Тема: Корисні бактерії
Мета:
Обладнання: відеоматеріали, малюнки, таблиці, електронний підручник
Тип уроку: комбінований
Хід уроку
І. Організаційний момент
Вчитель вітає всіх учнів, запитує про настрій та готовність до уроку.
ІІ. Перевірка домашнього завдання та актуалізація опорних знань
Гра «Вірю – не вірю»
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів
Бактерії, як корисні, так і шкідливі, що живуть на Землі 3,5 мільярда років, вважаються початком життя. Бактерії є всюди. На нашому тілі, в роті і навіть в сльозі. Їх кількість виражається в мільярдах. Отже, давайте дізнаємось, чому бактерії так важливі для нас та для природи?
ІV. Вивчення нового матеріалу
Як ви думаєте, 6 клас, якщо знищити всі бактерії в організмі, то людина стане здоровішою. Звичайно ні. Наша тема сьогоднішнього уроку «Корисні бактерії».
В нашому тілі, коли ми не хворіємо, живе близько 800 видів бактерій. Серед них як корисні, так і шкідливі та умовно патогенні. Їх загальна маса складає аж 1 кг. Кожен вид цих мікроорганізмів має свою задачу. Хтось покращує травлення, інші види пригнічують умовно-патогенних бактерій, а є і такі, що «вчать» наш організм боротися з хвороботворними мікробами.
Давайте роздивимось та запишемо в зошит, які бувають корисні бактерії.
Корисні бактерії бувають
Всі перераховані види корисних бактерій відіграють на нас людей дуже важливу роль.
Цікаво знати! Ви їсте бактерії. Наприклад, той йогурт, або ряжанку, яку ви так полюбляєте, створили саме бактерії .
Давайте розберемось у ролі деяких бактерій? Пропоную почати з молочнокислих.
Молочнокислі бактерії
Ці бактерії харчуються цукром, який міститься у молоці. Особливо багато такого цукру в домашньому молоці. При сприятливих умовах починає утворюватися молочна кислота. Під її активною дією свіже молоко стає кислим. Вершки перетворюються на смачну сметану.
Цей вид бактерій людина пристосувала до процесу бродіння. Наприклад солені огірки набувають з часом такого смаку саме завдяки молочнокислим бактеріям. І яке же буде ваше здивування, коли я скажу, що цей вид мікроорганізмів міститься не тільки в молочних продуктах. Такі бактерії присутні на свіжих овочах та фруктах. Дотримування певних умов дає змогу перетворити цукор та крохмаль на молочну кислоту.
Якщо казати за наш організм, то молочнокислі бактерії допомагають травленню, посилюють захисні сили від хвороб (імунітет), послаблюють інтоксикацію, яка виникла внаслідок отруєння зіпсованими продуктами харчування.
Пропоную подивитися як виглядають молочнокислі бактерії під мікроскопом
https://www.youtube.com/watch?v=ue4lTvIb4To
Кишкова паличка
Кишкова паличка була відкрита німецьким мікробіологом (він також працював ще і дитячим лікарем) Теодором Ешеріхом. Перше, що треба зауважити, що цієї бактерії існує багато різновидів. Серед всієї групи можна зустріти як шкідливі, так корисні і навіть умовно-шкідливі. Корисна кишкова паличка допомагає нашому травленню, синтезує вітаміни В та К.
Пропоную подивитись відео кишкової палички під мікроскопом https://www.youtube.com/watch?v=5eL4CrjXKHM
Кишкова паличка, що є у нас у кишечнику і ніби то вважається корисною бактерією, може стати водночас для нас хвороботворною. Тому її відносять до умовно-патогенних видів. А все тому, що, працює вона на користь нашого організму тільки до тих пір, поки людина здорова. При захворюванні, коли знижується імунітет, всі продукти життєдіяльності кишкової палички шкодять нам. Викликаючи нудоту, пронос, голово кружіння.
ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА
Пропоную трошки відпочити. https://www.youtube.com/watch?v=9znAKmoG9tg
Робимо зарядку для очей.
V. Узагальнення і систематизація знань і вмінь учнів
А зараз подивимось, як ви мене уважно слухали. Переходимо за активним посиланням, та виконуємо тести в реальному часі. На у вас 3 хвилини.
https://naurok.com.ua/test/korisni-bakteri-1780493/realtime
VІ. Домашнє завдання
Опрацювати п. 13. Дати усні відповіді в кінці параграфа. Підготувати цікаві факти про корисні бактерії. Написати міні-проект на тему « Чим корисний йогурт».