Урок на тему: Гетьман Іван Мазепа та його діяльність

Про матеріал
На сьогоднішньому уроці розглянемо образ гетьмана Івана Мазепи, розглянемо основні напрямки його внутрішньої і зовнішньої політики, намагаємося зрозуміти, наскільки складним було становище Української держави наприкінці XVII ст.
Перегляд файлу

Тема:  Гетьман Іван Мазепа та його діяльнісь

Цілі уроку

Навчальна. створити цілісний образ гетьмана Івана Мазепи, розглянути основні напрямки його внутрішньої і зовнішньої політики; допомогти учням зрозуміти, наскільки складним було становище Української держави наприкінці XVII ст.;

Розвивальна. продовжувати розвивати вміння узагальнювати історичні події, вчити давати моральну оцінку історичній постаті; розвивати вміння учнів працювати з історичною картою;

Виховна : продовжувати виховувати інтерес до історичних постатей та історії України.

Тип уроку: комбінований урок

Обладнання:  портрет гетьмана І.Мазепи, Навчальна презентація

 

ХІД УРОКУ

  Організаційний момент

 

 Перевірка домашнього завдання

 

Фронтальне  опитування:

- розкажіть про обрання Д.Многогрішного гетьманом Лівобережної України;

- що таке Глухівські статті?

- як Д.Многогрішний обстоював автономію України?

- розкажіть про гетьмана І.Самойловича;

- яку політику проводив гетьман І.Самойлович?

 

 Повідомлення теми уроку.

На сьогоднішньому уроці  розглянемо образ гетьмана Івана Мазепи, розглянемо основні напрямки його внутрішньої і зовнішньої політики, намагаємося зрозуміти, наскільки складним було становище Української держави наприкінці XVII ст.

 

Розповідь вчителя

 

 Іван Мазепа – політик і людина

Постать Івана Мазепи залишається донині однією з найбільш неоднозначних в українській історії. Одні вважають його зрадником українського народу, інші – видатним борцем за незалежність України.

Виступ учня з повідомленням

 

Іван Мазепа (1639-1709) народився неподалік Білої Церкви в сімї українського шляхтича. Він здобув блискучу освіту: спочатку у Києво-Могилянській академії, пізніше – в єзуїтській колегії і Варшаві. Там він став придворним польського короля Яна Казимира. Вдосконалював свою освіту в Німеччині, Італії, Франції, Нідерландах. Король посилав його з дипломатичними дорученнями до українських гетьманів І.Виговського, Ю.Хмельницького, П.Тетері.

У 1669р. Мазепа опинився у гетьмана П.Дорошенка і невдовзі став генеральним осавулом. Приєднавшись до гетьмана І.Самойловича, він також посів посаду генерального осавула. Йому доводилося бувати в службових справах у Москві. Там Іван Степанович зумів добитися прихильності впливових царедворців. Це допомогло йому взяти гетьманську булаву після усунення від влади І.Самойловича.

І.Мазепа був досвідченим і спритним політиком,  який добре знав закони польського і російського придворного життя.

Мазепа був власником 20 тис. маєтків і 120 тис. селян. За часів його правління державні і власні гетьманські фінанси були об’єднані. Може, саме тому Мазепа мав можливість позичити шведському королю Карлу ХІІ 240 тис. талерів, а після своєї смерті залишити у спадок 160 тис. червонців золотом.

Робота з історичним джерелом.

 

 

Документ 2. М. С. Грушевський про обрання гетьманом Івана Мазепи

«Тим часом на першу вість про арешт Самойловича у війську і по полках почалися розрухи против старшини: в таборі під Кодаком прилуцькі козаки вкинули свого полковника і суддю полкового в огонь і засипали землею; в Гадяцькім полку побили декого з старшини, в інших громили старшину... — приятелів гетьмана бувшого. Тому старшина спросила скорше вибрати гетьмана... Очевидно, справа вибору була облажена наперед — Іваном Мазепою. Він пообіцяв Голіцину за своє обрання 10 тис. рублів, і під впливом всесильного тоді Голіцина його кандидатура не стріла ніяких перепон». (Грушевський М. С. Ілюстрована історія України. — К.: Наукова думка, 1992. — С. 335)

 

Зовнішня та внутрішня політика Івана Мазепи

 

 

Робота з таблицею

 

 

 

- розкажіть, як гетьман І.Мазепа прагнув здобути волю України;

- як відбулося об'єднання обох частин України?

- знайдіть відповідні місця в тексті;

- що зробив гетьман Мазепа для розвитку української освіти і культури?

Творче завдання: обґрунтуйте свою думку - чому на вашу думку І.Мазепу називають «вітчимом України»

 

ІІІ. Заключний етап.

Підведення підсумків та оцінювання.

     Домашнє завдання:

 

 

 

 

 

 

Портрет Івана Мазепи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
6648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку