Урок "Календарно-обрядові пісні весняного циклу"

Про матеріал
Ознайомити учнів з українськими календарно-обрядовими піснями весняного циклу; розвивати вміння виразно і вдумливо читати їх, коментувати їхній зміст; виховувати оптимістичне ставлення , пошану до праці.
Перегляд файлу

    Тема  Календарно-обрядові пісні весняного циклу.              J0105502

 

Мета: ознайомити учнів з укр. календарно-обрядовими піснями весняного  циклу; розвивати вміння виразно і вдумливо читати їх, коментувати їхній зміст; виховувати оптимістичне ставлення , пошану до праці.

Картинки по запросу "Пісні весняного циклу картинки"

 

  1.         Розповідь вчителя. Упродовж усього свого історичного буття наш народ шанував землю-матінку, одухотворю вав природу. Тому весною, тільки-тільки прокидалася вона від тяжкого зимового сну, людина своїм веселим співом намагалася допомогти світлим, життєдайним силам землі прогнати сили злі і темні, прикликати із далекого вирію птахів, що приносять на своїх крилах весну. „Благослови, мати, весну закликати”, - співається у веснянці.  Наш народ усім серцем сприймав красу і славив землю, небо, птахів, квіти своїми закличними піснями. Такі закличні і величальні пісні, що виконуються на честь приходу весни, називаються веснянками. Їх співали від ранньої весни аж до Зелених свят. Головною ознакою веснянок є закличність, заклинання на милосердя і щедрість божеств природи, на добробут людини. Веснянки на різних територіях України називаються по-різному: гаївки, гагілки, ягілки тощо. Однак не кожну веснянку можна назвати гаївкою, хоча кожна гаївка є веснянкою. Гаївки, як твердять фольклористи, виконуються на Великодні свята. У них славиться світлий час воскресіння Спасителя. Із воскресінням Христовим і світ, наповнюється Його ласками й благодаттю.

     Веснянки мають таке ж давнє походження, як і інші календарно-обрядові пісні українців.

      Багато веснянок співають під час танців та ігор. До пісень-ігор належить і „Кривий танець”, який існує у багатьох варіантах , виконується в різних місцевостях по-різному. (підручник с. 22)

 

Картинки по запросу "Пісні весняного циклу картинки"

 

  1. Виразне читання веснянки „Ой весна, весна – днем красна”. (підручник с. 21)

 

  1. Бесіда за прочитаним.
    1. Як ви розумієте заголовок веснянки?
    2. Що таке паляниця, зіллячко?
    3. у якій формі побудована веснянка і чому саме? ( У формі діалогу, тому що весна – проміжна пора між зимою і літом, коли зима ніби сперечається з літом. Не хоче йти, а літо проганяє зиму)
    4. Чому весна є такою важливою порою року для селянина-хлібороба?

 

  1. Виразне читання веснянки „Ой кувала зозуленька”.

 

  1. Бесіда за прочитаним.
    1. З’ясуйте різницю в настрої цієї та попередньої веснянки.
    2. Подумайте. Чому у пісні з усіх пташок згадується саме зозуля?
    3. Які квіти називаються у пісні й чому саме?

 

  1. Із опрацьованих веснянок випишіть рефрени та анафори.

 

  1. Доповіді дітей про пісні весняного циклу.

Картинки по запросу "Пісні весняного циклу картинки"

 

  1. Інсценізація „Кривого танцю”. Діти беруться за руки в ланцюжок, рухаються, ніби по лабіринту, намагаючись закрутити вервечку, потім,  не рознімаючи рук, розплутуються знову в ланцюжок.

 

                                              Картинки по запросу "Кривий танець картинки"

J0105502                         Веснянки

    

 

 

     Веснянки – це пісні на честь приходу весни, у різних місцевостях України їх ще називають гаївками, гагілками, маївками.

     Навесні пробуджується природа, а з нею – надії та клопоти хліборобів. Після холодних, коротких днів і довгих зимових вечорів, що минали колись у тісних хатах за роботою, при поганому освітленні, молодь діставала, нарешті, можливість вийти на залиті сонячним світлом левади, в гаї, затіяти гру, поспівати і повеселитися.

     Весну, за уявленням наших предків, приносили на крилах птахи. Тому в березні, першому весняному місяці, випікалося обрядове печиво у формі пташок; діти, співаючи, носили його по селу, провіщаючи і закликаючи весну: „Весна, весна красна, прийди, весно, з радістю, з великою милістю!” Свято зустрічі весни приурочувалося до початку скресання  криги -  „коли щука хвостом розіб’є лід”. А враховуючи те, що бажання дочекатись цього дня було дуже великим, у веснянках і висловлювалося нахваляння йти „полонку рубати, гагілку добувати”.

     До найдавніших веснянок належать обрядові хороводи та співи, а також ігри, у яких висловлюється бажання прискорити прихід тепла, початок сівби на добрий врожай. Із цією метою дівчата імітували в танках процеси вирощування збіжжя та городини: „орали” поле, „збирали” льон, гречку, „завивали” огірочки, „саджали” грушу.

     На молодіжних весняних гулянках, під час ігор і танців, зав’язувалися знайомства, відбувалися зустрічі, говорили про майбутнє одруження. Тому в багатьох хороводних піснях звучить мотив вибору подружньої пари.

     Веснянки життєрадісні, бадьорі за настроєм, поетичні та ліричні за формою та змістом.

 

 

 

docx
Додано
16 березня 2020
Переглядів
3306
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку