Презентація з теми: "Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, що містить певну частку домішок"

Про матеріал
Презентація з теми: "Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку домішок. "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: РОЗВ'ЯЗУВАННЯ РОЗРАХУНКОВИХ ЗАДАЧ НА ОБЧИСЛЕННЯ ЗА ХІМІЧНИМИ РІВНЯННЯМИ КІЛЬКОСТІ РЕЧОВИНИ, МАСИ АБО ОБ'ЄМУ ЗА КІЛЬКІСТЮ РЕЧОВИНИ, МАСОЮ АБО ОБ'ЄМОМ РЕАГЕНТУ, ЩО МІСТИТЬ ПЕВНУ ЧАСТКУ ДОМІШОК

Номер слайду 2

1. Поняття про домішки. Суміш — система, що складається з кількох компонентів. Компонентами суміші речовин є окремі речовини, до яких ще застосовують терміни основна речовина і домішки. Між структурними частинками компонентів суміші відсутні хімічні зв’язки, тому індивідуальні властивості речовин у складі суміші за конкретних умов зберігаються протягом тривалого часу.Із суміші компоненти можна виділити фізичними методами. Під основною речовиною суміші розуміють деяку чисту речовину. Вам відомо, що чиста речовина не містить інших структурних частинок, окрім тих, з яких вона складається. Проте у природі, техніці, побуті чистих речовин не знайти, бо завжди присутній певний відсоток домішок. Домішками називають речовини, які відмінні за складом і властивостями від основної речовини, з якою вони входять до складу суміші.

Номер слайду 3

Домішки — своєрідний баласт, що не бере участі в реакції, яка відбувається з основною речовиною. Через це вихід продукту реакції залежить лише від умісту основної речовини. Тому, розв’язуючи задачі, за умовами яких реагент містить домішки, виконують математичні дії в такій послідовності: — за відомою масовою часткою домішок обчислюють їх масу чи об’єм (для газоподібних сумішей); — обчислену масу чи об’єм домішок віднімають від загальної маси чи об’єму суміші; — обчислюють кількість речовини, масу або об’єм основної речовини (реагенту). Після цього здійснюють обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму продуктів реакції за кількістю речовини,масою або об’ємом основної речовини.

Номер слайду 4

Вміст домішок у хімічному реактиві

Номер слайду 5

2. Масова частка w. Маса суміші дорівнює сумі мас основної речовини і домішок:m1 (основної речовини) + m2 (домішок) = m3 (суміші). Звідси, маса домішок дорівнює різниці мас суміші й основної речовини:m2 (домішок) = m3 (суміші) – m1 (основної речовини). Уміст домішок визначають у частках одиниці або у відсотках. Тобто w (чистої речовини) + w (домішок) = 1 або 100 %,де w — масова частка. Звідси w (домішок) = 1 (100 %) – w (w %) (чистої речовини).

Номер слайду 6

Для обчислення масової частки розчиненої речовини: Для обчислення масової частки домішок або чистого реагенту: сума масових часток чистої речовини та домішок у технічному реагенті має дорівнювати 1 (або 100 %):

Номер слайду 7

3. Алгоритм обчислення кількості (маси, об’єму) продуктів реакції за кількістю (масою, об’ємом) реагенту, що містить певну частку домішок

Номер слайду 8

4. Алгоритм обчислення масової частки складника (домішок або чистої речовини) у суміші за кількістю (масою, об’ємом) продуктів реакції

Номер слайду 9

Приклад 1 Який об’єм водню утвориться (н. у.) під час взаємодії 23,5 г технічного фенолу, який містить 20% домішок, з достатньою кількістю натрію?

Номер слайду 10

Приклад 2 У результаті реакції 13,5 г алюмінію, що містить домішки, з достатньою кількістю етанової кислоти утворилося 13,44 л водню. Обчисліть масову частку домішок у металі.

Номер слайду 11

Приклад 3 Яку масу натрію з масовою часткою домішок 20% потрібно взяти, щоб під час його взаємодії з етанолом виділилося 4,48 л водню?

Номер слайду 12

5. Задачі для самостійного розв'язання1. Який об’єм вуглекислого газу утвориться (н. у.) під час взаємодії 500 г крейди, яка містить 40% домішок, з достатньою кількістю етанової кислоти?2. У результаті реакції 487,5 г калію, що містить домішки, з достатньою кількістю етанолу утворилося 112 л водню. Обчисліть масову частку чистого металу.3. Який об’єм вуглекислого газу утвориться (н. у.) під час взаємодії 300 г крейди, яка містить 30% домішок з достатньою кількістю етанової кислоти?4. Який об’єм водню утвориться (н. у.) під час взаємодії 58,75 г технічного фенолу, який містить 80% чистого фенолу, з достатньою кількістю калію? 5. У результаті реакції 25 г кальцію, що містить домішки, з достатньою кількістю етанолу утворилося 11,2 л водню. Обчисліть масову частку чистого металу. 6. У результаті реакції 10 л водню, що містить домішки, з достатньою кількістю етаналю утворилося 18,4 г спирту. Обчисліть масову частку домішок у водні. 7. Яку масу калію з масовою часткою домішок 10% потрібно взяти, щоб під час його взаємодії з етанолом виділилося 4,48 л водню?

Номер слайду 13

8. Яку максимальну масу етанолу можна добути з етену об’ємом 25 м3 (н. у.), якщо цей вуглеводень містить 8% етану?9. При дегідратації 16,7 г пропан1олу, що містив домішку води, отримали 5,6 л вуглеводню (н. у.). Обчисліть масову частку води у спирті.10. Чи містив фенол помітну кількість домішок, якщо для реакції з натрієм було взято 23,6 г фенолу, а добуто 29 г феноляту?11. Яку максимальну масу етаналю можна добути з 20 г кальцій карбіду, що містить 12% домішок?12. Який об’єм водню за нормальних умов виділиться під час взаємодії 2 г літію з достатньою кількістю мурашиної кислоти, якщо масова частка домішок у металі становить 3%?13. Обчисліть масову частку домішок в етені, якщо для реакції з бромом було взято 3,7 г цього газу, а прореагувало 20 г брому.14. Знайдіть масу вуглекислого газу, що утвориться внаслідок спалювання 1 т вугілля в надлишку повітря, якщо сумарна масова частка всіх елементів у вугіллі, крім Карбону, становить 10%.

Номер слайду 14

15. Обчислити масу оксиду кальцію, яку можна одержати під час випалюваннявапняку масою 500 кг, що містить 8% домішок. 16. Скільки м3 оксиду сульфуру (ІV) утвориться після спалювання 4 т сірки, що містить5% домішок? 17. При розкладанні 15,04 г нітрату купруму (ІІ) утворилось 8,56 г твердого залишку. Визначити масову частку домішок.18. вапняк масою 1,5 кг з масовою часткою домішок 10% прожарили. До твердогозалишку добавили води. Яка маса гідроксиду кальцію була одержана?19. При згоранні технічної сірки масою 10 г виділився газ, який пропустили крізь розчин гідроксиду натрію, в якому маса Na. OH 24 г. Визначити масову частку сірки втехнічному препараті.20. Обчислити, який об’єм повітря витратиться для спалювання 400 м3 природногометану СН4, який містить 5% негорючих домішок.21. Визначити масу технічного алюмінію, що містить 1,6% домішок, яка витрачаєтьсядля алюмотермічного одержання ванадію масою 15,3 кг з V2 O3.22. Яка маса вольфраму може бути одержана при відновленні воднем концентрату руди масою 145 г, що містить оксид вольфраму (VІ) і домішки, що не відновлюються, змасовою часткою їх 20%? Який об’єм водню потрібний для цього?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Заяць Євдокія Дмитрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 грудня 2020
Переглядів
20822
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку