Урок інтегрований (англійська мова, географія, історія)"Канада і українські канадці"

Про матеріал

Урок вивчення нового матеріалу за моделлю «перевернутий клас» з використанням прийому «скрайбінг-фасілітація». Урок сприяє розвитку соціалізації учнів шляхом інтеграції шкільних предметів: географії, історії та англійської мови. Учні знайомляться із історією заселення, природою, звичаями і традиціями, відомими українцями та іх вклад у розвиток країни. Виготовлено буклет про українських канадців.

Перегляд файлу

https://uamodna.com/assets/articles/image/j/h/g/jhgf9t9x/fullsize.jpgКанада і українські канадці

(інтегрований урок:географія, історія, англійська мова)

Мета  уроку: формування і закріплення системи знань і вмінь учнів про особливості природних умов та економічного розвитку,населення   Канади; формування уявлень про країну через набуті знання; вивчення населення Канади, історію і сучасне заселення українцями; реалізація інтелектуальних здібностей учнів; розвиток соціалізації учнів шляхом інтеграції шкільних предметів: географії, історії та англійської мови, виховувати почуття толерантності до інших країн,  загальну культуру, естетичне сприйняття оточуючого, створити умови для реальної самооцінки учня, реалізації його як особистості.

Корекційна мета: корекція і конкретизація понять «діаспора», «агломерація», «англо-канадці», «франко-канадці», «ескімоси», розвиток просторової орієнтації на карті, монологічного, діалогічного мовлення.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу за моделлю «перевернутий клас» з використанням прийому «скрайбінг-фасілітація».

Обладнання: фізична, економічна та адміністративна карти Канади, атласи, картки, тематичні ілюстрації; презентація Power Point, мультимедійний комплекс, відеоролики, тканина для фасиліфікації, буклет «Відомі Українці Канади».

C:\Users\User\Desktop\Канада\27750535_1604987922871150_148636276931731790_n.jpgВид уроку: інтегрований (географія, історія, англійська мова)

Хід уроку

«…У нашій країні занадто багато географії та дуже мало історії..»

(Маккензі Кінг,колишній прем̓єр міністр країни)

Учні з України отримали Грант на навчання Канаді, знайомство і представлення у канадській школі

Вчитель англ.мови:

 Youve got the luck to have been chosen to go to Canada     for a year to study at a public   

school in Toronto. You’ll be called students there.  Now you’re having your first meeting with Principal of the school and some of your future class-mates.                      

 Директор школи:       

Любі друзі, ласкаво просимо до нашої  середньої школи. Мене звуть Мері Ешфол.Ми зробимо все можливе, щоб ви комфортно почували себе у стінах нашої школи, цікаво, весело та плідно провели час навчання у нашій країні.Вас чекають нові знайомства, екскурсії, втілення мрій, задумів та спільних проектів.

Ukrainian students:      

Good morning, Mrs Ashfall.     

Ukrainian student: We are honoured to be students of your school.

Вчитель англійської мови : Meet your classmates Olia, Oksana, Marta and Maria.

Учень школи: Hello, everybody! Welcome to our grade 11.

Учень-українець: Hi, we`re happy to be your classmates.

Учень школи: At our school you will learn a lot of interesting.

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\Снимок экрана (175).png

    Учень школи  презентує «візитку» країни, демонструє герб, прапор

                     (прикріплює на тканину прапор, герб)

 

Canada.

Canada is the largest country on the American continent and the second largest country in the world. It has a population of over 35 million. It`s territory is about 10 million  square kilometres. Most of the population consists of European immigrants. Only 1.5% of today's population are the original Eskimo and Indian inhabitants.

Canada is now an independent country with its own prime minister, but the head of state is still the British Queen. It is a federation in the Commonwealth. Canada is a bilingual country. The majority of the population speaks English. Most French speakers live in the province of Quebec. Canada's largest city is Toronto. But Toronto is not the capital city. The capital is Ottawa . Canada consists of 3 parts:  the Central, the state of Alaska and the state of Havaii.

The national emblem of Canada is the maple leaf and the currency is the Canadian dollar. Canada is a huge country. Its longest river is the Mackenzie.It is also a very rich country. It has many' industries (cars, electrical goods, etc.). It produces almost every mineral (gold, silver, iron, copper, uranium, oil, coal, etc.). Canada is the world's biggest producer of nickel, the second biggest producer of zinc and the third biggest producer of lead. Canada is also one of the world's biggest producers of wood and paper (44% of the land is forest). Agriculture (mostly wheat and cattle) is important, too.

 

Учень- українець: My favourite subject is  Geography.

                 

http://2.bp.blogspot.com/-B3JWbmrAEPc/VRwJw3yefuI/AAAAAAAABh8/wU8f2vXVMq0/s1600/Canada.pngХочу доповнити свого друга цікавими фактами про країну. Назва "Канада" є забавною лінгвістичної помилкою, в результаті непорозуміння французького дослідника Жака Картьє. Коли Картьє відвідав новий світ, корінні жителі намагалися запросити його відвідати їх село. Слово "село" в корінній мови звучало як «каната». Картьє неправильно зрозумів та подумав що вони мали на увазі не село, а всю країну. Таким чином, він описав цю країну як "Каната", яка і носить свою назву і донині "Канада».

Канада є батьківщиною кленового сиропу, пива Molson і тільки невеликої кількості людей, що живуть на Землі, а також друга за розміром країна в світі. У Канаді розташовані такі мегаполіси як Ванкувер і Монреаль, а також справжні чудеса природи, такі як Скелясті гори, Ніагарський водоспад і Затока Фанді           

 

                                          (презентація - слайди)       

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3244.JPG                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відеоролик «12 фактів про Канаду»

 

Вчитель географії:   «Американський Сибір», країна кленового листя, країна іммігрантів» - так називають Канаду.

    Маккензі Кінг, колишній прем'єр-міністр країни, на початку XX ст. нарікав: «У нашій країні надто мало історії та занадто багато географії». Так, «географії»у цій величезній, але малонаселеній країні, дійсно, багато. На кожного жителя, включаючи немовлят, припадає по 40 гектарів гір та рівнин, полів, лісів, боліт. На шістьох осіб - одне озеро. На кожну родину - якщо не річка, то струмок. На території цієї країни знаходиться Північний магнітний полюс, який с центром виникнення північного сяйва. (Природні умови -тканина)

                  Учень з відео із  супроводом «Перші переселенці»

Hi! My name is Taras Pylypiv. I`m from the village of Pidhirtsi Stryi District Lviv Region, Ukraine. My passion is History. I have always been interested in learning and researching different facts of the history of my country . I was really impressed by the fact that the first Ukrainians who settled in Canada were ordinary people from Kalush District Ivano-Frankivsk Region Ivan Pylypiv and Vasyl Yeleniak.

Я хочу вам розповісти про Івана Пилипіва та Василя Єленяка, перших переселенців до Канади, уродженців села Небилова на Івано-Франківщині. Ні вони самі, ні ніхто інший не міг навіть уявити , що саме з цих  двох простих людей розпочнеться історія масового виїзду галичан в далеку заокеанську країну.

 

Вчитель історії :  А чи знаєте ви історію виникнення Канади? Вона фактично ґрунтується тільки на археологічних знахідках і письмово майже ніде не зафіксована. До корінних мешканців Канади, що жили на цих землях ще задовго до початку нашої ери, належать дві групи населення. Перша – представники численних індіанських племен, що говорять 58 мовами. Друга – ескімоси. Сьогодні слово «ескімос» у Канаді не вживається, бо вважається образливим – у перекладі означає « той, хто їсть сире м’ясо». За проханням ескімоських організацій в конституції, офіційних документах і пресі представників цього народу називають інуїтами, що означає «людина». Історія Канади коротко описується декількома значимими подіями: виникнення перших поселень, війна Англії і Франції за панування над новими територіями, війна США і Англії за канадські землі і розвиток незалежної Канади в 20 столітті.

Учень (історичний розвиток): Слайд -карта

Задовго до того, як до берегів Канади припливли перші європейці, на її землях проживали ескімоси і індіанці. Ранньою весною на півдні Канади індіанці збирали солодкий кленовий сік,з якого варили сироп. Пізніше європейці перейняли в них це уміння і сьогодні кленовий сироп вважається канадською національною стравою,яку подають до млинців,а листок клена прикрашає державний прапор країни.

 В Х-ХІст. до берегів Канади підпливали вікінги з Ісландії і Гренландії. У 1497 р. англійський човен під командуванням Джона Кабота досяг Ньюфаундленда. Через 37 років до затоки Св. Лаврентія ввійшла французька експедиція на чолі із Жаком Картьє. Колонізація країни призвела до англо-французького протистояння. У результаті Семилітньої війни 1756—1763 рр. між цими країнами Канада стала англійською колонією. У 1867 р. Канада першою з англійських колоній стала домініоном, тобто здобула часткову незалежність. Сучасні кордони Канади склалися в основному в 70-х роках ХІХ ст., хоча є провінції, які приєдналися до складу Канади пізніше.

Наприкінці ХІХ ст.була освоєна лише невелика частина території і тільки після того,як було прокладено трансконтинентальну залізницю,почалося масове заселення прерій. В ті роки Канада прийняла декілька мільйонів емігрантів із західної та східної Європи (в тому числі і з України), тому її називають «країною переселенського капіталізму». Сьогодні Канада-це незалежна держава,що входить до складу Співдружності Націй. Главою держави є королева Великої Британії,   яка представлена генерал-губернатором.

                       Історія Канади в датах:

1000-1100 н.е. - перші відвідування вікінгами канадських островів.

Кінець 14 століття - поява перших англійських володінь на території Канади.

1535-1540 роки - відкриття земель біля річки Святого Лаврентія і оголошення їх власністю Франції. Виникнення першого поселення європейців в Канаді - Акадії.

1608 рік - заснування французької колонії-поселення усередині країни - провінції Квебек.

1640 рік - ознаменований величезною кількістю смертей серед місцевого населення, оскільки індіанці були не в змозі переносити хвороби, завезені колонізаторами з Європи.

1763 рік - практично усі землі Франції в Канаді переходять до Великобританії.

1783 рік - поява чітко визначених меж між Америкою і Канадою.

1812-1814 роки - війна США і Англії за територію Канади.

1857 рік - поява у Канади столиці - Оттави.

1965 - затвердження державного прапора Канади.

1982 –набрала чинності нова конституція країни.

 

Вч. географії: Найважливіші чинники, що визначають особливості сучасного населення країни, — це імміграція й кліматичні умови. Так, 90 % усього населення Канади проживає в межах 200 км від кордону зі США, при цьому  більшість із них сконцентровано в районі Великих Озер .

Учень:  Канада — багатонаціональна держава, на­селення якої складають з 80-ти націй, і на відміну від «американського плавильного котла», який підганяє всіх емігрантів до єдиного стандарту, Канада країна меншин, « етнічна мозаїка», як люблять канадці називати своє суспільство. Основу його нації становить дві «нації засновниці», також дві офіційні мови – французька і англійська.

В канадській статистиці замість поняття "рідна мова" часто застосовується термін "домашній мова" - мова, на якій найчастіше розмовляють вдома. Англійська та французька мови визнані Конституцією Канади як "офіційні". Це означає, що всі закони на федеральному рівні повинні прийматися як англійською, так і французькою мовою, і що послуги федеральних органів повинні бути доступні на обох мовах.

Історично так склалося , що населен­ня сформувалось в ході масової імміграції і зараз складається з нащадків переселенців з Європи й ін­ших регіонів.

                                    Слайд. Населення

 Англо-канадці становлять 40 % населення, франко-канадці — 28 %.

6% припадає на вихідців з Азії та Африки, корінні жителі — індіанці й ескімоси складають 2 %.

До католицької церкви належить 46 % населення Канади, це франко-канадці та італійці, 36% — протестанти, 10% — атеїсти.

 В країні високий рівень урбанізації 79 %.Третина населення країни проживає в трьох містах: Торонто 6 млн осіб), Монреалі (3,57 млн осіб) і Ванкувері (1,8 млн осіб).

Серед  найбільших національних меншин країни — українці.

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3261.JPGВч. історії:  Сьогодні близько 13 млн. українців живе за межами своєї історичної  батьківщини і складає українську діаспору.        Діаспора  (з грецької – розпорошувати) – це перебування значної частини нації поза межами своїх історичних земель в результаті добровільної чи примусової еміграції.

(Слайд-карта світу)

Учень.    Формування української діаспори розпочалося наприкінці XIX ст. і умовно поділяється на три основні етапи. До початку Першої світової війни тривав перший етап еміграції українців. Тоді із західних територій України відбувалося масове переселення українців за Атлантичний океан в пошуках роботи. Найбільше осіб українського походження тоді осіло у США, Канаді, Бразилії, Аргентині. Водночас активне освоєння необжитих земель Російської імперії спонукало масове переселення українців на схід: за Урал, у Західний Сибір, на Далекий Схід.  У період між Першою та Другою світовими війнами здійснювся другий етап еміграції з України. Його викликали як економічні причини (голодомори), так і політичні (революція, громадянська війна, репресії). В цей час особливо збільшується кількість українців у країнах Європи та Північної Америки.  Останній етап еміграції розпочався після Другої світової війни й триває нині. Внаслідок війни багато полонених українців опинилося в країнах Європи, інші потрапили до Сибіру через політичні переслідування. В останні десятиліття набуває поширення явище “відпливу умів” з України, сутність якого полягає у переманюванні наших спеціалістів високої кваліфікації до інших країн.

     Історично сучасну українську діаспору умовно поділяють на західну та східну, хоча це не має географічного підґрунтя. Східною вважають діаспору в межах колишнього СРСР. Західною – поза межами Радянського Союзу.  

Учень:  Особлива роль належить українській діаспорі Канади. Більшість українців розселилися в степових провінціях:  Альберта, Манітоба, Саскачеван, – де вони складають 6-10% населення провінцій. Нині в Канаді налічується 180 поселень, поштових відділень, залізничних станцій, які мають українські назви: Київ, Полтава, Тернопіль, Коломия, Карпати, Дніпро, Збруч, Прут, Січ, Ярослав, Петлюра, Україна. Канадські українці майже не зливаються з іншими етнічними групами: у них невисока частка змішаних шлюбів, понад 55% зберігає рідну мову. Нині 76% осіб українського походження зосереджено в містах. Найбільше їх живе в Едмонтоні, Вінніпезі, Торонто, Ванкувері, Калгарі.

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\DSC09262.JPG     Вінніпег – головний центр української культури в Канаді, побратим Львова. Упродовж двадцяти років мером цього міста був канадський українець Стівен Дзюба. Кажуть, що у телефонному довіднику міста більше українських прізвищ, ніж англійських і французьких разом узятих. Перед будівлею парламенту провінції Манітоба у Вінніпезі поряд з пам'ятником королеві Єлизаветі стоїть монумент Тарасові Шевченку, а в центрі міста поруч із пам'ятником Роберту Бернсу – Івану Франку.      

Вчитель: (населення, діаспора -тканина) Серед мігрантів з України були - селяни, вчителі, священики... Відтак - губернатори, міністри, депутати, мільйонери, зірки спорту та культури - Гнатишин, Романов, Дзюба, Ластівка, Андрейчук, Коновал, Стельмах, Яцик... Виділяють п'ять хвиль української еміграції до Країни кленового листа.

 Учень: Нині в Канаді проживає понад 1,3 млн українців та їхніх нащадків. Першим імігрантом з України до Канади можна "жартома" вважати колосок української пшениці з Галичини, який у 1842 р. привезений був канадським фермером Давідом Файфом (David Fife) з Ґласґо у Шотландії, де розвантажувався ґданський пароплав з українською пшеницею. Цей український вид пшениці, який названо "Red Fife", родив набагато більшу кількість зерна, ніж інші види і мав прекрасну якість.

Перша хвиля іміграції починається у квітні 1892 р., коли невелика кількість родин зі села Небилів (район Калуша у Галичині) поселилась на північному сході від Едмонтону. Перед ними Канаду відвідали Василь Еленяк та Іван Пилипів, які, а саме І. Пилипів, спонукали ці приїзди. Одначе усі ці приїзди були маленького масштабу, оперті на сімейних і сусідських контактах.Масовому організованому переселенню завдячуємо праці Осипа Олеськова, професора Львівської вчительської семінарії, який вважається батьком української іміграції. До Канади приїхало близько 170 тисяч українців.

 Друга хвиля іміграції (1922-1939), значно менша, пов'язана з припиненням існування Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Загалом до Канади приїхало близько 68 тисяч українців, в основному з Галичини та Буковини, але вперше також і з Волині, яка опинилась в кордонах польської держави.

Учень:Третя хвиля іміграції (1946-1961) спричинена була Другою світовою війною та політичною ситуацією у Східній Європі, які примусили українців шукати притулку поза кордонами батьківщини. Близько 37 тисяч із них знайшло постійне місце проживання у Канаді. Серед біженців, тим разом з усіх регіонів України, були представники різних професій і галузей науки й мистецтва.

Четверта хвиля розпочалась іміграцією громадян Польщі українського походження у 1980-х роках.До Канади переселилося від 10 до 20 тисяч українців.У значної частини поселенців була вища освіта.

  Після 1991 р., у зв'язку з розпадом РадянськогоСоюзу, почалась п’ята хвиля іміграції з незалежної України. Серед імігрантів, які приїхали у 1991-2001 рр., 37% українських православних, шістнадцять відсотків вірних російського патріархату, 27% українських католиків, 11 % невіруючих.

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3339.JPG

                                              (церква- ролик)

Вчитель географії: У Канаді українці досягли помітних успіхів. У списку визначних українських канадських особистостей знаходяться політики, спортсмени, митці, люди науки, бізнесмени, космонавти та представники інших ділянок. Хоч деякі з цих визначних людей тільки частинно українського походження, вони при різних нагодах підкреслюють своє українське коріння. Українська ді­аспора має великий вплив на соці­ально-економічне життя країни. Обов'язково варто згадати про здобутки відомих українських канадців.

(презентація)

Учень: Роберта Лінн Бондар — перша канадська жінка-астронавт і перша лікар-невролог, яка побувала в космосі. Власниця численних урядових нагород, обрана членом Королівського наукового товариства Канади, почесний доктор понад 20 університетів США та Канади. Член КУК. 
 

picУчень:Кетрін Винник — канадська кіно- та телевізійна акторка українського походження. Катруся Винницька, як її називають у сім'ї, народилася й виросла в Етобіко. Вільно розмовляє українською мовою — до 8 років спілкувалася виключно нею. Захопившись східними єдиноборствами, досягла неабияких результатів. Має чорний пояс (3-й дан) з тхеквондо та чорний пояс (2-й дан) з карате. Участь у "Пласті" виховала у Кетрін лідерські навички, які дозволили їй започаткувати власну школу бойових мистецтв тхеквондо. На Чемпіонаті Канади з тхеквондо завоювала срібну медаль. Є ліцензованим охоронцем.  Кетрін знялася в багатьох фільмах виробництва студії Paramount Pictures. 
 

Учень: Юджин (Євген) Мельник — бізнесмен, меценат. Батьки (родом з буковинських Чернівців) потрапили до Канади в середині 40-х років 20 століття. Нині Ю. Мельник — picспіввласник однієї з найбільших канадських фармацевтичних корпорацій "Biovail Corporation" зі щорічним доходом в 1 мільярд доларів США. 
 

Учень:YAROSLAV RUDNYTSKYI

Ярослав-Богдан Рудницький  (Ярослав-Богдан Рудницький 1910-1995)

I would like to tell you some words about one more Ukrainian Canadian.

It’s an honour for me to tell you about Yaroslav Rudnytskyi because he was a former student and professor of the Stryi gymnasia. He was bom in 1910 in Peremyshl (now Poland). He obtained his doctorate at the University of L’viv in 1937, specialising in linguistics and Slavic languages and literature.

During World War II he taught at Prague University and then lectured at both the Ukrainian Free University in Munich and Heidelbeig Universities.

In 1949, he escaped from Europe to Canada, where he founded the department of Slavic studies at the University of Manitoba in Winnipeg. He lived in Canada but worked for Ukraine. He served as prime-minister of the Ukrainian National Republic in exile, and later president of the Ukrainian Academy of Sciences and Kyivan-Mohylian Academy in exile.

During 1991-1992 he came to visit and lectured at Andrey Sheptytskyi Stryi gymnasia and it was his dream to set up a free University in Stryi and a fund for the gymnasia graduates for studying in Canada. His death prevented him from doing it.

pic
Учень:Дарія Вербова входить у 10 найоплачуваніших моделей світу. Коли їй виповнилося 3, родина перебралася до Канади. Дарія брала участь у рекламних кампаніях таких відомих брендів як Versace, Louis Vuitton, Gucci, Yves Saint Laurent, Prada та Chanel. 2005-го року газета The New York Time назвала її моделлю № 1 у США, на обкладинках Vogue вона з'являлась 50 разів! 

Рамон Гнатишин, який став 24-им генерал-губернатором Канади й обіймав цю посаду від 1990 до 1995 року. Саме його заслугою є відкриття для вільного відвідування резиденції генерал-губернатора Канади Рідо Голл із прекрасним парком.

Похожее изображение

Учень:  WILLIAM KURELEK

Василь Курилик (1927-1977)

( demonstrates some paintings of W. Kurelek and his book.)

William Kurelek was a famous Canadian artist of Ukrainian origin, who illustrated the lives and customs of various ethnic groups in Canada and frequently turned for the subject of his paintings to his childhood and his Ukrainian parents.

Many books written by Kurelek and illustrated by reproductions of his paintings were “best-sellers” in Canada, the United States and in Europe.

Kurelek focused one of his major works around his own roots and perspective: the story of the Ukrainian immigrants to Canada.

This remarkable series of paintings — historical, cultural and religious - is entitled “The Ukrainian Pioneer”.

It was a long-time dream of Kurelek to illustrate the saga of Ukrainian settlers in Canada - their hardships, perseverance and their final achievements.

The Ukrainian pioneer, represented in this series by his own father Dmytro Kurelek, became a symbol for all the Ukrainian pioneers in all aspects of life in Canada.

Петро́ Я́цик (7 липня 1921, Синьовидсько Вижнє, Сколівський повіт, Станіславське воєводство — 1 листопада 2001, Торонто) — канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп, відомий своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході та в Україні.

Петро Яцик - основоположник конкурсу української мови, який нині має його ім'я і став міжнародним.“Рідкісна, блискуча життєва кар’єра: селянський син з України став на канадській землі мільйонером. Сягнув вершин успіху та благополуччя, здолавши чимало несприятливих для нього обставин. Адже судилося йому в двадцять сім років починати в чужому краю своє життя заново, як мовиться, з чистої сторінки. І не мав він тоді нічого, крім власних рук та світлої голови,” – цими рядками розпочинається книга Михайла  Слабошпицького “Українець, який відмовився бути бідним”

 Він 1949 року прилетів до Канади і, стоячи в Монреалі на летовищі з 7 доларами в кишені, сказав: «Я буду мільйонером, тут будуватиму Україну». З часом став офіційно найбагатшою людиною Канади, українцем світу в ті роки. Але не тим він нам цікавий, хоч це теж – креатив мислення. Він нам цікавий тим, що є найбільшим українським жертводавцем другої половини ХХ століття. Ще з кінця 50-х років Петро Яцик почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових і культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства», яку видавали в повоєнні роки.

Одним із найвідоміших проектів є видання англійською мовою «Історії України – Руси» Михайла Грушевського, переклад і друк якого становив 15 млн доларів. 

У відповідь на особливо наївні запитання він рекомендував, іронічно примружуючи молоді очі: «Найкоротший шлях здобути гроші? Пограбуйте банк, то відразу матимете їх. Нічого йти в бізнесмени, якщо маєте в душі тільки мрію про багатство. Потрібні ще совість, знання і порядність. Хочеш бути бізнесменом, то ставай добрим бізнесменом!».

Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році.

2003 року у 4 Міжнародному конкурсі знавців української мови взяло участь 5 млн. осіб. Цей конкурс проходив уже без участі його ініціатора та мецената – Петро Яцик пішов із життя.

За рішенням Ліги українських меценатів, конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика.

(відеоролик про українців у Канадському уряді)  

Учитель географії :       Христя Фріланд 

У листопаді 2015 стала міністром міжнародної торгівлі Канади. 10 січня 2017 р. призначена міністром закордонних справ Канади Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд переконана, що українці мають достатньо хисту, щоби побудувати успішну країну.

Про це вона заявила на українському ланчі в рамках Мюнхенської безпекової конференції (лютий, 2018р.):

"Українці були серед тих, хто заснували Канаду понад 100 років тому. Вони вміють побудувати велику країну", - заявила політик.

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3326.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Визначні українці-тканина  

Учитель  історії: Дипломатичні відносини між Укра­їною і Канадою встановлено 27 січня 1992 року. Кана­да одна з перших визнала незалежну Україну вже 2 груд­ня 1991 року. Наш земляк Іго́р Іва́нович О́сташ (4 серпня 1959, Дуліби) — український політик та дипломат 11 вересня 2006 року був призначений Послом України до Канади, де працював до 16 червня 2011 року.

На даний час - надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані (з 2016р.)                         

Учень: Канадці українського походження в чужому краю зумі­ли зберегти і розвинути мову, звичаї, літературу, театр, музичне, образотворче, прикладне мистецтво.

(відео-традиції )

Україн­ською мовою видається багато газет, журналів, книжок, ведеться теле- і радіомовлення. Україністику викладають у 12-ти канадських університетах. Українську мову на вулицях Торонто,одного з найбільших міст країни,можна почути,чи не частіше,ніж в Києві.  У п'яти провінціях викладається українська мова. Від'їжджаючи, емігранти брали із собою грудочку землі, насіння чор­нобривців, українські вишиванки і Шевченків «Кобзар». Ці люди ні­коли не забувають землю, де народи­лись чи де народились їхні батьки.

(ролик-флешмоб про мову)

Учень: У Ка­наді встановлено пам'ятники київ­ському князю Володимиру, Маркіяну Шашкевичу, Тарасу Шевченку, Лесі Українці, Василю Стефанику, Івану Франку, жертвам голодомо­ру 1933 року, на пам'ять про жертви Чорнобильської трагедії - посаджено дуб. Українці селилися в преріях компактними групами,що сприяло збереженню національних традицій та мови. Центром української еміграції стало місто Вінніпег,що носило назву «ворота прерій». Українські переселенці внесли чималий внесок в освоєння степових районів Канади. Згодом із великої кількості українців, які осіли на постійне проживання у Канаді, з'являлись міста та селища з дубльованими назвами Відомі українці в Канаді: Роман Романів, Рамон Гнатишин, Лео Мол, Пилип Коновал, Роберта Лінн Бондар, Кетрін Винник, Петро Яцик, Юджин Мельник, Дарія Вербова 1/1регіонів, міст та селищ України. Особливо популярним для поселень, в яких переважали українці, було симовлічне наділення цієї місцевості чимось, що найбільше асоціювалось з домівкою. Наприклад, селище Вегервіль біля Едмонтону своїм символом вважає писанку, велитенська форма якої прикрашає в’їзд у селище. Інше село Мундер славиться тим, що там українці виробляють ковбасу, смак якої високо оцінюють в усій Канаді..

(ролик - писанка), слайд

Учень: На 2016 рік припало відразу 2 великих ювілеї українських канадців - 125 років заснування першого українського поселення в Канаді і 75 років з часу створення Конгресу українців Канади.

Оскільки Канада – мультикультурна країна, вкрай важливо для української громади було посісти своє місце у формуванні загального курсу розвитку держави. Активні спроби українців довести свою важливість та актуальність у формуванні та розвитку Канади були позитивно сприйняті політичною елітою, в результаті було створено одне з найбільших об’єднань – Конгрес Українців Канади (КУК). Він був створений на спільній нараді найбільших того часу організацій: Братство українців католиків, Союз українців самостійників, Українське національне об’єднання, Союз гетьманців державників та Союз українських організацій.

Вч. англ. мови-цікаві фотоматеріали

(мова, культура, традиції-тканина)

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3348.JPG   Представлення гостя із діаспори, запитання учнів

Галина Нагорняк, родом із с. Братківці, Львівської області. Жінка вже   років… живе в Канаді. Чому українка перебралася до Канади? Як змінила її еміграція? Про це та інше пані Галина відповість нам.

  • Про причини еміграції
  • Перші дні в Канаді
  • Про українців в Едмонтоніhttps://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/599536_4183427339302_1450305478_n.jpg?oh=836012901cfa23dcd253f6ff10854333&oe=58D0973B
  • Про українську кухню
  • Про медицину
  • Про найсильніші враження 
  • Які три риси суспільства ви б виокремили, як такі, що варто було б перейняти Україні?
  • Що може  здивувати українця, який лише прибув до Канади?
  • Про плани і мрії
  • Чого найбільше не вистачає

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3360.JPG                                         

Підсумок.

 Вчитель англ. мови: Оцінювання дітей. Домашнє завдання

Зробити рекламу туристичної по­їздки  Канадою  за темою « Канада загадкова і невідома » англійською…….             .учні, українською……         учні.

Вчитель географії:

C:\Users\User\Desktop\Новая папка\IMG_3367.JPGКожен з вас напише,що нового дізнався на уроці, прикріпить на тканину і поділиться враженнями від нашого спільного уроку(тканина для фасиліфікації)

Вчитель історії: Сьогодні ми ознайомились з історією, куль­турою, економікою Канади, часточку якої створено ру­ками нашого багатостраждального народу, який, шукаючи кращої долі, покинув рідну землю, та через роки і віки ці люди скажуть:

На Україну повернусь,

Через роки, через віки,

Устами вдячно притулюсь

До материнської руки.

(С. Галябарда)

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
8 липня 2018
Переглядів
3042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку