Урок "Херсонщина -перлина Півдня, отчий край.

Про матеріал
Бути українцем –значить пишатися своєю Вітчизною. І нам є чим пишатися. Ми пишаємося красою української природи, древніми традиціями і мудрістю предків, найбагатшою культурною спадщиною, що нам дісталася, славними сторінками вітчизняної історії. Кожна людина мріє побачити й відкрити нове, невідоме. Мандри постійно кличуть людину, але не треба думати, що дивовижні відкриття, цікаві знахідки чекають на нас десь далеко, за тридев’ять земель. Вони поряд.
Перегляд файлу

Тема: Херсонщина -  перлина Півдня, отчий край.

Мета: Розширити знання учнів про географію своєї області, ознайомити учнів з географічним положенням Херсонської області; розвивати в учнів пізнавальний інтерес; виховувати любов до рідної Вітчизни.  

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: Фізична карта України, атлас Херсонської області,підручники, комп’ютерні презентації. 

 

                                                                  Треба добре знати свій край,

                                                                     бо рідна земля все одно,

                                                                  що велика сім’я . а земляки-

                                                                            все одно, що родичі.

                                                                                Софія Русова.

                                                                      Хід уроку

I.  Організаційний момент.

     II. Актуалізація опорних знань.                                                                                                                                                                                                                               

Пісня «Мій рідний край» С.Ротару.

   Бути українцем –значить пишатися своєю Вітчизною. І нам є чим пишатися. Ми пишаємося красою української природи, древніми традиціями і мудрістю предків, найбагатшою культурною спадщиною, що нам дісталася, славними сторінками вітчизняної історії.

   Кожна людина мріє побачити й відкрити нове, невідоме. Мандри постійно кличуть людину, але не треба думати, що дивовижні відкриття, цікаві знахідки чекають на нас десь далеко, за тридев’ять земель. Вони поряд.

- Де ми з вами проживаємо?

- Як називається наша область? Обласний центр?

 - Які асоціації викликає у вас Херсонщина?

(Заповідник Асканія Нова, Тачанка, Чорне й Азовське море, Каховська ГЕС, степова зона)

-Що ви знаєте про неї?

(Херсонська область знаходиться на півдні України)

-Що спадає вам на думку, коли звучить слово Херсонщина?

( Сприятлива курортна зона)

ІІІ. Робота над темою уроку.

Учитель. Херсонщина... Неможливо не закохатися, не прикипіти серцем до цього неповторного куточка півдня України, сповненого легенд, героїчних сторінок історії, щедрою казковою природою, талановитими, працьовитими людьми. Саме на такі скарби багата Херсонщина-перлина таврійського краю. Її омивають води Чорного та Азовського морів, повноводний Дніпро котить свої хвилі поміж розлогих берегів.

  Любов до Батьківщини завжди починається з живого почуття любові до рідної природи, із прихильності до тієї землі, на якій ти виріс, до звичного оточення і знайомого з дитинства пейзажу.

-Назвіть які прислів’я та приказки ви знаєте про Україну, рідний край?

Де рідний край, там і рай.

Кожному мила своя сторона.

Жити – Батьківщину любить.

Без верби та калини нема України.

На чужій стороні і весна не красна.

Людина без Батьківщини, як соловей без пісні.                                              

Бесіда

-У якій частині України знаходиться Херсонщина?

-З якими областями межує?

-До якої природної зони відноситься Херсонщина?

Учитель. Херсонська область розташована на півдні України, у басейні нижньої течії Дніпра, у межах Причорноморської низовини. На сході країни вона межує - з Запорізькою, на півдні –  з АР Крим, на північному - заходу - з Миколаївською , на півночі – з Дніпропетровською областями.

На півдні Херсонщину омивають Чорне та Азовське моря, а також  Сиваш(Гниле море), гарячі джерела, лікувальні грязі – це сприятлива курортна зона для відпочинку . Річка Дніпро поділяє область на дві частини правобережну і лівобережну, яку ще називають Таврією.

 Територія області становить 28,5 тис.км в квадраті, протяжність з півночі на південь – 180 км, із заходу на схід – 258 км. Херсонська область знаходиться в межах  степової  зони.

Робота біля карти;

- Назвіть і покажіть міста Херсонської області.

(У регіоні розташовано 9 міст. Найбільші міста: Херсон, Нова Каховка, Каховка, Олешки, Генічеськ, Скадовськ, Берислав.)

Завдання. За допомогою атласів визначте і назвіть адміністративні райони, які входять до складу області.

  • До складу нашої області входять 18 адміністративних районів: Бериславський, Білозерський, Великолепетиський, Великоолександрівський, Верхньорогачиський, Високопільський, Генічеський, Голопристанський, Горностаївський, Іванівський, Каланчацький, Каховський, Нижньосірогозький, Нововоронцовський, Новотроїцький, Скадовський, Цюрупинський, Чаплинський.
  • Коли була утворена Херсонська область ?

 

Учитель. 30 березня 1944 року була створена Херсонська область . А 11 лютого 1967 року вона була нагороджена орденом Леніна. В 2014 році Херсонській області виповнюється 70 років з дня утворення.

-Які ви знаєте імена , пов’язані з історією й освоєнням нашого краю?

Наша мала Батьківщина надзвичайно багата на події і має дуже цікаву історію.  Найбільш ранні сліди людини на території області належать до      X-V тисяч. до н.е. У III- на початку II тисячоліття до н.е. більшу частину степів займали скотарські племена. Наприкінці  IV –на початку I тис. до н.е. наш край починає заселятися значно густіше.

 У VI-III ст. до н.е. кімерійців  витіснили і частково підкорили нові кочові племена скіфів, де утворили власну державу – Скіфію. Часи Київської Русі були представлені, як кочовими племенами(печеніги, торки, половці ), так і слов’янським населенням – у м.Олешші,що знаходилося на території Великого Потьомкінського острова поблизу сучасного Херсона. Подивувашись багатству та мальовничості Причорномор’я, наші річки та степи вперше описав  « батько » історичної та географічної наук давньогрецький вчений Геродот. Наші землі бачили мужніх,героїчних козацьких гетьманів І.Сірка,  Гордієнко. На території Кам’янської Запорозької Січі(біля села Республіканець Бериславського р-ну) на січовому цвинтарі до нашого часу збереглася могила Костя Гордієнка.

        Чим більше заглиблюватись у сивину віків, тим більше відчуваєш,  що історія краю переплітається з історією різних народностей. Це земля пам’ятає кімерійців, скіфів, антів, сіверців. Доба Катерини II для Херсонщини позначилась бурхливим освоєнням земель, коли в Нижнє Придніпров’я переселяли селян з північних губерній,родючі землі роздавалися поміщикам, дворянам ,іноземцям.

До історії заселення,освоєння цього краю причетні князі Потьомкін, Скадовський, Трубецький, графи Орлов, Мордвинов. Минуле краю тісно пов’язане з іменами визначних особистостей минулих епох. Саме Херсон став колискою та першою базою Чорноморського флоту. Спорудженням фортеці й міста займався генерал-цейхмейстер Ганнібал, його послідовником став генерал – полковник Корсаков, також пов’язані імена полководця Суворова і адмірала Дерибаса. Під керівництвом командувача російського флоту Ушакова на Херсонських верфах будувалися флагмани- лінійний корабель «Слава Екатерины», фрегати «Херсон», «Быстрый».

 

-Поміркуйте і назвіть Світову перлину Херсонщини і її засновника?

  (Гордістю краю є Світова перлина заповідної справи заповідник «Асканія- Нова» та постать її засновника Ф. Фальц- Фейна , які відомі не тільки в Україні, але й за межами нашої країни. В ньому охороняються еталонні для степової зони типчаково- ковилові степи з рідкісними рослинами, грибами, тваринами. В дендропарку є посаджені тисячі видів рослин з багатьох куточків планети. В зоопарку в напіввільних умовах живе багато різних травоїдних тварин та птахів.

Також окрасою краю є Чорноморський біосферний заповідник. На ділянках суходолу і морської акваторії в ньому охороняються комплекси піщаних арен, пустельних степів, водно- болотних угідь. Тут дуже багато осілих птахів, також багато водоплавних птахів перебувають на прольоті.

  У Херсонщині є також і приваблює велику кількість туристів найбільша в Європі пустеля – Олешківські піски.)

 -Чому у нашій області на полях одержують високі врожаї різних культур?

(Херсонщина має сприятливі умови для розвитку сільського господарства.    Це теплий помірний клімат, родючі чорноземні та каштанові грунти, рівнинний рельєф.

   Херсонщина славиться вирощуванням кавунів, винограду, садами, де вирощують абрикоси, персики, черешні, яблука, груші і різноманітні овочі.  В області є сприятливі умови для вирощування соняшників і головної зернової культури – озимої пшениці.

Перегляд презентації.

ІV. Закріплення вивченого.

- Що нового для себе ви дізнались на уроці?

- В якому році утворена Херсонська область?

- Чим славиться Херсонщина?

- Хто заснував Херсонщину?

 

Учитель.  Всі люди шанують і знають ту місцевість, де вони народилися, де живуть їх батьки і рідні. Щасливі ми, що народилися і живемо на такій чудовій і мальовничій землі – у нашій славній Україні.

  Ось така вона – Херсонщина,рідна, неповторна, найкраща у світі. Тут найвище небо – не баченої блакиті, тут найяскравіше сонце, яке пестить своїми промінчиками, тут вулиці й люди – найгостинніші у світі. Любімо свою батьківщину, цінуймо її і неодмінно у по думках повертаймося до неньки – Херсонщини.

 

Ой Дніпро голубий

Рідне місто цілує.

В вишині голуби –

Їх політ наше серце милує.

В серці гордість буя,

Це не казка, не сон –

Як Вітчизна моя,

Розцвітає Херсон...

                Микола Братан.

Домашнє завдання.

Скласти рекомендації туристам, які бажають відвідати Херсонщину, підготувати повідомлення .

 

 

 

docx
Додано
15 березня 2019
Переглядів
1379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку