне оку. Чим більше таких дрібниць збирається навколо, тим більше щастя, затишку і теплої атмосфери він відчуває в своєму домашньому просторі. У наші дні з'явилися величезні можливості для створення неповторного інтер'єру. Крім дизайнерської обробки, декору і меблів в певному стилі, будинок може прикрасити і пожвавити інтер'єрна іграшка

ІІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь.

  • Що таке поняття Hand Made?
  • Що таке текстиль та тканина?

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1). Hand Made — сталий вираз у англійській мові, що в перекладі означає "ручна робота". Тобто всі предмети, зроблені своїми руками, а також унікальні за своїм виглядом (у єдиному екземплярі), можна назвати одним словом — Hand Made. Це може бути светр, зв'язаний руками бабусі, або вітальна листівка, мило з різноманітними запахами, будь-які предмети інтер'єру та багато іншого. Головне, щоб вони були зроблені руками, а не за допомогою робота. Для того, щоб вийшло щось по-справжньому гарне та милувало око, треба вкласти душу, тому Hand Made також означає — "зроблено з душею".

У багатьох є думка, що якщо це Hand Made, то це зроблено непрофесійно, але це зовсім не так. Адже й зроблені на виробництві речі відрізняються за якістю, а тим більше вони відрізняються від ексклюзивних речей відомих кутюр'є. Так ось, справжній Hand Made — це робота професіоналів у своїй галузі.

Витоки Hand Made губляться в глибині століть. Протягом багатьох століть Hand Made змінювався, переживав свої кризи та підйоми разом з історією людства. У кожній країні існують свої традиції Hand Made і національні переваги. У широкому сенсі слова Hand Made — це цілий світ, величезна "планета", на якій діють свої "закони природи" і де існує своя певна "атмосфера". Світ Hand Made вміщає в себе і філософію, і чіткий математичний розрахунок; натхнення і ерудицію; політ фантазії і строгі правила; нововведення моди сьогоднішнього дня і не осягнуті до кінця глибини класики; важка щоденна праця і творчий пошук; любов до навколишнього і любов до людей, вміння щиро спілкуватися з ними і радувати їх результатами своєї праці. Щоб не "заблукати" та не "загубитися" на цій "планеті Hand Made", щоб якомога глибше осягнути всю її складність і багатогранність, потрібно бути професіоналом. Професія майстра Hand Made унікальна за своєю суттю, бо тільки вона дозволяє одночасно та в повній мірі проявити свою любов до творчості, любов до світу й любов до людей. Можна сказати, що Hand Made — це особлива культура спілкування мовою мистецтва. А призначення майстра Hand Made - бути посередником у цьому спілкуванні, бути провідником у дивовижний, але часто не помітний і далеко не пізнаний світ краси Hand Made.

Мистецтво Hand Made тісно пов'язане з традиціями народних промислів, ремесел і декоративно-прикладним мистецтвом. Можна сказати, що сучасна назва Hand Made — це перефразована, спрощена назва декоративно-прикладного мистецтва, вироби якого відповідають кільком вимогам: мають естетичну якість; розраховані на художній ефект; слугуюють для оформлення побуту та інтер'єру. Такими виробами є одяг, плательні та декоративні тканини, килими, меблі, художнє скло, фарфор, фаянс, ювелірні та інші художні вироби. У науковій літературі з другої половини XIX століття затвердилася класифікація галузей декоративно-прикладного мистецтва за матеріалом (метал, кераміка, текстиль, дерево), за технікою виконання(різьблення, розпис, вишивка, набійка, литво, карбування, інтарсія і т.д.) і за функціональними ознаками використання предмета (меблі, посуд, іграшки).

Прикрашаючи побут, вироби декоративно-прикладного мистецтва жили й вмирали разом з поколіннями людей. У них відбивалася епоха, життєвий устрій, смаки та ідеали людей певного часу.

Як правило, народні майстри створювали речі для себе та обмеженого кола односельців. Використовували їх у селянській родині та господарстві. Так, робили багато предметів дерев'яного начиння, знаряддя праці, іграшки, тканини, вишивки.

Інше коло речей вироблялося в організованих центрах художнього ремесла, що виникали поблизу природних джерел сировини: гончарні промисли в покладах глини; вироби з металу в місцях розробок різних руд; різьбленням по кістці займалися на півночі, де добували "риб'ячий зуб" - ікло моржа. Вироби художніх промислів йшли на продаж і славилися не тільки в Україні, але й за кордоном. На них більше позначалися віяння часу, капризи моди, смаки замовників. Селянське ж мистецтво розвивалося в руслі традицій, обумовлених стійким, розміреним устроєм народного життя, який багато в чому визначив специфічний художній лад народного промислу, особливості його форми й змісту.

Модний термін Hand Made включає в себе абсолютно все, що зроблено своїми руками по своїх ескізах. Hand Made — це творча реалізація, ковток свіжого повітря, спосіб виразити свою індивідуальність. Hand Made — це мистецтво. Пледи та покривала, зв'язані й зшиті з клаптиків; серветки, скатертини, вишиті або зв'язані гачком; батик; розпис по шовку, тканині, склу, кераміці; декупаж; патинування; створення одягу, аксесуарів, меблів і багато іншого — усе це Hand Made. Професійні художники та дизайнери, майстри народних промислів і просто талановиті аматори творять унікальні, неповторні речі, у яких міститься частка їх душі.

2) Тексти́ль (від лат. textere — «плести»), також текстильні матеріали — м'який матеріал, що являє собою щільну мережу природних або штучних волокон (ниток або пряжі). Пряжа виготовляється в процесі прядіння сировини з волокон вовни, льону, бавовнику або іншого матеріалу на ткацькому верстаті, виготовляючи довгі нитки. Власне текстиль виготовлюється в процесі ткацтва, в'язання, макраме або пресування волокон (повсть, фетр). Крім терміну текстиль використовується термін «тканина», проте існує відмінність в термінах. Текстиль є загальнішим терміном, тоді як тканина означає закінчений шматок текстилю, що може використовуватися для створення таких виробів, як одяг або постільна білизна.

Властивості текстилю зумовлюються волокнистим складом, особливостями будови (ступінь заповнення, щільність, варіація волокон за довжиною, вид переплетення, характер поверхні, термостійкість) тканини, видом технологічної обробки, характером і якістю застосованих барвників та інших хімічних реагентів під час основної та остаточної обробки текстильних матеріалів. Комбінації цих різних властивостей по-різному відбиваються на стійкості до багаторазового прання, тертя, розтягування і згинання, а також відповідним чином позначаються на енергії зв'язку забруднюючих часток з волокнами і ступенем їх проникності в капілярну структуру матеріалів.

3) Авторська іграшка - це справжній діамант в будинку, який може створити затишок, настрій і атмосферу, а крім того підкреслити індивідуальність його власника.

 Отже, авторська інтер'єрна іграшка:

 створюється не для гри, а для прикраси простору

 може підкреслювати дизайнерські рішення

 є декоративною та авторської (виконується в єдиному екземплярі)

 має велику увагу до деталей

 є відображенням настрою будинку і його господаря.

 Інтер'єрна лялька, згідно із задумом автора, може бути будь-який:

 мініатюрної

 шарнірної

 реалістичною

 текстильної

 з використанням пластики і т.д.

V. Практична робота.

Сьогодні ми познайомимось з досить цікавою технікою виготовлення інтер’єрної авторської іграшки, а саме ґрунтований текстиль. Іграшки шиються із білої тканини (бязь або ситець), ґрунтуються кавовим розчином та розмальовуються фарбами(акрил або батік).

 Щоб виготовити таку іграшку, ви маєте:

  1.  намалювати ескіз,
  2. виготовити шаблон,
  3. зшити іграшку,
  4. прогрунтувати вашу іграшку,
  5. розмалювати.

Розчин для ґрунтування

1 чайна ложка розчинної кави, 1 чайна ложка какао, 1 чайна ложка клею ПВА, можна додавати корицю (1 чайну ложку), 200-250 мл окропу (залежить від того якої насиченості вам потрібен розчин).

VІ. Рефлексія.

  • Що нового ви дізнались на уроці?
  • Які корисні уміння ви розвинули на сьогоднішньому занятті?
  • Чи будуть корисними вам ці уміння в майбутньому?

 

Виготовлення іграшки «Модниця Сова»

Зміст операції

Фото

1

Намалювати шаблон, розкроїти іграшку, зшити деталі іграшки (машинним способом або шов за голку), вивернути та наповнити іграшку наповнювачем (синтапон або вата), зашити отвір потайними стібкуми.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\фото\IMG_4362.jpg

2

Прогрунтувати іграшку кавовим розчином.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\фото\IMG_4363.jpg

3

Із дроту виготовляємо лапки, обклеюємо смужками тканини і теж грунтуємо.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\фото\IMG_4365.jpg

4

Розмальовуємо іграшку.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\фото\IMG_4364.jpg

5

Виготовляємо декоративні елементи:

Крила, капелюшок, спідничка.

Використовуємо різні види тканини(джинс для капелюшка), та мереживо (для крил та спіднички)

C:\Documents and Settings\user\Desktop\фото\IMG_4370.jpg

6

За допомогою клейового пістолету приклеюємо капелюшок, крила, спідничку.

Щоб приклеїти ніжки, робимо невеличкі отвори у іграшці, змащуємо ніжку клеєм і вставляємо у прорізані отвори.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\фото\IMG_4373.jpg

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. овчаренко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
1462
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку