Урок-конференція в 9 класі "Магнітне поле-добро чи зло"

Про матеріал
Урок-конференція включає в себе і проектну діяльність учнів і узагальнює знання з теми "Магнітні явища" .На уроці представлена як групова так і індивідуальна робота.Підготовка до уроку сприяла формуванню в учнях просторового уявлення, розвитку пізнавального інтересу,творчих здібностей,умінь готувати повідомлення, в доступній формі викладати; робити висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація Уроку - конференції “Магнітне поле-добро чи зло?”

Номер слайду 2

Повторити, узагальнити та поглибити знання про магнетизм. Показати вплив магнітного поля на людину, тваринний та рослинний світ. Продовжити формування в учнях просторового уявлення, сприяти розвитку пізнавального інтересу,творчих здібностей,умінь готувати повідомлення, в доступній формі викладати; робити висновки. Продовжити формування соціальної компетентності учнів через організацію групової роботи, почуття взаємної відповідальності.

Номер слайду 3

I. Мотивація навчальної діяльності учнів, актуалізація опорних знань. 1.Організаційний момент. 2.Активізація навчальної діяльності учнів. II. Повідомлення теми і мети уроку. III. Виступи учнів з повідомленнями. IV. Висновки. VI. Рефлексія. (Тести). VII. Підсумок уроку.

Номер слайду 4

Запитання по темі: I.магнітне поле-це… Як взаємодіють провідники зі струмами протилежного (однакового) напряму. II. Основні властивості магнітного поля. III. Силова характеристика поля, її формула і за яким правилом визначають напрям вектора магнітної індукції. IVмагнітне поле діє на… VI. Сформулювати правило лівої руки. VII. Привести приклади використання магнітів і магнітного поля. ( Після відповіді на запитання відкривається відповідний слайд ).

Номер слайду 5

I. магнітне поле-це… ІІ. Як взаємодіють провідники зі струмами протилежного (однакового) напряму.

Номер слайду 6

Магнітне поле – це вид матерії, який здійснює взаємодію електричних струмів

Номер слайду 7

II. Основні властивості магнітного поля.

Номер слайду 8

Породжується електричним струмом (рухомими зарядами) Виявляється за дією на струм Матеріальне (це підтверджується існуванням електромагнітних хвиль) Вихрове (лінії магнітом індукції замкнуті)

Номер слайду 9

III. Силова характеристика поля, її формула і за яким правилом визначають напрям вектора магнітної індукції.

Номер слайду 10

Силовою характеристикою магнітного поля є вектор магнітної індукції В. Напрям В визначають за правилом свердлика.

Номер слайду 11

IV. Магнітне поле діє на…

Номер слайду 12

На провідник зі струмом – сила Ампера На рухому заряджену частинку – сила Лоренца

Номер слайду 13

VI. Сформулювати правило лівої руки.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

VII. Привести приклади використання магнітів і магнітного поля.

Номер слайду 16

Електровимірювальні прилади

Номер слайду 17

Приклади використання електромагнітів в техніці. 1. Електромагнітне реле. 2. Телефон. 3. Підйомний кран 4. Магнітний сепаратор. 5. Телеграф.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Таємнича скеля. У “Тисячі й одній ночі” розповідається про велетенську скелю, що має таємничу силу. Жоден корабель не може спокійно пройти поблизу-перестає слухатись керма і вітрил і мчить до неї. Від корпуса відриваються листи залізної обшивки, з дерев’ яного кістяка судна вилазять цвяхи, болти й заклепки… Позбавлений металевих частин, корабель мов тонка скляна посудина розбивається об скелю, а моряки гинуть.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Китайська легенда розповідає про блискучу перемогу імператора Хуанг Ті. Цією перемогою він був зобов’ язаний майстрам, що виготовили візки, на яких встановили фігурку людини з витягнутою вперед рукою.

Номер слайду 24

Фігурка могла обертатися, але витягнута рука завжди була повернута на південь, завдяки чому Хуанг Ті у густому тумані напав на ворога. Магнітний “покажчик” для визначення сторін світу людство використовувало за 1100 років до нашої ери. Прообраз сучасного компаса, східний прилад “Чі-нан-тін” став відомий європейцям в ХІ-ХІІ століть нашої ери.

Номер слайду 25

Навколо магнітів був створений містичний ореол. Ними користувалися фокусники. У 19ст. російський ілюзіоніст Гамулецький створив гідне подиву чудо. Фігура янгола пливла в храмі без підвісів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

В просторах нашої Галактики, в інших Галактиках є магнітні поля. Система “плазма – магнітне поле” – міст між процесами на Сонці і на Землі. Земля – великий магніт. За 10000 років північний і південний полюси міняються місцями.

Номер слайду 28

Сонце – більш грандіозний магніт. Тип магнітного поля Сонця нагадує земне: в нього є магнітні полюси, магнітні меридіани й магнітний екватор. Напруженість-10Гс.

Номер слайду 29

Магнітне поле виявлено в Юпітера і Меркурія. Юпітер має найбільшу напруженість. Деякі вчені вважають що однією із причин загибелі цивілізації на Марсі послужила зміна полюсів.

Номер слайду 30

Магнітне поле є у кожної людини. Серце людини-також магніт. Магнітокардіограми дають можливість отримати відомості про “німі” області серця.

Номер слайду 31

Людина, яка зазнавала дії магнітного поля протягом 20-60% робочого часу, мала відхилення нервової та серцево-судинної системи. Виникали болі в області серця, голови, безсоння, свербіння на кистях рук. Переважали процеси гальмування в головному мозку.

Номер слайду 32

На кистях рук у 36 із 41 робітників були судинно-вегетативні порушення. Руки були теплі, немов витягнуті із гарячої води, на долонях повністю був відсутній малюнок, больові відчуття знижені. В виробничих умовах напруженість магнітного поля не повинна перевищувати 300Е.

Номер слайду 33

1.Сприятлива дія магнітного поля при лікуванні захворювань нервової системи. 2.В магнітному полі пригнічується активність бактерій, знеболюються рани. Носіння на руці магнітного браслета сприяє зниженню кров’ яного тиску. 3.Сприятливий вплив магнітного поля при деяких видах паралічу, паркінсонізмі, поліартриті. Магнітне поле діє на храп.

Номер слайду 34

БАКТЕРІЇ ЗМІНЮЮТЬ КОЛІР У бактерій-стафілококів під дією магнітного поля стійкість до пеніциліну зростала в 300 разів. Але колір їхньої “сукні” та форма різко змінювались. А в полі, яке було в 10 разів слабше земного, вони і розмножувались в 15 разів повільніше.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Американські вчені, чоловік і жінка Барноті, вирощували мишей в сильному магнітному полі. Звірки виявилися набагато стійкішими до інфекцій та променевої хвороби.

Номер слайду 37

Поле жити і ходити допомагає.

Номер слайду 38

Компас-самий досконалий навігаційний прилад. Його і придбали равлики мільярди років назад. У них такий компас в… зубах, а їх аж 14175 штук. Звичайно, равлики використовують їх за прямим призначенням-перетирають їжу. Але ці зуби містять магнітний залізняк, тому равлики вибирають шлях по магнітному полю. Американський вчений Браун створив прилад в якому равлики вранці, неначе зговорившись, повзли з півдня на північ, відхиляючись вправо, а через декілька годин– на північний захід.

Номер слайду 39

Під час відпочинку одні види розташовуються паралельно силовим лініям магнітного поля, а інші – перпендикулярно!!! Так само рухаються мухи, коники, таргани. А положення тіла змінюють стрибком на 90 градусів

Номер слайду 40

Птахи під час міграції орієнтуються по геомагнітному полю, якщо нема зоряних орієнтирів.

Номер слайду 41

Голуби з магнітом на спині вагою 0,7 грамів, який створює в області голови поле напруженістю 0,15-0,20 Е, вертаються додому пізніше контрольних.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Фізіолог рослин А.В. Крилов вивчав вплив магнітного поля Землі на зростання насіння. Насіння пшениці, орієнтоване корінцями до південного магнітного полюсу Землі зростає раніше.

Номер слайду 44

Магнітно - м’які феромагнітні матеріали використовують в електротехнічних пристроях, у яких відбувається неперервне перемагнічування осердь, магніто проводів, генераторів змінного струму електродвигунів.

Номер слайду 45

Магніто-жорсткі матеріали використовують для виготовлення постійних магнітів.

Номер слайду 46

Ферити використовують для виготовлення осердь індуктивності, внутрішніх антен малогабаритних приймачів. Завдяки явищу гістерезису, яке полягає у властивості магніту зберігати ”пам’ ять” про минуле, став можливим запис звуку в магнітофонах і довільної інформації в довготривалій пам’ яті ЕОМ. Звук записується на магнітній стрічці з поліхлорвінілу за допомогою електромагніта. Магнітне поле електромагніта змінюється в такт зі звуковими коливаннями.

Номер слайду 47

Світ магнітний. Обертання Землі, зміна дня і ночі зумовлене магнітним полем. Безмежні простори Всесвіту заповнені електромагнітними хвилями. Магнітні поля мають атоми, їх ядра, електрони. Неможливо уявити без електромагнітів промисловість, техніку, медицину.

Номер слайду 48

https://onlinetestpad.com/hnqaidp2qmwvy

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
19 березня 2020
Переглядів
853
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку