Урок "Культура поведінки за столом"

Про матеріал
Даний матеріал містить навчальні рекомендації з приводу культури поведінки за столом. Призначений яу виховний захід для учнів 9 класу.
Перегляд файлу

 

Тема: Культура поведінки за столом

 

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення столових приборів; вчити учнів правильно вести себе за столом під час вживання їжі; вміло користуватися столовими приборами; виховувати акуратність під час вживання їжі, розвивати естетичний смак.

 

План:

Звідки до нас прийшло слово «етикет» та що воно означає.

Вікторина. Як правильно поводити себе за столом?

Конкурс. Як користуватися серветками?

Історична довідка. Коли виникли ніж, виделка, ложка, тарілка?

Що і як їдять? Корисні поради.

Відгадати кросворд.

Підсумок уроку.

Розповідь вчителя.

ХІД ЗАХОДУ

 Якщо вас запросили у гості, або чекаєте на гостей, то впевнено і вільно ви будете себе почувати лише тоді, коли знатимете правила поведінки за столом і в гостях, будете правильно користуватися столовими приборами та посудом.

Чому не можна їсти з ножа, чому виделку не можна тримати сторчма, коли ріжемо м’ясо? Чому котлети та рибу, обідаючи, ніколи не ріжуть ножем?

Хотілося б, щоб кожна дівчина чи хлопець знали, як потрібно поводитися при обіді, вечері, сніданку. Тому ця розмова про найпростіші і водночас найважливіші правила, яких слід дотримуватися за столом.

Що ж називається «етикетом»?

Ще за короля Людовіка ХІУ у Франції на одному з бучних королівських бенкетів усім гостям роздали картки з переліком правил поведінки. Від французької назви карток – «етикеток» і походить слово «етикет».

Згодом воно увійшло в мови багатьох країн. Означає це слово «вихованість, вишукані манери, вміння поводитися в товаристві».

Безперечно, етикет сучасний дуже відрізняється від придворного «етикету» Людовіка ХІУ.

Втім, найбільш потрібні правила, пройшовши через фільтр часу, стали і нам в пригоді. Красиво і безшумно їсти, правильно поводитись із столовими приборами вміли ще єгиптяни.

За російського царя Петра І тричі видавали книжку для молоді «Юности честное зерцало», де йшлося не лише про абетку й арифметику, а й про те, на якій відстані скидати капелюха, коли зустрічаєш знайомих, як поводитися за столом.

Вчили поважати батьків і чемно відповідати на будь – яке питання, картаючи за таку, приміром, відповідь; «ПТо-О!Як?», «Що ти теревениш?», «Чого треба?».

А як же треба поводитися за столом?

Вікторина

Як правильно поводити себе за столом?

Згадайте, яких правил ви дотримуєтеся, якщо вас запросили на День народження?

(Учні дають відповіді)

Загальні правила такі:

  1.                   За стіл сідаємо без головних уборів.
  2.                   Сидіти за столом потрібно прямо, не можна гойдатися на стільцях, як це люблять роботи маленькі діти.
  3.                   Не можна спиратися ліктями на стіл, це заважає сусідам.
  4.                   Ніколи не розмовляй, коли їси.
  5.                   Потрібно навчитися правильно користуватися виделкою і ложкою. Ложку тримають так, щоб великий палець лежав зверху на ручці.
  6.                   Зачерпувати їжу потрібно ложкою від себе, інакше можливо забруднити одяг.
  7.                   Ніж тримають у правій руці, а виделку у лівій. Якщо їдять тільки виделкою, то її беруть у праву руку і тримають так, щоб вказівний палець був вверху.
  8.                   Не слід брати виделку та ніж дуже близько до основи. Не  потрібно їсти ложкою те, що їдять виделкою.
  9.                   Ніколи не їжте з ножа, бо ним легко поранити язика чи губи. Ножем тільки ріжуть.
  10.              Дуже негарно копирсатися виделкою у зубах, особливо  за столом, адже виделка потрібна, щоб їсти! Якщо їжа застрягла в зубах, по обіді прополощи рот водою чи використай спеціальні  палички для цього.
  11.              Котлети, рибу, варені овочі ніколи не ріжуть ножем. У цьому немає ніякої потреби, їх їдять, відокремлюючи виделкою невеликі шматочки, і тоді виделку тримають у правій руці.
  12.              Коли їси, то не чавкай, не плямкай губами, не бризкай чаєм чи супом, не сьорбай так, щоб усі за столом чули.
  13.              Їсти треба спокійно, неквапливо, пережовуючи їжу, тихенько ковтаючи її, а коли супу залишилося трішечки, то його можна залишити у тарілці, щоб не забруднити одяг та скатертину.
  14.              Якщо чай гарячий, то помішайте його чайною ложкою, але робити це потрібно тихо, майже безшумно.
  15.              Коли ти закінчиш їсти, виделку, ніж та ложку клади не на стіл, а на свою тарілку.
  16.              Чашки й чайні ложки прибирають окремо.

Запам’ятайте! Своєю виделкою, ложкою та ножем, а руками і поготів, не можна брати їжу зі спільних тарілок, мисок, тарелів чи ваз.

За столом все повинно бути, як у німому кіно: ми не говоримо, не чавкаємо, п’ємо безшумно. Після кожного шматка рот слід закривати: адже жування – це процес важливий, але таємничий.

Навіть найсмачнішу їжу не слід ковтати швидко, а потрібно добре пережувати, що допомагає роботі шлунку.

Не слід за столом їсти і читати. Це погано як для книг, так і для травлення.

Вставати з-за столу, якщо ви не закінчили їсти, не бажано. Якщо не хочете допомагати накривати чи прибирати посуд, тоді дозволяється вставати.

Якщо ви закінчили їсти, то потрібно сказати «спасибі», поставити стілець на місце і допомогти прибрати зі столу.

Конкурс (робота в парах)

Для чого використовують серветки?

Які бувають серветки?

Як правильно користуватися серветками під час обіду?

Не менш солідний вік і у серветок: їх знали ще древні римляни. Правда, виготовляли тоді серветки з алебастру. Після обіду мили, а щоб очистити, кидали у вогонь. В Росії серветки прижились при Петру І.

Коли ми накриваємо на стіл, то не повинні забувати, як же правильно користуватися серветками. А чи знаєте ви, що серветкам уже 2000 років? Ними користувалися ще у стародавньому Римі під час бучних бенкетів. Серветки потрібно покласти біля кожної тарілки або у спільні стакани. Ними після обіду витирають руки. А лляні серветки кладуть на коліна, щоб не забруднити одяг.

Серветку беруть, як тільки на стіл подали страву.

Лляну серветку найчастіше згинають вдвоє і кладуть на коліна.

Серветкою промокають, а не витирають рот перед тим, як випити напій.

Ніколи серветкою не витирають ніс або крапельки поту.

Встаючи, серветку залишають на стільці.

Після їжі серветку кладуть зліва від тарілки.

Серветкою не можна витирати посуд.

Ніколи не користуйтеся серветкою, яка впала.

 

Історична довідка. Коли виникли ніж, виделка, ложка, тарілка?

Ніж

Найстарішим столовим прибором є саме ніж. Початковим матеріалом для його виготовлення служив камінь.

З появою металів народились столові ножі. Вперше ножі були виготовлені на Кіпрі (з міді) на початку ІУ століття до нашої ери. Пізніше  їх стали виготовляти із бронзи. В Європі ножі для сервірування з’явилися, починаючи з ХУ століття, зроблені вони були із золота та срібла. Існує повір’я, що своїм округлим кінцем столові ножі завдячують Наполеону.  Саме він заборонив виготовляти їх з гострим кінцем.

Виделка

Виделка є наймолодшою в сім’ї  столових приборів. Відома дата, місце і початок її народження – ХІ століття, Візантія. Саме тоді в державі Константинополі – була виготовлена перша виделка із золота і срібла. Але вона мала лише два зубці. На одній з мініатюр того часу зображені за столом люди, тримаючи ніж у правій руці, а виделку – в лівій. Довгий час виделка залишалася річчю переважно для знаті.

Починаючи з ХУІ століття, виделка входить в користування в Італії, Німеччині, Франції. Виделки були для м’яса, риби й фруктів.  Пізніше їх стали виготовляти з різних сплавів: мельхіору, нержавіючої сталі.

Ложка

Найперші ложки з’явилися ще в кам’яному віці, робили їх із дерева і глини. Знатні люди надавали перевагу ложкам із столової кістки. Пізніше їх  виготовляли з рогів тварин, бронзи, срібла, золота. В країнах, багатих лісом, ложки виготовляли із дерева. Довгий час українці теж користувалися дерев’яними ложками. Та й зараз вони популярні серед нашого народу.

Тарілки і серветки

Перші тарілки з’явилися майже 600 років назад у Франції і мали чотирикутну форму.

Тарілка зроблена спеціально для того, щоб кожен, хто обідає, їв зі свого посуду. Тарілка значно менша від миски і більш плоска. На Стародавній Русі та в інших країнах інколи замість тарілки використовували великі шматки хліба. На ці шматки можна було класти  м'ясо, рибу. Хлібні тарілки з’їдали, роздавали бідним, викидали собакам.

Крім горщика й миски в домі руського селянина практично не було іншого посуду. Робили миски з глини, дерева, а пізніше й металу. Розмір деяких з них був досить великий, з однієї миски їла іноді вся сім’я.  

А от фарфоровий посуд в нашій державі з’явився значно пізніше, ніж в європейських країнах. Довгий час перевага надавалася посуду із срібла та золота, особливо у дворянських родинах.

5. Корисні поради

Що і як їдять? (Виступи учнів)

Руками беруть такі продукти: хліб, булки, печиво, пиріжки, бутерброди, сосиски, м'ясо птиці (якщо воно не в соусі).

Великою ложкою наливають супи, деякі овочеві страви.

Чайною ложкою колотять чай, каву, какао (після чого її виймають і кладуть на блюдце). Також цією ложкою їдять сметану, кефір, креми, торти, морозиво.

Виделкою їдять салати, більшість овочевих страв, картоплю. Десертною виделкою їдять закуски, яєчню, рибу, торти.

Ножем не їдять, тільки ріжуть, а також накладають на виделку їжу, на хліб – масло і паштет. М’ясні страви ж їдять ножем та виделкою.

Страви з дичини: (курку, гуску, качку) їдять із допомогою виделки і ножа.

Рибні страви їдять з допомогою спеціального ножа і виделки. При цьому рибу ножем не розрізають. Рибні кістки обережно виймають із рота, кладуть на виделку, а з неї на тарілку. Рибний ніж почали використовувати в епоху королеви Вікторії в Англії.

Салати беруть з великого блюда за допомогою ложки і виделки, що подаються із стравою і кладуть на тарілку, з якої їдять.

Масло, варення, джем попередньо беруть чистим ножем на хлібну тарілку і намазують на шматочок хліба, який притримують пальцем лівої руки на тарілці.

Сир беруть спеціальною виделкою, кладуть на свою тарілку, а з неї – на хліб чи тонке сухе печиво, плавлений сир намазують на шматочки хліба ножем.

Ковбасу, шинку кладуть шматочками на тарілку виделкою, а їдять за допомогою ножа і виделки.

Фрукти їдять за допомогою фруктового ножа та виделки.

Яблука і груші розрізають на тарілці на 4 чи 8 дольок, видаляють серцевину, очищають дольки від шкірки і їдять, беручи з тарілки руками.

Сливи і абрикоси розламують руками, видаляють кісточку, а також шкірку і насіння винограду непомітно виймають з рота ложкою.

Кавуни і дині  нарізають скибками і їдять ложкою або ножем і виделкою.

Апельсин очищають ножем і ріжуть на дольки (надрізи на шкірці роблять у вигляді лінії).

Мандарини очищають рукою.

Ананаси подають очищеними і нарізаними скибками, їдять виделкою.

Банан очищають до половини і їдять, відкушуючи. Його можна також їсти виделкою, завчасно розрізавши на частини.

6. Відгадати кросворд

1. Яким одним словом можна замінити слова: вихованість, вишукані манери?

2. Цей посуд з'явився 600 років тому у Франції.

3. Вперше їх використали в Римі 2000 років під час банкету.

4. За якого царя в Росії було видано книгу етикету для молоді?

5. Як називали людину, яка виготовляла дерев'яні ложки?

6. Який з відомих вам столових приборів є найстарішим?

7. Який продукт беруть спеціальною виделкою і кладуть на хліб?

8. Який столовий прибор є наймолодшим у сім'ї столових приборів?

9. Які фрукти очищають руками?

 

 

 

docx
Додано
27 жовтня 2019
Переглядів
4258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку