Урок на тему : Домедична допомога при переломах. Ситуаційні задачі.

Про матеріал
Ситуаційні задачі є добрим методом перевірки рівня знань, практичних умінь, та навичок учнів; сприяє удосконалювати в процесі виконання роботи навички узагальнення, систематизації , аналізу здобутих знань.Такі задачі допомагають в реальному житті .
Перегляд файлу

                                             Ситуаційні задачі

Тема уроку: Надання  домедичної допомоги при переломах.

Мета:

- перевірити рівень знань , практичних умінь та навичок учнів; удосконалювати в процесі виконання роботи навички узагальнення , систематизації , аналізу здобутих знань;                                                                                           

-розвивати уважність, зосередженість, уміння аналізувати ситуацію, визначити небезпеки і діяти;

-виховувати самостійність,почуття відповідальності.

Тип уроку: повторення, контролю, коригування та оцінювання знань, вмінь, навичок.

                                                             Хід уроку

I.Організаційний момент

II.Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

 Найшкідливіша реакція на травмування – це розгубленість. Коли ми бачимо таку реакцію  інших людей, то нам здається, що ми б вчинили по – іншому, ми були б зібраними, реагували швидко і правильно. Змоделюємо певні ситуації, зміст  яких  відповідає  в  ситуаційній задачі.  Правильне    реагування, дотримання   алгоритму надання  домедичної   допомоги,  допоможе  оцінити учнів.

III. Повторення і узагальнення знань, умінь і навичок учнів

                                                 Ситуаційні задачі

Ситуаційна задача 1

Після падіння з велосипеда хлопець відчув сильний біль  у ділянці гомілки. Нога набула паталогічної  форми в районі гомілки і стала коротшою за іншу.

Що могло статися , як надати допомогу?

 

Ситуаційна задача 2

Нв  уроці  фізкультури  учень впав з канату , є симптоми,  які вказують  на травму хребта . Які особливості  надання першої допомоги  при відсутності та   наявності твердої основи?

Ситуаційна задача 3.

В результаті падіння з велосипеда потерпілий скаржиться на сильну біль у ліктьовому суглобі . Суглоб деформований.  Рука знаходиться у незвичному положенні. Змінити яке потерпілий не може. Назвіть попередній діагноз. Яку першу допомогу потрібно надати?.

 

Ситуаційна задача 4

В результаті аварії людина отримала травму плечового суглоба. Рука знаходится в неприродному положенні, рухи в суглобі неможливі. Визначте вид ушкодження?  Опишіть послідовність першої медичної допомоги?

 

Ситуаційна задача 5

В результаті ДТП чоловік отримав травму грудей. Він скаржиться на посилення болю в грудях під час вдиху, намагається дихати поверхнево. З’явився кашель з кров’ю. Про що свідчать дані симптоми?  Якими повинні бути заходи першої допомоги?

 

Ситуаційна задача 6

В результаті ДТП в потерпілого спостерігається травма передпліччя, яка супроводжується сильною пульсуючою кровотечею.  З рани видно гострий кінець кістки. Про що свідчать дані симптоми ? Якими повинні бути заходи першої допомоги?

 

Ситуаційна задача 7

Потерпілий отримав травму плеча.  В місці травмування спостерігається деформація, набряк, невелика гематома. Потерпілий скаржиться  на біль, який посилюється навіть при незначних рухах кінцівкою. Що могло статися, як надати допомогу ?

 

Ситуаційна задача 8

У дитини після падіння з  велосипеда з’явився сильний біль в ділянці кисті.

Кисть сильно набрякла, при рухами  пальцями відчуття дуже боляче . Що могло трапитися? Як надати допомогу ?

 

Ситуаційна задача 9

В результаті падіння потерпілий відчув сильну біль в ділянці спини. Він не може підвестися і рухати ногами. Який попередній діагноз ?  Вкажіть заходи допомоги  потерпілому?

 

Ситуаційна задача 10

Під час автомобільної аварії в одному із потерпілих спостерігається сильне ушкодження ноги в ділянці стегна. Потерпілий не може підвестися, посилюється біль при намаганні змінити положення. Опишіть заходи першої допомоги?

IV.Підсумок уроку

V.Домашнє завдання

Повторити алгоритми допомоги при травмах

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
30 червня 2023
Переглядів
1411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку