Урок "Кардмейкінг - мистецтво створення листівок".

Про матеріал
Ознайомлення з поняттям «кардмейкінг»,ознайомлення учнів із технологією виготовлення листівки, із історичними відомостями про виникнення листівки, із інструментами, матеріалами та приладдям для виготовлення листівки, формувати шановливе ставлення до традицій.
Перегляд файлу

 

Тема майстер-класу: ”«Кардмейкінг – мистецтво створення листівок».

 

Мета:

  • ознайомлення учнів з поняттям «кардмейкінг»,ознайомлення учнів із технологією виготовлення листівки, із історичними відомостями про виникнення листівки, із інструментами, матеріалами та приладдям для виготовлення листівки, із художніми особливостями листівок; дотримання правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог, організації робочого місця під час виготовлення листівки та оздоблення листівки;

розвивати художню уяву, естетичний смак; виховувати охайність, працелюбність, розвивати дрібну моторику рук.

формувати шановливе ставлення до традицій різних народів світу.

 Очікувані результати:

      розуміти особливості рузних технік виготовлення листівок

  •        добирати матеріали за їх властивостями для виконання практичної роботи;
  •        навчитися робити висновки на основі поданої інформації;

 будуть вміти виділяти композиційний центр у сюжетно-тематичній композиції;

 використовувати різні техніки для створення сюжетно-тематичні композиції

 усвідомлювати роль мистецтва як засобу збереження історичної пам’яті людства.

 

Обладнання та матеріали: Зразки вітальних листівок, презентація "Виготовлення листівки",  картон, кольоровий папір, стрічки квілінгу, серветка, стрічка, клей ПВА, ножиці олівець лінійка.

 

Тип уроку: комбінований

 

Перебіг уроку:

 

I. Організаційний етап.

 Перевірка наявності учнів. Налаштування на роботу. Створення позитивного емоційного настрою.

 

II. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів.

 Учитель. Добрий день! Сьогодні на нас чекає плідна праця. Ми ознайомимося з різновидом створення листівок- кардмейкінг. Спочатку ознайомимося з теоретичною частиною і технікою безпеки, а потім застосуємо здобуті знання на практиці.

  1. Як ви думаєте, яке призначення листівки?

III.Оголошення теми і мети уроку

Тема майстер-класу: ”«Кардмейкінг – мистецтво створення листівок».

 

IV. Вивчення нового матеріалу із практичним закріпленням:

 

Знайомство з поняттям «кардмейкінг»

 

Виготовлення листівок, або кардмейкінг (card – карта, листівка, make – робити, виготовляти)– це ремесло, вид діяльності і хобі. До речі дуже старовинне!

 

Знайомство історією виникнення листівок

Історія виникнення листівок сягає Давнього Єгипту.

А у Давньому Китаї на Новий Рік було прийнято дарували листівки, звісно виготовлені вручну.

У 1400 році листівка, зроблена вручну, потрапила до Європи і знайшла надзвичайну популярність. Аж до середини XIX століття у всіх куточках Європи люди вітали один одного саме саморобними листівками. Пізніше з'явилися друковані пристрої, активно стали розвиватися комунікації, у всіх сферах був помітний прогрес. Але тим не менше листівка ручної роботи, як і раніше була дорогим і пам'ятним подарунком. Її виготовленням займалися художники, майстри своєї справи. Унікальність кардмейкінга була ще й у тому, що виробник листівки не просто штампував черговий шаблон, а до кожної роботи підходив індивідуально, з душею, проявляючи свою майстерність і фантазію.

Є ще така версія. Перша листівка з'явилася в туманному Альбіоні в 1794 році. Якийсь художник Добсон відправив своєму другові поздоровлення зі святом, на якому намалював зі зворотної сторони картинку із зображенням сімейства навколо ялинки. Другові це сподобалося, і на наступний рік новоявлені листівки розлетілися вже по всіх знайомих спритного художника.

Звичайно, незабаром ідею підхопили підприємці, що пустилися малювати вітальні картки на продаж.

Є й інша версія. Вона говорить, що вперше листівки з'явилися в 1841 році у вітрині книгарні в Шотландії. Чи не самі шотландці придумали цю версію, щоб позбавити англійців слави першовідкривачів.

За пальму першості сперечаються й французи. Стверджуючи, що одне з перших згадувань про листівки ставиться до 1777 року, коли "Паризький поштовий альманах" помістив повідомлення про те, що " поштою пересилаються як поздоровлення на всілякі випадки мальовані картинки часто з текстом; вони пересилаються відкритими для всякого". Яка із цих версій більш правдоподібна точно не знає ніхто. Одне безсумнівно - що перша листівка з'явилася із приводу Нового Року. І сьогодні різдвяні й новорічні листівки, мабуть, користуються найбільшою популярністю серед усіх поштових карток.

Техніки виконання листівок

 

Скрапбукінг –  це техніка яка використовується у виготовленні та оформленні фотоальбомів чи окремих фотографій. Сьогодні до скрапбукінгу відносять і виготовлення привітальних листівок, конвертів, записників.

 Скрапбукинг и кардмейкинг с детьми – увлекательное творчество для всей  семьи | ROZETKA Journal Мастер-класс Создание открыток в технике скрапбукинг | Дети в городе Днепр

Декупаж (від фр. decouper вирізати з паперу) — декоративна техніка на тканині, склі, дереві (та інших поверхнях), що полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню, що декорується.

 

Мастер-класс для начинающих: «Декупаж на открытке» | scraboo.ruМастер-класс для начинающих: «Декупаж на открытке» | scraboo.ru

Поп ап (Pop up) – техніка виготовлення об'ємних листівок. Для цього існують спеціальні готові схеми, використовуючи які можна створити неповторні об'ємні листівки.

Листівка в техніці поп-ап - дитячий майстер-клас

Вишивка – для виготовлення листівок використовуються вишиті мотиви, підійдуть будь-які техніки вишивки – хрестиком, гладдю, бісером, стрічками. Мотив вставляється в заготовку і ваша листівка готова.

XMAS22 Різдвяна листівка. Зимові побажання. Bothy Threads. Набір для вишивки  хрестиком| golka.com.ua. Низька ціна. Купити XMAS22 Різдвяна листівка.  Зимові побажання. Bothy Threads. Набір для вишивки хрестиком в Києві,  Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Набір-листівка для вишивання хрестиком "Новорічний дзвіночок", AOH-008 від  Абрис Арт - купити з доставкою ✿ Найкраща ціна від виробника ✿ Оптом та в  роздріб ✿ Придбати Набори-листівки для вишивки хрестиком Купити Листівка з вишивкою «Квіти» №596146 - у подарунок в Україні на  Crafta.ua

Квіллінг – це виготовлення декоративних композицій шляхом скручування паперових смужок в спіраль з якої формується елемент композиції потрібної форми.

Листівка квілінг - YouTube

Орігамі – ця техніка також часто використовується при виготовленні листівок, наприклад у вигляді складеного з аркуша паперу сорочки, плаття, банта, ялинки тощо.

Майстер-клас для дітей Листівка в техніці орігамі від клубу Петрик | Діти в  місті Львів

Це основні техніки рукоділля для кардмейкінга.

 

«Види листівок за призначенням»

Поштові листівки: на лицьовій стороні друкується повноформатне зображення. Зворотний бік призначається для написання повідомлення, адресної зони («Кому», «Куди», «Адреса відправника», «Адреса одержувача») і поштової марки. Якщо листівка не є поштового, місце для адреси та наклейки марки не передбачається.

 

Вітальні листівки: використовуються для привітань зі святами та іншими подійними датами.

 

Сувенірні листівки: містять повноформатне зображення пам'ятників культури, музеїв, міст.

Корпоративні (ділові): розробляються з урахуванням фірмового стилю компанії (організації), припускають серійний друк, використовуються для розсилок акціонерам, партнерам і клієнтам в передсвяткові дні з метою зміцнення партнерських відносин.

 

Рекламні листівки: призначені для реклами продукту. Поширюються безадресним способом (викладка в громадських місцях (кафе, ресторани), вкладка в журнальну продукцію).

 

Pop-up (об'ємні) листівки: при відкритті видання виходить об'ємна фігура або цілий каскад змодельованих зображень. Дана технологія широко використовується у виробництві книг для дітей.

 

Листівка-запрошення: обов'язковий атрибут будь-якого урочистого заходу. Містить інформацію запрошувального характеру з особистим зверненням до адресата-одержувача.

 

V. Практична робота

 

Перед початком роботи потрібно повторити правила безпечної праці.

 

 Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги при роботі

  1. На робочому місці має бути порядок і нічого зайвого.
  2. Волосся прибрати так, щоб не заважало працювати.
  3. Під час виконання роботи сидіти рівно не напружуючись, злегка нахилитися над роботою.
  4. Відстань від очей до роботи 25-35 см
  5. Ножиці кладуть, зімкнувши леза, гострими кінцями від працюючого.
  6. Передавати ножиці, тримаючи за зімкнуті леза.

 

Демонстрація прийомів роботи.

Робота з технологічними картами.

Виконання практичної роботи

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів.

 1. Якою технікою мі виконували листівку?

 2. На якій відстані від очей потрібно тримати роботу? (30 см)

Учитель. Листівка- це завжди витвір мистецтва.Бажаю Вам створити власні листівки та отримати від процесу виготовлення великий заряд надтхнення для сво.ї майбутньої творчості.

VІ. Підсумки заняття.

 

  1.               Перевірка та оцінювання виконаної роботи.
  2.               Прибирання робочих місць.

 

VІІ. Домашнє завдання.

Підготуватись до наступного етапу роботи.

 

 

docx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку