Урок інтегрований "Україна та міжнародні організації світу"

Про матеріал

Урок про шляхи інтеграції України до ЄС, позитивні моменти цього процесу; вивчення міжнародних організацій світу, розширення знань про них; сприяти усвідомлення місця України серед країн Європи, формування нового європейського світогляду. На уроці використано відео про організації світу, створено буклет, презентацію міжнародних організацій світу, сценка турагенства щодо вибору вектора подальшого розвитку України.

Перегляд файлу

Україна та міжнародні організації світу

Інтегрований урок (географія, англійська мова. історія)

Мета: дати учням знання про шляхи інтеграції України до ЄС, позитивні  моменти цього процесу; вивчення міжнародних організацій світу, розширити знання про них; сприяти усвідомлення місця України серед країн Європи, формувати новий європейський світогляд;

розвивати вміння і навики володіння іноземними мовами, роботи з картою, додатковими інформаційними джерелами; сприяти розвитку творчого мислення і пізнавального інтересу учнів; продовжити формування умінь аналізувати, систематизувати, узагальнювати вивчений матеріал, самостійного пошуку інформацій, вміння робити висновки;

 виховання молоді на засадах європейського мислення, колективізму, необхідного для спільної творчої роботи; патріотизму на прикладі боротьби України за Європейський вибір, цілісність території.

Корекційна мета: корекція просторової орієнтації по карті, конкретизація понять і уявлень міжнародних організацій світу.

Обладнання: прапори країн Європи, гімн і прапор ЄС, відеофільм «Лондон», «Росія», відеоролик «НАТО», «Економічна і соціальна географія України», буклет «Україна та міжнародні організації світу», презентація міжнародних організацій світу.

Тип уроку: урок - презентація.  

C:\Users\SCHOOL\Desktop\Міжнародні організації\фото уроку\IMG_5277.JPG

Хід уроку:

I. Організаційний момент

Вчитель іноземної мови:

It is pleasure to take part in our presentation and to meet people from different countries of Europe. And  now it is a day to show our concern about Europe. But as the proverbs say “East or West home is best”, and I must say that Europe is our home.

Вчитель історії:

Україна – одна із найбільших європейських держав. А столиця України -  Київ – вважається одним з найстаріших міст світу і однією з найкрасивіших столиць Європи. За легендою, він заснований полянським князем Києм, його братами Щеком, Хоривом та сестрою Либіддю ще  в кінці 5ст. Сьогодні  українці обрали шлях євроінтеграції, адже «Європа – наш спільний дім».  Термін «Європа» виник від шумерського слова «ереб» - «місце, де сідає сонце», тобто «захід». З Межиріччя слово потрапило до фінікійців, а від них, разом з абеткою, - до греків.   Свою назву Європа одержала ще в IV- Vст. до н. е. Її було введено грецькими істориками та географами Гекатеєм і Геродотом, які нібито використали для цього ім’я героїні одного з давньогрецьких міфів.

(Звучить грецька музика і на сцену виходить дівчина в національному одязі)

Дівчина: Давні  міфи розповідають, що жив у багатому Сидоні володар Фінікії могутній цар Агенор. Мав він доньку неземної краси, а звали її Європа. Одного разу бавилася царівна Європа на березі моря в оточенні своїх подруг та прислуги. Збирали квіти, плели вінки, купалися в солоних хвилях моря і танцювали на сонячному березі. Раптом на поляні з’явився чудовий білий бик з лагідним поглядом і чудовою атласною шкірою. Зацікавлені дівчата наблизилися до нього і милувалися його великими добрими очима: розумними, як у людини, блискучою шерстю, величезними рогами. Європа теж підійшла  до бика і почала гладити його білу, як морська піна, спину. Тоді, о диво! Бик опустився перед нею на коліна, немов запрошуючи до прогулянки. Товаришки царівни почали намовляти її , щоб не боялась і сіла на бика. Європа хвилю вагалась, аж раптом швидким рухом вискочила на спину звіра і взялась руками за роги. Бик встав і почав бігти з Європою, щораз швидше і швидше. Європа сміялася з радості, її приятельки стояли довкола і плескали в долоні. Біг бика ставав щоразу швидшим: уже царівні бракувало повітря, вона зблідла і почала кричати від страху. Але бик гнав, як біла хмара. Уже зелені хвилі моря омивають копита бика, холодна піна скроплює чоло царівни. Даремно товаришки, що залишилися на березі, кричать і плачуть. Бик пливе серед хвиль у незнану даль, аж нарешті зникає з їхніх очей з викраденою Європою на спині.  

     Це Зевс, до нестями закоханий у красуню Європу, перетворився на бика, викрав доньку фінікійського царя і відвіз далеко на острів Кріт. Тут він створив для неї чудовий палац, де Європа народила йому трьох синів: Міноса, Радамантиса і Сарпедона. Так розповідають грецькі міфи. 

Учень:

Європа... яка ж вона? Сухі рядки енциклопедії розповідають, що це частина світу, розташована на заході Євразії. Площа - 11,5 млн.км2, населення майже 800 млн. осіб. Європа простягається від мису Нордкін на півночі до мису Марокко на півдні, від Уральських гір до мису Рока. Межа між Європою і Азією проходить по Уральських горах,річці Урал, Кавказьких горах, Чорному і Середземному морях (показ по карті).

Це один із головних центрів сучасної науки і техніки. На долю європейців припадає більше половини світового національного доходу та більша половина промислового виробництва. Європа - це багаторічна історія, досвід,політичні, духовні традиції народів, скарбниця досягнень і пам’ятників культури.

Вчитель англійської мови:

 

Now we will learn some information about Europe and Ukraine.

Учень:

Europe consists of 44 countries. Among them there is one colony- Gibraltar. Europe is divided into Western, Eastern, Northern and Southern. According to the form of government the countries of Europe are republics and constitutional monarchies.

Учень:

C:\Users\SCHOOL\Desktop\Міжнародні організації\фото уроку\IMG_5278.JPGGeographical location

Ukraine is situated in the central part of Eastern Europe, on the crossroads of major transportation routes from Europe to Asia and from the Scandinavian states to the Mediterranean region.

Most of Ukraine is located south-west of the Eastern European plain. Mountains occupy only 5% of Ukrainian territory: the Ukrainian Carpathian mountains in the west and the Crimean mountains in the south. The highest peak in Ukraine, Goverla Mountain (2,061 m), is situated in the Carpathians. Roman-Kosh peak (1,545 m) is the highest mountain in Crimea.

(Відеоролик «Економіко-географічне положення України»)

II. Мотивація навчальної діяльності.

Вчитель географії: Чому люди дружать? Загалом людина не може існувати одноосібно. Вона завжди стикається з іншими людьми, щоб щось обговорити, вирішити якісь питання. Для того, щоб було до кого звернутися по допомогу в скрутній ситуації. Інші люди об'єднуються, щоб комусь протистояти. У таких випадках напівсерйозно запитують: проти кого дружимо? Це непросто запитання, відповіді на нього допоможуть краще зрозуміти, як і чому дружать не тільки люди, але й країни. Звичайно, відносини між ними більш складні, різноманітніші, але таке порівняння цілком доречне. І там, і тут в основі об'єднання, дружби лежать інтереси, вигоди, які одержують усі учасники-співтовариства країн. Німецький географ Фрідріх Ратцель вважав, що «держава є живим організмом, який поєднує властивості народу і землі, та, подібно до всіх організмів, бореться за своє існування». Олександр Кучик, випускник нашої школи, кандидат історичних наук, викладач кафедри міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка у книзі «Міжнародні організації» пише, що «протягом усієї історії людство шукало шляхи та засоби усунення протиріч міждержавного характеру. Для цього на ранньому етапі розвитку цивілізації люди вважали за потрібне об’єднуватися у військові союзи, щоб за допомогою меча або списа залагоджувати будь які суперечки за територію, ресурси, життєвий простір тощо. І лише у 20 ст. державні діячі почали вишукувати в міждержавних відносинах спільні ознаки взаєморозуміння і співробітництва, а не відчуження і розбрату». Для координації діяльності світового співтовариства, вирішення суперечок, боротьби з глобальними і регіональними проблемами створено низку міжнародних організацій. У навчальному посібнику «Міжнародні організації»

О. Кучика  подана їх характеристика, головний акцент зроблено на тих, до яких Україна виявляє підвищений інтерес. Минулого навчального року Сеньком Я.П було проведено урок-дискусія  на тему: "Відносини України та Європейського Союзу. Стан , проблеми та перспективи" у 12 класі з автором посібника.  Сьогодні на уроці ми дізнаємося про діяльність міжнародних організацій  та участь у них України. На уроці  говоритимо   англійською мовою. По-перше, багато назв міжнародних організацій походить від англійських слів. По-друге, у наші дні шкільну лаву займають молоді люди, що народились у незалежній Україні, а студентську – молодь, що зростала та формувалась разом з незалежністю нашої держави. Вам втілювати в життя європейський вибір України. При зустрічі президента України П. Порошенка зі студентами кафедри іноземних мов ЛНУ ім. І. Франка спілкування велося вільною англійською мовою без перекладачів. Президент України зазначив, що молодь сама вибрала курс України в Європу, а другою державною мовою має бути англійська.

 

Слайд 1, 2

C:\Users\SCHOOL\Desktop\Міжнародні організації\фото уроку\IMG_5283.JPGУчень: Кінець ХХ — початок ХІ ст. характеризується двома протилежними процесами, що, на перший погляд, виключають один одного — інтеграції та дезінтеграції країн світу. Розпад СРСР, Югославії, Чехословаччини, поява значної кількості невизнаних республік, сепаратистські настрої в країнах свідчать про прагнення народів до самостійності, власної державності. Одночасно, з огляду на сучасний рівень науки, техніки та економіки, ефективний розвиток кожної окремо взятої держави можливий лише за умов тісного співробітництва з іншими державами. Міжнародна організація – це об'єднання трьох або більше урядів, міжурядових або громадських співтовариств, спрямоване на вирішення певних спільних питань чи реалізації проектів.  Сьогодні у світі нараховується близько 5 тис. міжнародних організацій. Їх кількість продовжує зростати, що свідчить про потреби країн у спільній праці. Визначимо особливості провідних міжнародних організацій, їх роль у світовому просторі.

За предметом діяльності розрізняють загальнополітичні та спеціальні (економічні, науково-технічні, кредитно-фінансові, військові, з питань розвитку та ін.) міжнародні організації. Вони мають установчу міжнародну угоду, постійні органи і штаб-квартиру.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу. Слайд 3,4

Вчитель історії: Сьогодні на уроці ми дізнаємося про діяльність міжнародних організацій  та участь у них України. Учні, що готували випереджальні завдання-повідомлення про організації готуються до виступів, інші – слухають.  У кожного з вас є буклет з короткою інформацією про організації світу, він буде для вас опорним конспектом.

Учень: ООН – універсальна організація, яка виконує і загальнополітичні, і спеціалізовані функції, оскільки включає більш ніж 30 взаємопов’язаних об’єднань. Заснована ще в 1945 р., нині вона охоплює 193 країни світу і є центром розв’язання  проблем, з якими зіштовхується людство. Щоденно ця організація проводить роботу зі сприяння дотримання прав людини, охорони довкілля, боротьбі з хворобами і скорочення масштабів бідності. ООН розробляє норми і правила безпечного й ефективного повітряного сполучення, приділяє увагу удосконаленню телекомунікацій і захисту інтересів споживачів. Вона є ініціатором міжнародних кампаній у боротьбі з обігом наркотиків і тероризмом. Діючи в усіх регіонах  світу, ця організація надає допомогу біженцям, допомагає збільшити обсяги виробництва продовольства, відіграє провідну роль у боротьбі зі СНІДом. Головними органами ООН є Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Міжнародний Суд, Секретаріат, Економічна і соціальна рада та Рада з Опіки. Штаб-квартира розташована у Нью-Йорку. Генеральним секретарем ООН є Пан Гі Мун(Корея), обраний на цю посаду 1січня 2007року, а 21червня  2011року переобраний на другий п’ятирічний термін.

Слайд 5

Учень. На особливу увагу заслуговують галузеві організації, створені ООН для вирішення певних завдань міжнародного розвитку. Серед них однією з найбільш авторитетних стала ЮНЕСКО – спеціалізований підрозділ ООН із питань освіти, науки і культури. Метою цієї міжурядової організації є сприяння миру і зміцнення міжнародної безпеки шляхом розвитку співробітництва між державами в гуманітарній сфері. ЮНЕСКО об'єднує  195 країн. Одним із напрямів її діяльності є охорона культурної і природної світової спадщини та її використання для потреб міжнародного туризму. Список світової культурної спадщини, складений під егідою ЮНЕСКО, налічує 890 об’єктів (станом на 2009 р.). Із численних пам'яток України до нього включено Києво-Печерську лавру і Софійський собор у Києві, історичний центр Львова, прадавні букові ліси Українських Карпат, українську частину геодезичної дуги Струве. Заснована 16 листопада 1945 року. Штаб-квартира у Парижі (Франція). Україна є членом ЮНЕСКО з 1954 року. Генеральний директор ЮНЕСКО – Ірина Бокова(Болгарія), обрана у 2009р.

                                                                                                                                   Слайд 6

Учень. Продовольча і сільськогосподарська організація (ФАО) при ООН створена з метою підвищення якості харчування і продуктивності в аграрному секторі, покращання умов життя сільського населення, сприяння світовому економічному зростанню. ФАО ділиться досвідом у царині формування сільськогосподарської політики, плануванні, підготовки законодавства і створення національних стратегій розвитку та подолання недоїдання і голоду. Для реалізації місцевих проектів ФАО надає технічну і обмежену фінансову допомогу, яка надходить від розвинутих держав і банків. Заснована 16 жовтня 1945 р.  Девіз організації: «допомагаємо побудувати світ без голоду». Штаб-квартира – Рим (Італія).Голова – Жозе Граціано да Сілва(Бразилія).

Слайд7

Учень. Світова організація торгівлі (СОТ) – міжнародне об’єднання, що опікується правилами торгівлі між країнами, дбає, щоб торговельні обміни відбувалися легко, передбачувано і вільно, а також врегульовує торговельні суперечки. Ця організація об’єднує 160 членів, які здійснюють 97 % світового торговельного обігу. Україна член СОТ із 2008 р. Штаб-квартира в Женеві (Швейцарія). Генеральним директором СОТ є Роберту  Азеведу (Бразилія), обраний у 2013р.

  Слайд 8

Учень. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) – спеціалізоване об’єднання ООН, головною метою якого є сприяння охороні здоров'я населення всіх країн світу. Ця організація координує міжнародне співробітництво для розвитку й удосконалення систем охорони здоров'я, викорінення інфекційних захворювань, впровадження загальної імунізації, боротьби з поширенням СНІДу, епідемій і пандемій, координації фармацевтичної діяльності. День заснування ВООЗ – 7 квітня (1948 р.) – щорічно відзначається як Всесвітній день здоров'я. До складу ВООЗ входять 193 країни. Україна є членом ВООЗ з 1948 р. (як незалежна країна поновила членство в 1992 р.). Штаб-квартира в Женеві (Швейцарія).Генеральний директор ВООЗ — доктор Маргарет Чен (КНР), обрана на другий термін строком від 1 липня 2012 р. по 30 червня 2017 року.                                                          Слайд 9

 

Учень. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) – міжнародна організація з науково-технічної співпраці в галузі мирного використання ядерної технології. Її членами є 146 держав. МАГАТЕ встановлює стандарти ядерної безпеки і захисту довкілля, надає країнам технічну допомогу, а також заохочує обмін науково-технічною інформацією щодо мирного використання енергії атому. Заснована в 1957 році. Штаб квартира у Відні (Австрія).Генеральний директор МАГАТЕ – Амано Юкія (Японія) з 2009р.

   Слайд 10

Назву організації «Об’єднані Нації» запропонував президент США Франклін Д.http://ukrmap.su/program2010/g11/g10-11_6_files/image013.gif Рузвельт. Уперше вона була використана в 1942 р. в Декларації, коли під час Другої світової війни представники 26 держав зобов’язалися від імені своїх урядів продовжувати спільну боротьбу проти країн фашистської коаліції (Німеччини, Італії, Японії).

Україна бере активну участь у всіх напрямках діяльності ООН, найважливішими з яких є підтримання міжнародного миру та безпеки та зміцнення верховенства права у міжнародних відносинах, розвиток співробітництва у вирішенні проблем соціально-економічного та гуманітарного характеру, забезпечення прав людини.

Україна надає особливого значення діяльності ООН з підтримання міжнародного миру та безпеки, розглядаючи участь у ній як важливий чинник своєї зовнішньої політики. Починаючи з липня 1992 р. Україна виступає активним контрибутором військових підрозділів та персоналу до операцій ООН з підтримання миру (ОПМ). Станом на березень 2013 року 538 військовослужбовців ЗСУ та співробітників органів внутрішніх справ України беруть участь у 7-ми ОПМ ООН: у ДРК, на Кіпрі, у Косово, Кот д’Івуарі, Ліберії, Судані та Південному Судані. За цим показником Україна посідає 5-е місце серед країн Європи

Україна виступає за докорінну реформу системи ООН, зокрема Ради Безпеки. Про це  заявив міністр закордонних України Павло Клімкін:"Нам потрібна докорінна реформа системи ООН, зокрема Ради Безпеки. Ми не можемо дозволити, щоб у двадцять першому столітті, право вето мала країна, яка здійснила акти агресії проти іншої держави». Від початку року відбулося 26 засідань ООН з приводу України, але жодного важливого рішення не прийнято через вето Росії.

Вчитель англ.мови: I think it will be interesting to hear some information about the organization that influences the history of Europe. It is the Organization for Security and Co-operation in Europe

Учень:The Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) is the world's largest security-oriented intergovernmental organization. Its mandate includes issues such as arms control and the promotion of human rights, freedom of the press and fair elections. It has 550 staff at its headquarters in Vienna, Austria, and 2,300 field staff. It has its origins in the 1975 Conference on Security and Co-operation in Europe (CSCE) held in Helsinki, Finland.

Учень: Діяльність України в ОБСЄ забезпечує рівноправну участь нашої держави в обговоренні і вирішенні актуальних проблем міжнародної безпеки і співпраці в регіоні Організації. З 1 січня 2013 Україна вперше головувала в ОБСЄ. Головування в ОБСЄ тривало один рік, а головою був міністр закордонних справ головуючої країни. Головою МЗС України був Леонід Кожара. Допомагали Україні Ірландія, яка очолювала ОБСЄ в 2012 році, а також головуюча країна в організації в 2014 році  Швейцарія. Серед ключових пріоритетів головування України в ОБСЄ у 2013 році було врегулювання тривалих конфліктів, зміцнення заходів довіри і безпеки на просторі ОБСЄ, використання потенціалу Організації в забезпеченні енергетичної безпеки, сприяння економічному розвитку, в тому числі розбудові нових торговельних і транспортних коридорів.

                                                                                                                                  Слайд 11

 Вчитель історії:Дякую за корисну інформацію. Переходимо до інших загальнополітичних організацій, але поговоримо про них коротко. Це Рада Європи і Співдружність Незалежних Держав (СНД).

Учень: Рада Європи, яка функціонує з 1949 р., є міжурядовою організацією, завдання якої – захист прав людини та верховенство права. Штаб-квартира Ради Європи знаходиться у Страсбурзі на французько-німецькому кордоні.Структура Ради Європи - Комітет міністрів Ради Європи, Парламентська асамблея Ради Європи, Європейський суд з прав людини.

Генеральний секретар Ради Європиз 1 жовтня 2009 року Турбйорн Ягланд (Норвегія).Організація  пропагує європейську культурну самобутність та розмаїття європейських культур, розв’язує проблеми, які існують в суспільстві (щодо національних меншин, расової і міжетнічної нетерпимості, захисту навколишнього середовища, СНІДу, наркотиків, організованої злочинності тощо). Рада Європи допомагає утвердженню демократії в регіоні, підтримуючи політичні, законотворчі та конституційні реформи.

До цієї організації разом з країнами Європи входить й Україна (з 1995 р.) та такі пострадянські країни, як Росія, Молдова, Грузія, Азербайджан, Вірменія. Членство України у Раді Європи є важливим чинником інтеграції країни у єдиний європейський правовий простір шляхом приведення національного законодавства у відповідність до норм організації. Основні напрями співробітництва України та РЄ, зокрема, забезпечення прав людини та соціальної єдності, реформування судової системи, боротьбу із корупцією покладено в основу Плану дій РЄ для України. Відповідно до Статуту РЄ, Україна представлена у всіх головних органах РЄ; у 2010 – 2011 рр. відбулося головування України в Комітеті Міністрів РЄ.

Слайд 12-15

Учень: Співдружність Незалежних Держав, СНД — регіональна міжнародна організація, до якої входять деякі пострадянські країни.утворена в 1991 р. як господарський, політичний та економічний союз Білорусі, Росії та України. Того ж року до СНД приєдналися ще вісім колишніх республік Радянського Союзу: Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан,Узбекистан, а в 1993 р. – Грузія. У 2005 р. зі складу СНД вийшов Туркменістан. Україна – співзасновницяорганізації, але Статут СНД не затвердила, тому формально вона залишається не членом, а спостерігачем. У 2008 р. парламент Грузії прийняв рішення про припинення членства в СНД, 18 серпня 2009 року Грузія офіційно перестала бути членом Співдружності. 19 березня 2014 року Україна оголосила про початок процедури виходу з СНД.

Слайд 16-19

 

Вчитель географії:

Серед військових організацій розрізняють НАТО, АНЗЮС, АНЗЮК. А́НЗЮС-«Тихоокеанський пакт безпеки», — воєнний союз 3-х держав.АНЗЮС названо за першими буквами країн-учасниць (англ. Australia, New Zealand, United States). АНЗЮК-військово-політичний союз (міні НАТО в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні), до складу якого входять Австралія, Нова Зеландія, Велика Британія, Малайзія та Сінгапур. Назва союзу АНЗЮК походить від заголовних літер назви трьох країн (Australia, New Zealand, United Kingdom). Детально розглянемо НАТО, організація яка найбільше стосується України. У нас є доповідач.

Учень:

The North Atlantic Treaty Organization  is an intergovernmental military alliance based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April 1949. The organization constitutes a system of collective defence whereby its member states agree to mutual defense in response to an attack by any external party. NATO's headquarters are in Brussels, Belgium, one of the 28 member states across North America and Europe, the newest of which, Albania and Croatia, joined in April 2009. An additional 22 countries participate in NATO's Partnership for Peace program, with 15 other countries involved in institutionalized dialogue programmes. The combined military spending of all NATO members constitutes over 70% of the global total. Members' defense spending is supposed to amount to 2% of GDP.

Ролик НАТО

Слайд 21

Учень:

Північноатланти́чний алья́нс або НА́ТО (від англ. North Atlantic Treaty Organization - міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 28 держав Північної Америки і Європи. Штаб-квартира – Брюссель (Бельгія). Генеральний секретар – Єнс Столтенберг, колишній прем’єр –міністр Норвегії.

Рік вступу

Країни

1949

Бельгія, Велика Британія, Данія, Франція, Нідерланди, Ісландія, Канада, Люксембург, Норвегія, Португалія, США, Італія (країни-засновники)

1952

Греція, Туреччина

1955

Німеччина

1982

Іспанія

1999

Чехія, Польща, Угорщина

2004

Болгарія, Латвія, Литва, Естонія, Румунія, Словаччина, Словенія

2008

Албанія, Хорватія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна –НАТО. У квітні 2005 року у Вільнюсі, під час неформальної зустрічі Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ офіційно започатковано інтенсифікований діалог щодо членства України в НАТО. Восени 2006 року очікувалося залучення України до наступного етапу відносин з НАТО — плану дій щодо членства в НАТО. Однак 14 вересня 2006 року відбувся візит прем'єр-міністра України Віктора Януковича до штаб-квартири НАТО з метою участі у засіданні комісії Україна-НАТО. Глава українського уряду заявив що Україна не готова до підписання ПДЧ.

15 січня 2008 року президент України Віктор Ющенко, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і голова Верховної Ради Арсеній Яценюк підписали офіційний лист-подання офіційної заяви щодо можливості приєднання України до Плану дій з членства на квітневому саміті НАТО в Бухаресті. Однак ні на Бухарестському саміті, ні на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, яке відбувалося 2-3 грудня 2008 року в Брюсселі, не було ухвалено рішення щодо надання Україні ПДЧ. Натомість на засіданні було схвалено новий формат відносин з Україною і Грузією в рамках так званої «Річної національної програми» (РНП).Не зважаючи на те, що через власний позаблоковий статус Україна не може розраховувати на повноцінну політичну підтримку і військову допомогу з боку Альянсу, вона продовжує підтримувати тісні зв'язки з НАТО. Україна залишається єдиною країною-партнером, яка бере участь у чотирьох з п'яти операцій під проводом НАТО. В нових умовах позаблоковості, Україна в повному обсязі продовжує виконувати взяті перед світовою спільнотою зобов'язання у питаннях підтримання миру, регіональної та загальносвітової безпеки. А 1 липня 2010 року Верховна Рада прийняла закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» який передбачає «позаблоковий» статус України. Уряд України 29 серпня 2014 року подав на розгляд парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу Української держави та про відновлення курсу України на членство в НАТО.

                                                                                                     Слайд 20-22

Вчитель англ.мови:  What is the European Union. What countries does it consist of? Our student will tell us about the EU. 

Учень:

European Parliament. The European Parliament is elected every five years by EU citizens.

The European Union (EU) is a politico-economic union of 28 member states that are primarily located in Europe.The EU operates through a system of supranational independent institutions and intergovernmental negotiated decisions by the member states. Institutions of the EU include the European Commission, the Council of the European Union, the European Council, the Court of Justice of the European Union, the European Central Bank, the Court of Auditors, and the European Parliament. The European Parliament is elected every five years by EU citizens.

Учень: 1 травня 2004 року до ЄС приєднались 10 нових членів, що стало найбільшим розширенням Союзу за всю його історію. Після входження у 2013 році Хорватії ЄС нараховує 28 країн-учасників.

Країни-члени ЄС (станом на 2013 р.)

Рік вступу

Країни

1993

Країни-засновники: Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Франція

1995

Австрія, Фінляндія, Швеція

2004

Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Польща, Мальта, Кіпр

2007

Болгарія, Румунія

2013

ХОРВАТІЯ

 

 Слайд 23-27

Ще однією інституцією ЄС є Європейська комісія. Її президент призначається за спільною угодою урядів держав-учасниць. Головуючий єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Штаб-квартира- Брюссель. Крім цього, Європейський Союз має свій суд (Європейський суд) і банк (Європейський банк). Офіційними мовами в ньому вважаються мови усіх держав-учасниць. А нещодавно відбулася ще одна дуже важлива подія. 28 лютого 2002 р. більшість країн ЄС виключили з обігу свої національні купюри. Замість них була введена загальноєвропейська валюта євро.

У жовтні 2005 р. президент Єврокомісії Жозе Мануел Дурау Баррозу заявив, що майбутнє України — у ЄС. Проте 9 листопада 2005 року в опублікованій новій стратегії ЄС було сказано, що вступ Румунії, Болгарії, Хорватії й інших країн колишньої Югославії може блокувати можливість майбутнього вступу України, Білорусі і Молдови. Комісар ЄС з розширення Оллі Рен заявив, що ЄС має бути обережним з надто великим розширенням і що наразі план розширення виглядає вкомплектованим. 2005 року Президент України Віктор Ющенко заявив, що членство в ЄС є стратегічною метою зовнішньої політики України. Проте 20 листопада президент України В. Янукович припинив підписання угоди ЄС. Тим самим викликавши спротив населення.27 лютого 2014 року, після подій Євромайдану, Європарламент ухвалив резолюцію у якій вперше йдеться про те, що Україна має право стати повноправним членом Євросоюзу.

Україна 21 березня 2014 року підписала політичну частину асоціації з метою подальшого вступу в ЄС, а 27 червня 2014 р. економічну — тобто Угоду в повному обсязі. В майбутньому членство в ЄС розглядається також такими країнами як Молдова і Грузія.

Україна бажає стати повноправним мешканцем Європейського дому, маючи на це право. І своєю історією, географічним розташуванням, внеском, який наш народ зробив впродовж багатьох віків свого існування та боротьби. Кожний крок до Європи – це нові можливості для мільйонів  українців. Ми вже не на узбіччі Європи, ми у центрі Європи.

Учениця:

Сьогодні цей шлях - патріотичний.

Україна в Європейському Союзі.

В Європейському Союзі  могутні країни,

І бажає вступити в Союз Україна.

Ми - горда держава незламних людей,

Маємо безліч пропозицій, цікавих ідей.

Учень:

Європейський Союз для нас - майбуття,

Де забудемо про злиденне життя,

Де не буде міграцій, збережеться сім’я.

Разом ми не відчуєм жаху в слові «війна».

Україна - велика і сильна держава,

Що несе з давнини перемогу і славу.

Незалежна, розвинена наша країна,

Дорога і найкраща мені Батьківщина.   

Громадянином європейським хочу стати я,

Щоб неньки моєї було ліпшим життя,

Щоб країна була конкурентоспроможна,

А кожна родина щаслива й заможна.

Учениця: Європейська інтеграція для України не лише мета, а й довгостроковий процес. Вступ до ЄС відбувається у декілька етапів:

  • Підписання Угоди про Асоціацію
  • Включення в офіційну програму розширення ЄС
  • Подача заявки на вступ
  • Отримання статусу кандидата в члени ЄС
  • Вступ до ЄС

Ми перебуваємо на першому етапі. Крім того, держава–кандидат проводить Національний Референдум: громадяни повинні проголосувати за вступ країни до ЄС. Деякі європейські політики та політологи вважають 2020 ймовірним роком вступу України до ЄС.

Європейський Союз - це об’єднання країн Європи в єдину родину заради стабільного розвитку. У 2012 році Європейський Союз отримав Нобелівську премія миру «За внесок впродовж більше шести десятиліть у просування миру і примирення, демократії та прав людини у Європі». ЄС розглядають в майбутньому потенційною наддержавою.

Вчитель історії: А тепер ми проведемо фізхвилинку. На карті Європи учні показують країни- члени ЄС, називають столицю.

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

(показ країн ЄС на карті Європи, на комп’ютері - прапори цих країн)

                                                                                                                Слайд 28-55

 

C:\Users\SCHOOL\Desktop\Міжнародні організації\фото уроку\IMG_5289.JPG        Учень: Символом ЄС є прапор і гімн. Прапор - це 12 золотих зірок, що розташовані по колу на синьому тлі (показ прапора).У 1955 р. був проведений конкурс на кращий варіант прапора ЄС. Переміг проект, представлений німецьким художником Арсеном Хейтцем.

   На створення прапора його надихнув образ Діви Марії. На його думку, 12 зірок на синьому фоні символізують непорочне зачаття і відбивають традиції християнського іконопису. Але представники ЄС дають інше тлумачення прапора Євросоюзу. На їх думку, німб із зірок символізує співпрацю країн, їх залежність один від одного. Вибрано саме 12 зірок, оскільки ця цифра спочатку символізує об'єднання країн і ніяк не пов'язана з кількістю країн, що заснували Союз. Тому число зірок на прапорі не міняється із збільшенням членів ЄС

У різних традиціях 12- символічне число. Це символ абсолютної досконалості, гармонії на зразок 12 місяців, 12 знаків зодіаку, 12 апостолів. Коло є символом єдності. Прапор залишається незмінним, незважаючи на розширення ЄС. Грошова одиниця - євро. Мета: «Європа без кордонів». Гімном Євросоюзу є фінальний момент ІХ симфонії Людвіга Бетховена «Ода радості». Без слів, універсальною мовою музики гімн виражає ідеали свободи, миру, солідарності, на яких тримається Європа. У 1985р. гімн було схвалено як офіційний гімн ЄС.                                                                              Слайд 56

(звучить гімн ЄС «Ода радості» )

Куди далі: зона вільної  торгівлі з ЄС чи Митний союз?Вчитель географії:

У своїй зовнішній політиці Україна виходить з національних економічних і геополітичних інтересів. Вона прагне створити багатовекторну систему співробітництва, яка забезпечила б її політичну, економічну й енергетичну безпеку за рахунок розширення міжнародних контактів. . Україна, вкотре за свою історію, має унікальний шанс використати переваги свого геополітичного положення і стати об’єднуючою ланкою, здатною відстоювати свої економічні інтереси і, водночас, забезпечувати стабільність розвитку не лише країн-сусідів, а й всієї Європи. Не вщухають суперечки державних та політичних діячів щодо пріоритетів міжнародного співробітництва України. Одні доводять, що наша держава повинна розвивати міжнародні відносини переважно  із Заходом, інші – з Євразійськими країнами, особливо з Росією. Як писав великий історик М. Грушевський, «історичні умови життя орієнтували Україну на Захід, географічні орієнтували і орієнтують на південь на Чорне море». Чорноморська інтеграція жодним чином не суперечить європейській інтеграції. Як зазначав німецький геополітик Ф. Ратцель, «море єднає народи більше, ніж суходіл». Так, Україна є активним учасником Чорноморського Економічного Співробітництва (ЧЕС) – міжнародної організації, яка виникла в 1992 р. До її складу входять 11 держав Чорноморського басейну (Азербайджан, Албанія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Туреччина, Болгарія, Румунія, Росія, Україна). ЧЕС прагне перетворити Причорномор’я на зону миру, свободи, економічної стабільності, дружніх та добросусідських стосунків.

 Україна стала одним з ініціаторів створення ГУАМ – інтеграційного союзу Грузії, України, Азербайджану та Молдови. Він має на меті реалізовувати політичні й економічні (насамперед, енергетичні) проекти, спільними зусиллями розв’язувати проблеми територіальної цілісності країн-учасниць.

Завдяки своєму розташуванню цей регіон може стати трансрегіональним інтеграційним угрупуванням, яке сполучить Європу, Азію і Північну Африку. Україна ж може перетворити переваги свого географічного положення на реальні політико-економічні важелі впливу. Проте через власну зовнішньополітичну нерішучість і невизначеність позицій вона не лише втрачає можливість посісти чільне місце в регіоні, а й ризикує бути виключеною з цього процесу.

Сучасне геополітичне положення України як буферної країни між Митним Союзом та ЄС ускладнює подальший розвиток країни. Митний союз Білорусі, Казахстану та Росії- форма міждержавної торгово-економічної інтеграції Білорусі, Казахстану та Росії, договір про яку вступив у дію 1 січня 2010 року Після перемоги Віктора Януковича на виборах 2010 року пожвавилися відносини з Російською Федерацією. Крім того, прем'єр-міністр РФ наголосив, що завдяки Митному союзу Україна зможе отримати близько 10 мільярдів доларів додаткових надходжень до державного бюджету.

10 вересня 2013 року впливовий американський політолог Френсіс Фукуяма на публічній лекції в Києві заявив: «Україна не має іншого вибору, крім інтеграції з Євросоюзом. ЄС - це потужний двигун реформ. Альтернативою йому може бути тільки союз, побудований тільки на газі, нафті і крадіжці. Це може бути катастрофою для України». У порівняльному аналізі у країн-членів митного союзу дуже великий рівень корупції, низький рівень економічних свобод та низький рівень демократії (у всіх цих країнах правлять авторитарні режими). За рівнем корупції, згідно з рейтингом Transparency International у 2010 році, Казахстан посів 105 місце серед 178 країн, Білорусь — 127, Росія — 154.За рейтингом економічних свобод оприлюдненим The Heritage Foundation в 2010 році, Казахстан посів 78 місце серед 178 країн, Росія — 143, Білорусь — 155.Згідно з індексом демократії, який щорічно складає Economist Intelligence Unit — Росія посідає 117 місце («Авторитарний режим») серед 167 країн, Казахстан — 137 («Авторитарний режим»), Білорусь — 139 («Авторитарний режим»).

                                                                                                                                         Слайд 57

Вчитель історії: А зараз ми пропонуємо Вам самим обрати подальший розвиток України, відвідавши туристичне агенство. А щоб розпланувати ( хоч приблизно) мандрівку за кордон, необхідно володіти певною інформацією. В цьому клієнту допоможуть фахівці нашого туристичного агентства «Феєрія мандрів».

C:\Users\SCHOOL\Desktop\Міжнародні організації\фото уроку\IMG_5298.JPGПопереджаємо, що туристичне агентство приватне і нас, як  власників, турбує високий рівень професіоналізму працівників.

Вчитель англійськох мови:I hope that one day UKRAINE will become the member of European union. Now let’s imagine that you are going to visit one of the European countries and you come to the travel agency to buy a tour.

 

BUYINGATOUR

Visitor: Hello! I would like to buy a tour to an English speaking country.

Tour operator: What country would you like to visit?

Visitor: It doesn’t matter, but it must be an English speaking country.

Tour operator: Ok, you may visit the USA, AUSTRALIA, and NEW ZEALAND OR THE UNITED KINGDOM

 

Visitor: What country would you recommend?

Tour operator: I recommend the UNITED KINGDOM. You must visit London, it’s beautiful. I have a sightseeing tour and you may watch the video.

Visitor: I would like to buy that tour. What documents I must fill in?

Tour operator: You must fill in the application form to get visa to ENGLAND.

             (video London)

(Вчитель роздає візи учням, які вони мають заповнити)

Туроператор:Вас вітає туристична фірма «Феєрія мандрів ». Наша фірма пропонує свою допомогу в організації Вашого відпочинку. У нас великий вибір турів по всіх країнах світу. Сервіс туристичного агентства охоплює широкий діапазон напрямків туризму, видів транспорту, велику кількість готелів, цін на тури.

Наша турфірма спланує Ваш час таким чином, щоб Ви змогли сповна насолодитися відпочинком. Співробітники туристичного агентства забронюють номер в готелі, орендують транспорт, забезпечать культурно-розважальну програму.

Відвідувач: Я б хотіла відвідати одну з країн Митного Союзу, побачити, як живуть люди в Росії, Казахстані чи Білорусі.

Туроператор: Я не схвалюю ваш вибір, але пропоную переглянути ролик про одну з цих країн, а тоді вже зробити висновок.

(Ролик про Росію)

Відвідувач: Дуже дякую, поки що я утримаюся від покупки туру в ці країни та краще подумаю, де провести свою відпустку. Прошу підшукати мені недорогі варіанти можливих подорожей.

Туроператор: якщо бажаєте, то залишіть свій телефон.У нас часто бувають гарячі путівки за помірну ціну у мальовничі незабутні куточки світу.

Відвідувач: До побачення. Обов’язково скористаюся послугами вашої фірми.

 

C:\Users\SCHOOL\Desktop\Міжнародні організації\фото уроку\IMG_5272.JPGВчитель історії:   Після побаченого ви можете зробити самостійно вибір про подальший розвиток України. Однозначно, наш шлях – це вступу  Європейський Союз.23 роки українській державі, але це лише мить, незначна частина нашого минулого. І знову життя поставило перед нами випробування. Події останніх місяців примусили кожного українця відчути свою причетність до своєї країни, а також  зрозуміти, що ми господарі на власній землі.

 Майдан та Революція Гідності потрясли не тільки Україну, а й увесь світ. Зігріта палкими серцями мільйонів національно свідомих українців з усіх регіонів, незалежна демократична держава Україна продемонструвала Європі і всьому світові, що українці – міцна духом волелюбна нація, яка навчилася поважати себе і яка зуміла відстояти свій демократичний вибір. Це рік єднання, пробудження і консолідації українського народу.

Та не всім це до душі. Росія ніяк не може пробачити Україні її незалежність. Ліна Костенко писала: «У кожної нації свої хвороби. У Росії – невиліковні». Вороги розуміють, що тільки розділивши, посіявши ворожнечу, нас можна буде й надалі тримати в покорі. Мені хочеться згадати слова Григорія Сковороди, який сказав про наш народ: «Не вчіть яблуню родить яблука. Краще відженіть від неї свиней». Це була відповідь недругам і ворогам, які намагалися довести, що українська нація є недержавною, приреченою на другорядні історичні ролі. І щоб зробити нас слабшими, недруги намагаються нас розсварити. Російські сепаратисти зазіхають на територіальну цілісність нашої держави. На Сході точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України. Ми знаємо, що ми – єдині, що перемога буде за нами. Єдина Україна – іншого шляху у нас немає.

Саме за це зараз в АТО воюють воїни-герої. Вони мужні, сміливі, хоробрі. Не шкодуючи власного життя, захищають неньку Україну.

                                                                                                                      Слайди 58-61

 

Ось прізвища борців із Стрийщини, які загинули в АТО:

1. Лі Артур (с. Ходовичі)

 2.  Коваль Павло (м. Стрий)

3. Безручак Андрій (м. Стрий)

          4.  Шпинда Микола (с. Долішнє)

                                                                   Слайд 62-66

 

Давайте вшануємо їхню пам’ять та пам’ять всіх загиблих в АТО та героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

Звучить аудіозапис «Піккардійська терція» «Гей, плине кача…»

IV. Закріплення нового матеріалу.

   Для закріплення матеріалу гру «Назви лишню країну чи столицю».

1. Україна, Київ, Лондон, Франція, Париж.

2. Берлін, Рим, Італія, Софія, Німеччина.

3. Греція, Іспанія, Великобританія, Афіни, Лондон.

4. Швеція, Стокгольм, Данія, Чехія, Копенгаген.

5. Польща, Румунія, Варшава, Угорщина, Бухарест.

6.  Лісабон, Португалія, Тбілісі, Хорватія, Загреб

          Кросворд «Міжнародні організації»

По горизонталі:

  1. Міжнародне агенство з атомної енергії, генеральним директором якого є Амано Юкія.
  2. Міжнародна організація у якій Україна головувала у 2013р.
  3. Твір, що став гімном ЄС.
  4. Президент єврокомісії.
  5. Революція, яка розпочалася в Україні 21 листопада 2013р.
  6. Столиця Ірландії.
  7. Генеральний секретар ООН.
  8. Випускник нашої школи, викладач кафедри міжнародних відносин ЛНУ   ім. І. Франка, автор посібника «Міжнародні організації».

По вертикалі:

  1. Місто, у якому знаходиться штаб-квартира ФАО.
  2. Місто, у якому знаходяться штаб-квартири ВООЗ і СОТ.
  3. Сільськогосподарська і продовольча організація, яку очолює Жозе Граційно да Сілва.
  4. Міжнародна організація торгівлі.
  5. Міжнародна організація здоров’я.
  6. Країна, що вийшла з СНД у 2009 р.
  7. Держава, яка у 2013р. вступила в ЄС.
  8. Президент Ради Європи.
  9. Військово-політичний блок, генеральним секретарем якого є Єнс Столтенберг.
  10. Міжнародна організація до якої входять пострадянські країни.
  11. Міжнародна організація з питань освіти, науки і культури.

 

Учитель історії: З Послання Блаженнійшого Святослава: «Відстоюючи в нових обставинах нашу незалежність, навчімося бачити образ стражденного Христа в кожному, хто втратив домівку чи вимушено покинув свою землю, у кожному пораненому, полоненому чи викраденому. Наполегливо продовжуймо підтримувати українських воїнів та зміцнювати нашу державу молитвою, старанним навчанням  та активною громадянською позицією. При цьому витривало йдімо дорогою правди і добра».

Дякую всім за урок – і до праці! Во ім’я нашої любої України!

V. Домашнє завдання. Вивчити інформацію з буклету, закінчити кросворд, заповнити візи.

 

 

Література

 

  1. Балабін В. В., Плахотнік О. В., Безносюк О. О. та ін. Міжнародні неурядові організації. – К.: Логос, 2009.
  2. Вовщук Л.В., Костюк Л.Ф. Європа – наш спільний дім. Інтегрований урок-презентація- Дефектолог, №3, 2011.- 48-52 ст.
  3.  Дергачов О. П., Корендович В. С., Мітряєва С. І. та ін. Україна на шляху до НАТО: через радикальні реформи до набуття членства – К. : Видавничий дім "Стилос", 2004.
  4. Савчук І. Міжнародні організації. – К.: Шк. світ, 2007.
  5. Кучик О.С. Міжнародні організації. Навчальний посібник. Київ «Знання»; 2007.-744с.

 

1

 

docx
Додано
8 липня 2018
Переглядів
4891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку