Урок"Карбонові кислоти в природі та житті людини

Про матеріал
Інтегрований урок з хімії з використанням проектів з професійним спрямуванням
Перегляд файлу

Інтегрований урок з хімії на тему: «Карбонові кислоти в природі та житті людини. Використання кислот  в кулінарії»

 

Опис документу

На уроці  використовується  проектна  форма  роботи ,   робота в групах  з  представленням   творчих проектів  у презентаціях..

 

Мета  уроку: сформувати  поняття про  карбонові кислоти їх  склад,класифікацію та  знаходження  в природі .Використання в житті  людини  та кулінарії .Розширити світогляд учнів.

 

Виховувати вміння працювати в групах, знаходити додаткову  інформацію  з інтернет –джерел,взаємоповагу,старанність,.

 

Розвивати пізнавальний інтерес та  творчу  активність,  застосовувати набуті знання  в майбутній професії.

 

Компетентності: предметна компетентність ,життєва,інформаційно-цифрова,екологічна  грамотність  і здорове  життя.

 

Методи  роботи :бесіда, робота  з опорними  схемами  та відеоматеріалами, проектна діяльність.

Тип  уроку: засвоєння   нових знань.

І Організаційний  момент.

Для приготування проектів  групи учнів готують повідомлення про кислоти .

 

ІІ Мотивація  навчальної  діяльності.

На столі миска  з  :фруктами ,::лимон,яблука,мандарини,апельсини.

Проблемне питання.

Що  об єднує ці фрукти? Які асоціації виникають при згадці  слова » кислоти»? Чи  всі  кислоти неїстівні та небезпечні?

ІІІ Вивчення нового матеріалу.

 

Насичені  одноосновні  карбонові кислоти.

 

1.Які оксигеновмісні сполуки  вивчили  на  попередніх  уроках?

2 Які  функціональні  групи характерні для спиртів та  альдегідів? 

 

Органічні речовини ,молекули , яких містять карбоксильну групу зв’язану із вуглеводневим радикалом  називаються  карбонові  кислоти

Загальна  формула  карбонових  кислот  :

      R-(COOH)n

Карбонові  кислоти  класифікують за:

  1. За   кількістю карбоксильних груп(одноосновні,двоосновні, багато основні)
  2. За  кількістю атомів  Карбону (нижчі,вищі)
  3. За  будовою  вуглеводневого  залишку(насичені,ненасичені,ароматичні)

формула

систематична

тривіальна

НСООН

Метанова

мурашина

СН3СООН

Етанова

оцтова

С3Н7СООН

Бутанова

масляна

С4Н9СООН

Петанова

валерянова

С15Н31СООН

Пентадеканова

пальмітинова

С17Н35СООН

Гептадеканова

стеаринова

  

Групи  учнів  представляють  міні –проекти  у  вигляді  презентацій.

 

Група «Мурашина кислота»

 

Мурашина  кислота  міститься  в хвої,соку  кропиви ,бджолиній  отруті  та екстракті  мурашок. Мурашину кислоту вперше одержав  у 1670р англійський  натураліст Джон Рей,нагріваючи мурах  у  перегінній  колбі ..У 1714 році  за  указом  Петра І  в  Петербурзі  було закладено   аптекарський  сад. Там  вирощували лікарські  рослини ,з яких  виготовляли  ліки ..Так ось ,листя  однієї з них  розміщенні  в молоко ,оберігають  його  від скисання. Свіже  м'ясо і  риба, перекладені   рослиною ,довше зберігають. З волокон отримують матузки ,які  не  гниють  у  воді. Листя  використовують  в кулінарії ..Залишає  опіки на  шкірі .Про  яку  рослину  ця  розповідь.?

Відповідь  :кропива.  Сік  кропиви містить  мурашину  кислоту.

Мурашки в  своєму екстракті  містять мурашину  кислоту, яку   використовують  для захисту  від хижаків .250  видів  птахів регулярно приймають  ванни  у  мурашнику,ведмеді  після  сплячки

позбавляються  від паразитуючих комах. користуючись мурашником

Кислота  має бактерицидні властивості, використовується      як харчовий  консервант ,а парами дезінфікують  тару для  продовольчих  товарів , знищують  бджолинних  кліщів

Розчин мурашиної кислоти (мурашиний спирт)  застосовують в медицині  для  розтирань.

 

 

 

 

 

 

Група «Оцтова  кислота»

 

  Чи  знаєте  ви про  таку кислоту

Яку  повсякчас  додаємо  до борщу

Її ми кладемо  завжди в  маринад

Для всяких смачнючих  солінь  і  принад.

 

Згадки  про  кислоту  відомі ще зі стародавніх  часів. Люди  розводили  виноград і  запасали  виноградний сік або  вино.

Та  часом  воно скисало,  перетворюючись  на оцет. Спочатку

його  викидали ., а потім  знайшли  застосування  , використавши  як 

приправу до  салатів 

Безбарвна  рідина  з  характерним  запахом,  за температури  нижче -16 ,  кристалічна  льодоподібна  маса. Тому  безводну  оцтову  кислоту   називають «льодяною», Розчин оцтової  кислоти  -оцет столовий (6% ,9%),при  70%-80% оцтова  есенція.

 

Столовий  оцет

 

1.        Це  найпоширеніший , оцет  який  використовується  на  кухнях  кожної  домогосподарки .Добувають  синтетичним  методом . Столовий  оцет  використовують як  консервуючу  та  смакову  добавку  в харчовій  промисловості.,а також: Жирний посуд, сковорідки легше вимити, якщо у воду додати трохи оцту. Так само перуться кухонні рушники, відмиваються губки й щітки.
2.        Досить у воду влити трохи оцту і надтріснуте яйце не витече під час варіння.
3.        Ватним тампоном, змоченим в оцті, відмінно очищаються раковини, емальований посуд.
4.        Комірець шерстяної сукні або костюма можна почистити ваткою, змоченою в підігрітому оцті, - блиск щезне.
5.        Щоб очищені свіжі гриби не чорніли, треба покласти їх у воду, додавши в неї солі й оцту.
6.        Свіжі яблука не потемніють, якщо очищені скибки покласти у злегка підкислену оцтом воду.
7.        Запах затхлого хліба  зникне, якщо ви потрете розчином оцту стінки буфету.
8.        Налийте на сковорідку трішки оцту, поставте її на слабкий вогонь й дим, запах жиру риби, часнику незабаром щезне.
9.        Щоб картопля (чищена)  не чорніла, додайте у воду трохи оцту.
10.    Запах риби, цибулі, часнику, квашеної капусти чи оселедця зникне, якщо посуд сполоснути водою з оцтом.
11.    Щоб мухи не залітали у вікна, змажте віконні  рами оцтом.
12.    Понижує жар людського тіла обтирання оцтом розведеним водою 1: 2.
13.    Готуючись чистити овочі і особливо молоду картоплю, змочіть руки оцтом, не витирайте, а дайте висохнути. На руках не буде плям.
14.    Зів´яла зелень петрушки, селери чи кропу стане свіжою, якщо покласти її у воду з оцтом.
15.    Волосся після миття добре ополіскувати водою з оцтом. Волосся буде м´яким і блискучим.
16.    При варінні борщу оцет додають до буряків для закріплення червоного барвника.
17.    Щоб відновити блиск потемнілих з часом золотих і позолочених виробів, треба залишити на декілька хвилин на їх поверхні ватних тампон змочений оцтом, а потім промити виріб водою.
18.    Іржаві плями можна вивести міцним розчином оцтової есенції (1 чайна ложка на 1\2стакану води). В підігрітий розчин кислоти на декілька хвилин опускають забруднену частину одежі, після чого добре прополіскують водою.
19.    При полосканні кольорових вишивок у воду додають 1-2 чайні ложки оцту, щоб надати ниткам блиску.
  1. Оцет використовується і при фарбування писанок. Оцет додається для міцності фарб. Щоб фарба краще бралася, шкарлупу яйця перед розписуванням протравляють оцтом.
  2. Дезінфекція кухонної дошки. Дошку добре вимити й протерти ганчіркою, змоченої оцтом. Після цього ще раз промити водою.

 

Яблучний  оцет

 

Найпопулярніший  серед  фруктових  оцтів  -яблучний .Він має  приємний смак,м’який  але з характерною  кислинкою .Цей натуральний продукт вважаються  корисними  через вміст мін .речовин та  органічних Яблучний  оцет –продукт бродіння яблучного соку .Еталонним  зразком вважається  французький  оцет з нормандського  яблучного  сидру.

 

Винний  оцет

Де вирощують  виноград  -там і виготовляють винний  оцет .І знову серед  кращих  зразків називають  французькі.  Класичний  варіант –оцет  з червоного  вина  з насиченим  багатим  смаком  і  відповідним  ароматом. Чудове доповнення до  салатів  і маринадів.

 

Бальзамічний  оцет

Преміальний  і найбільш вишуканий  серед усіх  оцтів. Спеціальна  технологія  виробництва.,дорогі  сорти  виноградів.,витримка.

Схоже  на  колекційне  вино .Бальзамічний  оцет настільки унікальний   ,що  на  його  честь  у 1999році  в Америці  був  заснований  Міжнародний  музей  оцту.

Фруктовий оцет

Фруктові оцти зроблені з фруктових вин, як правило, без будь-яких додаткових смаків. Оцет виготовляють із чорної смородини, малини, айви, і томатів. Більшість оцтових плодів вирощується в Європі.

 

Кокосовий оцет

Кокосовий оцет, зроблений зі зброджених кокосових вод, широко використовується в кухні Південно-Східної Азії, а також у деяких кухнях Індії. Біла рідина, має особливо гострий, кислий смак і трохи пінистий склад.

Оцет із ізюму

Оцет з родзинок, званий Хал в арабському (в буквальному розумінні означає "виноградний оцет") Він середньо-коричневого кольору, з м'яким смаком.

Медовий оцет

Оцет з меду можна зустріти в крамницях дуже рідко, хоча комерційно доступні медові оцти виробляються в Італії і Франції

 

Група «Лимонна  кислота»

 

Лимонну  кислоту  вперше  отримали  з екстрактів  лимонів ,звідси  і назва  кислоти .З 1т  лимонів  отримують  25  кг  лимонної  кислоти .Крім  лимонів  кислота  міститься в  апельсинах-2%,грейпфрукти-3%,в ананасах,горобині ..Також кислоту  отримують із  штаммів  цвілевих  грибів.

Використовують  кислоту  в  харчовій  промисловості  при  виготовленні  газованих напоїв,виготовлення  майонезу ,різних  соусів,консервів,плавлених сирків. Підвищує термін зберігання  маргаринів.,  сирів.

 

Група»Щавлева  кислота»

 

Щавлева  кислота  широко  поширена  у  природі. Вона  міститься  в щавлі,смородині,апельсинах, ревені,шпинаті,малині. Але  її не  використовують  у харчовій промисловості. Ця кислота  сильніша  оцтової  в  200 разів. Розїдає  посуд.ЇЇ солі  можуть накопичуватись  в організмі  людини ,утворюючи –оксалати .Добре  видаляє  іржу  та  відбілює  тканини.

 

 Завдяки  працям  шведського хіміка  Карла  Вільгельяма  Шееле у 18 столітті  стало  відомо  біля  десяти  органічних  кислот:лимонна,яблучна,щавлева,винна.  молочна та  інші.

Широке  застосування  карбонових  кислот  у  медицині  мають –аскорбінова,янтарна,фолієва,саліцилова кислоти

 

ІV Узагальнення  та  систематизація  знань

Експрес  опитування.

 

Як  із  оцтової  есенції   одержати  6% розчин  оцту?

Яка  кислота приводить  до згіркнення  масла?

Яка  кислота  є  стимулятором  росту  для  рослин  та  тварин?

Який оцет  порівнюють з колекційним  вином?

Ця кислота міститься  в  бджолиній отруті?

Ця кислота  входить до складу обліпихового масла?

Ця кислота  широко використовується  у харчовій промисловості  ,як  консервуючий  та смаковий  засіб?

 

 

V  Підсумок  уроку

 

Виставлення оцінок

Д/з  ст. 94-96 О.Г.Ярошенко.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дробот Олена Геннадіївна
    Дякую за розробку! Дуже цікаво вийшло!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
18 грудня 2020
Переглядів
1986
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку