Урок-конспект " Повість " Гобсек" у структурі " Людської комедії"

Про матеріал
Конспект уроку за повістю О.де Бальзака " Гобсек" . Повість " Гобсек" у структурі " Людської комедії"
Перегляд файлу

Тема. Повість «Гобсек» у структурі «Людської комедії».

 

Сюжетно – композиційні особливості твору ( «розповідь у

 

розповіді»).

Мета: формування предметних компетентностей: визначити місце повісті «Гобсек» у структурі «Людської комедії»; охарактеризувати твір як один із вершинних у творчості письменника; розвивати словниковий запас старшокласників, навички зв'язного мовлення, критичного мислення, ідейно-художнього аналізу художніх творів; виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях; формування ключових компетентностей: уміння вчитися: актуалізувати пізнавальну діяльність та критичне мислення учнів; комунікативної: формувати навички спілкування в колективі, ведення дискусій; інформаційної: формувати вміння працювати з текстами великих обсягів; загальнокультурної: виховувати естетичний смак та читацькі інтереси учнів; розширювати кругозір школярів.

Тип уроку: формування вмінь та навичок.

Основні терміни та поняття: повість, сюжет, композиція, художні образи, художні засоби.

Обладнання: портрет письменника, ілюстрації до твору.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Бесіда.

         Яке ваше перше враження про твір?

         Чи сподобався він вам? Чим саме?

         Хто є головним героєм повісті? (Гобсек.)

         Назвіть інших персонажів твору. (Дервіль, графиня де Ресто, її син Ернесто де Ресто, віконтеса де Гранльє, її донька Камілла, Фанні Мальво.)

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку.

ІУ. Мотивація навчальної діяльності.

1. Слово вчителя

 У «Передмові до «Людської комедії» Бальзак писав, що до нього зображували «чоловіків і жінок», він же зображує «чоловіків, жінок і речі». На останнє Бальзак звертав особливу увагу, адже речі — це той предметний світ, який оточує людину і свідчить про її суспільний статус, рівень освіти, про її культурні та духовні запити, про той соціальний світ, де людина існує.

Ця повість це не лише історія одного скнари, а й дослідження явища, діагностика хвороби суспільства, стосунки в якому базуються на грошах.

2. Виступ підготовленого учня «Творча історія повісті»

Перший варіант повісті, написаний 1830 р., мав назву «Небезпеки безпутнього життя». Того ж року цей нарис з’явився у першому томі збірки «Сцени приватного життя». У першому варіанті відзначалися позитивні риси лихваря Гобсека, котрий допоміг адвокату Дервілю, пробачив борг бідній дівчині Фанні Мальво, врятував сім’ю де Ресто від розорення, а у фіналі навіть став депутатом.

Другий варіант твору, написаний 1835 року, мав назву «Батечко Гобсек». Тут автор позбавив лихваря багатьох позитивних рис, змінив фінал, зосередивши увагу на маніакальній пристрасті героя до збагачення. 1848 року повість під назвою «Гобсек» увійшла до «Сцен приватного життя» «Людської комедії».

V. Робота над темою уроку.

1. Перегляд презентації «Повість О. де Бальзака „Гобсек"»

2. Складання паспорта-характеристики

Автор

О. Бальзак

 

Назва

«Гобсек».( Коментар учителя. Ім’я головного героя повісті — Гобсек — не є випадковим. Воно означає те, що є сутністю героя — «глитай», «сухоглот», це цілком відповідає роду діяльності персонажа, який душить свої жертви жахливими процентами і проковтує їхні маєтки).

Рік1830

1830

Літературний рід

Епос

Жанр

Соціально-психологічна повість

Стиль

Реалізм

Історія написання

Повість автор кілька разів шліфував, кожен варіант мав іншу назву: «Небезпеки безпутнього життя» — «Татусь Гобсек» — «Гобсек»

Тема

Відтворення впливу «золотого мішка» на внутрішній світ людини

Ідея

Гроші — це не причина зла, оскільки вони тільки умовність, яку вигадали люди; важливо, хто ними володіє та з якою метою використовує

Особливості

композиції

«Оповідання в оповіданні». Повість має три частини: історія оповідача, адвоката Дервіля; історія старого лихваря Гобсека; трагічна історія родини де Ресто

Конфлікт

Почуття — розум, буржуазне суспільство — талановита особистість

Сюжет

Повість містить три історії: перша — історія адвоката Дервіля, який хоче допомогти Каміллі вийти заміж за молодого графа де Реста, друга — розповідь про життя Гобсека, третя — історія родини де Ресто (графиня де Ресто віддала всі свої гроші коханцеві Максиму де Траю і тепер, щоб забезпечити своїх молодших дітей, йде на злочин)

Головні герої

Старий лихвар Гобсек, адвокат Дервіль, граф де Ресто, Анастазі де Ресто, Фанні Мальво

 

VІ. Підбиття підсумків уроку.

1. Слово вчителя

— Повість «Гобсек» — один із перших творів, які автор свідомо писав як фрагменти «Людської комедії». Тут з’явилися перші наскрізні герої Бальзака (Растіньяк, Б’яншон, Дервіль та ін.), які пройшли через подальші його повісті та романи.

Проблеми, до яких звернувся автор у повісті, були такими актуальними, що він не раз повертався до них, поступово шліфуючи свій задум.

VI. Домашнє завдання.

Знайти та виписати з повісті «Гобсек» цитати-висловлювання про владу золота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
4 січня
Переглядів
584
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку