урок "Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Розробка ескізного малюнка".

Про матеріал
Конспект уроку. Тема: Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Розробка ескізного малюнка виробу. Мета:  навчити учнів робити аналіз технологічної, історичної, народознавчої інформації про виріб краватки-метелик ;  формувати вміння та навички роботи з інформаційними джерелами, створювати банк ідей по темі; визначати вимоги до об’єкту проектування, закріпити вміння та навички у виготовленні виробу;  виховувати і підтримувати інтерес до процесу отримання знань, культури праці; розвивати художній смак, пам'ять, увагу, логічне мислення.
Перегляд файлу

 Тема:  Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Розробка ескізного   

             малюнка виробу.

Мета:

  • навчити учнів робити аналіз технологічної, історичної, народознавчої інформації про виріб краватки-метелик ; 
  • формувати вміння  та навички роботи з інформаційними джерелами, створювати банк ідей по темі; визначати вимоги до об’єкту проектування, закріпити вміння та навички у виготовленні виробу;
  • виховувати і підтримувати інтерес до процесу отримання знань, культури праці;

розвивати художній смак, пам'ять, увагу, логічне мислення.

Завдання уроку:

-     підібрати  моделі-аналоги, створити банк даних;

-     створити ескіз  виробу;

 

Тип уроку:  урок формування та вдосконалення вмінь i навичок

І.  Органiзацiйна  частина .

 Визначення  готовностi  учнiв до  уроку.

Створення психологічної атмосфери уроку.

ІІ.   Актуалiзацiя   навчальної  діяльності  учнів

 

 

Цікаві факти про краватку-метелик:

• Мало хто знає, що для виготовлення якісної краватки потрібно близько 110 коконів тутового шовкопряда.

• Існує спеціальна куленепробивна краватка, яка може зупинити кулю розміром 9 мм.

• Яких тільки краваток не існує на світі. Бувають навіть дерев'яні. Такі оригінальні краватки виготовляє чеський столяр Любош Машек, який спеціалізується на модних виробах з деревини. Чеський умілець створив вже понад 100 дерев'яних краваток, які розписані різнокольоровими візерунками.

Японські умільці винайшли краватку-подушку. На вигляд  вона нічим не відрізняється від звичайної, тільки має спеціальний отвір ззаду, в який треба подути, щоб краватка перетворилася на подушку, на якій можна подрімати під час обідньої перерви в офісі. Краватка виготовлена зі спеціального матеріалу, який ніколи не нагрівається, тому особливо приємно на ній поспати в літню спеку.

• Щодня понад 600 мільйонів людей одягають краватку.

• Одне з наймодніших ательє Лондона Thomas Pink випустило в продаж краватку, яка призначена для використання з плеєром iPod nano. Краватка виготовлена з яскраво-рожевого шовку і має на зворотному боці спеціальну кишеньку, яка  непомітна для оточуючих  і розмір якої точно підходить під розмір плеєра. Ціна такої краватки становить 95 доларів США.

 

ІІІ.   Мотивація  навчальної діяльності учнів.

А чи знаєте ви?

  • Який аксесуар являє собою обов’язковий атрибут ділового  костюму?
  • Звідки з’явилася краватка?

Гадаю ,ви замислилися над цими запитаннями і хочете  дізнатися відповідь.

 

  • Стильним і вишуканим аксесуаром, без якого важко уявити  собі гардероб сучасної людини, є краватка. Зазвичай її носять чоловіки, але можуть одягати й жінки. Краватка може мати діловий, строгий характер або бути вишуканим доповненням (у цьому випадку її виготовляють з легких ,блискучих тканин).
  • Кажуть, що слово «краватка» (галстук) походить від німецького виразу Halstuch (або шийна хустка). Але філологи та дослідники мови давно довели: коріння назви походять від французького терміна «cravate», який пішов із хорватської мови. Так французи стали називати шийну хустку «cravate». Термін «перекочував» в інші мови, зазнавши легких змін: У німецькій мові з`явилося слово «кrawatte». Іспанська  - поповнилась терміном «corbata» В українській - виникла «краватка». Змінювалася мода, змінювали один одного покоління, але краватка залишалася особливим аксесуаром, що підкреслює статус і високе положення в суспільстві.
  • Історія метелика починається з XVII ст. — саме тоді краватка була принесена до Франції хорватськими найманцями. Краватка-метелик, в тому вигляді, який відомий нам зараз, вперше побачив світ під час постановки опери Дж. Пуччіні «Чіо-Чіо-сан» або «Мадам Батерфляй» в 1904 році. Саме тоді на всіх музикантів оркестру була надіта краватка, зав`язана метеликом.
  • До кінця 19 століття сформувалися й устоялися такі вирази як Black Tie і White Tie , які прописувалися в запрошеннях . Це свого роду регламент одягу , в якому гість і має постати в суспільстві. Black Tie передбачає смокінг , білу сорочку і чорну краватку-метелик , а White Tie означає білу краватку-метелик , фрак з низьким пікейним жилетом і білою сорочкою . Джентльменові зав'язувати краватку-метелика слід вручну. До сьогодні  класикою вважаються наступні види краваток - метеликів : краватка « крило кажана » з прямокутними кінцями , класичний бантик і краватка- метелик з фігурними кінцями.

Правда ж цікава інформація?

А ви хотіли б  спробувати   виготовити виріб самостійно?

Тоді до роботи.

ІV.  Повідомлення теми уроку та визначення завдань уроку.

Отже ,тема нашого уроку  – «  Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Розробка ескізного малюнка  виробу».

Робота з таблицею «Різновид краваток- метеликів»

 

Назва характеристики

Приклад

Батерфляй

Назва краватки .Характеристики. Приклад:  Батерфляй Класична –модель із середньою шириною «крила» (дорівнює 6,5 см) — це універсальний виріб, що підходить для різних приводів. «Талія» в них вузька, тому й утворює мало складок.

 

 Large butterfly bow tie

Метелик зовні ідентичний із попереднім видом. Він відрізняється лише великими розмірами. Ширина його «крила» становить 8-8,5 см. Це оптимальний варіант для офіційних і урочистих подій; 

Бабочки - Краватки: 5 типів краватки-метелика Бабочки - Краватки: 5 типів краватки-метелика

Бетвінг

Виріб свою назву заслужив завдяки схожості з розкритими крилами кажана. Ці стильні краватки-метелики відрізняються від попередніх тим, що вони найвужчі серед представників цього класу аксесуарів. Відсутність «талії» забезпечує формування досить довгих складок;

Бабочки - Краватки: 5 типів краватки-метелика

Дайемонд Пойнт

Аксесуар зі стрілоподібними краями, що в складеному вигляді схожий з огранованим діамантом. Модель чудово поєднується з різноманітними комірами сорочок і підходить до різної форми обличчя Roundedclub

Метелик-краватка з закругленими кінчиками. Це ідеальний варіант для неофіційних вечірок і зустрічей із друзями.

 

Бабочки - Краватки: 5 типів краватки-метелика

 

 

Для виготовлення краватки-метелика переглянемо зразки моделей-аналогів, які відзначаються простотою форми  та естетичним виглядом, відповідають за призначенням.

А що таке моделі- аналоги?

 

Модель- аналог № 1                                      Модель- аналог № 2  

Галстук-бабочка I&M Craft самовяз черный с желтым в горох (010130):  продажа, цена в Харькове. галстуки и галстуки-бабочки от "I&M-Shop" -  1079019539                                                                                                  

Купити дерев'яну краватку метелик бордовий горох Київ | Major Style

Краватка-метелик дитячий KRAGO Snowstorm бірюзовий (KRG-00604)

Модель- аналог № 3        

                            

 

 

 

 

 

Аналіз та характеристики моделей-аналогів

Модель № 1. Краватка-метелик виготовлена з дерева. Використана технологія: випилювання лобзиком. Займає багато часу на виготовлення.

Модель № 2. Краватка-самов’яз.  Виготовлена з натурального шовку.

Модель № 3. Краватка-метелик виготовлена з бавовни, блакитного кольору. Виготовлена з використання технології ручним швейним способом.

Таблиця оцінювання показників моделей-аналогів (за 5-ти бальною шкалою)

 

 

 

№ п/п

Показники якості

Модель-аналог 1

Модель-аналог 2

Модель-аналог 3

1.

Оригінальність та естетич-ність зовнішнього вигляду

5

5

5

2.

Функціональність

5

4

5

3.

Простота    виготовлення

1

4

5

4.

Зручність і безпечність у використанні

2

4

5

5.

Економічність

1

3

5

 

Всього:

14

20

25

 

 

 

 

 

Висновок.      Проаналізувавши варіанти моделей-аналогів, варто за основу взяти зразок № 3за  простоту у виготовленні, економічність та відповідність до мети та призначення виробу.

Перед тим як почнемо виконувати практичну роботу , проведемо фізкультхвилинку

(відео https://www.youtube.com/watch?v=DyHMOZBNX_8 )

V. Практична робота.

Спробуйте  намалювати у зошиті  ескіз майбутнього виробу за допомогою методів проектування, з якими ви ознайомилися  раніше (фантазування, біоніки, метод фокальних об’єктів ). Після завершення малюнка коротко опишіть у зошиті, який матеріал і які інструменти ви будете використовувати при виготовленні виробу краватки-метелик.

VI. Підсумок завдання (зворотній зв'язок )

Закінчи речення «Сьогодні на уроці я дізнався…..»

«Мені було цікаво тому, що…….», «Я розкажу батькам……»

 

 

docx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
2049
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку