Урок на тему " Основні річкові басейни та системи України"

Про матеріал
Розробка уроку за темою" Основні річкові басейни та системи України Мета: формувати уявлення про основні річкові басейни України; поглибити знання про загальні ознаки гідрологічного режиму та роботи річок на прикладі найбільших рік України; навчити давати комплексну характеристику річки; виявити закономірності розташування річкових систем країни; продовжувати формувати вміння опрацьовувати різні джерела географічної інформації.
Перегляд файлу

 

Поверхневі води України

Тема: Основні річкові басейни та системи.

Мета: формувати уявлення про основні річкові басейни України; поглибити знання про загальні ознаки гідрологічного режиму та роботи річок на прикладі найбільших рік України; навчити давати комплексну характеристику річки; виявити закономірності розташування річкових систем країни; продовжувати формувати вміння опрацьовувати різні джерела географічної інформації.

Географічна номенклатура: річки: Десна, Тетерів, Ірпінь, Прип’ять, Горинь, Рось, Сула, Ворскла, Псел, Інгулець, Стрий, Серет, Збруч, Соб, Синюха, Оскіл, Айдар, Казенний Торець, Прут, Тиса, Салгир, Альма, Кача, Бельбек, Західний Буг, Сан.

Очікувані результати:

- аналізувати річкові системи: Дніпра, Сіверського Донця, Пів­денного Бугу, Дністра, Дунаю;

- давати визначення поняттям: «меандри», «тераси», «водний режим»;

- характеризувати водні об’єкти України за типовим планом;

- пояснювати особливості живлення та водного режиму річок.

 

1. Основні річкові басейни України.

Більшість великих і малих річок України належать до басейнів Чорного, Азовського та Балтійського морів.

Чорного моря: Дніпра (48 % площі країни); Дністра (12 %); Південного Бугу (10%); Дунаю (10%); частини Криму; північного Причорномор’я.

Азовського моря: Дону — в межах України басейн Сіверського Дінця (4 %); північного Приазов’я.

Балтійського моря: Вісли (1,6 %).

Середні й малі річки, перш ніж донести свої води до моря, зазвичай впадають у більші річки. Загалом річки України належать до кількох основних річкових басейнів – територія з якої річка збирає свої води.

В Україні найбільший серед річкових басейнів – басейн Дніпра, який за площею (504 тис.км2) посідає третє місце в Європі. Частина басейну річки (20 %) розташована на території Російської Федерації, 25% - у Білорусії, а найбільша частина (55 %) – в Україні.

Дніпро — третя за довжиною в Європі, в межах України 1121 км (загальна довжина 2201 км); витік на Валдайській височині в Росії, впадає кількома потоками в Дніпровський лиман; водні ресурси: річний стік — 53,5 км3; ширина долини до 18 км, заплави – частина долини річки, що затоплюється водами під час повені — до 12 км, тут дніпровські води нерідко утворюють меандри – плавні, колоподібні вигини; в басейні близько 32 тис. водотоків, з них 89 завдовжки понад 100 км; живлення і режим характерні для рівнинних річок України; стік регульований каскадом водосховищ; величезне народногосподарське значення, судноплавна. Басейн Дніпра, це 65 % площі України. Найбільші притоки Прип’ять, Десна, Тетерів, Ірпінь,Рось, Сула, Псел.

Басейн Сіверського Дінця – охоплює південно-східну частину території України. Його загальна площа становить майже 99 тис.км2.

Сіверський Донець – четверта за розмірами річка України і найбільша права притока Дона. Сіверський Донець — загальна довжина 1053 км,  в межах України 700 км; початок бере на Середньоросійській височині на території Російської Федерації; річище звивисте, перетинаючи Донецький кряж річка звужується. Річний стік 5 км3. Річкова система Сіверського Дінця налічує 270 річок. Найбільші притоки Оскіл, Айдар, Казенний Торець.

Басейн Дністра площа 72,1 тис.км2 охоплює південно- західну частину території України. Дністер — загальна довжина 1362 км,  в межах України 925 км; бере початок на північно-східних схилах Карпат, впадає у Дністровський лиман; у верхів’ях — гірська річка, у передгір’ях долина до 13 км, заболочена, перетинаючи Подільську височину, долина каньйоноподібна, завглибшки близько 120 м, є пороги, у гирла ширина долини до 22 км; річний стік близько 8,7 км3. У верхів’ях Дністер тече глибокою вузькою долиною і має вигляд типової гірської річки. Лише в нижній течії, на Причорноморській низовині, долина помітно розширюється, течія стає повільнішою, і Дністер набуває типових рис  рівнинної річки. Найбільшою притокою є Стрий.

Басейн Південного Бугу площею майже 64 тис.км2. також поширюється на південно-західну частину території України. Південний Буг  довжина 806 км; бере початок у болотах на Подільській височині, впадає в Бузький лиман Чорного моря; у середній течії долина звужується, утворюючи каньйон, є пороги; річний стік — 3,4 км3. Річкова система Південного Бугу налічує близько 300 річок. Найбільшими притоками є Рів, Соб, Синюха з  Гірським Тікичем і Гнилим Тікичем.

Басейн Дунаю сформований річковими системами передусім Пруту й Тиси, а також іншими кількома сотнями річок Закарпатської області, схилів Українських Карпат, а також тих, що безпосередньо впадають у Дунай біля його гирла.

Дунай — друга за довжиною річка в Європі 2850 км, в Україні — 174 км нижньої течії та Кілійське гирло (2960 км); у межах України формується 5,7 км3 стоку, частина лівобережної заплави та 8% його дельти. Річний стік 123 км3, що вдвічі більше, ніж у Дніпра.

Поряд з річковими басейнами, що сформувалися на території України, слід назвати також басейн Вісли, що на північному заході країни. Це єдиний басейн України, річки якого несуть свої води до Балтійського моря. Річкова система Вісли – це 120 річок, найбільшими серед яких є Західний Буг і Сан.

Окремо слід розглядати і басейн річок Кримського півострова, який налічує понад 1500 річок. Більшість із них має довжину лише близько 10 км. І тільки річка Салгир має довжину понад 200 км, бере початок на північних схилах Кримських гір, долина шириною від 300 м до 3 км, річище звивисте від 3 до 15 м. Серед найбільших річок Криму Альма, Кача, Бельбек, початок річки Криму беруть здебільшого в гірських масивах, де і є річкова мережа найгустішою.

Отже формування річкових басейнів на території України, безумовно, залежить від клімату, зокрема від зволоження території. Саме тому найгустіші річкові системи в Карпатах.

 

2. Практичне застосування теоретичного матеріалу.

     Завдання 1.

Користуючись іншими джерелами інформації впишіть відповідну інформацію в стовпчиках таблиці.

 

       Назва річки

                     Дніпро

Місце витоку

 

Довжина: загальна 

(в межах України)

 

Напрямок течії

 

Місцевість, якою протікає

 

Характер течії

 

Режим річки протягом року

 

Живлення

 

Притоки

 

Гирло

 

Господарське використання людиною

 

    Завдання 2.

Прочитайте текст і визначте назву річки.

« У межах України протікає тільки своєю нижньою частиною, завдовжки 174 км. У гирлі річка розпадається на три великі рукави, серед них – Килійський, по якому проходить державний кордон України з Румунією.»

Відповідь:

«На річці багато міст і промислових підприємств, які забруднюють її стічними і шахтними водами. Найбільші притоки Оскіл, Айдар, Лугань. Верхів’я і пониззя розташовуються в Росії. Річка є притокою Дону.»

Відповідь:

 

  Завдання 3.

Поясніть, з точки зору тектоніки, чому саме Південний Буг і Дністер на деяких ділянках мають каньйоноподібні береги.

 

3. Тест-контроль

  1)  На схилах Карпат бере початок річка:

          а)  Південний Буг;

          б)  Дністер;

          в)  Дунай.

 

  2)  Чому дорівнює величина падіння Південного Бугу, якщо висота його витоку становить 321 м?

       а)  251 м;

            б)  321 м;

       в)  500 м.

 

  3)   За показниками похилу установіть типово гірську річку.

      а)  35 см/км;

      б)  90 см/км;

      в)  300 см/км.

 

4)  Установіть відповідність між річками та їхніми характеристиками:

1 Дніпро;                          А   є найбільшою річкою сходу України;

2 Дністер;                         Б   найбільшими притоками є Тиса і Прут;

3 Південний Буг;             В   басейн займає 65% усієї території України;

4 Сіверський Донець.     Г   бере початок на Подільській височині;

                                          Д  у середній течії проходить поза межами    

України.

 

  5)  Установіть правильну відповідність між річкою і місцем її витоку:

1 Сіверський Донець;   А  Болото Аксенівський Мох, Валдайська височина;

2  Дунай;                         Б  с. Лисички, Бєлгородська обл., Росія;

3  Дністер;                       В  с. Холодець, Хмельницька обл.;

4  Південний Буг;           Г  гора Розлуч, поблизу с. Вовче, Львівська  обл.;

5  Дніпро.                        Д  гори Шварцвальд (Чорний ліс), Німеччина;

                                         Е  на північ від м. Рахів.

 

6)   Виберіть три правильних відповіді.

Оберіть річки, які є притоками Дніпра:

А  Тиса;

Б   Інгул;

В   Західний Буг;

Г   Десна;

Д   Прип’ять;

Е   Інгулець.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

docx
Додав(-ла)
Барибіна Юлія
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 лютого 2021
Переглядів
3511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку