Урок "Хто такий сучасний бариста?"

Про матеріал
Ознайомлення з професією бариста. Бариста - це фахівець в області приготування кави, той, хто робить кавові напої в ресторані або кав'ярні за барною стійкою.
Перегляд файлу

ДПТНЗ «Фастівський центр професійно-технічної освіти»

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Бариста\18f914e68e1ed22fa4453b72e4fd3ae1.jpgC:\Users\Admin\Desktop\Бариста\700_FO45991668_5feb67fc05b6866e4ac36884ab0d1bd3.jpg

 

 

Хто такий сучасний бариста?

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Бариста\61606369-smiling-and-pretty-waiter-offering-cup-of-coffee-to-customer.jpg

 

 

Підготували майстри виробничого навчання:

Людмила ОЛЕКСІЄНКО

Наталія КУЦЕНКО

Хто такий сучасний бариста?

 Коли заходиш у кав’ярню та вдихаєш аромат щойно звареної кави, почуваєш себе щасливим. На декілька хвилин у душі поселяється відчуття гармонії й особливого затишку, якого не завжди вдається домогтися навіть вишуканим інтер’єром.

Усі ці відчуття нам доступні завдяки бариста.

Бариста! Це слово рясніє в рекламних роликах кавового обладнання та самої кави. Так що ж означає це слово?

 Бариста - це фахівець в області приготування кави, той, хто робить кавові напої в ресторані або кав'ярні за барною стійкою. Однак, це лише скупе визначення, яке не відображає всієї суті цієї професії.

 Кавовий сомельє або кавовий майстер повинен не просто вміти приготувати еспресо або капучіно, він повинен бути справжнім віртуозом у своїй справі і тонким психологом.

 У світі налічується до сорока тисяч різних професій. Одні спеціальності зникають з часом, інші з'являються.  «Молодим» ремеслом можна назвати такий рід діяльності, як бариста.

 Професія бариста сягає своїм корінням в далеку історію Італії. 

Саме тут, близько півстоліття тому, і зародилася ця незвичайна професія. 

 Але стала вона поширеною по всьому світу завдяки американцям. У 1980-х роках Говард Шульц, який пізніше став засновником компанії з продажу кави та мережі кав'ярень «Старбакс», був в Мілані. Його захопила артистична і віртуозна робота місцевих бариста, які не просто подавали і готували напої, вони перетворювали цей процес на справжню виставу.

 Натхненний побаченим, Шульц повернувся додому і твердо вирішив втілити побачене в США. Італійська філософія приготування кави та американська, звичайно мають істотні відмінності, але саме завдяки американцям про бариста, як професію, дізнався весь світ.

  У перекладі з італійського слово звучить, як кавовар або людина, що стоїть за стійкою бару.

 Іншими словами - це майстер приготування кавових напоїв, який повинен знати секрети і вміти варити каву, а також напої та коктейлі на її основі. 

 Бариста - це людина, навколо якого постійно струмує аромат свіжозвареної кави. Це запах його професії. Точно так само, як від кондитера завжди пахне ванільним кремом, а парфумер наскрізь просочився запахами духів.

 Бариста – це людина, що знає все про приготування кави. Напевно, у його житті кавовим ароматом просочене все: від одягу до думок. Що для нас задоволення та розвага, для бариста – робота.

 Справжній професіонал повинен володіти багатьма навичками, а головне — цінувати та любити  свою роботу, і саму каву.

 Найголовніша якість, якою повинен володіти бариста – це любов до кави, бажання радувати людей якісним, ароматним, насиченим напоєм.

 Інакше неможливо по 8 годин на день вдихати кавові аромати, пробувати, удосконалювати.  Адже просто приготувати чашку кави - це

півсправи, а зробити це з відкритим серцем і душею – під силу тільки справжнім віртуозам.

 Справжній професіонал повинен вміти готувати до 40 видів кави та напоїв на її основі.  Для цього важливо, щоб бариста вмів користуватися кавоваркою на професійному рівні — він повинен балансувати помел, температуру води, кількість кави на одну чашку, тиск в кавомашині, час проходження води, а також силу втрамбовування меленої кави при виготовленні кавової «таблетки».

 «Завдання бариста – домогтися найбільш гармонійного смаку кави, навіть якщо вона зварена не вручну, а машиною», – вважають професіонали. Воникажуть, що людина та машина готують каву разом.

 Бариста повинен все знати про каву і способиїїзаварювання, адже йому щодня довіряють приготування ароматного напою. Клієнт сподівається отримати той продукт, яким зможе насолодитися від душі. Але для цього майстру потрібно осягати секрети, що дозволяють створювати неперевершений шедевр.             

 На батьківщині еспресо, в Італії, а також у багатьох інших країнах світу професія бариста вважається дуже шанованою. Це не дивно, адже крім професійних навичок фахівець з приготування кави повинен володіти цілим рядом певних особистісних якостей.

 Важливою якістю успішного бариста є комунікабельність, адже на роботі йому доводиться багато спілкуватися з людьми. Він повинен завжди мати гарний настрій, щоб клієнти не тільки могли насолодитися смачною кавою, а й з комфортом провести свій час. 

 Для роботи бариста важливі ще й навички обслуговування. 

Він  повиненбутивеселим, життєрадісним і артистичним,  розбиратися в кавовому етикеті і знати, в якій чашці і з яким оформленням подати  напій. Він вмієзацікавити відвідувачів історичними фактами про каву і приготувати для них свій авторський напій.

 Бариста – це ще й шоумен. Робота деяких професіоналів перетворюється на справжнє шоу, коли глядачі отримуютьзадоволення від спостереження за відточеними, легкими, витонченими рухами майстра. А потім – насолоджуються самим напоєм.

 Бариста практично постійно спілкується з людьми, томудо кожного свого клієнта він повинен підходити індивідуально. Якоюсь мірою такий фахівець порівнюється з артистом, який працює на публіку.

 Він готує порцію еспресо прямо перед очима відвідувача.  Його рухи швидкі і точні, і в той же час не позбавлені витонченості. Багаторазово повторюваний процес приготування кави вже давно доведений до автоматизму. Руки самі роблять свою роботу, а майстер між справою встигає привітно посміхнутися замовнику і перекинутися слівцем з постійним клієнтом.

 Бариста повинен бути ще й психологом. Його гарний настрій створює сприятливу атмосферу в тому закладі, де він працює.

Бариста є провідником кавової культури в маси. По суті, він являє собою центральну фігуру в кав’ярні.Тому вміння зберігати позитивний настрій є дуже важливим.

  Справжній бариста ставить перед собою завдання зробити так, щоб відвідувачеві сподобався не тільки смак напою, а й краса обслуговування. Тоді у нього виникне бажання частіше приходити в улюблену кав'ярню.

 Крім того, бариста повинен бути своєрідним кавовим «сомельє». В першу чергу він повинен вміти давати оцінку смаку і аромату кави. Для цього йому необхідно орієнтуватися в сортах кави, знати, де ростуть ті чи інші зерна, розрізняти аромати, характерні для певного ступеня обсмажування кавового зерна.

 Ще одна важлива якість: любов до того, чим займаєшся. Людина, якій дійсно подобається її робота, не тільки розбирається в сортах кави і готує прекрасний напій, але й здатна здивувати своїх клієнтів оригінальною подачею кави або цікавою картинкою на молочній піні. Таким чином можна сказати, що дана професія вимагає ще і творчого підходу.

 Ніхто не стане заперечувати, що приготування хорошої смачної кави - це справжнє мистецтво. Тепер вже вважається недостатнім просто подати клієнту відмінно зварену каву-лате. Особливий естетичний шарм привносить у цю справу намальований візерунок на молочній пінці.

 Історія не зберегла нам імені тієї людини, яка першою придумала малювати на каві. Спочатку бариста розважали відвідувачів тим, що малювали на пінці капучино простенькі фігури, але поступово малюнки ускладнювалися, перетворюючись на самостійний жанр "кавової графіки".

 Тепер на поверхні напою можна побачити справжні композиції: квіти, зображення тварин, навіть портрети знаменитостей. Такий вид мистецтва отримав назву "лате-арт".

 Лате-арт немов створений спеціально для побачень - так гармонійно переплітаються в ньому гіркуваті й солодкі нотки, такий прекрасний і повітряний його вид ,  ніжний  смак і такий підбадьорюючий ефект. Двоє закоханих в затишному ресторанчику невідривно дивляться в очі один одному, а перед ними на столикутонкий, легкий, ніжний, оксамитовий – молочний напій - важко уявити більш романтичну картинку.

 Багато любителів кави навіть не підозрюють про те, що в мистецтві приготування кави можна змагатися на Олімпійських іграх. Однак такі існують, і такі змагання проводяться серед професійних бариста, і переслідують вони найпрактичнішу мету . Так саме  під час зустрічі професіонали завжди обмінюються своїм досвідом і дізнаються щось нове в кінці кожного такого чемпіонату. Такі змагання так і стимулюють зростання навичок бариста, і професія знаходить все більшу популярність. 

Перший Чемпіонат світу бариста відбувся в 2000 році в Монте-Карло. З тих пір безліч подібних заходів проходить у всьому світі.

В 2018 році у Дубаї проходив світовий чемпіонат з приготування кави в джезві. Кращі бариста з усього світу з'їхалися до Арабських Еміратів, щоб помірятися силами.І в цьому незвичайному змаганні   переміг український кавовар родом з Конотопа Слава Бабич. Це перша перемога України на цьому конкурсі. 

Ось який портрет у нас вийшов: кавовар, технолог, знавець історії та географії, художник, шоумен, артист, бармен, психолог.

 Їхні клієнти прив'язуються до них на довгі роки, як до найкращого друга, тому що знають – тут їх і втішать, і розвеселять, і підтримають, і приготують чудовий еспресо.

 Пік майстерності – це коли глянувши на клієнта, хто він – жінка або чоловік, ранок або вечір, жарко на вулиці або холодно, запропонувати напій, який потрібен йому саме в цю хвилину, в цих обставинах. .

Бариста продають не каву! Вони продають затишок, тепло і чарівну атмосферу! Адже з чашкою терпкого, ароматного напою клієнт отримує найцінніше - спілкування.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

docx
Додано
3 січня
Переглядів
14
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку