Урок ІНФОРМАТИКИ "Поняття файлової системи, відмінності між поширеними файловими системами"

Про матеріал
Файл — це набір інформації, записаної на диску, яка має визначене ім'я. Файлами називають програми, малюнки, усе що завгодно. Тексти документації також знаходяться у файлах. Ярлики і папки в Windows - це файли. У самому загальному випадку файл - це частина інформації з ім'ям. Ім'я - невід'ємний атрибут файлу.
Перегляд файлу

Конспект уроку

 

Урок 8 (3.3)

 

Тема уроку. Поняття файлової системи, відмінності між поширеними файловими системами. Поняття файлу, каталогу. Ім’я файлу та каталогу, розширення імені файлу. Імена зовнішніх запам’ятовуючих пристроїв, шлях до файлу.

 

Мета уроку: Ознайомити учнів з означенням файла та розширенням, навчити учнів прописувати повний шлях до файла. 
 

Тип уроку: урок-лекція

 

Обладнання: підручник.

 

Методичні рекомендації. Базуватись на актуалізації та корекції опорних знань, умінь, навичок; чітко повідомляти тему, мету і завдання уроку;  мотивувати необхідність  вивчення нового матеріалу (вступні, мотиваційні та пізнавальні вправи); обов’язково підводити підсумки уроку й повідомляти домашнє завдання.

 

 

 

План уроку:

 

 

 

Час виконання

Примітка

І.

Організаційний момент

1

 

ІІ.

Перевірка і актуалізація знань

 

 

ІІІ.

Вивчення нового матеріалу з поетапним закріпленням

 

 

ІV.

Практична частина

 

 

V.

Домашнє завдання

 

 

VІ.

Запитання учнів

 

 

VIІ.

Підсумок уроку

 

 

 

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

Перевірка готовності учнів до уроку.

 

ІІ. Актуалізація знань.

Мозковий штурм.

  1. Що таке ОС?
  2. Яке її призначення?
  3. Склад ОС?
  4. Яким є інтерфейс ОС Windows XP?
  5. Які є стилі роботи користувача з ПК?
  6. Які можуть бути значки на робочому столі Windows XP?

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу з поетапним закріпленням

 

  1. Поняття файлової системи, відмінності між поширеними файловими системами.
  2. Поняття файлу, каталогу (папки).

        Файл — це набір інформації, записаної на диску, яка має визначене ім'я. Файлами називають програми, малюнки, усе що завгодно. Тексти документації також знаходяться у файлах. Ярлики і папки в Windows - це файли.  У самому загальному випадку файл - це частина інформації з ім'ям. Ім'я - невід'ємний атрибут файлу. Можна сказати і по-іншому: "Усе що має ім'я - це файл". Визначені типи файлів за традицією називаються каталогами, програмами, папками, ярликами, малюнками.

  1. Ім’я файла і каталога(папки), розширення імені файла.

        Приведена конструкція імені файлу називається "8.3" і означає 8 символів для імені файлу і 3 для його розширення. У Windows XP припустимі довгі імена файлів. Вони можуть містити до 255 символів, включаючи пробіли. Наприклад, ви можете назвати файл таким ім'ям: Тут містяться дуже коштовні зведення.txt. З однієї сторони це зручно, тому що назва файлу стає інформативним, але при передачі файлу в системи, що підтримують імена тільки типу "8.3", можуть виникнути труднощі.

.           Прикладами стандартних розширень є:

АSМ — вихідний файл мовою Ассемблера;

ВАK — файл із резервною копією;

ВАS — файл із програмою мовою Бейсік;

ВАТ — командний файл;

ВIN — двійковий програмний файл;

СPP — вихідний файл мовою СІ;

СОМ — виконуваний файл програми;

СРI — файл із даними кодової сторінки;

DАТ — файл даних;

DOC — файл документа;

НLР — файл інтерактивного довідника;

LSТ — файл із лістингом програми;

LIВ — бібліотечний файл;

ОВJ — об'єктний (проміжний) файл програми;

ОVL — програмний оверлейний файл;

ОVR — програмний оверлейний файл;

РАS — вихідний файл мовою Паскаль;

SYS — системний файл або драйвер пристрою;

ТМР — тимчасовий файл;

ТХТ — текстовий файл;

$хх — тимчасовий або неправильно записаний фрагмент.


       Користувач сам може придумати розширення імені свого файла. Розширення є необов'язковим, однак бажаним елементом імені файла, тому що допомагає розрізняти файли за призначенням.




        Файли на диску об'єднуються в каталоги. Кожний каталог може містити в собі як файли, так і інші каталоги. Кожний диск має один головний каталог, який називається кореневим. Усі інші каталоги є його підкаталогами різних рівнів, їх імена мають таку саму структуру, як і імена файлів, однак, як правило, вони не мають розширення і складаються з одного слова. Система каталогів на диску утворює складну структуру, що називається деревовидною (рис.1).


        Файли, які належать до різних програмних систем, різним користувачам тощо розміщують в окремих каталогах, що значно спрощує їх пошук та доступ до них. Так, ігрові програми зручно зберігати в каталозі GАМЕS (імена каталогів часто позначають великими літерами). Для кожної гри також зручно мати свій підкаталог:

          Каталог, з файлами якого працюють у даний момент, називається активним або поточним. Щоб звернутися до файла, що знаходиться в активному каталозі, достатньо вказати його ім'я.


        Папка - це каталог, у якому можуть бути розміщені файли документів і програм, інші папки. Усі файли, документи і програми Windows зберігаються в папках. Як правило, значок папки має вид канцелярської папки жовтого кольору, але зустрічаються папки, на значку яких є малюнок.        Папки з малюнком на значку є службовими і їхній не можна ні видалити, ні перемістити в інше вікно. Для перегляду вмісту папки двічі натисніть мишею на значку "Мій комп'ютер". З'явиться вікно діалогу "Мій комп'ютер" Усередині папки "Мій комп'ютер" представлені всі диски комп'ютера. Побачити вміст кожного з них дозволяє подвійне натискання кнопки миші. Будь-який диск містить папки і файли. На (рис.2) ви бачите частину папок і файлів, що знаходяться на диску C: . Папки можуть містити ярлики, файли, програми й інші папки. Для перегляду вмісту папки двічі натисніть на ній мишею. Папки в Windows  відіграють роль каталогу. Зовнішнє оформлення і внутрішній пристрій папок істотно відрізняються від каталогів MS-DOS. Працювати з папками в Windows  винятково зручно і приємно.

  1. Імена зовнішніх запам’ятовуючих пристроїв, шлях до файла. 

 Кожен файл знаходиться у визначеному місці дерева каталогів. Послідовно переходячи з каталогу в каталог, отримують доступ до файлів, що знаходяться на різних рівнях. До файла, розташованого в будь-якому місці деревовидної структури, можна також звернутися, вказавши шлях до нього. Так, шлях до файла, що запускає гру РRINСЕ, має вигляд : С:\GАМЕS\РRINСЕ\рrinсе.ехе


       Він складається з імені диска (літера з двокрапкою), послідовного списку каталогів, розділених зворотною похилою рискою (англ. back slesh - "бек слеш"), та імені файла. Зворотна похила риска перед іменем першого каталогу вказує на те, що шлях починається від кореневого каталогу диска (інакше пошук здійснюється з поточного каталогу). Шлях до файла іноді називають маршрутом. Коли вказується шлях до файла на поточному диску, ім'я диска вказувати не обов'язково. Гнучкі магнітні диски мають імена А: та В:. Імена С:, D:, і т.д. надають жорстким і оптичним дискам, а також розділам, на які поділяються жорсткі диски. Ці розділи називаються логічними дисками.
 
.

IV. Домашнє завдання

 

V. Запитання учнів

 

1.Що таке файл? Як файли розміщуються на дисках?
2. Що таке ім'я файла?

3. Що таке каталог?

4. Яким чином можна знайти потрібний файл на диску?
5. Поясніть, чому на дисках комп'ютера має бути єдиний порядок зберігання і подання даних.

6. Яку структуру має ім'я файла?

7. Як за іменем файла можна дізнатися про його зміст?

8. Як виглядають імена файлів, що містять готові до виконання програми?
9. Чи може ім'я файла бути довільним?

10. Що таке шлях до файла?

 

 

VІ. Підсумок уроку

 

doc
Додано
10 квітня 2019
Переглядів
782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку