Урок-квест позакласного читання"Зима морозяна на дворі"

Про матеріал
Цей матеріал допоможе цікаво та весело провести урок позакласного читання з теми:Зима
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимонька-зима

Номер слайду 2

Прийшла до нас бабуся у білому кожусі. Поля причепурила –Пухнастим снігом вкрила. Відгадайте, хто вона,Ця бабуся чепурна?(Зима)

Номер слайду 3

Ознаки зими. Снігопад;Метелиця. Мороз;Ожеледиця;Утворення льоду на водоймах;Короткі дні та довгі ночі.

Номер слайду 4

Зимові місяці

Номер слайду 5

Грудень. Цієї пори у відкритому полі гуляє крижаний вітер. Холодно, незатишно й у лісі, особливо вовкам та лисицям. А ось тому, у кого є тепле лігво, нірка чи гніздо, у кого повна комора запасів, у цей час комфортно й спокійно.

Номер слайду 6

У грудні господарює зима. А допомагають їй і хуртовини, і метелиці, і вітри. Скрізь лежить пишна біла ковдра. Застиг дрімучий ліс. Дерева поринули в глибокий сон. Усе довкола біле-біле.

Номер слайду 7

Прикмети про грудень. Грудень рік кінчає, зиму починає. Грудень землю грудить, хату студить. Грудень снігом замете — буде літо золоте. Прийшов грудень — приніс студень. Сніг у грудні глибокий — урожай високий. Якщо в грудні сніг ляже впритул до загорож — буде погане літо, а якщо залишиться проміжок — урожайне. Якщо в грудні шумить ліс — чекай на відлигу.

Номер слайду 8

Січень. Перший місяць року — січень. Як тільки його не називають: і «сніжень», і «сніговик», і «льодовик». А ще його величають царем морозів, володарем і серцем зими, бо він найхолодніший місяць. У січні не тільки сніг січе, а ще й мороз вогнем пече. Товщає лід на річках, ростуть сніжні кучугури

Номер слайду 9

Ліс неначе вбрався у святковий одяг для зустрічі з Новим роком. Здавна кажуть, що «зима будує літо». А її будівельником є сніг. Чим пишніше снігове вбрання на полях, у садах, тим краще перенесуть холоднечу осінні посіви, ягідні кущі, плодові дерева.

Номер слайду 10

Прикмети про січень. Січень — року початок, зимі — середина. Якщо торік січень був теплим, то в цьому буде холодним. Якщо січень холодний, то липень буде сухий і спекотний. Коли в січні березень — у березні чекай січня. Якщо в січні луну чутно далеко — морози будуть сильнішати. Галки літають у повітрі — буде снігопад.

Номер слайду 11

Лютий. Лютий — це також пора великих сніжних заметів, а тому він — місяць «кривих доріг». А ще лютий величають «бокогрієм», бо в цьому місяці сонечко хоч і стоїть на небі набагато вище, ніж у січні, гріє усе одно лиш один бік, другий при цьому мерзне. Саме тому й з'явилася приказка: «Лютий корові вдень бік нагріє, а вночі — ріг зіб'є».

Номер слайду 12

Лютий — дволикий місяць: і теплом приголубить, і морозом налякає; то січнем потягне, то березнем прозирне. І все ж таки лютий — кінець зими!

Номер слайду 13

Прикмети лютого. Питає лютий, чи добре взутий? Лютий малює, красну весну чує. Якщо лютий дощовий — то й весна і літо будуть такі самі. Лютий холодний і сухий — серпень спекотний. Якщо в лютому дме вітер, а інею немає — буде буревій. У лютім сонце йде на літо, а зима на мороз.

Номер слайду 14

Загадки про зимові місяціПід подушкою пакунки –Миколайчика дарунки. Трішки ще й почне свій лік,Не старий, а Новий рік!(Грудень)Входить в двері Новий рік,Починає новий лік…Різдвяна в небі зірочка,А під вікном щедрівочка.(Січень)Мороз і завірюха –Замерзли щічки й вуха. Хто з місяців лютує,Над нами бешкетує?(Лютий)

Номер слайду 15

Пограємо?

Номер слайду 16

Опиши те, чого не буває взимку.

Номер слайду 17

Сніговики не знають, які це дерева. Допоможи сніговикам назвати їх. Поясни, як упізнати дерева взимку.

Номер слайду 18

Розглянь малюнок. Назви тварин, які впадають у сплячку, які запасають корм, які полюють. Поясни, чому вони це роблять.

Номер слайду 19

Поясни, чому важливо дослухатися до цих застережень узимку?

Номер слайду 20

Молодці!

Номер слайду 21

Список використаних джерелhttp://doshkolenok.kiev.ua/otvpochem/807-pro-zymu.html. Підручник - Я досліджую світ 1 клас Частина 2 - І. О. Большакова - Ранок 2018

pptx
Додано
6 грудня 2022
Переглядів
1135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку