Урок " М. Гоголь «Тарас Бульба». Гоголь і Україна."

Про матеріал
Ознайомити учнів з життям і творчістю письменника, розкрити зв’язки Гоголя з Україною та її культурою, вплив українського фольклору на творчість письменника; розкрити історію створення повісті «Тарас Бульба»; простежити особливості зображення історичних подій в Україні; розвивати в учнів навички дослідницької роботи, усне мовлення учнів, уміння висловлювати власну думку; виховувати любов до історії України, її культури,сприяти вихованню громадянської позиції школяра.
Перегляд файлу

Тема.  М.Гоголь «Тарас Бульба» Гоголь і Україна

Мета: ознайомити учнів з життям і творчістю письменника, розкрити зв’язки Гоголя з Україною та її культурою, вплив українського фольклору на творчість письменника; розкрити історію створення повісті «Тарас Бульба»; простежити особливості зображення історичних подій в Україні;

 розвивати в учнів навички дослідницької роботи, усне мовлення учнів, уміння висловлювати власну думку;

 виховувати любов до історії України, її культури,сприяти вихованню громадянської позиції школяра.

 

Обладнання: портрет М.В.Гоголя, виставка різних видань творів письменника; фотоальбом «Гоголівські місця в Україні» (1990); мультимедійний проектор, комп’ютер, екран. Віртуальна екскурсія

 

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

 

Моє серце завжди залишиться

прив’язаним до священних

місць батьківщини.   

                                                                                                          Микола Гоголь

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Ми на уроках світової літератури дуже любимо подорожувати – це звичайно уявні подорожі, але цікаві. Виходячи з випереджальних завдянь  над якими працювали вдома то ви напевно зрозуміли що ми  сьогодні будемо подорожувати Україною  нашим славетним краєм І поскільки ми з вами українці, а українці народ гостинний, привітний, а ми сьогодні з вами свою гостинність продемонструємо активністю, гарною роботою ну а для цього потрібний гарний настрій тож посміхніться  і приступимо до роботи.

 

ІІ.Мотивація навчання школярів. Оголошення теми і завдань уроку

Вступне слово вчителя

Україна! Одне тільки слово, а серце охоплює невимовна туга, захоплення, любов, замилування щирою красою цього благодатного і чарівного краю та його людей. Саме ця земля виплекала на своїх руках великих постатей.

Один з таких титанів-геніїв є Микола Гоголь.

 

 

 Отже розгорніть зошити і запишіть тему нашого сьогоднішнього уроку . Життєвий і творчий шлях М.В.Гоголя. Письменник і Україна. Історія створення повісті «Тарас Бульба»

 

 Презентація портрета Гоголя

 Діти, погляньте на портрет М.В.Гоголя, це портрет художника О.Іванова. Образ цього митця надихав багатьох художників створювати його портрет, але більшість дослідників схиляються до думки, що найвдаліший портрет художника Іванова, бо цей портрет не є парадним. Навпаки, М.В.Гоголь зображений одягненим у домашній халат, і така деталь підкреслює душевну простоту й відкритість світові талановитого майстра. Його обличчя випромінює доброту, привітність, щирість.На губах застигла трохи сумна посмішка. Погляд спрямований повз глядача, але здається що він вдивляється в душу. Ви згодні?

 

Мета: -  ознайомитися   з життям і творчістю письменника; -

  • розкрити зв’язки Гоголя з Україною та її культурою;
  • з’ясувати який вплив українського фольклору на творчість письменника;
  • розкрити історію створення повісті «Тарас Бульба»;
  •  простежити особливості зображення історичних подій в Україні;
  • Виховувати любов до історії України, її культури

 

Епіграфом нашого уроку будуть слова Гоголя:

 

Моє серце завжди залишиться прив’язаним до священних місць батьківщини.   

                                                                                                          Микола Гоголь

Як вирозумієте ці слова? (відповіді учнів) А наскільки це так ми прослідкуємо протягом уроку.

 

Запис у зошиті теми уроку

 

ІІІ.  Робота над темою уроку

- Україна це особистості, які творять її історію. Такою особистістю був Микола Гоголь. Подивіться відео і зверніть увагу на міста України що пов’язані з творчістю письменника. Передивляючись фільм ви повинні звернути увагу Де народився Микола Васильович Гоголь?

- У якому селі проходили дитячі роки письменника? - Де отримав освіту?

 

І. Відео ролик

 

2. Бесіда по змісту

- Де народився Микола Васильович Гоголь?

- У якому селі проходили дитячі роки письменника?

- Що ви можете сказати про родину майбутнього письменника?

- Де отримав освіту?

 

 

 

Олесь Гончар говорив: « Як би ви не вважали, що добре знаєте Гоголя, він стане вам ще ближчим, якщо відвідаєте його рідні місця?»

 Ми з вами не порушили побажань письменника Олеся Гончара, і зараз здійснемо уявну подорож до двох населених пунктів, котрі нам повідають багато цікавого про М.В.Гоголя.

 

3. Заочна екскурсія

 

 

 

А допоможуть нам у цьому наші екскурсоводи

 

Екскурсія

Ми раді запросити вас на заочну екскурсія у місця де народився іде провів свої дитячі роки Микола Васильович Гоголь . Мова піде про садибу та музей-заповідник Миколи Васильовича Гоголя (1809 -52) в селі Гоголеве Шишацького району Полтавської області.

 

Слайд 1

 

Отже ми біля воріт садиби. Перше, що кидається в очі, це чудовий сад і парк розсічений центральною алеєю,У глибині алеї, видніється невелика будівля самого будинку-музею. Клумба перед будинком просто переливалася багатоцвіттям фарб, а яких тут тільки не було квітів. Праворуч від будинку розмістився невеликий дерев'яний флігель, збудований в старовинному українському стилі, а ліворуч комора і "журавель".

 

А тепер трохи звернемося до історії.

 

Сама садиба Гоголів-Яновських у селі Гоголевому Шишацького району була заснована у кінці 18 ст. на хуторі Купчинському, який через 4 роки після одруження одержала як весільний посаг бабуся М. В. Гоголя Тетяна Семенівна Лизогуб (1743—1835). На початку 19 століття хутір перейшов у спадщину до батьків письменника, які перейменували його на Василівку — за ім'ям батька — Василя Панасовича.

 

Сюди у Василівку через 6 тижнів (після хрещення у сорочинській Спасо-Преображенській церкві) і повернулася з немовлям, народженим 20 березня у містечку Великі Сорочинці в будинку відомого лікаря М. Я. Трохимовського, мати Миколи Васильовича Гоголя Марія Іванівна Гоголь-Яновська.

Тут у Василівці і пройшли безтурботні дитячі роки маленького Ніколя.

 

Під час відкриття заповідника-музею біля будинку було встановлено пам'ятник Миколі Васильовичу Гоголю (скульптор О. Ковальов, архітектор В. Шевченко).

До складу заповідника входять відновлені батьківський будинок і флігель, а в невеликому парку, оперезаному дивно мальовничим затягнутим ряскою ставком, розташовані інші компоненти заповідника-музею, без яких не обходився в ті часи жодний парк - альтанка і грот.

Все це було відтворено за планами, спогадами, листами сучасників, старими фотографіями та із записника самого письменника «Книга всякої всячини».

Також для відновлення були використані листи письменника до матері, Марії Іванівни, у яких Гоголь надсилав креслення та малюнки, якими вона потім користувалася при ремонті і реконструкції будинку та флігеля. Було відтворено інтер’єри деяких кімнат будинку (кімната матері, їдальня, вітальня).

 

Продовження експозиції — у флігелі, де в останні роки життя (1848—51) по приїзді додому зупинявся Гоголь. Тут є робочий кабінет письменника. Тут же знаходиться дерев'яна шафа для книг, зроблена за ескізами Миколи Васильовича. На жаль, Гоголь так її і не побачив - столяр закінчив роботу незадовго до смерті письменника.

 

У музеї експонуються особисті речі М. В. Гоголя

 

На території заповідника є дві берізки, які називають батьком і матір'ю, а поруч - п'ять березових стовбурів, що ростуть з одного кореня. Цікавий збіг. Адже у батьків Гоголя було 12 дітей, шість хлопчиків і шість дівчаток, але вижили тільки п'ятеро - Микола і чотири сестри ... А ще кажуть якщо сісти на камінь біля грота, і задумати бажання, то воно обов'язково здійсниться.

 

 

4 Ми вдома самостійно  досліджували творчість М.Гоголя

  • Про які факти життя М. Гоголя ми з вами ще не згадали і про які вам сьогодні хотілося поділитися з товаришами?
  •  

(Відповіді учнів)

 

5. Слово вчителя

 

Гоголь мріяв написати історію України в 5 томах. Ця мрія його так і не здійснилася, але в своїх художніх творах письменник продемонстрував глибокі знання з історії  українського народу

- Одним із найдовершеніших творів Миколи Гоголя є історична повість «Тарас Бульба»

 

6. Словникова робота  

Повість -  епічний художній твір з однолінійним сюжетом, менший ніж роман, але більший, ніж оповідання

 

Діти, вам було задане випереджальне завдання дізнатися як виник задум написання повісті «Тарас Бульба» (повідомлення)

 А яка ж історія створення цього твору?

(повідомлення учнів)

 

А зараз ви самостійно опрацюєте текст і дізнаєтесь які  джерела допомогли  Гоголю в роботі над « Тарасом  Бульбою» ми дізнаємося опрацювавши самостійно  текст.

 

Роботі Гоголя над «Тарасом Бульбою» передувало ретельне, глибоке вивчення історичних джерел. Серед них варто назвати «Опис України» Боплана, «Історію про козаків запорізьких» Мишецького, «Запорожская старина» Срезневського, «История Малой России» Бантиш-Каменського, рукописні списки українських літописів - Самовидця, Величка, Грабянки.

Але ці джерела не задовольняли цілком Гоголя. У них багато чого йому не вистачало: насамперед характерних побутових деталей, живих прикмет часу, щирого розуміння минулої епохи. Спеціальні історичні дослідження  й літописи здавалися письменникові занадто сухими, млявими й по суті мало допомагали художникові осягнути дух народного життя, характери, психологію людей.

Серед джерел, які допомогли Гоголю в роботі над «Тарасом Бульбою», був ще один, найважливіший: народні українські пісні, особливо історичні пісні й думи.

Гоголь вважав українську народну пісню дорогоцінним джерелом для історика й поета, що бажають «випитати дух минулого століття» і осягнути «історію народу». З літописних і наукових джерел Гоголь черпав історичні відомості, необхідні йому фактичні подробиці, що стосуються конкретних подій. Думи й пісні ж давали йому щось набагато більше істотне. Вони допомагали письменникові зрозуміти душу народу, його національний характер, живі прикмети його побуту. Він виокремлює з фольклорної пісні сюжетні мотиви, часом навіть цілі епізоди.

«Тарас Бульба» має велику й складну творчу історію. Цей твір вперше надрукований в 1835 році в збірнику «Миргород». В 1842 році в другому томі своїх «Творів» Гоголь помістив «Тараса Бульбу» до нової, докорінно переробленої, редакції. Робота над цим добутком тривала з перервами дев'ять років: з 1833 року до 1842-го. Між першою й другою редакціями «Тараса Бульби» був написаний ряд проміжних редакцій деяких розділів.

У Гоголя є одна досить примітна риса. Написавши й навіть надрукувавши свій добуток, він ніколи не вважав свою роботу над ним закінченою, продовжуючи невтомно вдосконалювати його. От чому цей твір має безліч редакцій. Гоголь, за свідченням Н. В. Берга, розповідав, що він до восьми разів переписував свої наробки: «Тільки після восьмої переписки, неодмінно власною рукою, праця є цілком закінченою, досягла вершини створення».

У роботі над остаточним змістом «Тараса Бульби» Гоголь безсумнівно урахував художній досвід історичної прози Пушкіна. Саме в другій редакції повість придбала ту реалістичну повноту й завершеність поетичної форми, що відрізняє цей великий добуток російської класичної літератури.

Бесіда:

-  Так , які джерела допомогали Гоголю в роботі над створенням повісті?

- Що Гоголь вважав  найдорогоціннішим джерелом? Чому?

- В чому складність творчої історії повісті?

 

- А зараз перевіримо наскільки ми були уважні на уроці і виконаємо тестові завдання    (робота в парах, взаємоперевірка)

 

 

Тестові завдання                       

  1. Місце народження М. Гоголя

а)  Ніжин                       б) Диканька

в) Великі Сорочинці

  1. Де пройшли дитячі роки Миколи Васильовича

а)  Василівка                    б) Диканька

в) Миргород

3. Як раніше, до народження Гоголя, називалось село Василівка, батьківський маєток?

а) Руновщина;            б) Яновщина;

в) Яворівщина;

 

  1. Назвіть перший значний великий твір у творчості Гоголя

а)  «Вечори на хуторі біля Диканьки»           б) «Тарас Бульба»

в) «Мертві душі»

 

  1. До якої збірки увійшла повість «Тарас Бульба»

а)  «Ніжин»             б) «Кобзар»

в) «Миргород»

 

  1. З’ясуйте жанр твору «Тарас Бульба»

а)  роман            б) оповідання

в) повість

 

  1. Місце народження М. Гоголя

а)  Ніжин               б) Диканька

в) Великі Сорочинці

 

8. . Ставши відомим письменником, Гоголь подорожуючи по світу, відвідав різні країни. Яке місто сподобалося йому найбільше, де він прожив з невеликими перервами цілих 6 років?

а) Лейпциг;              б) Париж;

      в) Рим

 

9. Коли Гоголь у Петербурзі писав свої «Вечори…», він просив у листах додому описати українські свята, обряди, одяг, страви. А кого особисто письменник просив дати йому відповідь?

а) Бабусю;                 б) Матір;

в) Сестер

 

10. Яке літературне ім’я (псевдонім) мав Гоголь?

а) С.Гурін;

б) В.Алов;

в) Д.Анін

 

 

V.Підсумок уроку

 

Продовжити речення

Мені сподобалося…

Я дізнався…

Найцікавішим було …

Мене вразила…

 

VІ. Д/ завдання

 

Прочитати повість «Тарас Бульба»

Підготувати повідомлення « Про козацьку добу в Україні»

Вибрати описи українського побуту, звичаїв козаків з прочитаного вдома

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я дізнався , що Гоголь походив із старовинного дворянського роду, всі члени якого відзначалися надзвичайною обдарованістю. Його дід, Опанас Дем’янович, закінчив Київську духовну академію, володів шістьма мовами. А бабуся Тетяна Семенівна, гарно малювала

 

 

 Ріс Гоголь в оточені талановитих і відомих людей. А ще в домі Гоголів частими гостями були народні співці, лірники   й кобзарі, яких охоче слухали господарі маєтку та їхні слуги.

 

 

 

 

Батько Гоголя був людиною освіченою, одним з перших письменників, автором комедій з народного життя. А мати здобула гарну домашню освіту( навчалася музиці й рукоділлю вивчала французьку і німецьку мову.

 

 

 

Я б хотіла доповнити, що мама Гоголя була віруючою людиною, вона часто відвідувала Диканьківську церкву і говорять   що саме стоячи перед образом Святого Миколи Чудотворця    вона вимолола собі дитину і тому письменника назвали Миколою.

 

 

 А я ще дізналась що мама письменника була великою помічницею в пошуках тем для творів сина. В одному із листів до матері він пише:

« Дорога моя матінко ! Ви маєте тонкий спостережливий розум, ви багато знаєте про звичаї й традиції. В наступному листі я чекаю від вас опису повного вбрання сільського дяка, від верхнього одягу до чобіт» Так народжувався твір « Вечори на хуторі біля Диканьки», який зробив Гоголя знаменитим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
4 січня 2023
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку