урок "Мобільний телефон чи здоров'я"

Про матеріал
бесіда; основна мета: перевірити рівень мобільної культури серед молоді, обговорити зі школярами правила дотримання мобільного етикету як в школах, так і в громадських місцях, сформувати культуру спілкування та застерегти учнів від помилок у користуванні мобільним зв'язком
Перегляд файлу

1

 

Тема: Мобільний телефон чи здоров'я

Форма проведення:  бесіда;

Мета: перевірити рівень мобільної культури серед молоді, обговорити зі школярами правила дотримання мобільного етикету як в школах, так і в громадських місцях, сформувати культуру спілкування та застерегти учнів від помилок у користуванні мобільним зв'язком;

Обладнання:  роздатковий матеріал, тести, малюнки, які відповідають  темі виховної години, журнали та книги;

Література: Закон України «Про телекомунікації», І.Диба «Приховані небезпеки послуг мобільного зв'язку», В.Іпатова «Системи мобільного зв'язку», інтернетні статті по темі.

План підготовки

1). Бесіда з учнями «Мобільний телефон чи здоров'я?»;

2). Визначення понять «мобільна культура», «мобільний етикет». Дотримання правил мобільної поведінки — дієвий вияв поваги до оточуючих;

3). Зміст поняття «культура спілкування». Правила культури спілкування. Формування культури спілкування підлітків з дорослими та однолітками;

4). Тестове завдання для підлітків шкільного віку

«Чи знайомі ви з правилами мобільного етикету?».

Вчитель.  Мало кого в наш час можна здивувати картиною, коли школяр молодших класів насилу несе свій портфель з уроків, досить жваво і по-діловому обговорює щось по мобільному телефону. З одного боку, звичайно, можна порадіти такому розвитку прогресу в нашій країні, однак, у глибині душі все ж таки залишається якесь хвилювання від побаченого.

   Великобританські вчені групи "Мобільний зв'язок і здоров'я" довели, що найбільш чуттєвими до електромагнітного випромінювання є діти та підлітки. Це пояснюється тим, що тонкі кістки дитячого черепа недостатньо захищають мозок від випромінювання. Тому, дітям до 8 років краще взагалі не користуватися мобільними телефонами, а дітям від 8-14 років слід дзвонити              у              разі              потреби.
   Шкода від випромінювання мобільного телефону може бути заподіяна дитині ще в утробі матері. Вченими було встановлено, що у матерів, які під час вагітності користувалися мобільними телефонами, на 54% частіше народжувалися діти з різними проблемами поведінки. І чим частіше мати піддавалася дії телефонного випромінювання, тим вище була ймовірність виникнення цих проблем.

 

C:\Documents and Settings\Loner\Рабочий стол\vozdeistvie_mobilnoi_svyazi_na_zdorove_cheloveka_2.jpg

  Якщо говорити про можливі наслідки більш конкретно, то слід сказати, що діти молодше 18 років, які користуються мобільними телефонами, ризикують отримати проблеми з пам'яттю , зниження уваги, порушення сну, а також періодичні головні болі. Також у них підвищується схильність до розвитку епілепсії та онкологічних захворювань.

  У разі посилення впливу мобільного телефону на дитину, у нього може виникнути захворювання, основним проявом якого є "синдром дратівливої слабкості". У дітей молодшого шкільного віку цей синдром може виражатися в постійних примхи, а у дітей старшого віку спостерігається емоційна нестриманість і різка зміна настрою. При подальшому перебігу хвороби у дитини починається безсоння, сон стає тривожним, вранці може спостерігатися навіть нудота, він скаржиться на часті головні болі. Діти шкільного віку починають відчувати труднощі в навчанні, чому сприяє зниження концентрації уваги у дитини.

 До всього цього можуть додатися ще й психологічні проблеми від використання телефону, адже в часто говорять по мобільнику дітей спостерігається деяка відчуженість від зовнішнього світу, у них частіше виникають труднощі під час спілкування в колективі однолітків.

«Мобільна культура», «мобільний етикет». Дотримання  правил мобільної поведінки.

  Бурхливий розвиток інформаційно-комунікативного обладнання в світі стає нам ближчим і більш зрозумілим з точки зору доступності користування тими чи іншими електронними засобами, серед яких чільне місце посідає можливість користування засобами і функціями мобільного зв'язку. Ми вже настільки звикли до переваг такого виду спілкування, що часто не помічаємо, як в процесі мобільного спілкування не зважаємо на оточуючу нас дійсність.

  Ви не повинні пропускати жодного слова вчителя, жодного його пояснення. Саме тому недопустимим є користування мобільним зв'язком під час навчальних занять. На уроці головне ваше завдання — навчатися і спілкуватися з вчителями, а інше спілкування, навіть з батьками, можна здійснювати в час, вільний від навчальних занять. А щоб ваші батьки не хвилювались, дайте їм розклад, в якому буде зазначений час уроків і перерв, попередньо домовившись з батьками, що вони телефонуватимуть вам лише під час перерв.

  Вимикаючи мобільний телефон під час занять, ви можете бути впевнені, що не пропустите жодного дзвінка від друзів або батьків завдяки послугам «Голосова пошта» та «Вам дзвонили», які пропонує національний мобільний оператор,

  Проте, говорячи про мобільне спілкування взагалі, можна зробити висновок про недостатній рівень мобільної етики, і не лише серед молоді.

Основні правила мобільного етикету допоможуть вам зрозуміти, де межа між особистою свободою спілкування і нормами соціальної поведінки.

1). Намагайтеся вимикати мобільні телефони там, де є застереження «Будь ласка, вимкніть мобільний телефон».

2). Пам'ятайте, що треба переводити свій мобільний телефон в режим «без звуку» або користуватися послугою «Голосова пошта» у театрах, музеях, кінотеатрах, на виставках.

3). Оберіть такі рінгтони, які приємні вам і водночас не будуть турбувати оточуючих.

4). Установіть мінімальну гучність сигналу мобільного телефону, коли ви відпочиваєте разом з іншими людьми.

5). У громадських місцях: бібліотеці, магазинах, транспорті, ліфті намагайтеся розмовляти по мобільному телефону максимально тихо та коротко.

6). Більшість сучасних телефонів фіксує номер, з якого зроблено виклик, і повідомляє про пропущені дзвінки. Якщо вам не відповіли відразу, не варто повторювати виклик — наберіться терпіння і зачекайте, доки абонент зможе передзвонити вам.

7). Небажано телефонувати на мобільний до 9 години ранку і після 22 години вечора ваш абонент і члени його родини можуть відпочивати, і ваш дзвінок може бути дуже недоречним.

8). Якщо під час вистави або в бібліотеці вам потрібно терміново відправити sms або інше повідомлення, вимкніть сигнал клавіатури — він може заважати оточуючим, відволікати їх від виставою чи від читання книжок або навіть дратувати.

9). Тестування вашого телефону на рівень гучності рінгтонів краще проводити вдома, а не в громадських місцях — ви можете просто налякати людей несподіваними гучними звуками. Слухати музику зі свого телефону краще теж вдома або зі згоди всіх присутніх людей (наприклад, в гостях у кімнаті, де зібралися друзі), тому що музичні смаки у більшості відрізняються. І навіть користуючись навушниками, слід встановлювати мінімальну гучність, аби чути зовнішні звуки. Особливо це актуально, коли ви переходите проїжджу частину.

10). Недопустимим є використання чужих мобільних телефонів та повідомлення номерів третім особами без згоди їхніх власників.

11). Фотографуючи або знімаючи відео на свій мобільний телефон, поважайте приватне життя інших людей.

Після проведення занять пропонується перевірити рівень мобільної культури серед молоді.

 

 

 

Тестове завдання для підлітків шкільного віку

«Чи знайомі ви з правилами мобільного етикету?»

1. В яких місцях потрібно вимикати мобільний телефон?

А. В установах з великою кількістю радіоапаратури.

Б. В установах з великою кількістю людей.

В. В установах з великою кількістю автомобілів.

2. Коли доцільно використовувати послугу «Голосова пошта»"?

А. Вдома.

Б. На вулиці.

В. У кінотеатрах.

3. В яких випадках доцільно перемикати власний мобільний телефон в режим «без звуку»?

А. На уроках.

Б. В музеях та кінотеатрах.

В. В лікарнях.

4. В якій ситуації можливо використовувати рінгтони з грубими висловами та неприємними звуками?

А. В школі.

Б. На курсах іноземних мов.

В. Це недопустимо в жодному разі.

5. Ваші дії в ситуації, коли в кафе, де ви відпочиваєте з друзями, дзвонить ваш мобільний телефон.

А. Радісно і голосно відповісти на дзвінок.

Б. Вибачитися перед друзями і відповісти на дзвінок.

В. Вибачитися перед друзями, відійти в тихе місце і відповісти на дзвінок.

6. Скільки гудків доречно чекати, якщо ви телефонуєте?

А. Поки оператор не відключить, оскільки тому, кому ви телефонуєте, дуже подобається власний рінгтон.

Б. Не більше п'яти гудків.

В. Поки оператор не відключить, а потім ще декілька разів зателефонувати.

7. В який час небажано телефонувати на мобільний телефон?

А. Це завжди можливо.

Б. З 9 ранку до 22 годин вечора.

В. З 22 годин вечора до 9 годин ранку.

8. Ваші дії в бібліотеці перед відправкою sms

А. Вимкнути сигнал клавіатури і відправити sms

Б. Голосно вибачитися перед відвідувачами бібліотеки і відправити sms

В. Взагалі не відправляти sms, в бібліотеці це недопустимо.

8. Чи можна використовувати мобільні без згоди їхніх власників?

А. Можна, якщо власник — ваш друг.

Б. Це недопустимо.

В. Можна, незважаючи на те, хто для тебе ця людина.

10. Що потрібно зробити з мобільним телефоном перед початком уроку?

А. Зробити мелодію гучніше.

Б. Вимкнути телефон.

В. Перевести телефон у режим «без звуку».

Кожна вірна відповідь на питання оцінюється в 1 бал.

Якщо учень набрав від 10 до 7 балів.

Вітаємо, ви є вихованою людиною і справжнім фахівцем з мобільного етикету! Не приховуйте ваші знання, вони можуть стати в нагоді іншим.

Якщо учень набрав від 6 до 3 балів.

Ви розумієте поняття «мобільна культура», знаєте правила мобільного етикету, але не завжди дотримуєтеся їх. Будь-ласка, ще раз ознайомтеся з правилами та уважніше ставтеся до інтересів оточуючих.

Якщо учень набрав 2 бали і менше.

У вас низький рівень мобільної культури. Будь-ласка, вивчіть правила мобільного етикету, які розробив національний мобільний оператор, і дотримуйтеся їх, оскільки культурна поведінка — 50% успіху людини у житті.

 

docx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
1372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку