Урок міні проект «Підприемства та сучасні біотехнології, що необходяться без одноклітинних організмів.

Про матеріал
Урок міні проект «Підприемства та сучасні біотехнології, що необходяться без одноклітинних організмів. Це урок - міні проект на якому учні створюють плакат - презнтацію до проекту. Додати можна як матеріал і вирізки з журналів та текламних буклетів для кращого зовнішнього вигляду.
Перегляд файлу

Урок міні проект «Підприемства  та сучасні біотехнології, що необходяться без одноклітинних організмів.

Мета :навчити учнів працювати з різними видами і джерелами інформації по створенню проектного продукту.

Хід уроку.

І. Етап орієнтації

Організаційний етап

Вітання, виявлення відсутніх учнів і причини відсутності, створення робочого настрою в класі.

Вступне слово вчителя ( додаток №1)Але  наша тема міні проекту  дуже обширна і на основі неї можна створити різні підтеми проекту тож давайте разом розіб’ємо її на складові:

  • Підприемства, де використовують в процесі одноклітинні організми і бактерій
  • Біотехнології та участь в них одноклітинних та бактерій
  • Процеси квашення та продукти процесів сквашення.

І отодин з процесів це прокисання молока і утворення продукту йогурт.Ось цим проектом ми сьогодні на уроці й займемося.

ІІ. Етап визначення мети

Мотивація навчальної діяльності

Вчитель. Молоко і молочні продукти люблять і дорослі, і діти. Вони не тільки смачні й корисні, містять не лише повноцінні тваринні білки, цукри, але й сполуки Кальцію і Фосфору, вітаміни А, В, Д. Сукупність таких речовин сприяє підвищенню захисних сил організму від різноманітних несприятливих  факторів зовнішнього середовища. Йони Кальцію, що містяться у молоці, особливо необхідні дітям і підліткам для нормального розвитку здорових зубів і кісток, вони відіграють важливу роль в обміні речовин. Дітям корисно пити молоко щодня. Лікарі часто радять хворим також пити молоко. Молоко чудово втамовує спрагу, але воно може скиснути, змінити структуру і смак. Чому ж молоко скисає і як можна цьому запобігти?

Цікаво знати!

  • Молоко – найперша їжа людей та інших ссавців, від мишей до слонів та китів. Шлунок малят не може перетравлювати жодну іншу їжу. У молоці є всі необхідні для розвитку маленької істоти поживні речовини. Цей чудесний еліксир росту придумала сама Природа.
  • У давнину жителі європейської частини нашої планети не вживали молоко, бо щойно закінчувалося годування грудним молоком, людський організм припиняв виробляти лактозу – фермент, необхідний для засвоєння молочного цукру.
  • Найстаріший сир відкопали на північному заході Китаю, його вік 4000 років. А на території Польщі і Данії археологи знайшли фрагменти спеціального сита для виробництва сирів, горщики для збереження сиру і масла.
  • Багато згадок про молоко є в Біблії. Авель, син Адама, пас овець і, можливо, пив молоко. Перший спогад про молоко знаходимо в Біблії у пророцтві Якова, яке датоване 1700 роком до н.е.

ІІІ. Етап проектування

Учитель разом з учнями визначає тему уроку. Учні висловлюють свої пропозиції щодо плану роботи на уроці. Учні записують тему уроку в зошиті.

ІV. Етап організації виконання плану діяльності

Самостійна дослідна робота

Створюються чотири робочі групи. Кожна група  отримує роздавальний матеріал, завдання для групи.

Робота в групах

Завдання для 1 групи. Чому молоко скисає?

Завдання. Прочитайте статтю і дайте відповіді на запитання

Що міститься  в молоці? Чому молоко скисає? (Додаток 1)

  • Молочний цукор –лактоза
  • Молочнокислі бактерії (в повітрі, на поверхні молочних залоз);
  • Хвороботворні бактерії (на молочних залозах з грунтом)

Завдання для 2 групи. Як утворюються молочнокислі продукти?

Завдання. Прочитайте статтю і дайте відповіді на запитання

Як утворюються  сметана, топлене молоко, сир, йогурт? (Додаток )

  • Якщо зняти з молока вершки, то вони перетворяться на сметану;
  • Якщо молоко довго підігрівати до світло-коричневого кольору)
  • Якщо у топлене молоко додати молочнокислі бактерії, то воно перетвориться на ряженку
  • Сир можна отримати відділивши від відігрітого молока сироватку
  • Йогурт – молоко, сквашене стрептококом та болгарською паличкою

Завдання для 3 групи. Як зберігати молоко?

Завдання. Прочитайте статтю й запишіть  способи зберігання молока (Додаток )

  • У домашніх умовах – прокип’ятити
  • У промислових масштабах – пастеризують 30 хв за t 61-63°С або 15 c за t 72-73°С ; стерилізують за t 100°С
  • Ультрапастеризація – молоко доводять до +140°С впродовж 2-3 с.
  • заморозити;
  • висушування (молоко висушують за 150-180°С;
  • можна зберігати молоко в цукрі – згущене молоко

V. Контрольно-оцінювальний етап

Створення проекту та його захист

(Кожна група захищає свій проект біля дошки. Група одержує бали за захист)

Закріплення знань учнів

Метод «Мозковий штурм»

VІ. Підведення підсумків уроку

  1. Учні висловлюють свої думки щодо уроку, вносять свої пропозиції щодо організації роботи на наступному уроці.
  2. Кожний учень оцінює свою участь у проекті й ставить оцінку

VІІ. Домашнє завдання Група отримує жеребкуванням теми розробки міні проектів.( виступ по проекту групи 5 хвилин.

Виконати дослід. За яких умов молоко скисає швидше?

Яке молоко?

Скільки?

Де стоїть?

Порядок скисання молока

1.

Свіже

250 мл

У кімнаті, 20 ºС

2

2.

Свіже + кефір

250 мл

У кімнаті, 20 ºС

1

3.

Свіже

250 мл

У холодильнику, 4 ºС

3

4.

Кипячене

250 мл

У кімнаті, 20 ºС

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1.

Чому молоко скисає?

Свіже молоко містить важливі для організму поживні речовини. Найдивовижніше з них – молочний цукор, або лактоза. Саме лактоза запобігає скисанню молока. Якщо свіже молоко залишити на деякий час, воно прокисне. Що ж тропилося з лактозою? Виявляється, нею поласували невидимі «гурмани» – молочнокислі бактерії, які полюбляють цукри та деякі інші сполуки.

Але як бактерії потрапляють у молоко? Перш за все, вони є у повітрі. А ще вони живуть у тих місцях, де утворюється молоко. Наприклад, на поверхні молочних залоз «скисає» малесенька краплина молока, а потім потрапляє у стерильне молоко. Відразу кислий смак не помітний, але згодом бактерії розмножаться, і молоко скисне.

У молоко можуть потрапити і хвороботворні бактерії. Наприклад, якщо на молочну залозу потрапить грудочка грунту або інший бруд, а молочнокислі бактерії не справляться з «пришельцями».

Як утворюються молочнокислі продукти?

Деякі кисломолочні продукти виготовляють, додаючи до свіжого молока спеціальні бактерії та грибки. Молоко скисає і набуває нового смаку. Усі кисломолочні продукти містять величезну кількість живих бактерій та інших мікроорганізмів.

Якщо з молока зняти вершки – найжирнішу його складову, то  ті ж самі молочнокислі бактерії перетворять вершки на сметану.

Якщо молоко довго підігрівати так, щоб воно набуло світло-коричневого кольору (топлене молоко), то молочнокислі бактерії загинуть. Але, якщо у топлене молоко додати молочнокислі бактерії, то за декілька годин утвориться ряженка. Вона має ніжний і приємний присмак. Внаслідок роботи молочнокислих бактерій і грибків молоко перетворюється на кефір.

Ще один смачний продукт – молочнокислий сир. Це корисний білковий продукт отримують, відділивши від відігрітого кислого молока сироватку.

Твердий сир – поживний харчовий продукт з кислого молока.

Справжній йогурт – це молоко, сквашене термофільними стрептококами та болгарською паличкою (названа на честь батьківщини продукту). Слово «йогурт» – турецького походження (згущений). У Європі йогурти набули популярності після того, як лікар порадив Людовику XI балканський йогурт від болю у шлунку, і король одужав.

Як зберігати молоко?

Чи завжди добре, якщо молоко скисає? Звісно, ні! Адже ми любимо пити і свіже молоко, а також готуємо з нього молочні страви. Щоб запобігти скисанню, треба позбавити молочнокислі бактерії можливості виїдати лактозу і змінювати смак свіжого молока. У домашніх умовах найпростіший спосіб  знищити бактерії – прокипятити молоко. У промислових масштабах молоко пастеризують або стерилізують.

Пастеризують молоко, витримуючи його впродовж 30 хвилин за температури 61-63ºС або лише 15 с за температури 72-73 ºС. Така процедура не погіршує смаку молока, але частково вбиває і молочнокислі, і хвороботворні бактерії. Таке молоко найкраще зберігати в холодильнику.

Стерилізують молоко за температури понад 100 ºС. Така процедура повністю знищує клітини мікроорганізмів, їхні спори, але руйнує ферменти. Стерилізоване молоко довго зберігається, його можна транспортувати на великі відстані. Але живих корисних бактерій у ньому немає.

Корисне і одночасно безпечне молоко – ультапастеризоване. Ультрапастеризація – це найсучасніший спосіб обробки. Молоко доводять до +140 ºС впродовж 2-3 с. Відтак, у ньому щезає шкідлива мікрофлора, але зберігаються вітаміни.

За температури нижче нуля більшість бактерій не розмножуються. Тому молоко можна заморозити і довго зберігати. Коли не було холодильників, молоко продавали на базарах у вигляді заморожених кругів. Ще один відомий спосіб збереження молока – висушування. На розпилювальних установках молоко висушують за температури 150-180 ºС. Можна зберігати молоко у цукрі – згущене молоко. У 1858 році у США відкрився перший завод з виготовлення згущеного молока.

 

 

У тілі здорової людини живе від 300 до 1000 видів бактерій, загальна маса яких складає близько 1 кг, а чисельність клітин — близько 10 квадрильйонів. Це в десять разів більше, ніж кількість клітин, з яких складається тіло дорослої людини. За чисельністю переважають саме корисні бактерії — їх частка становить до 70-80%. Решта припадає на умовно-небезпечні бактерії.Корисні бактерії покращують травлення, забезпечують організм деякими необхідними речовинами, пригнічують розвиток умовно-небезпечних бактерій,* навчають * організм людини боротися з хвороботворними мікроорганізмами.Найвідомішими корисними бактеріями є біфідобактерії та молочнокислі бактерії (мал. 32). їх найбільше у молочнокислих продуктах — кефірі, йогурті, ряжанці,http://narodna-osvita.com.ua/uploads/bio-6kl-kostikov-ukr/bio-6kl-kostikov-ukr-54.jpgкисляку. Молочнокислі бактерії [мол. 33) можуть самостійно розвиватись у молоці, викликаючи його скисання — молочнокисле бродіння. Біфідобактерй самі не зброджують молоко, їх у кисломолочні продукти вносять спеціально для того, щоб заселити ними кишечник людини. Інше джерело надходження корисних бактерій — це різноманітні соління, квашені та мочені овочі та фрукти.Бактерії корисні не лише для здоров’я, а й у практичній діяльності людини (мал. 34). За допомогою корисних бактерій виготовляють молочнокислі продукти та соління, а також деякі ліки, кормові добавки для свійських тварин, препарати, які підвищують та відновлюють родючість ґрунтів промисловості.

Йогурт – це кисломолочний продукт, що складається з молока, закваски та цукру. У йогурти також можуть додаватися різні наповнювачі – фрукти, злаки і т.д. У сьогоденні, «живому» продукті не міститься ніяких консервантів, тому перевагу слід віддавати саме йому, а не йогурту з тривалим терміном зберігання. На «жвавість» йогурту вказує показник в 100 млн. КУО (100 млн. лактобактерій на 1 грам продукту).

У даному продукті міститься легкозасвоюваний кальцій і вітамін D, який сприяє зміцненню кісткової тканини. Тому йогурт особливо корисний дітям і дорослим старше 35 років.

Цей продукт нормалізує роботу кишечника, населяючи його лактобактеріями, а також попереджає появу остеопорозу, атеросклерозу та інфаркту. У йогурті містяться солі йоду, який необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Найкраще вживати в їжу йогурт з 1%-им вмістом жиру, позбавлений усяких добавок у вигляді цукру і фруктів, так як він приносить реальну користь організму.

Термін зберігання «живого» продукту становить 7 діб (в найхолоднішому кутку холодильнику), а йогурту з консервантами – 14 діб при температурі 2-6 ° C.
Йогурт можна використовувати для приготування салатів, тортів (в якості крему), коктейлів і т.д.

У добу слід з'їдати не більше 400 гр продукту.

10 причин оцінити йогурт по заслугах

1. Йогурт перетравлюється краще, ніж молоко. Багато людей, які страждають від несприйняття лактози або алергії на молочний білок, можуть їсти йогурт. Ферментація розщеплює молочний цукор, перетворюючи його на глюкозу і галактозу, що легко засвоюються організмом.

2. Йогурт допомагає товстій кишці залишатися здоровою. Лікарі часто кажуть: "Ви здорові настільки, наскільки здорова ваша товста кишка". Йогурт містить лактобактерії, що позитивно впливають на роботу кишківника, зменшують ризик розвитку раку товстої кишки.

3. Йогурт поліпшує засвоєння інших поживних речовин. Корисні бактерії, що містяться в йогурті, допомагають ефективнішому засвоєнню кальцію і вітамінів групи С.

4. Йогурт укріплює імунітет. Є дані, що, якщо людина щодня з"їдає два стаканчики йогурту, організм інтенсивніше виробляє інтерферон, що підвищує імунітет.

5. Йогурт допомагає відновлюватися після кишкових інфекцій. Також корисно їсти йогурт, якщо ви приймаєте антибіотики, тому що він мінімізує негативну дію цієї групи препаратів на слизову оболонку кишківника.

Антибіотики вбивають не тлише шкідливі, але і корисні бактерії,що живуть в кишківнику. Живі бактерійні культури йогурту допомагають відновити мікрофлору кишківника, перш ніж патогени почнуть розмножуватися і запанують над корисними бактеріями.

6. Йогурт може пригнічувати грибкові інфекції. Вчені довели, що два стаканчики натурального йогурту щодня сприяють підтримці нормальної мікрофлори піхви, а також зменшують можливість розвитку грибкових інфекцій.

7. Йогурт - цінне джерело кальцію. У двох стаканчиках йогурту міститься 450 міліграм кальцію. Це половина добової норми споживання кальцію для дитини і приблизно 30-40% норми для дорослих.

8. Йогурт, що містить живі бактерійні культури, дає організму білків більше, ніж молоко. В процесі ферментації при виготовленні йогурту молочний білок змінюється, і організм засвоює його набагато легше.

9. Йогурт знижує рівень "поганого" холестерину в організмі.

10. Йогурт - продукт "комбінації" - має дві основні властивості. По-перше, він легко засвоюється організмом, а по-друге, покращує засвоєння вітамінів і мікроелементів, що містяться в інших продуктів. Саме тому йогурт можна використовувати як соус або замінити ним сметану

 

docx
Додано
12 квітня 2019
Переглядів
1340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку