Урок " Клітини і тканини тварин."

Про матеріал

Тема. Клітини і тканини тварин.

Мета: ознайомити учнів із клітинною будовою тваринних організмів і особливостями клітин тварин, показати відмінності тваринної клітини від рослинної, ознайомити із тканинами тварин

Перегляд файлу

Тема. Клітини і тканини тварин.

Мета: ознайомити учнів із клітинною будовою тваринних організмів і особливостями клітин тварин, показати відмінності тваринної клітини від рослинної, ознайомити із тканинами тварин

Обладнання й матеріали: фотографії, малюнки, плакати, схеми, що дозволяють ілюструвати будову тваринної клітини та її відмінність від клітини рослин

Базові поняття й терміни: органели, еукаріоти, ядро, рибосоми, ендоплазматична сітка, апарат Гольджі, мітохондрії, хлоропласти, плазматична мембрана, клітинний центр, м’язова тканина; сполучна тканина, нервова тканина, епітеліальна тканина.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

I.Організаційний етап

Перевірка домашнього завдання

II.Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності

Обговорення питання

Що ви пам’ятаєте про будову рослинної клітини? Як ви думаєте, чи може клітина тварин бути влаштована таким же чином і мати такі ж органели?

III.Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя з елементами бесіди

1. Будова еукаріотичної КЛІТИНИ

Відомо, що клітини бувають дуже різноманітні. їхня різноманітність настільки велика, що спочатку, розглядаючи клітини під мікроскопом, учені не помічали в них схожих рис і властивостей. Але пізніше було виявлено, що за усім різноманіттям клітин приховується їхня принципова єдність, спільні, характерні для них прояви життя.

У чому ж клітини однакові?

Вміст будь-якої клітини відділено від зовнішнього середовища особливою структурою — плазматичною мембраною (плазмалемою). Ця відокремленість дозволяє створювати усередині клітини своє особливе середовище, не схоже на те, котре її оточує. Тому в клітині можуть відбуватися ті процеси, які не протікають більше ніде. їх називають процесами життєдіяльності.

Увесь вміст клітини за винятком ядра називається цитоплазмою. Оскільки клітина повинна здійснювати безліч функцій, то в цитоплазмі є різноманітні структури, що забезпечують виконання цих функцій. Такі структури називаються органелами (або органоїдами — це синоніми, але органели більш сучасний термін).

Які ж основні органели клітини?

Заповнення таблиць разом з учнями  використовуючи підручник та набуті знання.

Таблиця. Органели еукаріотичної клітини

Назва органели

Особливості її будови

Біологічні функції

Ядро

 

Найбільша двомембранна органела клітини

 

Є інформаційним центром клітини, відповідає за процеси зберігання, зміни, передачі й реалізації спадкоємної інформації

Рибосоми

 

Немембранні органели, сферичні структури діаметром 20 мм. Це найдрібніші органели

У рибосомах відбувається синтез білка в клітині

Шорсткувата ендоплазма-

тична сітка

 

Система мембран, що утворюють канальці й порожнини. На мембранах розташовані рибосоми

 

Система синтезу й транспортування білків

Гладка ендоплазматична сітка

 

Система мембран, що утворюють канальці й порожнини. Рибосом на цих мембранах немає

Система синтезу й транспортування вуглеводів і ліпідів

Апарат Гольджі

 

Складається з оточених мембранами порожнин, складених гіркою

 

Місце нагромадження, сортування, пакування й подальшого транспортування речовин по клітині

Лізосоми (характерні для клітин тварин)

 

Одномембранні органели, дрібні пухирці, що містять ферменти

Здатні розщеплювати білки, жири, вуглеводи й нуклеїнові кислоти

Вакуолі (характерні для клітин рослин)

 

Порожнини, оточені мембраною

 

Резервуари води й розчинених у ній сполук, підтримують тургорний тиск

Мітохондрії

Двомембранні органели

Забезпечують процеси дихання в клітині

Пластиди:

хлоропласти,

хромопласті,

лейкопласти

 

Двомембранні органели: хлоропласти — зелені, хромопласти — кольорові (не зелені),

лейкопласти — безбарвні

 

У хлоропластах відбувається процес фотосинтезу, хромопласти забезпечують різне забарвлення частин рослин, а лейкопласти відіграють накопичувальну роль

Цитоскелет

Містить у собі немембранні органели: мікрофіламенти, війки й джгутики, клітинний центр, який продукує мікротрубочки й центриолі

Забезпечує рух клітини, зміну форми клітини, зміну взаємного розташування органел усередині клітини

 

 

Таблиця. Відмінності між рослинною й тваринною клітинами

Ознаки

Рослинна клітина

Тваринна клітина

Пластиди

 

Хлоропласти, хромопласти, лейкопласти

Відсутні

 

Спосіб живлення

Автотрофний (фототрофний)

Гетеротрофний

Клітинний центр

У нижчих рослин

У всіх клітинах

Целюлозна клітинна стінка

Розташована зовні від клітинної мембрани

Відсутня

Включення

 

Запасні живильні речовини у вигляді зернин крохмалю, білка, крапель олії; вакуолі із клітинним соком; кристали солей

 

Запасні живильні речовини у вигляді зернин і крапель (білки, жири, вуглеводи, глікоген); кінцеві продукти обміну, кристали солей, пігменти

Вакуолі

 

Великі порожнини, заповнені клітинним соком - водяним розчином різних речовин (запасні або кінцеві продукти). Осмотичні резервуари клітини

Скорочувальні, травні, видільні вакуолі. Як правило дрібні

 

 

Тканини тварин

Принцип класифікації тваринних тканин ґрунтується на будові клітин і особливостях міжклітинної речовини. Якщо міжклітинної речовини мало і клітини щільно прилягають одна до одної, то такі тканини називають епітеліальними. Якщо міжклітинної речовини багато, то це сполучні тканини. Нервова й м’язова тканини визначаються за будовою клітин, які їх утворюють, — м’язових волокон і нейронів.Починати розмову треба з питання «Що таке тканина?». До складу тканини входить також міжклітинна речовина. Наука, яка вивчає тканини, називається гістологією.

Тіло тварин утворюють чотири типи тканин: епітеліальна, сполучна, м’язова й нервова.

Епітеліальна тканина, або епітелій, покриває поверхню тіла, вистилає порожнини внутрішніх органів і утворює більшу частину залоз. Вона містить мало міжклітинної речовини порівняно з іншими тканинами. Клітини в епітеліальних тканинах прилягають щільно одна до одної. Епітелій має високу здатність до відновлення — регенерації.

Залежно від кількості шарів клітин епітеліальна тканина може бути одношарова або багатошарова. За формою клітин розрізняють епітелій плоский, кубічний, циліндричний. За функціями — залозистий, покривний, мерехтливий.

Сполучна тканина пов’язує органи між собою й утворює прошарок між ними. У ньому добре виражена міжклітинна речовина. Сполучна тканина має найвищу регенеративну здатність. Ця тканина має багато різновидів: пухка (розташована в проміжках між органами), жирова (її клітини накопичують жир), кісткова (утворює скелетний кістяк), хрящова (розташована в суглобах, між хребцями), щільна (утворює сухожилля, зв’язки). Особливий вид сполучної тканини — кров. Основні функції сполучної тканини — опора, живлення й захист.

М’язова тканина складає основну масу м’язів. Вона забезпечує рухливість організму, пересування їжі в травному каналі тощо. Розрізняють три типи м’язової тканини: поперечносмугасту, гладку й серцеву. Поперечносмугаста м’язова тканина утворює основну масу кістякової мускулатури. Гладка м’язова тканина входить до складу внутрішніх органів, знаходиться в стінках кровоносних судин, шкірі, судинній оболонці ока. Серцева м’язова тканина утворює серце й забезпечує його роботу.

Нервова тканина утворена нервовими клітинами, або нейронами, які сприймають, проводять, аналізують подразники, й іншими клітинами. Нейрон складається з тіла й відростків — одного довгого (аксона) і маленьких, розгалужених (дендритів). Нервова тканина утворює нервову систему організму, що координує всі його функції, здійснює зв’язок органів між собою і з навколишнім середовищем.

IV.Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

V.Самостійна робота учнів

VI.Підсумки уроку

Школярі самостійно підбивають підсумок уроку, звертаючи увагу на ті нові знання, яких вони набули в процесі цього уроку.

VII.Домашнє завдання

 

 

docx
Додано
31 липня 2018
Переглядів
1361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку