Урок колаборативний " Подорож на Говерлу"

Про матеріал
Колаборативний урок з фізики, географії, біології та основ здоров'я. Методи роботи на уроці: мозковий штурм, коло ідей, дискусія, критичне мислення
Перегляд файлу

Інтегрований урок з фізики, географії, біології, основ здоров’я з теми

«Основні кліматичні показники Українських Карпат»

Мета: 

дидактична: повторити, закріпити набуті раніше знання, отримати нові дослідницьким способом, узагальнити матеріал з теми «Атмосферний тиск», формувати навички та вміння застосовувати знання під час розв’язування задач;

розвиваюча: сформувати інтерес до практичного застосування знань під час розв’язування задач; розвивати вміння, навички та сприяти активізації творчого мислення учнів, пробуджувати в них пізнавальний інтерес; стимулювати розвиток ініціативи, кмітливості;

виховна: пробуджувати інтерес до вивчення географії, біології, фізики та основ здоров’я, формувати цілісне уявлення картини світу з розумінням глибини зв'язків явищ і процесів.

 методи роботи на уроці: мозковий штурм, коло ідей, дискусія, критичне мислення

Обладнання та наочність: карта України, термометр, барометр-анероїд, аптечка, комп’ютер, мультимедійна дошка, презентація Microsoft Power Point.

Тип уроку: інтегрований (фізика, географія, біологія, основи здоров’я)

  1. Вступ

Слайд 1

Всім людям подобається подорожувати. Ми з вами не є винятком. Тому сьогодні ми  організуємо уявну подорож на найвищу вершину України  - Говерлу. Але щоб без проблем дістатися вершини, ми повинні згадати матеріал, що вивчали на уроках:

  •            географії,
  •            біології,
  •            фізики,
  •            та основ здоров’я.

Тому темою нашого уроку є «Основні кліматичні показники Українських Карпат»

  1. Викладення матеріалу

Слайд 2

  1.     Географічне положення Говерли (географія)

А де ж знаходиться ця гора? Давайте згадаємо географічне положення Говерли.

  • В якій частині України  та на стику яких областей України знаходиться г.Говерла?
  • Поблизу кордону з якою країною розташована г.Говерла?
  • На якому масиві Карпат знаходиться г.Говерла?
  • В якому типі клімату знаходиться г.Говерла?

 

  1.     Клімат в районі Говерли (географія)

Оскільки ми збираємося в подорож, то, звичайно, повинні продумати, який же одяг (на холодну чи теплу погоду) ми покладемо до свого рюкзаку, а в першу чергу це залежить від температури.

 

  1.     Температура (фізика)

Слайд 3

Температура - це фізична величина, яка характеризує ступінь нагрітості тіла, описує здатність тіла до самовільної передачі тепла іншим тілам.

Температура пов'язана з тепловим рухом атомів (молекул), тобто визначається середньою кінетичною енергією хаотичного руху частинок речовини.

Прилад  для вимірювання температури – термометр (винахідником вважається Галілео Галілей). Дія рідинних термометрів грунтується на тепловому розширенні (або стиску) рідини при зміні температури.

  1.     Погода в районі Говерли. Температура (географія)

Ми з’ясували, що Говерла знаходиться у помірному кліматичному поясі. Згадайте середні температури помірного кліматичного поясу. Середня липнева температура біля підніжжя Говерли становить 20 0С

Слайд 4

Наповнення рюкзаку. Кладемо до рюкзаку легкі речі: футболку, шорти і кросівки.

 

  1.     Зміна температури повітря з висотою (фізика)

Слайд 5

Але ж ми будемо сходити на вершину гори, а не зупинимося біля її підніжжя. Фізикам і географам відомо, що температура з висотою змінюється, а саме зменшується: кожні 1000 м на 6.5 0С. Розрахуємо температуру повітря на вершині Говерли, якщо біля підніжжя вона становить 20 0С.

Дано:

t = 20 0C

∆h = 1000 м

∆th = 6.5 0C

∆H = 2061 м

СІ

 

 

Розв’язок

1.Зміна висоти на ∆h = 1000 м призводить до зміни температури на ∆th = 6.5 0C. Тоді зміна висоти на   ∆H = 2061 м призведе до зміни температури на ∆tH. Складемо пропорцію:

∆h = 1000 м - ∆th = 6.5 0C

∆H = 2061 м - ∆tH - ?

2.Тоді температура повітря на вершині гори:

∆tH - ?

tH - ?

 

Отже, температура повітря на різних висотах неоднакова.

Слайд 6

Наповнення рюкзаку. Щось здається, що однієї футболки і шортів буде замало. Потрібно брати і теплі речі. Отже, кладемо до рюкзаку теплі речі.

 

  1.     Опади (географія)

Слайд 7

До показників погоди належить не тільки температура, але й кількість опадів. Повітря постійно рухається вертикально, тобто знизу вгору і навпаки. Ми з’ясували, що температура повітря на різних висотах неоднакова. Отже, тепле повітря піднімається вгору і охолоджується.

  •        А що відбувається з водяною парою у повітрі при його охолодженні?

Отже, ця рідина випадає у вигляді опадів, тобто у горах буде підвищена вологість.

Слайд 8

Наповнення рюкзаку. Кладемо до рюкзаку не кросівки, а гумові чоботи і дощовик.

  1.     Тиск, його зміна з висотою (фізика)

Слайд 9

До показників погоди належить не тільки температура і кількість опадів, але й атмосферний тиск.

Атмосферний тиск – це фізична величина, що показує, який тиск створює атмосфера на всі тіла, що перебувають в ній, а також на земну поверхню.

Виміряв атмосферний тиск вперше італієць Торрічеллі. Запаяну з одного кінця скляну трубку завдовжки 1 м учений ущерть заповнив ртуттю і незапаяним кінцем занурив у посудину з цією самою речовиною. Ртуть почала виливатися із трубки в посудину, але не вся, зупинилася на позначці 760 мм від поверхні ртуті в посудині. Торрічеллі повторив дослід, розташувавши трубку не вертикально, а похило. І знову відстань від поверхні ртуті у посудині до її краю у трубці становила 760 мм. Одержаний результат він пояснив тим, що стовпчик ртуті у трубці і повітря над відкритою поверхнею ртуті тиснуть на неї однаково. Цей тиск дістав назву нормального атмосферного тиску.

Прилад для вимірювання атмосферного тиску – барометр-анероїд.

Слайд 10

 Фізикам і географам відомо, що з висотою змінюється не тільки температура повітря і кількість опадів, але й атмосферний тиск, а саме зменшується: кожні 100 м висоти на 10 мм рт ст. Розрахуємо атмосферний тиск на вершині Говерли.

Дано:

ратм=760 мм рт ст

∆h = 100 м

∆рh = 10 мм рт ст

∆H = 2061 м

СІ

 

 

Розв’язок

1.Зміна висоти на ∆h = 100 м призводить до зміни атмосферного тиску на ∆рh = 10 мм рт ст. Тоді зміна висоти на   ∆H = 2061 м призведе до зміни атмосферного тиску на ∆рH. Складемо пропорцію:

∆h = 100 м - ∆рh = 10 мм рт ст

∆H = 2061 м - ∆рH - ?

2.Тоді температура повітря на вершині гори:

∆tH - ?

tH - ?

Отже, атмосферний тиск на різних висотах неоднаковий.

 

  1.     Дія зміни атмосферного тиску на самопочуття людини (біологія + основи здоров’я)

Слайд 11

  1. При швидкому підйомі відчувається тиск на вуха, може початися носова кровотеча (правила ПМД).
  2. Зміна тиску впливає і на психічний стан людини. Тому при підйомі на високі гірські вершини туристи проходять адаптацію.
  3. На висоті дія ультрафіолетового випромінювання збільшується, що негативно впливає на:
  • сітківку ока;
  • відкриті ділянки шкіри.

  Слайд 12

 Наповнення рюкзаку. А ми до рюкзаку кладемо ще й аптечку.

  1.     Дія атмосферного тиску (фізика)

Слайд 13

Вперше продемонстрував дію атмосферного тиску німецький фізик Отто Геріке на досліді з магдебурзькими півкулями – це були дві мідних півкулі близько 14 дюймів (35,5 см) в діаметрі, порожнисті всередині і притиснуті один до одного, між ними помістили шкіряне кільце, просочене розплавленим воском. Із зібраної сфери викачували повітря, і півкулі утримувалися тиском зовнішньої атмосфери. У 1656  фон Геріке продемонстрував експеримент  в присутності імператора Фердинанда III в Магдебурзі, мером якого він був. Після викачування зі сфери повітря, 16 коней, по 8 з кожної сторони (більше коней не знайшлося) не змогли розірвати півкулі. Коли ж в порожнину між півкулями впустили повітря, півкулі розпалися без жодного зовнішнього зусилля. У 1663 році фон Геріке повторив цей дослід в Берліні з 24 кіньми. Оригінальні півкулі зберігаються в Німецькому музеї  Мюнхені.

1 жовтня 1963 р. в м.Магдебурзі, на батьківщині великого природодослідника, у зв'язку з ювілеєм з дня заснування Магдебурзької Вищої технічної школи імені Отто фон Геріке на площі перед ратушею був повністю повторений історичний дослід з півкулями.

Дослід

Ми також можемо впевнитися в існуванні атмосферного тиску за допомогою досліду (прилипання папірця до перевернутої склянки з водою).

Отже, ми впевнилися в існуванні атмосферного тиску.

 

  1.               Дія атмосферного тиску (біологія)

Слайд 14

Подібно до магдебурзьких півкуль під впливом атмосферного тиску не розпадаються кістки тазово-стегнового з’єднання. Можна відділити його від м’язових і хрящових зв’язок, і все-таки стегно не випаде. Його притискає атмосферний тиск, оскільки в між суглобових щілинах не має повітря.

Проте, коли атмосферний тиск зменшується, то зменшується і сила з’єднання кісток в суглобах і на великих висотах при відчутному зменшенні тиску, збільшується імовірність вивиху кінцівок при необережних рухах.

Слайд 15

Наповнення рюкзаку. Отже, кладемо до рюкзаку не прості гумові чоботи, а спеціальне ортопедичне взуття, що фіксує суглоби.

  1. Закріплення матеріалу
  1. Отже, чим же ми наповнили наш рюкзак? З однієї сторони – це просто речі. Але кожна річ – не є випадковою, оскільки символізує наші знання з певних предметів. Давайте закріпимо ці знання.
  2. Тест (можливі відповіді «Так» або «Ні»)
  1. Г.Говерла знаходиться на гірському масиві Чорногора (Так)
  2. Температура – це фізична величина, що показує тиск, який створює атмосфера на всі тіла, що знаходяться на земній поверхні (Ні)
  3. Г.Говерла знаходиться на стику Львівської та Волинської областей (Ні)
  4. Приладом для вимірювання температури є калориметр (Ні)
  5. Г.Говерла знаходиться біля кордону зі Словаччиною (Ні)
  6. Температура атмосфери зменшується з висотою на 6.50С на кожні 1000 метри (Так)
  7. При носовій кровотечі потрібно зажати ніс та підняти голову вгору (Ні)
  8. Атмосферний тиск  - це фізична величина, що показує ступінь нагрітості тіла (Ні)
  9. Карпати знаходяться в помірному континентальному типі клімату (Ні)
  10. Барометр-анероїд – це прилад для вимірювання атмосферного тиску (Так)
  11. На Чорногорський масив влітку приходить морське тропічне повітря (Так)
  12. Нормальним вважають тиск атмосфери 730 мм рт ст. (Ні)
  13. На Чорногорський масив взимку приходить морське арктичне повітря (Так)
  14. Дослід з Магдебурзькими півкулями продемонстрував дію атмосферного тиску (Так)
  15. При відчутному зменшенні тису збільшується імовірність вивиху кінцівок при необережних рухах (Так)
  16. Середня липнева температура помірного кліматичного поясу +25 0С (Ні)
  17. Атмосферний тиск збільшується з висотою на 10 мм рт ст. на кожні 100 м (Ні)
  18. Захисні окуляри потрібні в горах тільки взимку. Це захищає очі від сліпучого снігу (Ні)

Слайд 16

  1. Підсумки

Отже, знання з біології, географії, фізики та основ здоров’я допоможуть нам усім вдало дістатися найвищої точки України.

 

  1. Домашнє завдання

Фізика:      повторити §27, розрахувати температуру і атмосферний тиск на вершині гори Ай-Петрі

Географія:     повторити §18, 19

1

 

docx
Додано
5 лютого
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку