Презентація до уроку "Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Розробка ескізного малюнка виробу. "

Про матеріал
Презентація до уроку "Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Розробка ескізного малюнка виробу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Історія виникнення краватки-метелика. Моделі-аналоги виробу краватки-метелик. Урок трудового навчання 8 клас. Вчитель трудового навчання. Ланіна Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

А чи знаєте ви?Який аксесуар є обов’язковим атрибутом ділового костюму?Звідки з’явилася краватка?

Номер слайду 3

Стильним і вишуканим аксесуаром, без якого важко уявити собі гардероб сучасної людини, є краватка. Зазвичай її носять чоловіки, але можуть одягати й жінки. Краватка може мати діловий, суворий характер або бути вишуканим доповненням образу (у цьому випадку її виготовляють із легких, блискучих тканин).

Номер слайду 4

Краватка-метелик або просто мете́лик (калька з фр. nœud papillon) — різновид краватки, що має форму банта. Являє собою тканинну стрічку, зав'язану навколо коміра симетричним вузлом. Для виготовлення метеликів частіше використовують такі тканини, як шовк, поліестер, бавовна, у тому числі і суміші цих матеріалів. Вовну використовують набагато рідше.

Номер слайду 5

Мовознавці давно довели, що назва походить від французького терміна «cravate», який пішов із хорватської мови. Термін «перекочував» в інші мови, зазнавши легких змін. Згодом і у німецькій мові з`явилося слово «кrawatte». Іспанська - поповнилась терміном «corbata», а в українській - иникла «краватка». Змінювалася мода, змінювали один одного покоління, але краватка залишалася особливим аксесуаром, що підкреслює статус і високе положення в суспільстві.

Номер слайду 6

Історія метелика починається з XVII ст. — саме тоді краватка була принесена до Франції хорватськими найманцями. Краватка-метелик, у тому вигляді, який відомий нам зараз, вперше побачив світ під час постановки опери Дж. Пуччіні «Чіо-Чіо-сан» або «Мадам Батерфляй» в 1904 році. Саме тоді на всіх музикантів оркестру була надіта краватка, зав`язана метеликом.

Номер слайду 7

Краватка-метелик або просто метелик-різновид краватки,що має форму банта. Являє собою тканинну стрічку,зав’язану навколо коміра симетричним вузлом. У 1904 році на прем’єру опери Дж. Пучіні «Мадам Батерфляй» у Мілані музикантів оркестрів зобов'язали одягнути краватки-метелики. Саме з того часу краватка-метелик увійшов до історії свого народження.

Номер слайду 8

До кінця 19 століття сформувалися і устоялися такі вирази як Black Tie і White Tie , які прописувалися в запрошеннях . Це свого роду регламент одягу , в якій гість і має постати в суспільстві. Black Tie передбачає смокінг , білу сорочку і чорний краватку-метелик , а White Tie означає білу краватку-метелик , фрак з низьким пікейним жилетом і білою сорочкою . Джентльменові зав'язувати краватку-метелика слід вручну. До сьогоднішнього дня класикою вважаються наступні види краваток - метеликів : краватка « крило кажана » з прямокутними кінцями , класичний бантик і краватка- метелик з фігурними кінцями.

Номер слайду 9

«Різновид краваток метеликів»Батерфляй. Класична модель із середньою шириною «крила» (дорівнює 6,5 см) — це універсальний виріб, що підходить для різних приводів. «Талія» в них вузька, тому й утворює мало складок; Large butterfly bow tie. Метелик зовні ідентичний із попереднім видом. Він відрізняється лише великими розмірами. Ширина його «крила» становить 8-8,5 см. Це оптимальний варіант для офіційних і урочистих подій;

Номер слайду 10

Бетвінг. Виріб свою назву заслужив завдяки схожості з розкритими крилами кажана. Ці стильні краватки-метелики відрізняються від попередніх тим, що вони найвужчі серед представників цього класу аксесуарів. Відсутність «талії» забезпечує формування досить довгих складок;

Номер слайду 11

Дайемонд Пойнт. Аксесуар зі стрілоподібними краями, що в складеному вигляді схожий з огранованим діамантом. Модель чудово поєднується з різноманітними комірами сорочок і підходить до різної форми обличчя

Номер слайду 12

Roundedclub. Метелик-краватка з закругленими кінчиками. Це ідеальний варіант для неофіційних вечірок і зустрічей із друзями;

Номер слайду 13

Для виготовлення краватки-метелика переглянемо зразки моделей-аналогів, які відзначаються простотою форми та естетичним виглядом, відповідають за призначенням. А що таке моделі- аналоги?Модель-аналог – це модель, що створена на основі базової моделі, але відрізняється формою деталей чи оздобленням. З моделей аналогів формують банк ідей виробів, які потрібні для конструювання.

Номер слайду 14

Модель- аналог № 1 Краватка-метелик виготовлена з дерева. Використана технологія: випилювання лобзиком. Займає багато часу на виготовлення.

Номер слайду 15

Модель- аналог № 2 Краватка-самов’яз. Виготовлена з натурального шовку.

Номер слайду 16

Модель- аналог № 3 Краватка-метелик виготовлена з бавовни, блакитного кольору. Виготовлена з використання технології ручним швейним способом.

Номер слайду 17

Таблиця оцінювання показників моделей-аналогів {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ п/п. Показники якостіМодель-аналог 1 Модель-аналог 2 Модель-аналог 31. Оригінальність та естетич-ність зовнішнього вигляду2. Функціональність3. Простота виготовлення4. Зручність і безпечність у використанні5. Економічність Всього:     Висновок. Проаналізувавши варіанти моделей-аналогів, варто за основу взяти зразок № Простий у виготовленні, економічний та відповідає призначенню виробу.

Номер слайду 18

Підсумок завдання Закінчи речення:«Сьогодні на уроці я дізнався…..»«Мені було цікаво тому, що…….» «Я розкажу батькам……»

Номер слайду 19

Дякую за увагу та співпрацю

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Малікова Олена Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
6313
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку