Інтегрований урок з хімії на тему: «Карбонові кислоти в природі та житті людини. Використання кислот в кулінарії»
Опис документу
На уроці використовується проектна форма роботи , робота в групах з представленням творчих проектів у презентаціях..
Мета уроку: сформувати поняття про карбонові кислоти їх склад,класифікацію та знаходження в природі .Використання в житті людини та кулінарії .Розширити світогляд учнів.
Виховувати вміння працювати в групах, знаходити додаткову інформацію з інтернет –джерел,взаємоповагу,старанність,.
Розвивати пізнавальний інтерес та творчу активність, застосовувати набуті знання в майбутній професії.
Компетентності: предметна компетентність ,життєва,інформаційно-цифрова,екологічна грамотність і здорове життя.
Методи роботи :бесіда, робота з опорними схемами та відеоматеріалами, проектна діяльність.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
І Організаційний момент.
Для приготування проектів групи учнів готують повідомлення про кислоти .
ІІ Мотивація навчальної діяльності.
На столі миска з :фруктами ,::лимон,яблука,мандарини,апельсини.
Проблемне питання.
Що об єднує ці фрукти? Які асоціації виникають при згадці слова » кислоти»? Чи всі кислоти неїстівні та небезпечні?
ІІІ Вивчення нового матеріалу.
Насичені одноосновні карбонові кислоти.
1.Які оксигеновмісні сполуки вивчили на попередніх уроках?
2 Які функціональні групи характерні для спиртів та альдегідів?
Органічні речовини ,молекули , яких містять карбоксильну групу зв’язану із вуглеводневим радикалом називаються карбонові кислоти
Загальна формула карбонових кислот :
R-(COOH)n
Карбонові кислоти класифікують за:
формула |
систематична |
тривіальна |
НСООН |
Метанова |
мурашина |
СН3СООН |
Етанова |
оцтова |
С3Н7СООН |
Бутанова |
масляна |
С4Н9СООН |
Петанова |
валерянова |
С15Н31СООН |
Пентадеканова |
пальмітинова |
С17Н35СООН |
Гептадеканова |
стеаринова |
Групи учнів представляють міні –проекти у вигляді презентацій.
Група «Мурашина кислота»
Мурашина кислота міститься в хвої,соку кропиви ,бджолиній отруті та екстракті мурашок. Мурашину кислоту вперше одержав у 1670р англійський натураліст Джон Рей,нагріваючи мурах у перегінній колбі ..У 1714 році за указом Петра І в Петербурзі було закладено аптекарський сад. Там вирощували лікарські рослини ,з яких виготовляли ліки ..Так ось ,листя однієї з них розміщенні в молоко ,оберігають його від скисання. Свіже м'ясо і риба, перекладені рослиною ,довше зберігають. З волокон отримують матузки ,які не гниють у воді. Листя використовують в кулінарії ..Залишає опіки на шкірі .Про яку рослину ця розповідь.?
Відповідь :кропива. Сік кропиви містить мурашину кислоту.
Мурашки в своєму екстракті містять мурашину кислоту, яку використовують для захисту від хижаків .250 видів птахів регулярно приймають ванни у мурашнику,ведмеді після сплячки
позбавляються від паразитуючих комах. користуючись мурашником
Кислота має бактерицидні властивості, використовується як харчовий консервант ,а парами дезінфікують тару для продовольчих товарів , знищують бджолинних кліщів
Розчин мурашиної кислоти (мурашиний спирт) застосовують в медицині для розтирань.
Група «Оцтова кислота»
Чи знаєте ви про таку кислоту
Яку повсякчас додаємо до борщу
Її ми кладемо завжди в маринад
Для всяких смачнючих солінь і принад.
Згадки про кислоту відомі ще зі стародавніх часів. Люди розводили виноград і запасали виноградний сік або вино.
Та часом воно скисало, перетворюючись на оцет. Спочатку
його викидали ., а потім знайшли застосування , використавши як
приправу до салатів
Безбарвна рідина з характерним запахом, за температури нижче -16 , кристалічна льодоподібна маса. Тому безводну оцтову кислоту називають «льодяною», Розчин оцтової кислоти -оцет столовий (6% ,9%),при 70%-80% оцтова есенція.
Столовий оцет
Яблучний оцет
Найпопулярніший серед фруктових оцтів -яблучний .Він має приємний смак,м’який але з характерною кислинкою .Цей натуральний продукт вважаються корисними через вміст мін .речовин та органічних Яблучний оцет –продукт бродіння яблучного соку .Еталонним зразком вважається французький оцет з нормандського яблучного сидру.
Винний оцет
Де вирощують виноград -там і виготовляють винний оцет .І знову серед кращих зразків називають французькі. Класичний варіант –оцет з червоного вина з насиченим багатим смаком і відповідним ароматом. Чудове доповнення до салатів і маринадів.
Бальзамічний оцет
Преміальний і найбільш вишуканий серед усіх оцтів. Спеціальна технологія виробництва.,дорогі сорти виноградів.,витримка.
Схоже на колекційне вино .Бальзамічний оцет настільки унікальний ,що на його честь у 1999році в Америці був заснований Міжнародний музей оцту.
Фруктовий оцет
Фруктові оцти зроблені з фруктових вин, як правило, без будь-яких додаткових смаків. Оцет виготовляють із чорної смородини, малини, айви, і томатів. Більшість оцтових плодів вирощується в Європі.
Кокосовий оцет
Кокосовий оцет, зроблений зі зброджених кокосових вод, широко використовується в кухні Південно-Східної Азії, а також у деяких кухнях Індії. Біла рідина, має особливо гострий, кислий смак і трохи пінистий склад.
Оцет із ізюму
Оцет з родзинок, званий Хал в арабському (в буквальному розумінні означає "виноградний оцет") Він середньо-коричневого кольору, з м'яким смаком.
Медовий оцет
Оцет з меду можна зустріти в крамницях дуже рідко, хоча комерційно доступні медові оцти виробляються в Італії і Франції
Група «Лимонна кислота»
Лимонну кислоту вперше отримали з екстрактів лимонів ,звідси і назва кислоти .З 1т лимонів отримують 25 кг лимонної кислоти .Крім лимонів кислота міститься в апельсинах-2%,грейпфрукти-3%,в ананасах,горобині ..Також кислоту отримують із штаммів цвілевих грибів.
Використовують кислоту в харчовій промисловості при виготовленні газованих напоїв,виготовлення майонезу ,різних соусів,консервів,плавлених сирків. Підвищує термін зберігання маргаринів., сирів.
Група»Щавлева кислота»
Щавлева кислота широко поширена у природі. Вона міститься в щавлі,смородині,апельсинах, ревені,шпинаті,малині. Але її не використовують у харчовій промисловості. Ця кислота сильніша оцтової в 200 разів. Розїдає посуд.ЇЇ солі можуть накопичуватись в організмі людини ,утворюючи –оксалати .Добре видаляє іржу та відбілює тканини.
Завдяки працям шведського хіміка Карла Вільгельяма Шееле у 18 столітті стало відомо біля десяти органічних кислот:лимонна,яблучна,щавлева,винна. молочна та інші.
Широке застосування карбонових кислот у медицині мають –аскорбінова,янтарна,фолієва,саліцилова кислоти
ІV Узагальнення та систематизація знань
Експрес опитування.
Як із оцтової есенції одержати 6% розчин оцту?
Яка кислота приводить до згіркнення масла?
Яка кислота є стимулятором росту для рослин та тварин?
Який оцет порівнюють з колекційним вином?
Ця кислота міститься в бджолиній отруті?
Ця кислота входить до складу обліпихового масла?
Ця кислота широко використовується у харчовій промисловості ,як консервуючий та смаковий засіб?
V Підсумок уроку
Виставлення оцінок
Д/з ст. 94-96 О.Г.Ярошенко.