Урок «Хочеш бути щасливим - будь ним!»

Про матеріал
з’ясувати що означає слово «щастя», що нам може принести щастя, як виглядає щаслива людина та, що потрібно для того, щоб бути щасливим
Перегляд файлу

Тема виховного заходу: «Хочеш бути щасливим - будь ним!»

Мета заходу: з’ясувати що означає слово «щастя», що нам може принести щастя, як виглядає щаслива людина та, що потрібно для того, щоб бути щасливим.

Обладнання:  Power Point

Хід уроку

Слайд 1 «Хочеш бути щасливим- будь ним!» Спробуємо з’ясувати, що означає слово «щастя», від чого залежить щастя людини та як виглядає щаслива людина.Чому ми обрали саме таку тему? Кожна людина прагне бути щасливою. Щастя кожен з нас розуміє по-своєму. Хтось хоче принести в своє життя радість, здоров'я, багатство, успіх в справах, прекрасні стосунки з людьми ... Але чи всі знають як його досягти? Нам хочеться, щоб життя нагадувало відео кліп, фільм, улюблену книгу, де на долю героїв випадає удача, пригоди, багатство.

Слайд 2 Напевно, кожний з нас хоча б раз у житті задавав собі питання: „Що таке щастя?”, „Чи справді я щасливий?” і „Чи буду я щасливим завжди?”. Однозначної відповіді на це немає через те, що щастя для кожної людини – річ дуже особиста, унікальна.

                            Слайд 3   Щастя – це вічна дорога земна,

                                Щастя – це літо, зима і весна,

                                Щастя – це сонце, злива і сніг,

                                Щастя – це пісню ділити на всіх,

                                Щастя – це віра в добро і любов,

                                Щастя – це музика вільних дібров,

                                Щастя – це друзі і рідний твій дім.

                                Щастя – це світ, подарований всім.

Слайд 4   Учень 1.Слово «щастя» праслов’янське. Наука свідчить, що спочатку у слова щастя був префікс сь, який колись мав значення « хороший, гарний», і корінь част, - що означає частина, частка, частувати. Отже, щастя – це « хороша частина». Частина від чого? Від спільного добра – майна, їжі, відносин тобто того, що забезпечує саме існування людини.

А як же пояснюють слово «щастя» словники?…

Слайд 5 Учень 2.Щастя – це стан цілковитого задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; успіх, удача. (Тлумачний словник української мови).

Учень 3.Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою й осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення. (Український педагогічний словник).

Учень 4.Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення взагалі, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її. (Словник Даля).

Слайд 6 А що ж сказали про щастя видатні люди: Хочеш бути щасливим — будь ним! К. Прутков

Учень 5 Щастя – це трикутник, а в нім три сторони: віра, надія, любов. Богдан-Ігор Антонич

Не ганяйся за щастям: воно завжди в тобі самому. Піфагор

В погоні за щастям іноді потрібно просто зупинитися і бути щасливим. Дейл Карнегі

Щастя дається тому, хто багато працює. Леонардо да Вінчі

Учень 6Людина, яка думає тільки про себе і шукає в усьому свою вигоду, не може бути щасливою. Сенека

Щастя – не слово, не гроші – все це минає, Щастя – це друзі хороші, шана людська. О.Підсуха

Щасливий той,хто вважає себе щасливим. Л.Толстой

Більшість людей щасливі настільки, наскільки вони вирішили бути щасливими. А.Лінколь

Слайд 7А що говорять про щастя повір'я?

Щастя без розуму - торбина дірява.

Не родись багатий та вродливий, а родись при долі та щасливий.

В щасті не без ворога.

Легко щастя знайти, а згубить його ще легше

Щастя – як здоров’я: якщо його не помічаєш, значить воно є.

Щастя не в повітрі в'ється, а руками дістається.

Щастя – не кінь, хомута не одягнеш

Слайд 15 А ще кажуть, хто знайде підкову, той буде щасливим.

Звідки ж походить цей вислів? Чому знайдена підкова приносить щастя? Підковувати коней почали ще до нової ери і робили це спочатку заради краси: були підкови із золота або срібла. Під час бігу коні легко губили «взуванку», і підкова дійсно була дорогою знахідкою.

Із цього всього можна зробити висновок, що кожен уявляє щастя по-різному.

Слайд 16 Для одних – це почесті, хвала,

А для інших щастя – у багатстві,

Бідність для таких людей – біда.

Хворим щастя бачиться в здоров’ї.

Кожен, хто згубив його, жалкує.

Мати за одужанням дитини

Власного життя не пошкодує.

В’язень мріє про жадану волю.

Одинокого гнітить біль самоти.

Важко, мабуть, на усій планеті

Повністю щасливого знайти.

Під загальний заголовок «щастя»

Безліч можна віднести речей.

І, можливо, стільки його видів,

Скільки на Землі живе людей.

Подумайте як розумієте щастя ви? Від чого залежить щастя людини?  Які фактори впливають на те, щоб людина відчувала себе щасливою.- Чи є щастя в грошах?- Здоровя – наскільки воно важливе?

Хтось щастя розуміє як удачу, талан. Для інших щастя – це радість. Більшість виділяють 2 складові щастя: багатство, здоров’я своє та рідних .

Слайд 17 Чи є щастя в грошах?

Аргументи «ЗА»:

Наявність грошей один із способів самовираження, самоствердження перед сім’єю, суспільством – а чи не це є найбільшим щастям? Іноді нам буває важко і, щоб відволіктись, ми витрачаємо божевільні суми на задоволення. Для жінок, шопінг – найкращі ліки від стресу.

Бідні рідко бувають щасливими. Як можна відчувати себе щасливим, коли нічого їсти твоїй дитині. Грошей повинно бути стільки, щоб про них можна було не думати.

Наприклад, захотілось нам поїсти, ми йдемо і скуповуємо все саме смачне, захотілось машину – йдемо і купуємо, а не задаємо запитання «Чому ми не можемо цього купити?» Саме наявність грошей дає нам змогу займись тим, чим хочеться, мати душевний спокій і бути щасливим.

Для деяких гроші і є щастя. Адже, що таке щастя? Це наші мрії. Якщо вони збуваються – ми щасливі, а більшість наших мрій купуються за гроші.

Аргументи «ПРОТИ»

Не в грошах щастя, тому що гроші не зможуть змінити долю, воскресити близьких, за гроші не можна купити талант, почуття.

Опинившись з валізою грошей в пустелі, де немає жодної людини, ви перестанете їм радіти, вини виявляться непотрібною ношею.

І все ж ….

Самі по собі гроші щастя не приносять. Його приносить спосіб життя, який ми можемо собі дозволити за ці гроші, ті блага, які за них можна купити.

У Сомерсета Моєма є вислів: «Гроші – це шосте відчуття, без якого людина не  може в достатній мірі скористатись рештою п’ятьма».

Навряд чи хтось погодиться, що гроші – це мета його або її життя. Проте чи не обдурюємо ми себе – адже «жити добре», а «добре жити – ще краще»? Питання «Скільки грошей треба для щастя», мабуть, вже стало «вічним». Відповіді на ці запитання перетворилися на приказки «не в грошах щастя» і «щастя не в грошах, а в їх кількості».

Так, гроші у житті дуже важливі, але зробити людину щасливою вони не можуть.

Слайд 18  Здоров’я - наскільки воно важливе?

Перераховуючите, що потрібно для щастя, ми нерідко забуваємо додати здоровя. І не дай Бог, нам серйозно захворіти. Як тоді змінюються пріоритети щастя. Відчуття щастя зникне негайно, як тільки людину спіткає хвороба. І якою щасливою вона себе відчуває, коли хвороба відступає.

Згадайте просту життєву істину: краще бути бідним, але здоровим, ніж багатим і хворим.

Здоров'я - це те, що не купиш за гроші, без чого немає щастя. З давніх- давен воно цінувалося як найдорожчий скарб, тому й шанувалося.

Геніальний лікар і філософ Авіценна стверджував: "Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато знати".

 З давніх-давен український народ найголовнішою цінністю у житті вважав здоров'я. Навіть вітаючись і прощаючись, люди бажали один одному здоров'я:

 "Здоровенькі були!"        "Дай, Боже, здоров'я."     "Доброго Вам здоров'я!"   "Бувайте здорові!"

"Йдіть здорові!"

Вислови видатних людей про здоров'я:

Аристотель: Здоров'я людини - щастя.

І.П.Павлов: Здоров'я - це безцінний дар природи, воно дається, на жаль, не навіки, його треба берегти.

Але бувають і випадки, коли людина невиліковно хвора, прикута до ліжка, в неї відсутні ноги чи руки, і все ж продовжує насолоджуватись життям, відчувати себе щасливою. Вона не зациклюється на своїй хворобі, не думає про неї. Вона просто живе, просто бачить всі ці речі, які не може побачити людина за своїми життєвими проблемами.

Учень 10 Слайд 19 Прикладом такої людини є Нік Вуйчич

Закінчив Університет Гріффіта (Брисбен, Австралія) у 2004 році. Отримав дві вищі освіти: фінансиста та бухгалтера.

У 2005 році він був номінований на престижну премію «Молодий австралієць року». Цю нагороду в Австралії отримують за великі заслуги перед суспільством. А в 2009 році знявся у фільмі «The Butterfly Circus» («Цирк метеликів»), де розповів про долю людини без кінцівок.

 

Він об'їздив близько 64 країн, виступаючи у школах, університетах та інших організаціях. Бере участь у теле-шоу й пише книги. Його перша книга «Життя без обмежень» (Life Without Limits: Inspiration for a Ridiculously Good Life) вийшла в 2010 році й відразу ж стала бестселером.

Нік - це унікальний проповідник. Всі вважали дитину приреченою на вічні страждання каліки. Однак Нік навчився не тільки собі давати раду в усьому, а й допомагати жити й знаходити дорогу до Бога мільйонам людей. Він знайшов у цьому своє щастя. «Я просив у Бога руки-ноги, - продовжує він. - Поки що він не дав їх мені, зате він дав мені краще. Для мільйонів людей я став справжнім чудом – реальним підтвердженням того, що в кожному з нас закладена величезна сила, яка може змінювати нас на краще».

Британський учений Адріан Уайт з університету Лестера спробував визначити найбільш щасливі і нещасливі країни у світі. Проаналізувавши відповіді 80 тисяч осіб з 178 країн і сотні досліджень міжнародних організацій, зокрема ООН та Всесвітньої організації охорони здоров’я, Уайт створив Всесвітню карту щастя. Отож: Найщасливішими країнами є Данія, Швейцарія, Австрія, Ісландія та Багамські острови.

Найбільш нещасливими – Бурунді, Зімбабве та Конго. А в останній п’ятірці серед найменш щасливих, крім країн Африки, виявилися Молдова ( 175 місце) та … Україна (174-те).

Слайд 20 Австралійські вчені склали список «інгредієнтів» простого людського щастя.

Людина незалежно від свого минулого, зовнішності, соціального положення сама може зробити себе щасливою.

А для цього потрібно:

- Вести здоровий спосіб життя

- Мріяти

- ставити перед собою цілі

- вірити в їх здійснення

- Мати улюблену справу, роботу

- Брати участь у суспільному житті

- Сприймати життя оптимістично

Це лише шлях до щастя, вірніше засіб розплати за життєві потреби. Кожен з вас має право на своє уявлення про щастя. Найнещасніший з усіх людей той, хто постійно думає про свої кривди, нещастя.

Я бажаю вам досягти справжнього людського щастя. Хай кожному з вас воно усміхнеться.

Все залежить від наших бажань, думок, емоцій, відчуттів. Ми маємо радіти кожному дню, дякувати за дану можливість жити і бачити прекрасні речі, які існують навколо нас. Адже щастя поруч, його потрібно тільки впустити .

 І на останок…Ви, мабуть, чули про вислів «гормони щастя». Що ж це таке?

Допитливі учені, що займалися дослідженням «гормонів щастя» в 70-их роках, покладали величезні надії на їх штучні аналоги. Але всі досліди виявилися невдалими та небезпечними ,дослідження були припинені. Проте наука визнає набагато більш нешкідливі способи «ощасливлення» людства. Найпростішим способом підвищення концентрації ендорфінів є поїдання шоколаду.

Слайд 21  Тож давайте завершим наш захід із збільшення «гормонів щастя» в нашому організмі – з’їмо шоколадну цукерочку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравченко Алексей
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
3855
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку