Урок на тему: "Комплекти медичних засобів домедичної допомоги: медична аптечка, санітарна сумка."

Про матеріал

Урок на тему: "Комплекти медичних засобів домедичної допомоги: медична аптечка, санітарна сумка." 10 клас. Захист Вітчизни.

Мета. З'ясувати правила користування медичною аптечкою та санітарною сумкою, їх склад, призначення; розвивати уміння працювати з підручником, у групах; виховувати патріотичність та любов до України.


Перегляд файлу

10 клас

Дата

ТемТема. Комплекти медичних засобів домедичної допомоги: медична аптечка, санітарна сумка.

Мета. З’ясувати правила користування  медичною  аптечкою та санітарною сумкою, їх склад, призначення; розвивати уміння працювати з підручником, у групах; виховувати патріотичність та любов до України.

Обладнання: підручники, роздатковий матеріал, презентація.

Хід уроку

1. Організаційний етап

2. Опитування домашнього завдання

3. Мотивація навчальної діяльності.

4. Вивчення нового матеріалу

Призначення та правила користування медичною аптечкою

- розгортаючи пакет, не доторкайтеся до тієї сторони, яка буде накладена на рану;

- якщо рана одна, то слід накласти дві подушечки, якщо ран дві – по одній подушечці на рану, потім перебинтувати;

- щоб пов'язка не зсунулася, потрібно зовнішній кінець бинта закріпити шпилькою;

- ісля відкриття пакет необхідно одразу використати, тому що він швидко втрачає стерильність.

Склад медичної аптечки

Найменування медичних засобів і препаратів

 

Призначення

 

Кількість

Індивідуальний перев'язочний антисептичний пакет

Для накладання пов'язок

3 шт.

Бинти

Для накладання пов'язок

3 шт.

Вата(в пакетах)

Для накладання пов'язок

2 шт.

Джгут

Для зупинки кровотечі

1 шт.

Настойка йоду

Для обробки ран, поранень на шкірі

1 флакон 10 ампул

Нашатирний спирт

Застосовувати при знепритомнінні, накапати на ватку 2-3 краплі й піднести до носа потерпілого

1 флакон 10 ампул

Розчин (2-4%) борної кислоти

Для промивання очей, для примочок на очі при їх опіках електродугою, для полоскання рота при опіках лужними сполуками

1 флакон 250 мл

Вазелін

Для обробки шкіри при опіках 1-го ступеня

1 тюб.

Валідол

 

Застосовувати при серцевому болі по одній таблетці під язик до повного розсмоктування

1 тюб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аптечка індивідуальна (АІ-2)

У ній міститься набір медичних засобів, що розподілені по гніздах. Розмір аптечки складає: 90*100*20 мм. Маса – 130 г.

 Аптечка індивідуальна містить медичні засоби захисту і призначена для надання допомоги, самодопомоги, взаємодопомоги при пораненнях і опіках (для зняття болю) і попередження або послаблення уражень фосфорорганічними отруйними речовинами, бактеріальними засобами і радіоактивними речовинами.

 Протибольовий засіб знаходиться у гнізді №1 і у шприца-тюбика. На наш час це гніздо резервне. Шприц-тюбик застосовується при переломах, значних ранах і опіках. При його застосуванні додержуються наступних правил: правою рукою візьміться за корпус шприца-тюбика, а лівою – за ребристий обідок корпусу; обертальним рухом правої поверніть корпус проти годинникової стрілки; лівою рукою зніміть з голки ковпачок; тримаючи, шприц-тюбик голкою догори, видушити з неї повітря до появи першої краплі на кінчику голки; не торкаючись голки руками, введіть її у м'які тканини стегна або руки, у верхню частину сідниці і видушіть вміст шприца-тюбика; не розтискаючи пальців витягніть голку. В екстрених випадках укол робити через одяг. Засоби для попередження отруєння фосфорорганічними ОР (антидоти) знаходяться у гнізді №2 у круглому пеналі червоного кольору. Приймають його за сигналом аварії на хімічно-небезпечному об'єкті або загрозі хімічного зараження – 1 таблетку. Після цього одразу ж одягають протигаз. При появі і наростанні ознак отруєння слід прийняти ще одну таблетку. Повторно приймати препарат рекомендується не раніше, ніж через 5-6 годин.

 Протибактеріальний засіб №1 розміщується у гнізді №5 у двох однакових чотиригранних пеналах без пофарбування. Приймати слід у випадку загрози ураження бактеріальними засобами, при інфекційному захворюванні, а також при пораненнях і опіках. Спочатку приймають вміст одного пеналу (одразу 5 таблеток), потім через 6 годин приймають вміст другого пеналу (також 5 таблеток).

 Протибактеріальний засіб №2 знаходиться у гнізді №3 у великому круглому пеналі без пофарбування. Використовувати його слід при шлунково-кишкових розладах, що виникають після опромінення. У першу добу приймають 7 таблеток (за один прийом), а наступні дві доби – по 4 таблетки.

 Радіозахисний засіб №1 знаходиться у гнізді №4 у двох восьмигранних пеналах рожевого кольору. Цей препарат приймається за сигналом «Аварія на АЕС» і «Загроза радіоактивного зараження» по 6 таблеток за 30-40 хвилин до входу на територію, заражену радіоактивними речовинами або одразу ж по отриманні розпорядження управління (відділу) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (штабу ЦО). Якщо тривалість перебування на території, зараженій радіоактивними речовинами, перевищує 55 годин, прийняти вміст ще одного пеналу (6 таблеток) тому що тривалість дії ліків 5-6 годин.

 Радіоактивний засіб №2 знаходиться у гнізді №6 у чотиригранному пеналі білого кольору. Приймати його треба по одній таблетці щоденно протягом 10 днів після випадіння радіоактивних опадів при умові вживання в їжу свіжого молока. У першу чергу препарат давати дітям.

 Засіб проти блювоти знаходиться у гнізді №7 у круглому пеналі голубого кольору. Одразу ж після опромінення, а також при появі нудоти, після ударів голови рекомендується приймати по одній таблетці через 3-4 години.

 У деяких випадках знадобиться приймати одночасно декілька медичних засобів. Так, при перших ознаках гострої променевої хвороби окрім профілактичного прийому радіозахисного засобу №1 і протибактеріального засобу №2 у випадку появи нудоти приймається ще й засіб проти блювоти (гніздо №7). А при загрозі виникнення осередків комбінованого ураження фосфорорганічними отруйними речовинами і бактеріальними засобами виникає необхідність прийому у профілактичних цілях антидоту проти ФОР і протибактеріального засобу №1.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8)

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) призначається для обеззараження краплиннорідкими отруйними речовинами, що потрапили на шкіру, одяг і спорядження.

 Пакет складається із складного флакону з розчином для дегазації і чотирьох ватно-марлевих тампонів. Коли необхідно, рідиною із флакону змочуються тампони і у першу чергу протираються відкриті ділянки щкіри (наприклад, кисті рук, обличчя), а потім краї коміру і манжети одягу, засоби індивідуального захисту і спорядження. При обробці рідиною може виникнути відчуття печії шкіри, яке швидко зникає і не впливає на самопочуття і працездатність. Рідина пакету отруйна – вона не повинна потрапити в очі. Рідина для дегазації здатна вбивати мікробів, тобто володіє дегазуючими властивостями – пакет можна використовувати і при зараженні бактеріальними засобами. Однак цільове його призначення – це проведення часткової санітарної обробки при зараженні отруйними речовинами.

 За відсутності індивідуального протихімічного пакету обеззаражувати краплиннорідкі отруйні речовини можна побутовими хімічними засобами. Щоб обробити шкіру дорослої людини, необхідно завчасно підготувати 1 літр 3%-го перекису водню і 30 грам гідроксиду натрію. Їх змішують безпосередньо перед використанням. Гідроксид натрію можна замінити силікатним клеєм (150 грам клею на 1 літр 3%-го перекису водню). Спосіб застосування такий самий, як і рідини із протихімічного пакету. При поводженні з сухим натрієм треба слідкувати, щоб він не потрапив в очі і на шкіру.

Санітарна сумка

Вміст санітарної сумки залежить від її призначення і кваліфікації використовує її медперсоналу. На оснащення військово-медичної служби є сумки санітара і сумки санинструктора. Сумка санітара містить медикаменти (настоянка йоду і нашатирний спирт в ампулах, кофеїн-бензоат натрію у таблетках), перев'язний матеріал (стерильні бинти, перев'язочні пакети, малі пов'язки, а також косинки і липкий пластир), інвентарні предмети (кровоспинні джгути, шпильки, ножиці, садовий ніж, блокнот, олівець). Сумка санинструктора, крім того, містить вазелін в тубі, тераміцин і фталазол в таблетках, антидоти, стерильну вату, пінцет, термометр. Вміст санітарної сумки розраховане на надання допомоги 15 - 20 ураженим і хворим. У конкретних умовах Санітарна сумка комплектується згідно обстановці і її вміст може бути різноманітніше табельної.

санітарна сумка
Санітарна сумка

Санітарна сумка повинна бути портативною і місткою, не утрудняти рухів (переповзання, перенесення поранених тощо). Санітарна сумка (рис.) зроблена з парусини, передня і задня стінки - жорсткі (вкладені тонкі листи фанери або картону), що надає їй потрібну форму і захищає вміст від пошкоджень. Бічні стінки м'які, що допускає зменшення об'єму при спорожненні. При необхідності на сумку натягується гумовий чохол. Закривається санітарна сумка широким напівжорстким перекидним клапаном, пришитим до задньої стінки зверху і фіксується на передній стінці застібкою. На задній стінці зовні є смужка - накладка з проймою для кріплення до поясу. Носять санітарну сумку на боці на брезентовому ремені, довжина якого регулюється за допомогою пряжки. Вага сумки 3-3,5 кг. Крім описаної, є й інші типи укладок - сан. патронташі і сан. ранці, вміст яких аналогічно вмісту санітарної сумки. Сан. ранці, на відміну від санітарної сумки, які носять на спині, а патронташі - через плече. Санітарні сумки поповнюються з запасів батальйонних і полкових медпунктів, медсанбату. См. також Медична допомога (у військово-польових умовах).

5. Закріпленн

 

6. Підсумок уроку

На сьогоднішньому уроці мені сподобалось… не сподобалось…

 

7. Домашнє завдання

Опрацювати опорний конспект та параграф…..

 

 

 

docx
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
3431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку