24 травня о 18:00Вебінар: Підготовка до ЗНО: систематизація матеріалу та узагальнення знань за допомогою сервісу Canva

Урок. "Маркування споживчих товарів."

Про матеріал

Урок створено з метою сприяти розвитку уваги у виборі споживчих товарів та продуктів харчування, виховувати культуру компетентності, прищеплювати навички ощадливості, потреби у «здоровому» харчуванні та екологічному середовищі.

Перегляд файлу

Розділ № 4. ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Тема. Маркування споживчих товарів.

Навчальна мета.

Забезпечити:

засвоєння учнями поняття про культуру споживання їжі;

 вміння читати етикетки на товарах;

 розпізнавання  екологічних символів, значення індексу «Е» та попереджувальних символів;

ознайомлення з стандартами якості й безпеки, складом продуктів ;

формування умінь користуватися спеціальними символами та їх значенням, штрих – кодом і його законодавчим змістом.

Розвивальна: сприяти розвитку уваги у виборі споживчих товарів та продуктів харчування.

Виховальна: виховувати культуру компетентності, прищеплювати навички ощадливості, потреби у «здоровому» харчуванні та екологічному середовищі.

 Обладнання, матеріали та наочність: таблиці, схеми, фотографії, інформаційні картки,ноутбук, підручники.

 Міжпредметні зв’язки: біологія, хімія, основи здоров’я, трудове навчання, інформатика.

 Тип уроку: урок засвоєння знань, умінь та навичок.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

1. Перевірка наявності учнів.

2. Перевірка підготовленості до уроку.

3. Наявність робочого одягу.

Учитель. Лунає дзвіночок, до праці мерщій!

Ти всі перешкоди здолати зумій!

Працюй наполегливо, швидко, старанно,

щоб кожна хвилинка не втратилась марно!

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1. Метод «Асоціація на дошці».

 У читель. Діти, наш урок я розпочну з прислів’я:

     - Якщо у вас є здоров’я, то у вас є все.

Учитель. Поясніть, як ви розумієте цей вислів?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

         Учитель.  Щодня ми користуємось речами, які виготовлено на підприємствах — заводах, фабриках, у цехах,  на сільськогосподарських фермах. Споживаємо різні товари й послуги. Ми всі є споживачами. Щоб правильно обрати потрібний продукт чи певну річ, необхідно знати деякі важливі правила, тобто бути грамотними споживачами.

ІV. Повідомлення теми уроку.

Учитель. Діти, тема нашого уроку: «Маркування споживчих товарів».

V. Визначення завдань для учнів на урок.

Учні повинні знати:

призначення етикетки на товарах;

стандарти якості й безпеки;

індекс «Е» та його значення;

попереджувальні символи;

значення спеціальних символів.

Учні повинні вміти:

читати екологічні символи, склад продуктів, терміни придатності;

зчитувати штрих-код, знати значення  цифр штрих-коду.

VІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

Робота з текстом підручника. Параграф №13.

  1.               Призначення етикетки на товарах.
  2.               Екологічні символи.
  3.               Стандарти якості і безпеки.
  4.               Склад продуктів. Індекс «Е» та його значення.
  5.               Попереджувальні символи.
  6.               Спеціальні символи та їх значення.
  7.               Штрих-код і його закодований зміст.

VІІ. Осмислення учнями вивченого матеріалу.

1.Бесіда вчителя з використанням електронного носія.

 2. Проведення хвилинки відпочинку.

                     Фізкультхвилинка.

По секрету вам скажу:

З фізкультурою дружу!

Вмію гарно підтягатись,

Низько-низько нахилятись,

Вліво-вправо повернусь,

Знов присяду, нахилюсь.

Розім’ятись я не проти…

І скоріше до роботи!

VІІІ. Формування умінь та навичок.

1. Поточний інструктаж.

2. За браком часу, виконання лабораторно-практичної роботи можна закріпити за групами учнів.

Лабораторно-практична робота №1.

 Читання інформації розміщеної на етикетках.

Інструменти та матеріали: етикетких різних товарів (печиво, цукерки, чіпси, морозиво, газирована вода, торт, молоко, сметана та інше),лупа.

 

Послідовність виконання роботи.

  1.               Розгляньте зображення на етикетках.
  2.               Розділіть етикетки на дві групи: продовольчі та непродовольчі товари.
  3.               Скориставшись інформацією поданою в підручнику на стор.___ визначте, яку інформацію про товар  можна отримати з етикеток.
  4.               Запишіть необхідну інформацію в таблицю попередньо накресливши її зошоті (кожен в своєму).
  5.               Запишіть висновки в зошит.

 

Таблиця. Визначення інформації що розміщена на етикетках.

 

з/п

Назва  товару

Відомості про товар що можна отримати з етикетки

Інформація з етикетки

 Примітка

Продовольчі товари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Непродовольчі товари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторно-практична робота №2.

 Визначення калорійносі продукту та вмісту добавок в продуктах харчування.

Інструменти та матеріали: етикетки продуктів харчування ( чай, вафлі, чіпси, морозиво, сметана, желе, дитяче харчування, крабові палички, ковбаса, тощо), лупа.

Послідовність виконання роботи.

1. Розгляньте зображення на етикетках.

     2. Скориставшись інформацією поданою в підручнику на стор._____

визначте, які харчові добавки містяться в продукті відповідно до інформації   поданої на етикетці даного продукту.

    3. Розподіліть етикетки на групи: продукти харчування з безпечними харчовими добавками та продукти харчування з вмістом небезпечних продуктів харчування.

    4. Запишіть необхідну інформацію в таблицю попередньо накресливши її зошоті (кожен в своєму)  .

    5. Запишіть висновки в зошит.

 

Таблиця. Визначення інформації щодо калорійності продукту та  вмісту харчових добавок в ньому.

 

з/п

Назва продукту харчування

Індекс харчової добавки

Назва добавки

Калорійність продукту

Продукти харчування, які містять безпечні добавки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продукти харчування, які містять небезпечні добавки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІІІ. Рефлексія.

Метод «Мікрофон». Запитання за вибором учителя:

1. Що таке товар? Для чого його виготовляють?

2. Чи має значення колір та розмір етикетки ?

3. Як кріпиться етикетка до товару?

4. Чи містить етикетка, крім цифр і слів, якісь зображення, знаки? Що вони означають?

5. Як можна класифікувати етикетки?

6. Які відомості про товар розміщують на етикетках?

7. Які товари називають продовольчими і які не продовольчими?

8. Яка різниця між етикетками що кріпляться до продовольчих та етикетками, що кріпляться до непродовольчих товарів?

9. Яка інформація повинна бути обов’язково розміщена на продовольчих товарах?

10. Назви екологічні символи. Поясни їх значення.

11. В яких країнах використовують еко-маркування?

12. Що таке стандарт? Для чого він створений?

13. Чи є в Україні знаки які присвоюють високоякісній продукції

14. Які основні компоненти входять до складу продуктів?

15. Чи всі продукти, які споживає лодина, в її оганізмі засвоюються однаково?

16. Назви продукти, які найкраще засвоюються в організмі людини.

17. Що називають харчовими добавки?

18. Для чого необхідно розміщувати інформацію про вміст харчових добавок

 на етикетках продуктів харчування?

19. Назви безпечні харчові добавки, які ти знаєш.

20. Які харчові добавки є небезпечними і де їх використовують?

21. Яку шкоду організму людини можуть спричинити харчові добавки?

22. Які символи відносяться до попереджувальних? Де їх використовують?

23. Які знаки називають спеціальними?

24. Для чого необхідні спеціальні знаки?

25. Що таке штрих-код? Де його застосовують?

26. Як зчитується інформація з штрих-коду?

27.  Яка інформація закодована на штрих-коді?

28. На етикетки, яких товарів наносять штрих-код?

 

ІХ. Мотивація оцінок за урок, виставлення їх у журнал, щоденники.

Х. Завдання додому.

1. Опрацювати тему підручника «Маркування споживчих товарів».

2. Разом з дорослими ( усно), користуючись підручником, проаналізувати зміст

етикеток будь-яких товарів.

ХІ. Прибирання робочого місця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ілларіохіна Оксана
    Цікаво поданий матеріал. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
23 липня 2018
Переглядів
6501
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку