Урок Лірика збірки «З вершин і низин». Загальне уявлення про композицію збірки..."

Про матеріал
Матеріал може бути використаний під час проведення уроків української літератури в 10 класі з розділу "Титан духу і думки".
Перегляд файлу

Історія друга

Лірика збірки «З вершин і низин». Загальне уявлення про

композицію збірки. Творчість великих майстрів Відродження; символ

вічної жіночності, материнства, краси; суперечки про роль краси і користі («Сікстинська мадонна»)

 

Мої вітання, допитливий учню! Я залюбки продовжую ділитися   своїми історіями. І сьогодні ми познайомимося із композицією збірки «З вершин і низин», поговоримо про творчість майстрів епохи Відродження, разом з тобою проаналізуємо поетичний текст, розвиватимемо навички виразного читання, визначимо актуальність поезії для сучасності. 

Друже, ти вже знаєш, що писав я багато, при цьому, порушуючи важливі проблеми буття людини через складну систему мотивів і образів, почуттів і переживань, завжди намагався розширити тематичні, стильові і жанрові можливості лірики: громадянська, інтимна, пейзажна, сатирична, філософська. Так, поступово назбиралося моїх писань на збірку «З вершин і низин», яка після «Кобзаря» Тараса Шевченка стала другою поетичною книгою, що мала загальноукраїнське значення. 

imageЗбірка «З вершин і низин», уперше видана 1887 р., а 1893 р. доповнена і перевидана. До першого видання була уведена

незначна частина поезій, написаних протягом 1877-1887 років. Друге видання — значно розширене, організоване за поетичними циклами, жанрово й стилістично багатофункціональне, тематично різнопланове. 

Збірка складається з семи великих розділів, які умовно можна розділити на дві нерівні частини. У перших трьох розділах – «De profundis», «Профілі і маски» та «Сонети» - зібрано ліричні твори, в чотирьох останніх – «Галицькі образки», «Із жидівських мелодій», «Панські жарти» та «Легенди» - твори епічні.

Прологом до збірки подано «Гімн» («Вічний революціонер»), з цим твором я детальніше познайомлю тебе у наступній історії. 

Перший цикл збірки – «Веснянки», у яких ліричні описи природи, весняного пробудження землі чергуються зі сподіваннями на пробудження й визволення людського духу. 

Уважному читачеві цикли «Осінні думи», «Скорботні пісні», «Нічні думи» дають багато інформації про духовне життя ліричного героя, який сумує, але цей смуток дужої незламної людини. У циклі «Профілі і маски» багато автобіографічних замальовок. 

Два розділи збірки написано сонетами. У «Тюремних сонетах» змальовано образи великих мучеників, мужніх героїв, які віддали життя за ідеї: Бруно, Пестель, Каракозов, Достоєвський, Шевченко.

Ця поетична збірка репрезентує мій двадцятилітній поетичний досвід і присвячена Ользі Хоружинській.

Присвята не випадкова, оскільки я завжди був у захваті від жінок, їх шарму та витонченості: 

Більш, ніж меч, і огонь, і стріла, і коса, Небезпечне оружжя — жіноча краса.

Мадонна…Матір…Тільки вслухайся в ці слова. Для мене краса мадонни не казкова, а земна — щира, добра, ніжна. 

Народження нового життя – одне з найбільших таїнств на землі, і тому ім'я Матері завжди оточене благоговінням. Мадонною називають композицію, що змальовує Богоматір з немовлям.

Ікона... це перше зображення матері, материнства в цілому в історії людства, в розвитку цивілізації. Ранні ікони Богородиці знаходяться в Римі та датуються 705–707 роками. У християнській культурній традиції особлива роль відводилася Богоматері – Діві Марії, що народила і виховала Рятівника. Існує три типи ікон з зображенням Діви Марії.

                    image                       image                  image

                Замилування                           Оранта                         Одегітрія

Образ Мадонни завжди захоплював і надихав художників. У всі часи оспівувалася краса жінки. Пречиста – ось еталон жіночності, зосередження добродійників, зразок для наслідування. Її чарівлива подоба – вершина досконалості і гармонії… Картина Рафаеля «Сікстинська мадонна» - взірець мистецтва Відродження.

Свій захват жінкою-матір'ю та безсмертним полотном Рафаеля «Сікстинська мадонна» я висловив у формі сонета. 

imageimageimageТа перш ніж перейти до роботи над самим сонетом рекомендую повернутися в далеке минуле й познайомитися з

моїм натхненником та його роботами.   

Розглянь репродукцію картини Рафаеля

«Сікстинська Мадонна», які почуття вона викликає? 

 

Вислови думку у форматі вільного есе.

 

Знайди в мережі Інтернет цікаві факти про

                                 полотно Рафаеля «Сікстинська Мадонна».          Рафаель «Сікстинська

Мадонна»

                                                                                                                     (1513–1515)

 

«Сікстинська мадонна» -  ХІ вірш циклу «Вольні сонети». 

Чому сонети названі «Вольними»?Назва багатозначна і глибока: сонети написані на волі; в них звучить думка про волю, про боротьбу за свободу; сонети скомпоновані так, що, здається, я не задумувався над їх взаємозв'язком, тобто розмістив вільно. Але це на перший погляд: думки про творчість, красу, кохання, боротьбу, сенс життя - все те, без чого неможливе гідне існування людини, надають циклу цілісності і гармонійної закінченості.

imageПропоную прослухати сонет «Сікстинська мадонна». 

 

 

imageПоміркуй, що спільного й відмінного між моїм сонетом «Сікстинська мадонна» й полотном Рафаеля. 

У сонеті висловлено думку про те, що сила високого мистецтва має безмежну владу над почуттями людей. Картина Рафаеля змусила мене ще раз у цьому переконатися.

Ліричний герой сонета зачарований красою Мадонни. Він возвеличує жінку-матір, вражений її чистотою та недоступністю. Використовуючи риторичні запитання, оклики та звертання передаю піднесений емоційний стан свого героя.

У поезії помітні атеїстичні мотиви, але водночас є натяк на те, що вищі сили (образ Мадонни)– втілення добра і краси :«хоч не знайшов для себе богів на небесах, цій — поклониться, як богині». Свята жінка захоплює так, що в ній поєднується небесна чистота і земна щира краса та доброта. Вона водночас недосяжна і зрозуміла.

Мадонна є втіленням жінки-матері і музи, що надихає на творчість. На картині вона зображена босоногою з немовлям на руках. Вражає її сумний тривожний погляд, але відчувається сила духу, доброта та готовність в будьяку мить спуститися на землю, залишившись недоступною для зла. Такий образ є втіленням вічної ідеальної жіночності і тому не міг не зачарувати мене. Я  вірю в силу доброї краси, без якої неможливе мистецтво.

imageВиразно перечитай поезію та проаналізуй сонет за схемою:

Схема аналізу ліричного твору

1.   Жанр.

2.   Тема.

3.   Ідея.

4.Образ ліричного героя.

5.   Композиційна структура.

6.   Художні засоби (тропи).

7.   Рима, спосіб римування, строфа.

(Із орієнтовним аналізом можеш ознайомитися в матеріалах до

уроку.)

imageДодаткову інформацію про сонет «Сікстинська мадонна можеш прочитати у статті О. Матушек «З(поза-)текстових структур 

«Сікстинської мадонни» Івана Франка».  

imageЧи є поезія актуальною сьогодні? (Відповідь надішли, будь ласка, в чат.) Доки ти розмірковуєш, поділюся своїми думками:

краса і доброта людини, передусім жінки-матері, – вічні. 

 

imageПеревір, чи добре ти засвоїв опрацьований матеріал, виконавши тест до уроку.

 

Чекаю наступної зустрічі….

pdf
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
4001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку