Урок "Мандрівник на оперній сцені"

Про матеріал
Методина розробка для вчителів. Розробка була складена студенткою-практиканткою за вимогами педагогіного закладу. До цієї розробки можуть додаватися як презентації, так і відео. Розробка дл 1 класу. Вона спрямована на те, щоб ознайомити учнів з поняттям «опера», «театр», «арія»; навчити учнів визначати види театру; розвивати музичний слух учнів, уміння визначати характер за піснею кожного героя; виховувати дисципліну, зацікавленість до театру.
Перегляд файлу

Тема. Веселий мандрівник на оперній сцені.

Мета: ознайомити учнів з поняттям «опера», «театр», «арія»; навчити учнів визначати види театру; розвивати музичний слух учнів, уміння визначати характер за піснею кожного героя; виховувати дисципліну, зацікавленість до театру.

Тип роботи: бесіда.

Обладнання: презентація «Веселий мандрівник», кольорові олівці або фломастери, аркуш А4 або альбом для малювання.

Література: мережа Інтернет.

Хід роботи:

  1. Організаційний момент.

Діти, сьогодні, коли я йшла до вас, зазирнула у свою пошту та побачила лист від одного мандрівника, а ось якого, спробуйте догадатись самі за допомогою загадки:

Так набридло на віконці

Все на сонечку сидіть.

Я візьму і покочуся,

Щоб побачити весь світ. ( Колобок )

Так діти, це колобок. Тож прочитаймо лист від нього?

Лист: Доброго дня мої любі друзі! Багато часу я вже мандрую, до моїх планів входило завітати до Вас, але на жаль не встиг, тому що побував у дуже гарному місці, у музичному театрі, на опері. Там кожен персонаж має власну пісню, яка відповідає його характеру. Це називають арією. Арію можуть виконувати різні співацькі голоси: чоловічі, жіночі й навіть дитячі. Я б хотів, щоб ви відкрили доповнення до мого листа та побачили усю цю красу.

  1. Основна частина

Діти, але перед тим, як ми відкриємо доповнення від колобка, я б хотіла дещо спитати. А що ж таке опера? ( відповіді дітей ). Опера – це спектакль, зміст якого розкривається за допомогою співу та гри оркестру. А що ж таке арія? Арія – це власна пісня кожного персонажу опери, яка відповідає за характер персонажу.

Добре, бачу, гарно запам’ятали що таке опера та арія. Відкриваймо додаток від колобка. Тут в нас опера-казка «Плескачик» Гриневича.

  • Які співацькі голоси ви чули в арії?
  • Який характер мелодій кожного персонажу?

Відкрийте сторінку 82 та давайте проаналізуємо з вами малюнок з Барвиком та Лясолькою. Поміркуйте, чи правильно вони обрали для себе казкових персонажів? Чому?

А зараз Лясолька та Барвик пропонують вам прослухати арію з опери «Колобкові мандри» Г.Гриневича.

АРІЯ ТІСТА З ОПЕРИ-КАЗКИ «КОЛОБКОВІ МАНДРИ»

https://nuschool.com.ua/textbook/art/1klas/1klas.files/image184.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Добре, закінчили.

Художники майстерно оздоблюють сцену для опери чи балету, драматичної або лялькової вистави. Вони малюють декорації, завдяки яким ми дізнаємося, де й коли відбувається дія. Приміром, у хатинці чи на квітковій галявині, у старовинному замку чи на площі сучасного міста. Декорації — художнє оформлення сцени — допомагають зрозуміти зміст вистави.

Пропоную вам створити декорацію до опери-казки «Плескачик». Вам знадобляться олівці або фломастери, гумка, альбом для малювання, та звичайний олівець.

  1. Заключна частина

Підсумок уроку. Роздивляння деяких малюнків дітей.

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Nen Inna
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    3.0
  2. Блага Василина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 червня 2019
Переглядів
8397
Оцінка розробки
3.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку