Урок потрібен для засвоєння учнями поняття про культуру споживання їжі, ознайомлення з видами посуду,столовими приборами та їх призначенням;
формування умінь сервірувати стіл, використовувати столові прибори під час прийомів споживання страв, чаю та кави;
дотримання правил безпечної праці , санітарно-гігієнічних вимог під час приготування та споживання їжі.
Урок. 5 клас.
Тема. Культура споживання їжі. Етикет за столом.
Навчальна мета.
Забезпечити:
засвоєння учнями поняття про культуру споживання їжі, ознайомлення з видами посуду,столовими приборами та їх призначенням;
формування умінь сервірувати стіл, використовувати столові прибори під час прийомів споживання страв, чаю та кави;
дотримання правил безпечної праці , санітарно-гігієнічних вимог під час приготування та споживання їжі.
Розвивальна: сприяти розвитку уваги під час сервірування столу.
Виховальна: виховувати охайність під час роботи,прищеплювати навички культури харчування та поведінки за столом.
Обладнання, матеріали та наочність: таблиці, схеми, інструкційні картки, фотографії, інформаційні картки, ноутбук, посуд та столова білизна для сервіровки, паперові серветки, набір « смайликів».
Міжпредметні зв язки: історія, народознавство, основи здоров’я, трудове навчання.
Тип уроку: урок засвоєння знань, умінь та навичок.
ХІД ЗАНЯТТЯ
І. Організаційний момент.
1. Перевірка наявності учнів.
2. Перевірка підготовленості до уроку.
3. Наявність робочого одягу.
ІІ. Актуалізація опорних знань і життєвого досвіду учнів.
1. Метод « Асоціація на дошці».
Учитель. Я рада всіх вас вітати на сьогоднішньому занятті, яке розпочну з прислів’я: « Якщо у вас є здоров’я, то у вас є все». Поясніть, будь ласка, як ви розумієте цей вислів? Скажіть, які асоціації у вас викликають прислів’я, що написані на дошці?
(Учні читають прислів’я і стисло обговорюють їх значення)
Учитель. Діти, я згодна з вашими поясненнями.
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Учитель. Харчування є основою існування людини, а культура споживання їжі – однією з основних проблем людської культури. Методи приготування та споживання їжі відтворюють культурний рівень народу. Основне завдання народного харчування це збереження в їжі поживних речовин. Гарно і правильно сервірований стіл – гарант успіху.
« Мозковий штурм»
- Поясніть, що таке їжа?
- Щоб отримувати насолоду , якою має бути їжа?
- Як правильно потрібно харчуватися, щоб залишатися здоровими?
- Як можна поділити весь посуд? Призначення цього посуду?
Учитель. Робимо висновок: їжа - це енергія людини, їжа - це потреба, їжа - це насолода. Правильне харчування – необхідна умова фізичного розвитку і працездатності людини. А гарний посуд і красиво оформлений стіл налаштовують на отримання задоволення.
ІV. Повідомлення теми уроку.
« Культура споживання їжі. Етикет за столом».
V. Визначення завдань для учнів на урок.
Учні повинні знати:
називати види столової білизни;
складати паперові серветки для сервірування столу;
розрізняти столові прибори;
характеризувати призначення столових приборів;
правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час
сервірування стола;
про професію офіціанта.
Учні повинні вміти:
застосовувати прийоми використання виделки і ножа;
дотримуватися правил поводження за столом;
засвоїти прийоми споживання різних видів їжі та напоїв.
VІ. Вивчення нового матеріалу.
1. Культура споживання їжі.
Учитель. Відомий учений І.Павлов вважав, що «нормальна й корисна їжа – це їжа з апетитом, їжа з задоволенням» . Гарно й правильно накритий (сервірований) стіл
створює чудовий настрій , а смачно приготовлена і красиво оформлена їжа збуджує апетит.
Як слід сервірувати стіл?
Які правила поводження за столом під час їжі треба виконувати?
Про це ми переглянемо відео слайди ( додаток № 1).
2. Правила поведінки під час їжі (додаток № 2).
- Ніколи не забивайте їжею рот.
- Не розмовляйте під час пережовування їжі.
- Жуйте їжу із закритим ротом.
- Не розмовляйте під час пережовування їжі.
- Пийте тільки тоді, коли в роті вже не має їжі.
- Під час споживання їжі не читайте.
- Не сидіть боком до столу, не кладіть ногу на ногу – це некрасиво та неввічливо.
- Закінчивши їсти – брудні ніж і вилку не кладіть на стіл.
3. Рольова гра «Сьогодні я – офіціант» (додаток № 3).
Робота офіціанта включає такі обов’язки:
*підготовка робочого місця й утримання його у відповідному стані;
*уміння підтримувати гарні стосунки з відвідувачами закладів і колегами
по роботі;
*надання допомоги відвідувачам закладу при виборі страв і напоїв, уміння давати відповідні рекомендації;
*приймання замовлень та його запис;
*подача замовлення та прибирання стола.
4. Проведення хвилинки відпочинку.
Руханка.
Треба, учні, нам хвилинку приділити відпочинку.
Підніміться ті, що зліва. Підніміться ті, що справа.
Руки в боки ті, що зліва. Руки в боки ті, що справа.
Покрутіться ті, що зліва. Покрутіться ті, що справа.
А тепер всі ті, що справа, а за ними й ті, що зліва,
Одне одному всміхніться, адже в усмішці вся сила!
Відпочили? Тож сідайте й працювати починайте!
VІІ. Осмислення учнями вивченого матеріалу.
Робота з підручником. Робота з робочими зошитами для учнів 5 класів.
Міні-тренінг:
VІІІ. Формування умінь та навичок.
Поточний інструктаж.
Організація робочого місця. Повторення правил безпечної праці під час виконання ручних робіт в кулінарії. Дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час виконання завдань практичної роботи.
Практична робота.
1.Тренувальні вправи на складання серветок різними способами.
- Способи складання серветок ( додаток № 4).
- Способи складання серветок для святкового стола (додаток №5).
2. Тренувальні вправи на використання ножа і виделки.
- Правила тримання столових приборів (додаток № 6).
- Правила користування столовими приборами (додаток №7).
- Класична сервіровка столу для чаювання ( додаток №8).
3. Самостійне виконання завдань практичної роботи.
4. Контроль учителя з метою виявлення недоліків у знаннях та вміннях учнів.
5.Самоконтроль та взаємоконтроль учнів.
6. Підбиття підсумків практичної роботи:
- демонстрація кращих робіт;
- аналіз недоліків у роботі та шляхи їх усунення;
- оцінювання результатів практичної роботи.
ІХ. Рефлексія.
Учитель. Пропоную учням оцінити «смайликом» свій настрій, емоційне задоволення уроком.
Метод «Мікрофон».
Х. Мотивація оцінок за урок, виставлення їх у журнал, щоденники.
ХІ. Завдання додому.
ХІІ. Прибирання робочого місця.
Додатки:
Додаток №1.
Сервірування стола.
Додаток №2.
Правила поводження за столом під час їжі.
- Ніколи не забивайте їжею рот.
- Не розмовляйте під час пережовування їжі.
- Жуйте їжу із закритим ротом.
- Не розмовляйте під час пережовування їжі.
- Пийте тільки тоді, коли в роті вже не має їжі.
- Під час споживання їжі не читайте.
- Не сидіть боком до столу, не кладіть ногу на ногу – це некрасиво та неввічливо.
- Закінчивши їсти – брудні ніж і вилку не кладіть на стіл.
Додаток №3.
Рольова гра « Сьогодні я – офіціант».
Додаток № 4.
Способи складання серветок
Додаток №5.
Способи складання та оформлення серветок для святкового
стола.
Додаток №6.
Правила тримання столових приборів.
Додаток №7.
Правила користування столовими приборам
Додаток № 8.
Класична сервіровка столу для чаювання.
Розпочніть у своєму домі традицію особливого сімейного чаювання. Вся сім’я збирається за столом. На крохмальній скатертині чекають чашки, варення, лимон, підіймається терпкий аромат чаю… Добра затишна сімейна атмосфера.
** В центрі столу розташуйте чайник для заварки, цукорницю, молочник. Поряд із ними – вази з варенням та цукерками, сухарниці з печивом, коло них – тарілочки з лимоном.
** Поставте десертні тарілки, з правої сторони положіть ножі, виделки та ложки
** Чайні чашки поставте на блюдця, ручки чашок поверніть праворуч.
** Ліворуч поставте розетку для варення та покладіть ще одну чайну ложку.