Урок. Контрольна робота ” Фізична складова здоров’я ”

Про матеріал

Контрольна робота містить різнорівневі завдання. Розроблена для двох варіантів відвовідно до програми 8 класу. Розділ ІІ "Фізична складова здоров'я ".

Перегляд файлу

Розділ ІІ. Фізична складова здоров’я.

Варіант 1

Початковий рівень

Вкажіть одну вірну відповідь.

1. Людині, котра вирішила вибрати певну оздоровчу систему необхідно…

а) тримати це у таємниці;

б) краще порадитися з лікарями;

в) необхідно зібрати повну інформацію про неї та порадитися з друзями;

г) важливо отримати підтримку родичів.

 

2. Зазначте одне вірне твердження.                                                                               Вегетаріанство передбачає…

а) відмову від будь - якої білкової їжі;

б) відмова від вживання м’яса;

в) заміна тваринної білкової  їжі рослинною.

 

  1. Виберіть вірне твердження.

Незамінні речовини – це речовини, які…

а) організм не може виробити, вони повинні надходити в організм з їжею;                                                                                                                                         б) надходять з їжею, хоча організм може їх виробляти сам;                                              в) вітаміни та мікроелементи;                                                                                                           г) організм деяких людей може виробляти самостійно, а інших ні.

 

 

Середній рівень

 

  1. Продовжіть визначення, вказавши одну вірну відповідь.

Інфекційна  хвороба -  ботулізм може виникати при …

а)вживанні продуктів харчування, що зберігалися при недостатньо низьких температурах;                                                                                                                                       б)  купанні у озерах, де купаються водоплавні птахи;                                                                       в)  споживанні продуктів домашнього консервування (м'ясо, гриби, овочі, риба).

 

  1. Доповнити визначення.

Фарбники  – це …

а)хімічні речовини, що довший час  зберігають продукти придатними для вживання;                                                                                                                                б) хімічні або природні речовини, що надають продуктам при­вабливішого вигляду;                                                                                                                                 в) хімічні речовини, які додають до хар­чових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення по­живної цінності або для того, щоб запобігти псуванню продукту при зберіганні.

 

  1. Вкажіть правило щоденного вживання води для пиття.

а) з джерела в лісі;

б) тільки бутильовану;

в) кип’ячену.

 

Достатній рівень

 

1. Встановіть відповідність між позначеннями харчових добавок та їхнім впливом на організм.

а)З    _________                       1) можуть спричиняти розлади кишечника                                                                     

б) К _______                            2) містять канцерогени

в) Х _______                            3) можуть впливати на артеріальний тиск

г) РК ______                            4) містять холестерин

                                                  5) заборонені

 

2.Встановіть відповідність між типом харчових отруєнь та причинами.

 

а) інфекційні харчові отруєння                              1) контакт з отруйними рослинами

                                                                                                         2)вживання сирої риби, м’яса

 

б) отруєння рослинною їжею                                       3)немиті фрукти

 

 

3.Вкажіть кілька вірних тверджень.

Біоактивні харчові добавки …

а) категорично не можна вживати;

б) вживають тільки люди при певних захворюваннях;

в) можна вживати всім в обмеженій кількості без консультації лікаря;

г) можна вживати за рекомендацією лікаря.

 

Високий рівень

 

  1. Яких правил слід дотримуватися, щоб уникнути харчового отруєння? 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Вкажіть порядок надання допомоги при харчових отруєннях?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Чому слід ретельно підходити до вибору продуктів харчування? Наведіть приклад.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ ІІ. Фізична складова здоров’я.

Варіант 2

Початковий рівень

 

1.Виберіть вірне твердження.

Авітаміноз – це…

а)  порушення обміну речовин в організмі людині;

б) незасвоєння білкової їжі організмом людини;

в) незначне порушення обміну речовин, що було викликано тривалою відсутністю в їжі вітамінів;

г) суттєве порушення роботи організму, що було викликано тривалою відсутністю в їжі вітамінів.

 

2.Вкажіть одну спільну ознаку будь-якої оздоровчої системи.

а) голодання;

б) відвідування сауни;

в) рухова активність людини;

г) відмова від певних продуктів харчування.

 

3.Зазначте вірне твердження.

а) всі оздоровчі системи однакові;

б) вибрати оздоровчу систему допомагає  консультант-астролог;

в) вибрана людиною оздоровча система має враховувати особливості організму людини;

           г) буд - яка оздоровча система може підійти кожній людині.

 

Середній рівень

 

  1. Продовжіть визначення, вказавши одну вірну відповідь.

Інфекційна хвороба -  сальмонельоз може виникати при …

а)споживанні продуктів харчування, що зберігалися при недостатньо низьких температурах;

б) купанні у озерах, де купаються водоплавні птахи;

в) споживанні продуктів домашнього консервування (м'ясо, гриби, овочі, риба).

 

  1. Доповнити визначення.

Харчові добавки – це …

а)хімічні речовини, що довший час  зберігають продукти придатними для вживання; 

б) хімічні або природні речовини, що надають продуктам привабливішого вигляду;

в) хімічні речовини, які додають до хар­чових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення по­живної цінності або для того, щоб запобігти псуванню продукту при зберіганні.

 

  1. Виберіть одне вірне твердження.

Безладне пиття великої кількості соку призводить до…

а) сухості шкіри;

б) втрати ваги;

в)погіршення процессу обміну, додає додаткове навантаження для нирок та серцево-судинноїсистеми;

г)покращує процесс обміну, стимулює роботу нирок та серцево-судинноїсистеми.

 

Достатнійрівень

 

  1. Встановіть відповідність між позначеннями харчових добавок та їхнім впливом на організм.

а) АТ   ____                  1) можуть спричиняти розлади кишечника

б) В  ____                     2) можуть провокувати висипання

в) Х ____                      3) можуть впливати на артеріальний тиск

г) РК  _____                 4) містять холестерин

                                     5)  становить небезпеку для організму

 

  1. Виберіть кілька вірних тверджень.

При тривалому вживанні продуктів, що містять хімічні харчові добавки…

а) спостерігається вплив на мозок людини;

б)  людина почуває себе бадьорішою і може ефективно виконувати роботу;

в)  відбувається звикання саме до продуктів з таким смаком;

г) перестає працювати ” система  оповіщення ”нашого організму про отриману отруту.

 

  1. Зазначте кілька основних правил харчування.

а) їсти те, щохочеться;

б) перед їдою обов’язково мити руки;

в) м'ясо та овочі різати на окремих кухонних дощечках;

г) ретельно підсмажувати чи обварювати м’ясні продукти.

 

Високий рівень

  1. Чому воду з природних джерел потрібно кип’ятити?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. В яких продуктах харчування має обмежувати себе підліток? До яких захворювань можепризвести вседозволеність у харчуванні?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Які ознаки неякісних продуктів? 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богдан Володимир Володимирович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 листопада 2018
Переглядів
16581
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку