Урок мистецтва:« Констрюювання найпростіших виробів.Комбінована робота.«Великодні писанки»

Про матеріал
«Констрюювання найпростіших виробів. Комбінована робота. «Великодні писанки»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок мистецтва:« Констрюювання найпростіших виробів. Комбінована робота. «Великодні писанки»

Номер слайду 2

Мета: удосконалювати навички роботи з папером; вчити виготовляти писанки за допомогою дерев’яних яєць та кольорового паперу; розвивати художні почуття, образне мислення; виховувати повагу до традицій свята — Великодня.

Номер слайду 3

Обладнання: демонстраційний матеріал — ситуативні малюнки святкування Великодня; предметні малюнки писанок; корзина з лози (для оформлення виставки з писанок); для індивідуального користування — альбомний аркуш, кольоровий папір, олівець, ножиці, фарби.

Номер слайду 4

Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

Номер слайду 5

Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає у далеке минуле і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Перетворювати звичайне куряче яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна жінка. Хранителька домашнього вогнища повинна була з року в рік «оновлювати світ». Для цієї святої справи їй, окрім яєць, потрібні були: непочата вода, непочатий вогонь, нові горщики, нова полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок.

Номер слайду 6

Непочатий вогонь добував господар сім'ї, непочату воду господиня брала опівночі з семи джерел. Фарби добували з пелюсток квітів, кори, коріння і листя дерев. Узор майстрині не вигадували, а списували з торішніх писанок - з року в рік, від бабусь-прабабусь. А до предметів, причетних до приготування писанок, ніхто, окрім самої господині, не смів навіть торкатися.

Номер слайду 7

Так писали писанки наші далекі предки, наші прабабусі. Ця традиція нараховує вже близько8 тисяч років. Звичайно ж, з часом правила писання спростилися. Вода проста, кип'ячена, писанок - спеціально виготовлений у вигляді невеликої металевої воронки, а фарби беруться як «від Бога, так і від людей». Але традиція проминула всі труднощі і змогла вижити й донині.

Номер слайду 8

С и м в о л і к а к о л ь о р і в

Номер слайду 9

- мабуть є найбагатозначнішим кольором і найдавнішим. Символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння. Червоний

Номер слайду 10

Жовтий небесне світило, тепло, врожай

Номер слайду 11

Зелений означає весняне пробудження природи, надію, життя

Номер слайду 12

Блакитний небо, повітря, чистота і здоров'я

Номер слайду 13

Коричневий землю і її приховану життєдайну силу

Номер слайду 14

Чорний колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Номер слайду 15

Крашанка — це яйце, пофарбоване одним кольором без узорів. Писанка — це яйце з нанесеним на нього візерунком.

Номер слайду 16

Характеристика візерунків на писанках

Номер слайду 17

С и м в о л и н а п и с а н к а х

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Одна з таких легенд розповідає ось про що. Настала сувора зима. Але деякі птахи ще не встигли полетіти на південь, тому багато з них загинуло на лютому морозі. Люди, які поважали птахів, як Божих створінь, шо приносять весну і тепло після холодної зими, забрали всіх їх додому, відігріли й утримували в домівках упродовж цілої зими. Згодом сонечко почало пригрівати сильніше, наближалася весна. Птахи вилетіли з людських домівок і полетіти вдалину. Але згодом повернулися й усім принесли писанки і весну. З того часу і почали люди розмальовувати писанки. Виникли також нові легенди, пов'язані зі святом, наприклад про те, що крашанки виникли з крапель крові розіп'ятого Ісуса і сліз його матері Марії. Пізніше наші предки вирішили, що чим більше кольорів на писанці, тим більшої магічної сили вона набуває і зможе принести їм кращу долю.

Номер слайду 20

Послідовність виготовлення писанки має бути такою:1. Візьміть стаканчик для фарби.2. Оберіть фарбу для майбутньої писанки.3. Розфарбуйте писанку.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
НУШ
Додано
20 січня 2023
Переглядів
216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку