Урок "Лісове господарство світу та України"

Про матеріал
Урок "Лісове господарство світу та України" з використанням інформаційно-комунікативних технологій. В розробці представлені різнорівневі компетентнісно-орієнтовані завдання, завдання для роботи з картою.
Перегляд файлу

ГЕОГРАФІЯ  9 клас

Урок №                                                                        

Тема. ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО СВІТУ ТА УКРАЇНИ

Мета: сформувати поняття про лісове господарство, лісові ресурси, лісистість та лісозабезпеченість; дати характеристику лісових поясів світу та оцінити лісозабезпеченність окремих країн та регіонів ; розглянути особливості лісового господарства України; розвивати вміння аналізувати картографічні джерела інформації, робити висновки; виховувати бережливе ставлення до природних ресурсів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: підручники, атласи, контурні карти; мультимедійна презентація, 

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

  • Які галузі належать до первинного сектора економіки?

Сьогодні на  уроці ми  розглянемо ще  одну  галузь, що  належить до первинного  сектора  економіки.

Давайте  пригадаємо

  •  В яких  широтах  сформувалися лісові природні зони?
  • Які умови потрібні для формування лісів? (достатня  волога  і  тепло)        
  • Яку роль відіграють ліси в природі?

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Продовж  речення

Ліс  дає  нам….,  Для  мене  ліс—це…

Значення лісів (слайд 2).  Отже, як  ви  вже  зрозуміли саме  про  них  та  про  лісове  господарство   світу  та  України ми вестимемо розмову  сьогодні на  уроці

Поряд із сільським господарством до складу первинного сектора економіки входить лісове господарство. Це особлива галузь діяльності людини, оскільки передбачає використання одного з найцінніших природних ресурсів планети – лісових.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Лісові ресурси- це сукупність матеріальних благ лісу, які можна використовувати в господарстві. (аналіз схеми в підручнику стор. 73 мал.44)
  2. Лісове господарство. (слайд 3)
  3. Основні показники (слайд 4)

Лісозабезпеченість території – показник, розрахований шляхом ділення площі лісів на кількість населення світу, країни (області). Лісозабезпеченість населення країни становить: 10,4 млн. га : 37 млн. осіб = 0,28 га на одну особу (удвічі менше, ніж середній показник у світі)

Лісистість території — відношення площі лісів до загальної площі території. Лісистість території України становить 16 %, світу – 30,5%

  1. Лісистість країн і регіонів світу. Ліси розміщені нерівномірно. Тому лісистість різних країн та регіонів світу відрізняється.

Основні лісові пояси світу. (слайд5,6)

Завдання 1. (слайд 7) Заповнити таблицю, користуючись теоретичними даними (картки)

Робота в парах. Взаємонавчання. І варіант – північний лісовий пояс, ІІ варіант – південний лісовий пояс. Робота з картою.

Лісовий пояс

Основні породи дерев

Країни з найбільшою лісистістю

Північний

 

 

Південний

 

 

Ліси північного поясу зосереджені в помірному поясі північної півкулі (тут переважають хвойні породи дерев, основні з яких сосна, ялина, модрина, ялиця,  кедр. Але є і листяні породи: дуб, бук, клен, граб, береза та інші). Він охоплює значну територію в Азії та Північній Америці. У цьому поясі найбільші масиви лісів мають Росія, Канада, США, Швеція та Фінляндія. Площа північного поясу відносно стабільна, а в останні роки навіть збільшується.

Ліси південного поясу розташовані в екваторіальному й субекваторіальному поясах (ростуть близько 3000 видів дерев, переважають широколистяні породи серед яких найбільш цінні: чорне, або ебенове дерево, червоне дерево, винна пальма, каучуконоси кипарис, тюльпанне дерево, камфорне дерево). Це північ Південної Америки (басейн Амазонки), Центральна Америка, західна частина екваторіальної Африки (зокрема басейн річки Конго), Південно-Східна Азія, північний схід Австралії. Найбільші лісові масиви тут зосереджені в Бразилії, Колумбії, Конго, Мозамбіку, Індонезії, Малайзії. Площа південного поясу скорочується через активну вирубку лісів у країнах, що розвиваються.

Зовнішній вигляд лісів північного та південного поясів (слайд 8,9)

  1. Лісове господарство в Україні.

Україна належить до малолісистих та лісодефіцитних країн. Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця. (слайд 10)

  • Лісистість окремих регіонів України (аналіз карти слайд  11)
  • Основні галузі лісової промисловості України (слайд 12)
  • Географія галузей лісової промисловості (проаналізувати карту атласу, дати відповідь на запитання (слайд 13)
  1. Проблеми галузі.

Основна проблема це неконтрольована вирубка лісу і, відповідно, скорочення площі лісів. Враховуючи значення лісу та його роль в природному середовищі це призводить до виникнення низки екологічних проблем. Тому збереження лісів одне з основних завдань людства.

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Метод «Мікрофон» (слайд 17,18)

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати параграф 15; робота з картою

ІУрівень: «генерую ідеї» стор. 77

 

 

 

 

 

 

 

1

docx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
20 грудня 2020
Переглядів
3324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку