Урок-імітаційна гра "Суд над Інтернетом"

Про матеріал
Імітаційна гра "Суд над Інтернетом". Проводиться у вигляді судового засідання, перед дітьми ставиться ключове питання «Інтернет - благо чи шкода?» на яке вони повинні відповісти після заняття.
Перегляд файлу

Імітаційна гра «Суд над Інтернетом»

 

Матеріальне забезпечення заняття: комп’ютерний клас, підключений до мережі Internet, мельтімедійний проектор, екран для демонстрації проектів.

Хід уроку

Інтернет видатне відкриття людства, мережа виникла випадково, як побічний продукт військових розробок. Але стала світовою сенсацією, подією. Сьогодні два десятьоліття  відокремлюють нас від моменту голосного дебюту Мережі, але суперечок та дискусій навколо неї лише добавилося. Сьогодні модно говорити про кризу Мережі, а авторитетні люди говорять: «Інтернет – це втрата часу. Інтернет – велике звалище сміття. Інтернет – високотехнологічний наркотик, для розумово відсталих»   

Для визначення можливостей, переваг, а також яку шкоду може нанести надмірна кількість часу проведена в Інтернеті. Пропоную переглянути презентацію «Час суду над Інтернетом». В презентації ставиться перед дітьми ключове питання «Інтернет - благо чи шкода?» на яке вони повинні дати відповідь після закінчення заняття для знаходження істини пропонуються також тематичні питання:

  •   Що нам приносить Інтернет – користь, знання чи шкоду?
  •   У чому ж полягають достоїнства і небезпеки Інтернету.
  •   Інтернет -  це простір волі, чи прозорості й контролю.
  •   Інтернет – це глобальні можливості чи глобальні вади.

Для з’ясування цих питань проведемо імітаційну гру «Час суду над Інтернет».

При підготовці до заняття було видане попередньо завдання: одна частина класу готувала презентацію з використанням програми Power Point про шкоду від застосування Інтернету, вони будуть обвинувачувати Мережу, а інша група захисники, розповідатимуть про користь та переваги застосування Інтернету.

Захист роботи проведемо у вигляді імітаційної – гри «Час суду над Інтернетом».

Серед учнів були розподілені наступні ролі:

  • прокурор,
  • адвокат,
  • свідки обвинувачення
  1. Керівник “Лабораторії Данилова – Dr. Web”
  2. Голова комісії з питань інформаційної політики;
  3. Лікар;
  4. Інтернет - залежний користувач мережі Наталка;
  • свідки захисту:
    1. Зам. генерального директора холдингу Google;
    2.  Голова комісії із прав людини ;
    3.  Голова правління телеканалу «Інтер» ;
    4.  Користувач мережі Тетяна.

Хід імітаційної гри.

Секретар: Встати! Суд іде!

Суддя: Прошу сідати. Слухається справа в обвинуваченні Internet у негативному впливі на підростаюче покоління. Головуючий суддя – Телегуз Людмила Віллівна. Обвинувачення підтримує прокурор Бутенко Віктор Юрійович, захист здійснює адвокат Ткаченко Анастасія Віталіївна. Слово для обвинувачення надається прокуророві, Віктор Юрійович, прошу вас.

 Прокурор: Internet обвинувачується в незаконному поширенні порнографії на основі статті 301 Кримінального кодексу України. Ця система, не будучи зареєстрованою в якості еротичної або рекламної, систематично й у значних обсягах публікує інформацію, що експлуатує інтерес неповнолітніх до сексу, за що й винний зазнати покарання. Internet обвинувачується по статті 3611 КК України у поширенні вірусів і шкідливих програм. По статті 300 КК України Internet обвинувачується в пропагуванні насильства й жорстокості.  Internet обвинувачується в поширенні спаму, порушенні авторських і суміжних прав і заподіянню шкоди моральному й фізичному здоров'ю людини. Я, будучи головним прокурором, пропоную захисникам Internet здатися без суперечок...З боку обвинувачення були запрошені свідки, які можуть підтвердити перераховані факти.

Секретар: У зал суду запрошується свідок, директор компанії “Dr.Web”.

Керівник “Лабораторії Данилова – Dr. Web” Ігор Данилов:

Наша компанія займається розробкою антивірусних програм, тому ми маємо право судити про шкоду, принесеній вірусами. І ми можемо сказати, що створення шкідливих програм (вірусів) набуло катастрофічних (у тому числі й по наслідках) масштабів. Віруси можуть бути різні. Самі небезпечні – троянські коні. Віруси можуть завдавати таку шкоду: видалять файли і програми із зараженого комп'ютера, надають можливість керування комп'ютером зловмисникам, шпигуни які крадуть інформацію.

     Віруси поширюються по мережі Internet щодня, і нам доводиться обновляти свої антивірусні бази по кілька разів на день, щоб люди, що використовують нашу продукцію, почували себе в безпеці. Але все-таки розробка вірусів небезпечна на рівні безпеки країни, а не тільки окремого користувача.

Секретар: У зал суду запрошується свідок, голова комісії з питань інформаційної політики;

   Голова комісії з питань інформаційної політики :

      Internet обвинувачується в поширенні спаму. Для того щоб ефективно боротися зі спамом, необхідно чітко визначити, що саме мається на увазі під словом “спам”.

Нерідко провайдери й власники мереж воліють керуватися “презумпцією винності”, відносячи до спаму практично всю пошту, що не запитував користувач. За останні півтора роки експерти вивчили всі існуючі види й категорії спама й прийшли до висновку, що при огульному віднесенні до спаму будь-якого небажаного або рекламного аркуша, виникає велика небезпека втратити ділову пошту. Але, проте, спам доставляє користувачам багато незручності.

У переважній більшості спам використається для реклами, іноді для накручування лічильників на сайті, збору інформації, рідше для засилання вірусів або троянів. Але є загальна мета – довести свою інформацію до максимально можливого числа адресатів при мінімальних витратах. Причому “авторів” не хвилює склад аудиторії, головне – кількість.

Секретар: У зал суду запрошується свідок - лікар Тетяна Жданова.

Лікар Тетяна Жданова:

        У наш час Internet представляє величезну загрозу для психічного й фізичного здоров'я людей. Найпоширенішою формою Internet – залежності є геймерство. Перевагу цієї форми обумовлено відсутністю необхідності в яких-небудь навичках роботи з персональним комп'ютером.

       Ще одна форма Internet – залежності – хакерство. Людину заводить те, що він може когось перехитрити, відчути себе краще, розумніше, сильніше інших.

       Ще одна форма Internet – залежності – це спілкування по Internet. Це небезпечно тим, що людина поступово розучується спілкуватися в реальному житті, полюс комунікативної активності переноситься з реальних умов соціуму в мережу.

Секретар: У зал суду запрошується свідок, Інтернет - залежний користувач мережі Наталка.

Інтернет - залежний користувач мережі Наталка:

  Я усвідомлюю, що хвора. Я приходжу додому    відразу включаю комп'ютер і заходжу в Internet. Мені фізично погано, якщо немає доступу до мережі…Я проводжу там увесь свій час, я не ходжу на вулицю, не спілкуюся із друзями... Я не сплю по ночах, не роблю уроки…І у всім цьому винний Internet! Я практично загублена для суспільства, але нічого не можу із цим зробити!

Суддя: Слово для захисту надається адвокатові. Анастасія Віталіївна, будь ласка.

Адвокат: Для початку хотілося б звернутися до Конституції України. Стаття 34, пункт 2 Конституції України гарантує нам право вільно збирати, зберігати, використовувати  і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на  свій вибір. Стаття 15 забороняє цензуру. 

      Згідно Кримінального кодексу України існує тільки три состави злочинів у сфері комп'ютерних мереж. Стаття 361 “Незаконне втручання в роботу комп’ютерів”, стаття 362 “Створення, використання й поширення шкідливих програм для ЕОМ”, стаття 363 “Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем ”.

       Більше ніяких обмежень на використання інформаційних ресурсів відповідно до законодавства України не існує. У КК України (стаття 231) передбачена відповідальність за незаконне збирання з метою використання  відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю. Суб'єкти, що володіють відповідною інформацією, мають власні підрозділи, що забезпечують інформаційну безпеку. Таким чином, дана інформація не може бути отримана рядовим користувачем Internet.

      Отож, ми можемо говорити про достатній ступінь правового захисту всіх осіб, що користуються інформаційними ресурсами глобальної мережі. Варто пам'ятати, що основне призначення Internet – це одержання необхідної інформації в максимальному обсязі за мінімальну кількість часу. Будь-яка протидія використанню Internet сучасним людством є кроком назад в історичному розвитку.

         До того ж такі ресурси Internet, як ICQ, IRC і багато хто інші, сприяють спілкуванню людей, які в реальному житті взагалі могли б ніколи не зустрітися. Виходить, Internet сприяє новим знайомствам і не дає згаснути старим. Internet дає людям волю. Він повинен існувати й не бути чиєюсь власністю.

      Зі своєї сторони ми теж запросили свідків, яким є що сказати про плюси Internet.

Секретар: У зал суду запрошується свідок Іван Засурский, заступник генерального директора холдингу Google.

Заступник генерального директора холдингу Google Іван Засурский виступив з промовою про користь Internet у пошуку інформації. Що Internet дозволяє швидко знайти багато інформації з будь-якої теми.

Секретар: У зал суду запрошується свідок, голова комісії  по правах людини.

Голова комісії по правах людини виступила з промовою про те, що Internet дає людині почуття волі й рівності. Кожний може відкрито висловлювати свою думку, одержувати інформацію з питань, що цікавлять.

Секретар: У зал суду запрошується свідок Голова правління телеканалу «Інтер» Сергій Старицький

Голова правління телеканалу «Інтер»  говорив про користь Internet для акторів, режисерів і музикантів. Говорив, що Internet сприяє рекламі нових фільмів, альбомів, підбору акторів, спілкуванню з фанатами акторів і співаків (співачок).

Секретар: У зал суду запрошується свідок, користувач мережі Тетяна.

Користувач мережі Тетяна: Internet дозволяє швидко знайти реферат або твір, книгу, який немає в бібліотеці.. Internet дозволяє спілкуватися із друзями, із вчителями. Дає можливість скачувати потрібні програми, фільми й музику. Знайти нових знайомих. Розповісти світу про себе. В Internet кожний може знайти що-небудь цікаве саме для себе: це й он-лайн ігри, і різні інтернет - портали, форуми, знайомства... Чого тільки немає!

Суддя: Спасибі. Судовий огляд оголошується закритим. Суд переходить до дебатів сторін!

 Під час дебатів сторони прокурор и адвокат демонстрували власні комп’ютерні презентації  які підтверджують обвинувачення та захист Іnternety.

 Суддя: Звинувачувальний! Вам надається останнє слово.

Internet: Я не визнаю свою провину. Я - лише ресурс, що надає певні можливості. А як мене будуть використати - для користі або на шкоду - залежить від конкретних людей. Так що судити треба не мене, а користувачів, які використають мої ресурси для протизаконних дій!

Суддя: Суд, розглянувши всі обставини справи й вислухавши всіх свідків, вирішив:  Internet - двозначна річ. З одного боку, цей простір волі, з іншого боку - прозорості й контролю. Internet увібрав у себе не тільки переваги глобальності, але й глобальні вади. Технічний прогрес зупинити неможливо, але варто пам'ятати, що в будь-якого нововведення є свої позитивні й негативні сторони. І чим стане Internet у нашому житті, залежить від людини...

Суд постановляє: для згладжування негативних сторін Internetу,  викладачам необхідно прищеплювати дітям навички цивілізованого використання його ресурсів. Вирок остаточний і оскарженню не підлягає!

 

docx
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку